Dalam artikel sebelumnya, kami membincangkan perbezaan antara testnet dan mainnet serta kepentingannya sebagai tonggak teknikal untuk sebarang projek cryptocurrency yang berjaya. Banyak projek merancang untuk melancarkan testnet atau mainnet dalam beberapa minggu akan datang. Mari kita lihat 5 mainnet paling penting yang dijadualkan untuk dilancarkan pada Q2 2018.

Semua projek ini mempunyai pengikut yang besar dan berada di kedudukan 30 teratas dalam kedudukan cap pasaran pada pertengahan Mei 2018. Kami akan memeriksa perincian yang kami ketahui setakat ini dan bagaimana mainnet mempengaruhi pasaran cryptocurrency semasa.

Semua had pasaran dalam senarai ini dikira pada 16 Mei 2018.

Tron (TRX)

Tarikh Pelancaran Mainnet: 31 Mei

Cap pasaran: $ 4.6 bilion

Tron (TRX) merancang untuk berhenti menggunakan teknologi token ERC20 Ethereum pada 25 Jun 2018, kurang dari sebulan setelah peluncuran mainnet. Sebagai tambahan, semua dapps Tron lama yang direka untuk rangkaian Ethereum akan dapat beralih ke penggunaan pada mesin maya baru Tron dengan lancar, TronVM v.0.1. Tron Foundation juga telah mengumumkan bahawa ia akan menawarkan program ganjaran untuk Tron pemaju dapp.

Walaupun Tron secara konsisten menduduki tempat sebagai salah satu daripada lima cryptocurrency teratas dengan jumlah perdagangan 24 jam di banyak pertukaran cryptocurrency yang popular, harga turun bahkan sebelum permulaan kitaran pasaran bear yang bermula pada awal Mei. Walau bagaimanapun, pelancaran mainnet yang berjaya harus banyak membantu memperkukuhkan kedudukan Tron sebagai cryptocurrency teratas dari perspektif teknologi.

Tron mainnet

EOS (EOS)

Tarikh Pelancaran Mainnet: 2 Jun

Cap pasaran: $ 10.5 bilion

EOS adalah projek yang telah menyaksikan banyak kemas kini pada Q1 dan Q2 tahun 2018. Hanya lebih dari sebulan selepas pelepasan Subuh 3.0, pasukan projek EOS dikeluarkan Subuh 4.0 pada awal Mei 2018 dengan 40+ pemaju mendorong komitmen ke halaman Github projek. Semua kemas kini ini merupakan penambahbaikan kepada acara utama: mainnet EOSIO 1.0 dilancarkan pada 2 Jun.

Salah satu aspek terpenting dalam projek ini adalah kebolehaksesannya kepada pemaju. Tidak seperti Ethereum, yang memerlukan pengaturcara untuk mempelajari bahasa baru (Solidity), EOS menggunakan C ++ dan bahkan akan menyediakan pustaka templat standard C ++.

CTO Daniel Larimer juga telah menulis bahawa projek itu seharusnya dapat dilakukan mengendalikan 3,000 transaksi sesaat secara purata dalam senario dunia nyata, memberi EOS lebih banyak skalabiliti daripada kebanyakan projek yang ada di pasaran.

Mainnet EOS

VeChain Thor (VEN / VET)

Tarikh Pelancaran Mainnet: 30 Jun

Cap pasaran: $ 2.4 bilion

VeChain Thor diciptakan sebagai platform untuk integrasi IoT dan blockchain, pada dasarnya penyelesaian blockchain peringkat perusahaan untuk rantaian bekalan global (penghantaran, logistik, runcit, dan banyak lagi).

Wakil VeChain Thor (VEN / VET) mengumumkan pelancaran mainnet melalui Twitter pada bulan April dan telah menguji ekosistem blockchain VeChain Thor secara dalaman sejak masa itu. Pada awal Mei, 100 penguji awam terpilih diberi akses ke kod asal dan dibenarkan untuk menguji kemampuan rangkaian sebagai sebahagian daripada Ujian Alpha Awam projek.

Buat masa ini, rangkaian akan menyokong sekurang-kurangnya dua token yang berbeza: VeChain (VET) dan Thor Power (THOR). VET akan menghasilkan THOR, fungsi rangkaian yang serupa dengan kaedah NEO untuk menghasilkan GAS dengan NEO.

Ontologi (ONT)

Tarikh Pelancaran Mainnet: Jun (tarikh tepat TBA)

Cap pasaran: $ 822 juta

Sedikit maklumat mengenai Mainnet Ontologi; namun, kami tahu bahawa ia dijangka akan dilancarkan pada bulan Jun (tarikh tepat TBA). Sekiranya rancangan ini bertahan, ini akan bermakna bahawa projek tersebut telah mencapai kemajuan yang cukup ketara dalam jangka masa yang singkat memandangkan ICO hanya berakhir pada 8 Januari 2018, dan testnetnya dilancarkan pada 30 Mac 2018.

Pelancaran mainnet Ontology akan menampilkan sistem ekonomi NEO-GAS, di mana pengguna akan dapat menukar token semasa dengan syiling ONT sebenar yang akan mengeluarkan ONT GAS, yang disebut ONG. Di mata banyak bakal pelabur dan orang dalam komuniti Ontologi, ini masuk akal memandangkan kenyataan itu Ontologi & NEO telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dan bekerjasama untuk mewujudkan ekosistem kontrak pintar bersama.

Kekekalan (AE)

Tarikh Pelancaran Mainnet: Kemungkinan besar Q2, tarikh tepat TBA

Cap pasaran: $ 892 juta

Seperti Ontology, Aeternity masih belum menetapkan tarikh yang tepat untuk pelancaran mainnetnya; namun, rancangan semasa nampaknya akan dikeluarkan pada akhir Q2. Walaupun ia boleh berlaku pada Q3. Sama seperti Ontology, tidak banyak maklumat yang tersedia mengenai ciri mana yang akan ditambahkan dalam rilis mainnet.

The pelepasan testnet awal berlaku pada bulan Disember 2017 dan anda bebas mencubanya. Menurut blog Aeternity, anda boleh melakukan banyak aktiviti dengan testnet, termasuk menjalankan node, mengirim token testnet, dan perlombongan. Pasukan ini juga telah berusaha untuk menguji testnetnya dengan cara yang kreatif di acara dunia nyata seperti tahun 2018 re: persidangan publica di Berlin.

semula: publica

Potensi Kesan Mainnet yang Akan Datang

Pasukan projek berharap pembebasan mainnet mereka akan mengakibatkan kenaikan nilai harga token. Walau bagaimanapun, ini tidak akan berlaku. Seperti yang telah kita kaji dalam artikel sebelumnya, kemampuan mainnet untuk membuat kenaikan harga jangka pendek sukar dihubungkan secara langsung. Banyak bergantung pada keseluruhan trend pasaran pada masa itu.

Untuk jangka masa panjang, bagaimanapun, mainnet sangat penting untuk mewujudkan asas penggunaan pengguna secara meluas. Tonggak teknikal tidak menjamin bahawa projek pada akhirnya akan dianggap berjaya, tetapi mereka membantu keseluruhan pasaran cryptocurrency dengan membawa ekonomi token semakin dekat untuk menjadi ekonomi arus perdana yang baru.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me