Seperti teknologi baru, cryptocurrency harus melalui langkahnya sebelum digunakan secara meluas. Teori mengenai elektrik diterbitkan sejak tahun 1600-an, tetapi elektrik tidak sampai ke rumah sehingga akhir tahun 1800-an. Walaupun hari ini, masih ada satu bilion orang di seluruh dunia yang hidup tanpanya. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa hanya dalam satu dekad, penggunaan cryptocurrency secara besar-besaran masih jauh.

Oleh itu, mengapa terdapat banyak tekanan pada cryptocurrency dan teknologi kuasa di belakangnya? Kami telah mencapai puncak harapan yang meningkat dengan blockchain disebut-sebut sebagai penyelesaian untuk semua penyakit dunia. Sebenarnya, salah satu halangan utama untuk penggunaan cryptocurrency secara besar-besaran ialah kita terlalu banyak memasarkannya – dengan sedikit bahan untuk menyokong tuntutan kita.

Menurut baru-baru ini tinjauan oleh Deloitte, “keletihan blockchain” mula muncul di seluruh dunia. Tetapi di luar fakta bahawa orang bosan mendengar tentang wang digital ini yang tidak mereka fahami sepenuhnya, terdapat banyak halangan lain untuk penggunaan cryptocurrency secara besar-besaran. Mari lihat sembilan teratas.

1. Kekurangan Kejelasan

Apabila kami mendengar dakwaan bahawa blockchain tidak dapat diubah, kemudian kemudian baca bahawa sebenarnya tidak, atau Bitcoin tidak dikenali, tetapi tidak begitu tidak dikenali seperti yang kami sangka, blockchain menjadi terselimuti kabut. Terdapat kekurangan kejelasan dari komuniti cryptocurrency dan keputusan tidak menentu tidak membantu.

Sekiranya orang yang bertanggungjawab melindungi pelabur tidak dapat memutuskan untuk memanggil token apa yang mereka atur, bagaimana masyarakat tahu? Apa perbezaan antara token utiliti, token keselamatan, dan token ekuiti – dan mengapa anda perlu menyimpan wang anda yang tidak kelihatan dalam dompet perkakasan fizikal?

Sebilangan besar soalan ini sukar dijawab oleh orang dalam kripto, apalagi orang awam yang menerima versi penjelasan yang lemah.

Rangkaian Pendidikan Blockchain

Rangkaian Pendidikan Blockchain

Negara-negara kecil seperti Malta melancarkan program untuk mendidik masyarakat umum, terutama orang-orang yang akan menggunakan teknologi blockchain setiap hari, seperti pegawai kerajaan.

Negara-negara lain, termasuk Ireland dan Australia, sedang berusaha untuk membuat Ph.D dan kursus universiti lain dalam teknologi blockchain. Mereka juga bersekolah di usia dini untuk mendorong anak-anak untuk memupuk minat dalam pengaturcaraan. Dan syarikat seperti ConsenSys menawarkan kursus crossover di blockchain Ethereum kepada pemaju, ahli matematik, saintis komputer, dan peminat dari disiplin lain yang ingin meneroka teknologi baru ini.

Terdapat juga sejumlah kursus dalam talian, termasuk podcast percuma, dan tutorial YouTube. Tetapi sehingga kita dapat mengetatkan narasi, berhenti menjual pakaian baru maharaja, dan memulakan inisiatif pendidikan yang berguna untuk memberikan kejelasan yang sangat diperlukan, penggunaan cryptocurrency yang meluas masih jauh..

2. Jumlah Cryptocurrency yang luar biasa

Ada sesuatu seperti 1,800 cryptocurrency yang kini disenaraikan di Coinmarketcap. Tidak semua diciptakan sama, atau tidak bermaksud adopsi secara besar-besaran (beberapa untuk pemain, yang lain untuk pertanian, yang lain masih untuk muzik atau seni) Banyak dari mereka menunjukkan janji yang luar biasa dan teori yang kukuh, kes penggunaan, dan sokongan masyarakat. Tetapi ada lebih banyak syarikat melancarkan token semata-mata untuk mengumpul dana.

Sehingga kita memotong cryptos yang tidak berguna dan meningkatkan interoperabilitas antara blockchain, penggunaan cryptocurrency secara besar-besaran akan menjadi sukar. Dengan begitu banyak tawaran, bagaimana orang yang mempunyai sedikit pengalaman tahu mana yang akan dibeli atau adakah yang akan muncul lebih kuat daripada yang lain?

Lebih-lebih lagi, jika titik cryptocurrency adalah membenarkan pembayaran tanpa sempadan, tanpa gesekan, peer-to-peer, mengapa kita memerlukan begitu banyak? Ada sahaja 180 mata wang yang dikeluarkan oleh kerajaan, jadi tidakkah kita merumitkan perkara terlalu banyak?

3. Kebolehgunaan

Sekiranya anda pernah menunjukkan kepada Nenek anda cara menghantar teks atau menghentikan ibu bapa anda keluar dengan nama mereka di Facebook, anda akan tahu bahawa meminta mereka menyimpan kunci peribadi dan alamat awam mungkin agak sukar.

MyEtherWallet

MyEtherWallet

Sebilangan besar komuniti crypto mungkin tidak keberatan dengan kerumitan memasukkan alamat 42 aksara atau mendapatkan kunci peribadi. Tetapi masyarakat yang lebih luas melakukannya. Alasan industri jenayah siber begitu produktif ialah kita terus memilih kemudahan berbanding keselamatan. Kami memilih kata laluan mudah yang mudah retak, terus masuk ke sesi kami, atau mendaftar untuk akaun baru menggunakan Facebook.

Menjadikan urus niaga cryptocurrency lebih lancar dan pembuatan akaun lebih mudah tetap menjadi penghalang untuk penggunaan cryptocurrency secara besar-besaran. Pada masa ini, ramai orang ditangguhkan dengan memuat naik gambar diri dengan kad pengenalan mereka, tetapi apabila pengawal selia semakin sukar untuk memenuhi syarat KYC / AML, kegunaan akan terus menjadi rintangan.

4. Skalabiliti

Skalabiliti adalah duri di banyak pihak pemaju, dan sangat berdampak pada masa itu. Rangkaian Ethereum masih dapat menyokong sekitar 15 transaksi sesaat. Kapasiti pemprosesan transaksi maksimum Bitcoin adalah antara 3-7 sesaat. Walaupun blockchain lain seperti NEO atau bukan blockchain seperti DAG menawarkan penyelesaian baru, mereka tidak menghadapi cabaran mereka sendiri.

Kami tidak dapat menyokong penggunaan cryptocurrency secara besar-besaran apabila memerlukan masa 10 minit atau lebih untuk menyelesaikan transaksi. Meningkatkan jumlah pengguna yang lebih banyak adalah salah satu cabaran terbesar yang ada.

Tetapi jika kita memikirkan kembali elektrik, maka itu tidak mengapa. Bagaimanapun, kami masih menunggu untuk menghubungkan seluruh dunia ke grid tenaga. 2 bilion orang di seluruh dunia masih menunggu sambungan internet. Oleh itu, tidak mungkin penggunaan cryptocurrency besar-besaran akan berlaku dalam masa terdekat. Teknologi memerlukan masa untuk matang dan mencari jalan keluar untuk menyelesaikan masalahnya terlebih dahulu.

5. Penipuan & Hacks

Sama seperti berita buruk selalu menjadi berita utama, media dipenuhi dengan kisah pertukaran cryptocurrency yang digodam dan pelabur kehilangan dana mereka. Oleh kerana tidak ada polisi insurans di kebanyakan bursa atau peraturan yang jelas, wang anda mungkin akan ada pada suatu hari dan keesokan harinya. Fikirkan Mt. Gox, Bitfinex, atau The DAO.

hack dao

DAO Hack

Kemudian terdapat penipuan ICO yang berlaku secara kerap. OneCoin akan turun dalam sejarah kerana salah satu skema Ponzi paling canggih yang pernah dicipta dan penipuan keluar berleluasa.

SEC cuba mendidik orang di AS mengenai jenis masalah ini melalui inisiatif seperti penipuan HoweyCoin. Ini untuk menunjukkan kepada pelabur kemungkinan bendera merah yang perlu diperhatikan ketika menyokong ICO. Peraturan yang lebih ketat akan menghilangkan lebih banyak ICO palsu. Sebenarnya, undang-undang terbaru Malta mempunyai beberapa syarat paling ketat untuk kertas putih di luar sana untuk sengaja menyingkirkan pelaku jahat dari luar angkasa.

6. turun naik

Anda mungkin peminat Bitcoin, Ethereum, Litecoin, atau Cardano. Tetapi anda harus mengakui, tidak ada yang hampir berkesan sebagai alat mata wang sehari-hari. Malah Dash masih berfluktuasi terlalu banyak untuk membuat pembelian yang besar dengan yakin diri (melainkan jika anda tinggal di negara yang mengalami hiperinflasi).

Sekiranya kita menggunakan cryptocurrency sebagai mata wang dan bukan kenderaan pelaburan, kita perlu kehilangan turun naik.

7. Persatuan Jenayah

Bitcoin adalah sebahagian daripada alasan bahawa Jalan Sutera berkembang menjadi terkenal kerana menjual ubat-ubatan, senjata, dan juga pembunuh bayaran dalam talian. Berkat pengubahan wang haram, pembiayaan pengganas, dan aktiviti jenayah lain, Bitcoin memperoleh reputasi yang tidak jelas.

Sebenarnya, Bitcoin juga merupakan kaedah pembayaran yang paling popular untuk penjenayah siber dalam serangan Ransomware pada tahun 2017. Dan sekarang cryptojacking adalah ancaman siber terbesar tahun ini, berkembang dengan 8,500 peratus pada Q4 tahun 2017.

botnet perlombongan cryptocurrency

Cryptojacking adalah Jenayah Siber Terbesar 2018

Walaupun benar bahawa tidak semua ICO adalah penipuan, tidak semua dana cryptocurrency digodam, dan kebanyakan penjenayah lebih suka dolar AS daripada wang haram, persatuan negatif masih berlanjutan.

8. Peraturan

Peraturan, atau lebih tepatnya, kekurangan peraturan masih membuat banyak orang menjauh. Kami telah melihat beberapa langkah besar tahun ini dari ICO ke STO, dan undang-undang baru dari negara-negara kecil seperti Malta, tetapi masih terdapat terlalu banyak kawasan kelabu. Dan tentu saja, terdapat terlalu banyak perselisihan antara bidang kuasa.

Walaupun menetapkan standar global dalam peraturan mungkin tidak mungkin dilakukan (atau bahkan diinginkan), setidaknya perjanjian dasar mengenai praktik KYC / AML dapat mencegah kejahatan lebih lanjut dan mendorong lebih banyak orang memasuki ruang tersebut.

9. Kesan Alam Sekitar

Hampir sahaja tiga dalam empat milenium akan membayar lebih banyak untuk barang lestari. Tidak pernah ada generasi yang sedar tentang alam sekitar seperti milenium. Tetapi walaupun laporan mengenai kesan bencana penambangan Bitcoin terhadap alam sekitar dan menguras sumber semula jadi semakin banyak, crypto tetap menjadi penjualan yang sukar.

Perlombongan lestari adalah masalah lain yang sedang diusahakan oleh pemaju. Proof of Stake boleh menjadi penyelesaian yang boleh dilaksanakan, tetapi kurang selamat dan lebih cenderung kepada pemusatan daripada Proof of Work.

Walaupun negara-negara seperti Kanada dan Iceland membenarkan perlombongan cryptocurrency menggunakan sumber tenaga lestari, kita perlu melakukan pekerjaan yang lebih baik untuk mengurangkan jumlah kuasa komputasi yang perlu dijalankan blockchain.

Penggunaan Cryptocurrency Massa Masih Ada Cara

Terdapat banyak halangan untuk penggunaan cryptocurrency secara besar-besaran. Walaupun hanya mengubah corak pemikiran dan budaya memerlukan masa. Blockchain mungkin lambat dan kikuk sekarang, tetapi hanya lebih dari satu dekad sejak telefon pintar muncul di tempat kejadian (ingat bata Nokia anda?). Cryptocurrency akan memasuki arus perdana, tetapi teknologinya perlu lebih baik, lebih cepat, lebih lestari, dan lebih mudah digunakan sebelum berlaku.