Kecuali anda mendedikasikan minggu bekerja anda untuk crypto (dan walaupun begitu, konsep baru berkembang dengan pantas), anda mungkin masih mempunyai beberapa soalan mengenai blockchain. Dan mungkin anda merasa terlalu bodoh untuk meminta mereka dalam kalangan rakan sebaya anda yang berpengetahuan. Tidak ada penghakiman di sini. Kita semua berada di tahap pembelajaran ketika menggunakan teknologi baru ini.

Ini bukan panduan pemula (jika anda ingin menyelami lebih mendalam, kami telah membuat anda membuat liputan di sini). Fikirkan senarai soalan mengenai blockchain seperti nota yang anda pinjam dari rakan sekelas untuk kuliah yang anda terlepas.

Berikut adalah jawapan untuk 11 soalan mengenai blockchain yang mungkin anda rasa terlalu bodoh untuk bertanya:

1. Adakah Blockchain Sebenarnya Selamat?

Sama ada sembang kosong di meja makan atau Ibu anda ingin tahu mengapa Bithumb kehilangan $ 30 juta jika Bitcoin tidak dapat diretas, anda mungkin pernah ditanya lebih dari sekali jika blockchain selamat. “Tentu saja,” kata anda, kecuali … anda masih mempunyai keraguan.

Adakah blockchain sebenarnya selamat? Dan jika tidak, bagaimana anda menerangkan kecacatannya dengan mudah? Berikut ini: Teknologi blockchain selamat, dalam arti tidak dapat diubah atau disensor. Tidak ada satu pun titik kawalan, kerana ini adalah sistem desentralisasi yang tidak dimiliki oleh satu orang atau kumpulan.

Apa kelebihannya? Nah, dengan infrastruktur tradisional, penggodam dapat memasuki sistem dengan mudah (kira Equifax) dan menyebabkan kerosakan yang tidak dapat difikirkan. Ini kerana hanya ada satu titik masuk – dan kegagalan – menjadikan penggodaman lebih mudah.

Menggodam blockchain memerlukan sejumlah besar wang, kekuatan, dan koordinasi (seperti yang tidak mampu dimiliki oleh banyak negara kecil).

Oleh itu, blockchain dapat diretas?

penggodaman bitcoin

Blockchain boleh diretas. Tetapi sangat sukar.

Secara teknikal, ya. Dalam apa yang disebut serangan 51%, penggodam harus menguasai lebih dari separuh daripada semua kekuatan hash perlombongan rangkaian Bitcoin. Walaupun begitu, semua yang dapat mereka ubah adalah urus niaga mereka sendiri di blok baru-baru ini dengan melakukan operasi berganda. Mereka tidak akan dapat mengawal dana atau operasi orang lain.

Oleh itu, dari semua soalan mengenai blockchain, ini adalah salah satu yang paling rumit kerana, tidak, blockchain secara teknikalnya tidak 100% selamat. Hanya 99.9999999%. Dan juga, tidak semua blockchain dibuat sama, tetapi kita akan berjaya dalam sekejap.

2. Berapa Banyak Blockchain Yang Ada?

Tidak ada jawapan yang mudah untuk soalan ini kerana bukan nombor statik. Rangkaian blok baru sedang dibuat sama seperti cryptocurrency baru keluar. Pengambilan utama adalah bahawa terdapat tiga jenis rantaian blok:

  1. Awam
  2. Peribadi
  3. Konsortium

Rangkaian Sekatan Awam

Rangkaian blok awam adalah – gendang gendang – awam! Ini bermaksud bahawa mereka terbuka untuk semua orang dan sesiapa sahaja boleh mengambil bahagian dalam pengauditan, pembacaan, dan penulisan kepada blockchain, serta melombong cryptocurrency untuknya.

Rangkaian blok awam yang paling jelas termasuk Bitcoin, Litecoin, dan Ethereum.

Rantaian Blok Peribadi

Rantai blok peribadi juga dipanggil sekatan yang dibenarkan dan pada dasarnya adalah kebalikan dari blok awam. Satu-satunya orang yang dapat mengaudit dan menambahkan ke blockchain peribadi adalah mereka yang diberi akses. Terdapat satu pemilik (biasanya syarikat) dan mereka dapat menghapus dan mengganti perintah jika diperlukan.

Jadi perkara mengenai blockchain itu tidak berubah? Itu tidak berlaku untuk rantaian peribadi. Lebih-lebih lagi, rantaian blok persendirian berpusat, menjadikannya lebih dari sekadar pangkalan data diedarkan yang kuat yang dijamin dengan kriptografi.

Namun, mereka masih mempunyai kelebihan. Rantaian blok peribadi dapat menyimpan maklumat penting dengan selamat dan sulit. Mereka juga jauh lebih pantas daripada blockchain awam kerana mereka tidak memerlukan konsensus ribuan nod untuk dijalankan.

Lebih mudah, serangan 51% berlaku, dan mereka kurang selamat kerana dapat diedit dan ditulis semula dengan mudah.

Rangkaian Sekatan Konsortium

Anda boleh melihat rantai blok konsortium sebagai tempat di tengah-tengah antara awam dan swasta. Akses masih diberikan kepada beberapa orang yang terpilih, tetapi mereka menghilangkan satu-satunya masalah autonomi yang wujud dengan rantaian peribadi.

Perlu lebih lama untuk mencapai kata sepakat dan ada sekumpulan organisasi atau syarikat yang bekerja untuk kepentingan rangkaian dengan sebuah konsortium. Rangkaian blok konsortium mempunyai potensi besar dalam banyak bidang: bidang perubatan, kewangan, dan sektor awam untuk menamakan beberapa.

Mereka lebih selamat daripada rantai blok peribadi, kerana maklumat itu dikongsi antara banyak pihak yang memerlukannya, dan tidak ada satu pun kegagalan.

Jadi, secara ringkas, ya, terdapat lebih daripada satu blockchain. Terdapat banyak, dan mereka tergolong dalam tiga kategori utama.

3. Bolehkah Ada Yang Membuat Blockchain Sendiri?

Ya. Tentunya. Sesiapa sahaja boleh membina blockchain mereka sendiri. Sama seperti sesiapa sahaja, boleh menjadi pejalan kaki atau gimnastik berirama. Walaupun, melainkan jika anda mempunyai kemahiran yang sesuai, ia akan menjadi perjuangan yang sukar. Anda bukan sahaja memerlukan pengalaman dalam pengekodan dan kesediaan untuk mempelajari lebih lanjut mengenai pengembangan blockchain, tetapi anda juga harus berusaha membina rangkaian pengguna dan (berpotensi) pelombong.

Sebilangan besar pembangun yang ingin menyumbangkan idea mereka ke dunia blockchain menggunakan blockchain yang sudah mantap seperti Ethereum atau NEO untuk membina DApps. Ini membolehkan mereka membuat projek mereka dengan lebih mudah, mendapat akses kepada komuniti pemaju utama, dan memanfaatkan pengetahuan dan reputasi yang disediakan oleh blockchain.

Bagaimanapun, rantaian blok ini bukan tanpa masalah mereka sendiri, termasuk skalabilitas, kemacetan, dan keselamatan. Pembangun yang ingin membuat DApp untuk menangani sejumlah besar transaksi sesaat pada masa ini akan melanda Ethereum, misalnya. Tidak seperti rangkaian pembayaran VISA yang mapan, yang dapat mengatasi ke atas 45,000 urus niaga sesaat, Ethereum masih melayang sekitar 15 sesaat.

Oleh itu, apabila pembangun mendapati bahawa tidak ada blockchain yang ada yang memenuhi semua keperluan mereka, mereka mungkin memutuskan untuk membuat sendiri. Mereka dapat menjimatkan masa dan wang dengan memalsukan yang sudah ada (menyalin kod sumber terbuka dan menambahkannya) atau bermula dari papan tulis yang bersih dan membina keseluruhan pangkalan kode dari awal. Ini memerlukan komitmen, dana, dan masa yang serius.

4. Apa itu garpu?

Selain menjadi alat dengan dua atau lebih cabang, garpu di dunia cryptocurrency adalah sesuatu yang lain sepenuhnya. Garpu boleh berlaku secara tidak sengaja, di mana dua kemas kini duit syiling tidak serasi dan mereka membuat lejar berasingan, atau mereka boleh menjadi garpu lembut atau keras, biasanya dilaksanakan untuk menyelesaikan masalah.

garpu bitcoin

Apa itu garpu?

Garpu lembut adalah perubahan pada protokol di mana blok yang sudah sah kini tidak sah. Setelah garpu lembut, nod lama masih mengenali blok baru sebagai sah, jadi serasi ke belakang. Oleh kerana ini melibatkan pengubahsuaian yang ketara, garpu lembut memerlukan majoriti pelombong untuk menaik taraf untuk menguatkuasakan peraturan baru. Dengan garpu keras, semua nod mesti ditingkatkan ke versi baru.

Garpu keras menyebabkan perubahan radikal pada protokol dan menjadikan blok yang sah sebelumnya tidak sah (atau sebaliknya). Ini membuat perubahan tetap pada perisian protokol dan mengharuskan setiap simpul dan pengguna dalam rangkaian untuk mengemas kini ke versi yang lebih baru, atau mereka tidak akan lagi diterima di rangkaian.

Ini berkesan membuat jalan baru (garpu) dalam kod. Pengguna yang telah mengemas kini akan mengikuti garpu baru. Mereka yang tidak akan meneruskan jalan yang sama, yang biasanya menjadi usang dan usang, walaupun ada beberapa pengecualian.

Ethereum adalah contoh berprofil paling tinggi dalam industri cryptocurrency. Selepas penggodaman DAO tahun 2016, di mana lebih daripada 3 juta Ether dicuri oleh penggodam kerana celah kontrak pintar, garpu lembut dan garpu keras dicadangkan.

Setelah banyak perbincangan, garpu keras dilaksanakan. Ini membahagikan komuniti Ethereum antara mereka yang percaya bahawa kod adalah undang-undang dan mereka yang ingin menghentikan Ethereum daripada melipat. Ini juga membawa kepada kelahiran Ethereum Classic oleh para pelombong yang meneruskan jalan yang ada.

5. Sesiapa sahaja boleh melombong cryptocurrency?

Ini mungkin salah satu soalan yang paling kerap ditanya mengenai blockchain. Ya, secara teori, sesiapa sahaja boleh menambang cryptocurrency. Walaupun, tidak semua cryptocurrency dapat ditambang. Yang paling popular masih Bitcoin, Ethereum, dan Monero.

Berkat perkembangan peralatan perlombongan, anda tidak perlu lagi menyelesaikan persamaan matematik kompleks untuk menambang cryptocurrency. Tetapi melombong Bitcoin memerlukan banyak masa dan pelaburan, kerana anda perlu membeli perkakasan atau perisian yang betul dan belajar bagaimana menggunakannya.

Anda juga boleh melombong beberapa cryptocurrency melalui telefon pintar anda walaupun kos elektrik yang tinggi biasanya menjadikannya tidak cekap.

Selain pelaburan awal anda (ingatlah bahawa beberapa perisian perlombongan Bitcoin bermula pada $ 10,000), anda memerlukan akses kepada kuasa yang murah. Perlombongan Cryptocurrency menggunakan sejumlah besar kekuatan komputasi, yang bermaksud bahawa perbelanjaan anda mungkin melebihi keuntungan anda.

Sejauh ini, kebanyakan pelombong dunia berasal dari negara-negara di mana kuasa murah, dan China mempunyai sekitar 75 peratus dari keupayaan perlombongan Bitcoin.

Anda juga harus menyertai kolam penambangan untuk menampung kos. Ini akan mengurangkan pelaburan awal tetapi juga memanfaatkan keuntungan anda.

The takeaway? Sesiapa sahaja boleh menambang, tetapi tidak berbaloi untuk banyak orang.

6. Apa Sebenarnya Laman Web Blockchain?

Banyak projek masih dalam pembangunan tetapi anda boleh meneruskannya Steemit untuk melihat seperti apa media sosial di blockchain. Anda akan nampak seperti laman web biasa yang lain.

Laman web berasaskan blockchain boleh menjadi lebih rumit untuk didaftarkan daripada laman web biasa. Steemit, misalnya, meminta anda untuk menunggu hingga dua minggu sementara mereka meninjau maklumat hubungan anda atau membayar yuran minimum untuk mendaftar menggunakan salah satu dari tiga kaedah pembayaran. Ini semua memerlukan anda membuat akaun dan membeli beberapa STEEM menggunakan Bitcoin, Litecoin, atau Ethereum. Oleh itu, anda mesti menyimpan salah satu mata wang ini dalam dompet di tempat lain.

mendaftar untuk steemit

Anda boleh membayar untuk membuat akaun Steemit anda.

Anda juga boleh mencuba laman web pekerja bebas, seperti Rangkaian Bounties. Cukup mudah, tetapi sekali lagi, anda perlu mengambil beberapa langkah tambahan seperti memuat turun Metamask dan membuat akaun anda.

Rangkaian Bounties

Rangkaian Bounties

Di peringkat antara muka pengguna, tidak ada yang berbeza untuk dilihat. Ini adalah mesin backend yang menggunakan teknologi baru.

7. Apa itu Penyulitan?

Penyulitan wujud untuk memberikan keselamatan data dan memastikan bahawa data yang dihantar atau disimpan digabungkan (dienkripsi) sedemikian rupa sehingga tidak ada orang lain kecuali penerima dengan kunci peribadi yang dapat membacanya. Ini menambah keaslian blok dalam rantai dan membantu menjaga keselamatannya.

8. Apa itu lejar?

Blockchain mendengar semua orang digambarkan sebagai lejar diedarkan dan kita semua menganggukkan kepala dengan sedar. Tetapi, apa sebenarnya lejar? Buku besar jauh dari penemuan baru. Sebenarnya, jika anda memikirkan kembali tablet tanah liat, manusia telah menggunakan buku besar selama berabad-abad untuk mengesan transaksi, rekod, dan perjanjian.

Oleh itu, lejar pada dasarnya adalah cara menyimpan rekod. Dan ketika berhubungan dengan blockchain umum, ada jumlah data dan transaksi yang berpotensi tidak terbatas yang dapat disimpan, diaudit oleh semua orang, dan tidak pernah diusik atau dihapus.

9. Apa Itu Gas?

Selain daripada gas yang anda gunakan untuk mengisi kereta anda atau memanaskan rumah anda apabila anda mendengar orang bercakap tentang gas di kriptosfera, mereka bercakap mengenai unit yang digunakan di Ethereum untuk melaksanakan kontrak pintar. Ini mengukur berapa banyak tindakan yang diambil dan mengewangkannya. Anda pada dasarnya membayar masa anda di blockchain Ethereum dengan gas.

Setiap operasi memerlukan sejumlah gas. Jadi, sama seperti ketika mengisi kereta anda untuk perjalanan jauh, jumlah batu yang anda lakukan mempengaruhi jumlah gas yang anda perlukan di dalam tangki, perkara yang sama berlaku di sini. Semakin kompleks operasi dan kontrak, semakin banyak sumber pengiraan yang digunakan, semakin tinggi kos gas.

10. Apa itu Pertukaran Atom?

Ini mungkin salah satu soalan lanjutan mengenai ujian blockchain. Pertukaran atom membolehkan urusniaga seketika antara dua pengguna tanpa memerlukan pihak ketiga yang dipercayai. Sekiranya anda berfikir – bukankah itu titik awal Bitcoin? Anda betul.

Tetapi pertukaran atom memungkinkan untuk saling beroperasi antara blockchain, yang bermaksud bahawa anda boleh memperdagangkan Litecoin untuk Bitcoin, berkat kunci hash menggunakan algoritma kriptografi dan timelock. Bahasa Inggeris Plain?

Ciri-ciri ini membolehkan kedua-dua pengguna menghantar dan menerima dana tanpa rasa takut satu pihak tidak mematuhinya. Pertukaran atom adalah pengembangan utama untuk pertukaran terdesentralisasi kerana mereka mengurangkan keperluan pihak ketiga dan membenarkan transaksi rentas rantai.

atomicswap1

Pertukaran Atom

11. Apa itu Perbelanjaan Berganda?

Perbelanjaan berganda berlaku apabila satu token digital dibelanjakan beberapa kali. Ini jelas merupakan situasi yang harus dielakkan dan timbul secara umum kerana token terdiri daripada fail digital yang dapat diklon dengan mudah.

Bukan hanya perbelanjaan berganda membawa kepada inflasi, tetapi juga kerugian besar bagi organisasi. Salah satu tujuan utama di sebalik teknologi blockchain adalah untuk menghilangkan perbelanjaan berganda.

Soalan Anda Mengenai Blockchain Dijawab

Jadi, di sana anda pergi. Akan ada ujian pilihan ganda untuk diikuti! Hanya bergurau.

Sekiranya anda masih mempunyai lebih banyak soalan mengenai blockchain, jangan takut untuk bertanya. Komuniti blockchain sangat ramah dan bersemangat untuk mengajar. Tidak ada soalan bodoh, bukan? Hanya orang bodoh yang menganggap mereka mempunyai semua jawapan.