Bukankah anda suka perjalanan? Destinasi eksotik, pantai tropika, menghirup Margarita dengan suara Reggae yang berdegup ketika matahari merah darah meleleh di lautan? Terdapat beberapa perkara yang bermanfaat seperti melarikan diri dari harian. Tetapi pergi dari satu tempat ke tempat boleh menjadi tugas herculean itu sendiri. Sekiranya ada kawasan yang siap untuk gangguan blockchain, ini adalah industri pelancongan yang berpecah dan mahal.

Walaupun blockchain mungkin tidak membolehkan kita melakukan teleport dalam masa terdekat, ia dapat menjadikan penerimaan dari A ke B lebih tahan. Seperti yang sudah dimiliki oleh industri perkhidmatan teksi rideshare, yang menjadikan pengambilan teksi untuk perjalanan jauh lebih mesra bajet, blockchain tidak akan mempengaruhinya dengan cara apa pun. Berikut adalah lima cara utama bahawa blockchain akan (dan sudah mula) mengganggu industri pelancongan:

1. Berjalan dengan Pasport & Tiket

Blockchain boleh selamatkan identiti dalam talian kami. Ini bermaksud bahawa kita berpotensi untuk melalui kebiasaan di perbatasan antarabangsa hanya dengan menggunakan biometrik, seperti cap jari atau imbasan mata.

Tidak perlu mencari-cari beg pasport anda lagi atau menunggu pegawai kastam yang perlahan-lahan untuk mencari cap keluar anda. Sebenarnya, mereka tidak perlu mengemukakan sebarang pertanyaan mengenai lawatan anda kerana semuanya akan ditunjukkan dalam identiti dalam talian anda. Ucapkan selamat tinggal kepada pengawal sempadan berwajah masam!

Pasport & amp; Tiket

Menghilangkan pasport dan tiket

2. Membolehkan Percutian Khusus

Blockchain terbukti berguna dalam menyediakan percutian khusus, khusus, terutama ketika bekerjasama dengan Big Data dan AI. Pasti, anda sudah dapat menapis keperluan anda dalam talian dalam mesin seperti Expedia atau Booking. Tetapi entah bagaimana anda masih berakhir dengan hotel yang tidak memenuhi jangkaan anda atau kereta sewa yang tidak sesuai dengan keperluan anda.

Syarikat seperti Siesta Awan dan Chozun sedang berusaha untuk mengurangkan percutian ke kerumitan kecil terkecil. Tidak perlu lagi menyaring ulasan dan timbunan maklumat untuk memilih perkara yang ingin anda lihat. Mereka akan memberikan cadangan berdasarkan tingkah laku, hobi, dan pendapat anda yang lalu dari pelancong yang berfikiran sama.

3. Melancong dengan Kos yang Lebih Rendah

Sekiranya anda mengingati hari-hari membaca katalog dan memilih hotel, anda akan mengetahui sejauh mana industri pelancongan telah maju. Internet mengganggu industri pelancongan yang tidak dapat dikenali, menyingkirkan hampir semua ejen pelancongan fizikal di seluruh dunia dengan membenarkan kami menempah penerbangan dan hotel kami sendiri hanya dalam beberapa minit dalam talian.

Tetapi apa yang kelihatan hebat pada mulanya perlahan-lahan menjadi sekatan. Agensi pelancongan dalam talian utama telah membina monopoli di mana hotel kecil dan syarikat penerbangan kalah dan pelanggan akhir juga membayar lebih banyak. Pemusatan dalam industri pelancongan ini membawa kepada pilihan yang lebih rendah dan harga yang lebih tinggi.

Teknologi blockchain dengan kemampuan peer-to-peer yang sebenarnya dapat mengurangkan orang tengah yang berpusat seperti Airbnb atau Uber mengambil potongan besar mereka. Oleh kerana blockchain dapat mengesahkan identiti pelanggan, kami tidak perlu risau untuk menyewa rumah penjenayah atau tidak dibayar untuk tempahan.

Kontrak pintar dapat memastikan bahawa perjanjian tersebut ditegakkan oleh kedua-dua pihak dan memindahkan keseluruhan nilai transaksi kepada penjual. Tiada rangkaian pengantara, hanya pemindahan dana yang mudah dan selamat antara pembeli dan penjual. Dan tiada kos tambahan di atas.

4. Memperbaiki Penjejakan Bagasi

Kami telah banyak mendengar mengenai blockchain dan supply chain. Ia berguna untuk mengesan item semasa bergerak di seluruh dunia. Baiklah, perkara yang sama boleh dilakukan untuk bagasi anda. Kehilangan bagasi menelan belanja industri penerbangan berbilion-bilion setiap tahun–$ 2.1 bilion pada tahun 2016 tepat.

Selain mengumpulkan perbelanjaan yang tidak perlu untuk syarikat penerbangan, tidak ada yang lebih mengecewakan daripada datang ke tempat tujuan dengan beg pakaian anda. Sering kali, tidak ada yang mengadu, atau anda harus menunggu berjam-jam untuk mengajukan tuntutan.

Keupayaan blockchain untuk meningkatkan kecekapan dalam rantaian bekalan dan menjejaki barang ke lokasi yang tepat akan menghilangkan keperitan ini bagi semua pihak. Pelancong, syarikat penerbangan, dan ejen miskin di lapangan mengambil perhatian daripada pelanggan berwajah merah.

Bagasi

Tiada lagi barang yang hilang

5. Membolehkan Anda Menggunakan Mata Kesetiaan

Terdapat banyak syarikat yang muncul untuk mengambil program kesetiaan yang rosak dan mereka dapat membantu dalam industri pelancongan juga. Oleh itu, bukannya mempunyai mata ganjaran yang tidak dapat anda gunakan kerana rangkaian hotel anda tidak beroperasi di tempat tertentu, anda boleh menukarnya melalui aplikasi blockchain.

Anda bahkan boleh menggunakannya untuk mendapatkan yang terbaik dari pengalaman tempatan. Bayangkan memperoleh poin dengan restoran kegemaran anda di rumah dan kemudian berniaga dengan orang tempatan di India, Jepun, atau di mana sahaja anda berada. Mata kesetiaan tidak akan sia-sia dan anda boleh makan secara percuma di seluruh dunia.

Blockchain Mempunyai Potensi Besar untuk Industri Pelancongan

Salah satu masalah terbesar dengan industri pelancongan adalah hakikat bahawa data disimpan dalam silo. Kurangnya komunikasi antara pihak secara keseluruhan adalah sebab kehilangan barang, kelewatan, tempahan berlebihan, beberapa langkah untuk membeli tiket, dan ketidakcekapan industri pelancongan lain.

Teknologi blockchain dapat melancarkan proses, menghasilkan pengalaman yang lebih cepat, lebih selamat dan menyenangkan bagi semua. Dengan tidak ada lagi pandangan buruk dari pegawai lapangan terbang yang bermusuhan, atau mesej ralat semasa anda membayar.