Menurut Kumpulan Satis, 80 peratus ICO berubah menjadi penipuan. Walaupun benar anda perlu berhati-hati di mana anda menghantar Ether anda, ingatlah bahawa ruang ICO masih sangat muda. 9 daripada 10 daripada semua permulaan tidak berada dalam jarak yang sama, itu hanya setara untuk kursus ini. Semasa menilai permulaan tenaga suria blockchain, petunjuk terbesar kejayaan projek terletak pada komuniti, penyokongnya, dan kes penggunaan sebenar yang dapat dilaksanakan.

Permulaan Tenaga Suria Blockchain Tidak Kebal Terhadap Hype Pemasaran

Pencarian pantas untuk permulaan tenaga solar blockchain cenderung mencari nama yang sama dengan janji-janji mengubah dunia. Walaupun beberapa di antaranya mungkin benar, sama seperti ICO mana pun, mereka juga boleh menjadi kata-kata kosong yang disokong oleh pasukan PR yang cerdik.

Oleh itu, dengan permulaan tenaga solar blockchain, kaji daya maju projek. Bagaimana ia akan digunakan dan oleh siapa? Siapakah orang di sebalik idea itu, dan pengalaman apa yang mereka ada? Adakah terdapat projek sebenar yang dapat anda lihat atau kod yang boleh anda periksa di Github?

Seberapa mulia sebab tenaga boleh diperbaharui, ada 122 permulaan blockchain di ruang tenaga mulai Mac 2018, dengan yang baru muncul setiap minggu. Permulaan tenaga blockchain mengumpul $ 322 juta antara Q2 2017 dan Q1 2018. Menjadi diketahui bahawa sebab popular dan teknologi kata kunci menarik perhatian pelabur.

Banyak permulaan tenaga solar blockchain mungkin berada jauh. Tetapi masih terlalu awal untuk memberitahu mana yang akan menakluki ruang tersebut. Oleh itu, mari kita lihat beberapa permulaan tenaga solar blockchain yang paling penting setakat ini – dan mengapa mereka menonjol dari yang lain.

1. SolarCoin

SolarCoin

https://solarcoin.org/

Tidak ada artikel mengenai permulaan tenaga solar blockchain yang akan lengkap tanpa membicarakan SolarCoin pertama. Dilancarkan pada tahun 2014, idea di sebalik SolarCoin adalah menjadi program penghargaan untuk penjanaan elektrik solar. Satu SolarCoin sama dengan satu pengeluaran tenaga suria satu megawatt-jam.

Diisytiharkan sendiri sebagai “batu udara” untuk penjanaan elektrik solar, SolarCoin secara khusus ditujukan kepada isi rumah yang memasang panel solar di bumbung mereka dan pengeluar elektrik solar komersial. SolarCoin bertujuan untuk memberikan insentif yang hilang untuk menghasilkan lebih banyak tenaga solar di peringkat global.

Memasang panel solar boleh mahal dan SolarCoin membantu mengurangkan masa pembayaran balik untuk melakukannya. SolarCoin telah menjadi nama yang diterima dan dihormati dalam industri ini, membantu mewujudkan pekerjaan di sektor ini dan bekerja dengan startup blockchain lain, termasuk ElectriCChain.

Namun, kerana banyak negara mengurangkan subsidi mereka untuk tenaga suria, tenaga suria telah kehilangan popularitinya sedikit. Pada bulan Januari 2014, SolarCoin telah menyokong transaksi melebihi $ 2.1 juta dan merupakan antara 50 cryptocurrency teratas. Tetapi sekarang ia nilai rendah, berlegar di sekitar kedudukan ke-430 di CoinmarketCap.

2. Pertukaran Matahari

Pertukaran Matahari

https://thesunexchange.com/

Permulaan tenaga solar blockchain ini telah wujud selama beberapa tahun dan telah menunjukkan kejayaan yang terbukti, mengumpulkan $ 1.6 juta dalam pembiayaan benih tahun lalu. Pertukaran Matahari bercakap mengenai “wang berkuasa solar” dan, tidak seperti syarikat permulaan lain, bukan platform perdagangan tenaga solar peer-to-peer. Sebenarnya, syarikat itu tidak memperdagangkan tenaga melainkan projek solar crowdfunds di seluruh dunia.

Mereka mempunyai beberapa projek yang berjaya disiapkan, termasuk membina bumbung panel suria di sekolah Afrika dan simpanan gajah. Melalui Sun Exchange, anda dapat membeli “sel suria” yang dapat anda peruntukkan untuk projek pilihan anda dari satu di laman web mereka. Anda juga boleh mencadangkan projek yang anda mahu dibiayai.

Terutama yang patut diperhatikan mengenai Sun Exchange adalah senarai projek yang berjaya di belakangnya, dan pasukan berpengalaman, dan sekutu mereka. Di antara rakan kongsi mereka, anda akan menemui Barclays, Energy Web Foundation dan PBB.

3. Bersambung

Berseronok

https://conjoule.de/en

Berasaskan Jerman Berseronok menyokong perdagangan tenaga suria antara pemilik PV di atas bumbung, tetapi juga antara pembeli korporat dan anggota sektor awam yang berminat. Dengan sokongan yang besar dari nama besar, dan $ 5.3 juta dari pelabur termasuk Tokyo Electric Power Company pada bulan Julai 2017, permulaan blockchain ini tidak mengadakan ICO.

Syarikat Jepun sering dikaitkan dengan pemikiran maju. Syarikat Tenaga Elektrik Tokyo tidak berbeza, mengambil bahagian utama dalam platform perdagangan tenaga ini. Mereka melihat permintaan yang semakin meningkat untuk transaksi tenaga peer-to-peer di Jepun khususnya, kerana sistem insentif jenis ini menimbulkan keterlibatan dalam pengeluaran tempatan untuk penggunaan tempatan.

Conjoule juga sedang mengembangkan prototaip untuk jenis tenaga boleh diperbaharui yang lain, termasuk angin, tetapi fokus utama mereka adalah pada tenaga solar blockchain buat masa ini.

4. Tenaga LO3

Tenaga LO3

https://lo3energy.com/

Berpusat di New York Tenaga LO3 adalah permulaan tenaga solar blockchain dengan matlamat yang tinggi. Mereka bertujuan untuk merevolusikan bagaimana tenaga dihasilkan, disimpan, diperdagangkan dan digunakan di tingkat tempatan melalui blockchain. Dan mereka telah memerhatikan Siemens raksasa teknologi.

Terkenal dengan kecemerlangan kejuruteraannya, Siemens akan membantu LO3 Energy untuk merancang dan membina microgrid melalui blockchain yang membolehkan perdagangan tenaga tempatan. Sebenarnya, LO3 merupakan projek pertama yang bertujuan untuk perdagangan tenaga di peringkat tempatan.

Microgrid perintis mereka di Brooklyn sangat mengagumkan, yang melibatkan seluruh komuniti, serta grid Enexa mereka di Australia Selatan, dan Projek Allgau Microgrid di Jerman. Sistem microgrid juga boleh beroperasi secara mandiri. Ini bererti bahawa sekiranya berlaku bencana, orang masih dapat menerima kuasa.

5. Kekuatan

Kuasa Tenaga

https://wepower.network/

Kuasa Tenaga adalah satu lagi platform perdagangan tenaga hijau berasaskan blockchain penting. WePower berfungsi dengan sistem tenaga suria blockchain dan bentuk tenaga boleh diperbaharui yang lain juga.

Membolehkan perdagangan kredit rakan sebaya, rakan meminjam idea dari model insentif solar yang ada. Banyak pelanggan kediaman yang memasang panel solar sudah diberi insentif. Ini biasanya dalam bentuk tagihan yang lebih murah, dalam proses yang disebut ‘metering.’

Kini mereka dapat menjual lebihan mereka untuk token WPR. Setiap token mewakili satu kilowatt-jam kuasa dan boleh diperdagangkan di platform.

Fokus utama WePower adalah pada pengeluar tenaga boleh diperbaharui yang lebih besar dari solar, hidro, dan angin. Syarikat itu sudah mengaku memiliki kapasiti 1 gigawatt dengan tiga loji solar di Sepanyol. Tetapi akan terbuka untuk setiap pengeluar juga, menjadikan daya diperdagangkan, lebih murah, dan dapat diakses oleh siapa saja.

Pemikiran Penutup

Terdapat banyak permulaan tenaga solar blockchain yang penting, dan terlalu banyak yang boleh disebut dalam satu artikel. Tetapi walaupun blockchain telah menjadi kata kunci baru bagi banyak industri, ia sebenarnya terbukti memberikan pinjaman yang sangat baik kepada sektor tenaga.

Ingatlah untuk melihat di sebalik kata-kata panjang dan cadangan yang terperinci untuk projek yang sebenar, dapat dilaksanakan dan protokol kukuh di belakangnya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me