Memulakan perlombongan bitcoin boleh menjadi proses yang sukar bagi banyak orang. Contohnya, anda mesti mempertimbangkan perkara seperti algoritma khusus yang digunakan oleh cryptocurrency Proof-of-Work yang anda mahu tambang. Selain itu, perkakasan perlombongan bitcoin boleh menelan belanja ribuan bahkan puluhan ribu dolar. Dengan semua cabaran ini, mungkin idea yang baik untuk mencari kaedah alternatif untuk memperoleh keuntungan cryptocurrency, tetapi adakah cloud mining adalah pilihan yang sah dan lebih menguntungkan dalam jangka masa panjang? Dalam artikel ini, kami akan membandingkan dua kemungkinan pilihan ini supaya anda dapat membuat keputusan yang lebih tepat.

Kos Perkakasan Perlombongan Bitcoin

Seperti yang dibincangkan dalam catatan ini, perkakasan perlombongan bitcoin umumnya memerlukan komitmen kewangan pendahuluan yang besar dari pihak pelombong. Pertama, penting untuk mempertimbangkan berapa kos rig perlombongan. Ini bukan hanya bergantung pada cryptocurrency yang anda ingin tambang tetapi juga betapa perlu dan kuatnya operasi perlombongan anda.

Pertama, mari kita pertimbangkan kos perkakasan. Sekiranya anda ingin menambang BTC, misalnya, kemungkinan besar anda memerlukan pelantar perlombongan ASIC. Ini biasanya jauh lebih mahal berbanding dengan rig perlombongan GPU dan CPU. Walaupun berpotensi menambang dengan kadar hash yang lebih cepat, pelantar perlombongan ASIC sering menghadapi pemeriksaan fakta bahawa mereka tidak dapat digunakan kembali. Ini bermakna, jika projek cryptocurrency membuat perubahan pada algoritma hash mereka, pelombong ASIC harus membeli peralatan baru. Ini boleh menyebabkan beberapa kos yang besar yang dapat dengan mudah menolak pendapatan dan bahkan mengakibatkan kerugian pelaburan bersih.

Sebaliknya, gear perlombongan GPU dan CPU umumnya dapat digunakan kembali jika terjadi perubahan algoritma. Di samping itu, pelantar ini biasanya jauh lebih rendah daripada rakan sejawat ASIC mereka. Selain itu, lebih banyak projek terus menuju ke arah ketahanan ASIC dan bukannya penerimaan ASIC. Bagi kebanyakan pelombong, ini bermaksud pengurangan keseluruhan kos awal dan berterusan.

Walaupun mempunyai satu pelantar perlombongan mungkin merupakan langkah pertama yang baik untuk melihat apakah anda benar-benar dapat menguntungkan, banyak orang memulakan dengan lebih banyak pelantar untuk mempunyai kesan berlipat ganda. Namun, walaupun dengan kenaikan harga, bermula dengan beberapa rig harus dilakukan dengan berhati-hati kerana setiap rig tambahan kemungkinan akan menambah jumlah bulan yang diperlukan untuk mengembalikan pelaburan awal anda.

Sudah tentu, faktor lain seperti kos bil elektrik harus dipertimbangkan. Ini berbeza mengikut kawasan geografi, sehingga menyukarkan jumlah yang tepat mengenai berapa banyak wang yang diperlukan untuk menjaga operasi rig perkakasan.

perlombongan perkakasan

Kos Perlombongan Awan IT

Sebagai perbandingan dengan perlombongan perkakasan, kos untuk perlombongan awan IT jauh lebih mudah dikira. Sebilangan besar syarikat menggunakan model langganan bulanan yang ditentukan oleh cryptocurrency yang ingin anda tentukan dan kelajuan kadar hash seperti yang dilihat di laman web popular seperti Genesis Mining dan HashFlare.

Harga untuk kontrak 2 tahun perlombongan ETH dengan Genesis Mining pada masa ini berbeza dari $ 1,520 pada 40 MH / s hingga $ 12,960 pada 360 MH / s.

HashFlare menawarkan kontrak 1 tahun perlombongan ETH dengan harga $ 1.80 setiap 100 KH / s.

Pastikan anda membaca ulasan dan periksa ROI yang diunjurkan di mana-mana perkhidmatan perlombongan awan. Kenyataannya adalah bahawa terdapat banyak perkhidmatan dengan keuntungan yang sangat rendah dan bahkan beberapa yang merupakan penipuan yang terkenal. Nasib baik, terdapat beberapa panduan yang terdapat di kaedah terbaik untuk mengenal pasti penipuan penambangan awan yang berpotensi.

HashFlare

ROI Perlombongan Perkakasan

Walaupun tidak ada cara untuk mengatakan dengan pasti berapa lama masa yang diperlukan untuk mengatasi pelaburan pelaburan dalam peralatan perlombongan perkakasan atau perlombongan awan, masih penting untuk melakukan penyelidikan mengenai jangkaan jangka masa. Menurut kebanyakan pelombong, sukar untuk menjangka keuntungan dalam 3 hingga 6 bulan. 10-15 bulan adalah realistik bagi banyak orang. Banyak bergantung pada harga crypto, kos elektrik, dan jenis rig perlombongan yang anda gunakan. Nicehash menyediakan kalkulator yang baik untuk menentukan ini.

ROI Perlombongan Awan IT

Berdasarkan maklumat dari Forum Reddit, ulasan, dan Kalkulator ROI, jelas untuk melihat bahawa perlombongan awan tidak begitu popular atau menguntungkan. Sebagai contoh, pada 30 Mei 2018, HashFlare Scrypt dan SHA-256 mengambil masa 3,828 dan 3,983 hari (atau sedikit lebih dari 10 tahun) untuk mencapai ROI di BTC masing-masing menurut kalkulator ini dari Coinstaker. Genesis Mining untuk ETH mempunyai ROI yang lebih teruk lagi, memakan masa sekitar 25,992 hari (70+ tahun). Dalam kedua kes, sukar untuk membenarkan perlombongan awan berbanding perlombongan perkakasan.

Masalah dengan mengekalkan langganan untuk penambangan awan adalah sukar untuk tetap membayar bulanan walaupun di pasar beruang. Statistik ini tentu dapat bertambah baik jika kita melihat kenaikan harga yang besar seperti yang dilihat pada bulan Disember 2017; namun, agak sukar untuk diramalkan kapan pasaran lembu akan bermula dan berakhir.

Bandingkan dengan menggunakan perkakasan perlombongan bitcoin, dan pilihannya sedikit lebih jelas. Ini kerana, walaupun pasarannya menanggung, kebanyakan kos adalah awal dan tidak berulang. Pasti, ada kos seperti bil elektrik yang perlu dipertimbangkan dengan perlombongan perkakasan, tetapi terdapat beberapa lokasi di seluruh dunia di mana penggunaan tenaga sangat murah dan perlombongan perkakasan adalah sah, menjadikannya pilihan yang lebih menguntungkan daripada perlombongan awan bahkan di pasar beruang.

Perlombongan awan IT

Kesimpulannya

Walaupun kos pendahuluan tinggi, kata sepakat bahawa perkakasan perlombongan bitcoin tetap jauh lebih menguntungkan daripada perlombongan awan. Mungkin keuntungan terbesar dari penambangan awan adalah kemudahan penggunaannya secara keseluruhan kerana ia tidak memerlukan pemasangan perkakasan yang sukar dan mengelakkan kos elektrik yang berpotensi tidak dapat diramalkan. Walau bagaimanapun, kebanyakan dalam komuniti cryptocurrency akan bersetuju bahawa jika anda tidak dapat memulakan operasi perlombongan perkakasan, mungkin lebih baik menjana keuntungan melalui perdagangan daripada pergi ke laluan perlombongan awan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me