Australia. Banyak gambar terlintas di fikiran ketika kita memikirkan tanah di bawahnya. Peluncur yang diputihkan cahaya matahari, wallabies, Sydney Opera House. Tetapi, Australia, walaupun jumlah penduduknya sederhana 23 juta, lebih dari sekadar destinasi pelancongan yang jauh. Rumah kanggaru, koala, AC / DC, dan vegemite sedang dalam perjalanan untuk menjadi pemimpin dunia di ruang blockchain. Berikut adalah sekurang-kurangnya lima tanda inovasi blockchain di Australia sekarang.

1. Australia Adalah Pusat Inovasi Dunia

Anda mungkin tidak mengetahuinya, tetapi Australia sebenarnya Ekonomi ke-11 terbesar di dunia. Dan ia berada dalam keadaan peralihan-cepat. Dengan ekonomi yang berasaskan tradisi pembuatan, tumpuan kerajaan untuk masa depan tetap tertumpu pada teknologi. Dan, lebih khusus lagi, mengenai inovasi blockchain di Australia.

Mereka telah membuka jalan untuk ini untuk beberapa waktu sekarang. Pada tahun 2016, pemerintah Australia Selatan memperuntukkan $ 80 juta untuk mewujudkan pekerjaan masa depan dan memodenkan ekonomi. Pada tahun yang sama, tiga dari yang terbesar di dunia permulaan yang mengganggu dalam senarai Disrupt 100 (dikurasi oleh Microsoft Ventures, IBM curate, dan Sky News) berasal dari Australia, yang diakui memiliki kekuatan untuk “mempengaruhi, mengubah atau membuat pasaran global baru.”

Terdapat juga banyak syarikat antarabangsa dengan pijakan bawah. Seperti HP dan Microsoft yang mempunyai pusat inovasi di sini. Australia telah membuat percaturan di dunia dengan syarikat telekomunikasi asal Myriota. Syarikat ini memenangi permulaan industri terbaik di Internet of Things Summit, Silicon Valley, kerana transceiver IoT kos rendah dan rendah mereka.

Dan ketika datang ke inovasi blockchain di Australia, kumpulan bakat mereka dengan cepat semakin mendalam, dengan seluruh daerah inovasi Tonsley sudah mekar di Australia Selatan. Dengan bas tanpa pemandu, ruang terbuka, restoran, dan pusat pertemuan, Tonsley adalah jawapan Australia untuk Silicon Valley. Tempat untuk memupuk pemikiran kreatif, inovasi, inkubasi, kemahiran, hubungan, dan keadaan yang diperlukan untuk teknologi baru seperti blockchain untuk berkembang maju.

Program pemecut pertama TechStars di rantau Asia Pasifik berpusat di Adelaide dan pemandangan usahawan berkembang di bandar Australia ini. Ketika AS terus menempa jalan untuk mengatur cryptocurrency, nampaknya negara-negara yang lebih kecil terus maju. Bagaimanapun, negara penduduk yang lebih kecil pula.

2. Bursa Saham Perintis

Walaupun terdapat pengumuman baru-baru ini dari syarikat induk NYSE ICE dan ENAM Switzerland, bursa saham terbesar Australia sudah bertahun-tahun ke depan. Bursa Sekuriti Australia (ASX) bukan sahaja telah menyenaraikan bursa cryptocurrency dan syarikat blockchain sejak 2014, tetapi mereka sebenarnya memindahkan seluruh infrastruktur mereka ke blockchain oleh 2020.

Bursa Sekuriti Australia

Bursa Sekuriti Australia / https://www.asx.com.au/

Kami tidak hanya bercakap mengenai menyenaraikan Bitcoin atau aset digital lain di sini. Bursa saham utama negara akan merangkumi teknologi blockchain sepenuhnya. Rancangannya adalah untuk menerapkan sistem pasca perdagangan yang berasaskan blockchain. Ini akan menggantikan Sistem Subregister Elektronik Clearing House mereka yang ada.

ASX menganggarkan bahawa dengan beralih ke teknologi blockchain untuk mentadbir pasaran kewangan Australia, mereka dapat menambahkan sebanyak 50 ciri baru untuk pedagang, sekaligus menjadikan penjimatan kos yang besar. Rancangan ini sudah dijalankan dan akan menjadikan ASX bursa saham utama pertama di dunia yang berhijrah ke teknologi blockchain.

3. Pembiayaan Kerajaan untuk Penyelidikan dan Pembangunan Blockchain

Pada bulan Mei, pemerintah Australia mengumumkan bahawa mereka akan memperuntukkan $ 700,000 AUD ($ 500,000 AS) untuk “penyelidikan blockchain,” dan cara menggunakannya untuk memberikan perkhidmatan pemerintah yang lebih dipercayai dan selamat. Sebilangan wang juga akan digunakan untuk membiayai Agensi Transformasi Digital (DTA) untuk menilai menggunakan blockchain untuk pembayaran kerajaan.

Tujuannya adalah untuk memahami bagaimana inovasi blockchain di Australia dapat membantu meningkatkan kecekapan dan memodenkan ekonomi negara. Mereka juga bertujuan untuk menilai tahap kematangan teknologi dan masalah yang mungkin diselesaikannya. Ini nampaknya mengambil selebihnya dari buku Malta dengan penubuhan otoritas inovasi digital untuk mengatur dan menilai inisiatif blockchain.

Walaupun ini tidak semestinya jumlah yang besar, itu bukan satu-satunya dana yang diperuntukkan untuk projek blockchain. Jabatan Dalam Negeri Australia (DHA) juga mengumumkan rancangan tentatif dan cadangan untuk menggunakan blockchain bersama AI dan IoT untuk menguruskan rantaian bekalan dan perdagangan antarabangsa.

Kemudian bulan lalu, kerajaan Australia dianugerahkan IBM AUD $ 1 bilion ($ 750 juta AS) yang hebat untuk mengembangkan inovasi blockchain di Australia dalam tempoh lima tahun akan datang. Ini akan ditujukan khusus untuk mengembangkan AI, blockchain, dan penyelesaian teknologi kuantum untuk keselamatan siber, penyelidikan, dan pengurusan data.

Sebilangan pengkritik telah mempersoalkan kepercayaan Australia yang nampaknya buta terhadap IBM setelah percubaan bencana mereka dalam menguruskan bancian 2016 negara itu (yang mengalami serangan DDoS yang tidak henti-hentinya). Yang lain mencadangkan bahawa komitmen jangka panjang dengan hanya satu penyedia mungkin bukan langkah yang baik. Ini bererti mengulangi kesalahan yang dilakukan dalam ledakan dotcom pada pergantian abad ini.

Walau bagaimanapun, perjanjian IBM lima tahun adalah petunjuk bahawa syarikat teknologi dan kerajaan Australia tidak percaya bahawa teknologi blockchain akan segera hilang.

4. Pusat Kecemerlangan Akademik

Australia juga memperoleh reputasi sebagai pusat kecemerlangan akademik terkemuka dalam teknologi blockchain. The Universiti RMIT, sebagai contoh, mempunyai hab inovasi blockchain yang telah lama wujud dan telah memberikan dana $ 3 juta untuk inovasi blockchain di Australia. Institusi ini mendakwa sebagai “institusi penyelidikan sains sosial terkemuka di dunia dalam blockchain.”

Hab Inovasi Blockchain RMIT

Hab Inovasi Blockchain RMIT / https://sites.rmit.edu.au/blockchain-innovation-hub/

Tidak ada kekurangan pusat pertemuan blockchain di seluruh negara termasuk Pusat Blockchain di Melbourne, perjumpaan berkala di Sydney, dan tentu saja, Tonsley Australia Selatan.

5. Syarikat Blockchain Utama

Akhirnya, beberapa projek blockchain utama juga keluar dari Australia, termasuk syarikat teknologi blockchain yang berpusat di Perth DigitalX yang disenaraikan di Bursa Sekuriti Australia (ASX) pada bulan Jun 2014. Sebagai syarikat blockchain yang inovatif, mereka menawarkan perundingan ICO, pengembangan perisian blockchain, dan perkhidmatan perundingan lain.

Lebar Kuasa dari Australia Barat adalah permulaan blockchain tenaga yang membolehkan perkongsian elektrik peer-to-peer (P2P). Dengan mengumpulkan $ 34 juta dalam ICOnya, Power Ledger juga menerima $ 8 juta lagi dari pemerintah Australia. Ini dimaksudkan untuk membantu mengembangkan pasar yang memberi insentif untuk tenaga yang boleh diperbaharui.

Sekatan8 adalah inkubator blockchain Australia yang bertujuan untuk membantu syarikat lain mempercepat projek mereka dengan memberi mereka akses ke rangkaian, kepakaran, dan peluang pendanaan mereka. Dan syarikat permulaan Havven dan CanYa juga mula menemui kejayaan, mengumpulkan berjuta-juta dolar Pembiayaan ICO dan mengembangkan penyelesaian untuk turun naik dan pasaran kerja dalam talian masing-masing.

Inovasi Blockchain di Australia Menarik

Dengan pemerintah yang komited untuk memupuk inovasi dan teknologi, dan syarat-syaratnya sudah siap, akan menarik untuk menyaksikan perkembangan di Australia. Kami akan melihat sama ada IBM dapat melakukannya dengan betul kali ini, dan bagaimana sistem berasaskan blockchain ASX berfungsi. Oleh itu, bukannya mencari syarikat inovatif, lain kali, mungkin perlu membayar untuk melihat ke bawah.