Sejumlah ahli perniagaan dan ekonomi terkemuka mempersoalkan perlunya mata wang kriptografi berbanding mata wang fiat tradisional. Bitcoin, cryptocurrency terdesentralisasi pertama, sebahagian besarnya dibuat sebagai tindak balas dan meningkat populariti akibat krisis kewangan 2008/2009. Untuk memahami mengapa mata wang kripto wujud dan faedah apa yang mereka berikan, pertama-tama kita perlu menempuh perjalanan kembali ke masa asal wang kertas.

Dilahirkan di Timur

Sebilangan besar orang menggali kantung mereka setiap hari, tanpa memikirkan bagaimana kami menggunakan alat yang paling berharga ini. Wang kertas bukanlah fenomena baru. Kami telah menggunakannya sekarang selama kira-kira ribuan tahun. Penggunaan terawal yang dicatatkan diperhatikan di China sekitar tahun 1000 Masihi.

Adakah Kita Betul Memerlukan Cryptocurrency

Mata Wang Bercetak Kertas Pertama di Dunia

Kerajaan China dengan cepat menyedari faedah menggunakan kertas berbanding duit syiling yang dicetak. Mereka murah untuk dihasilkan dan senang diedarkan. Era perdagangan yang baru akan berkembang.

Tetapi Apa itu Wang Tepat?

Sebilangan besar dari kita tumbuh percaya bahawa wang = kertas bercetak kerajaan. Mungkin sukar untuk melihat bahawa, sebenarnya, apa sahaja yang boleh digunakan sebagai mata wang. Ahli ekonomi moden bersetuju bahawa wang yang baik mempunyai 3 sifat berikut:

  1. Kedai Nilai
  2. Unit Akaun
  3. Medium Pertukaran

Kedai Nilai

Wang mempunyai nilai jika mempunyai bekalan terhad. Inilah sebabnya mengapa kami mengumpulkan benda-benda langka seperti seni, wain, dan perhiasan emas. Ia juga mempunyai nilai jika kita menganggapnya memegang nilai. Pada masa ini, hanya kepercayaan pemerintah yang menyokong kebanyakan mata wang negara.

Unit Akaun

Wang memerlukan semacam sistem perakaunan (atau lejar) untuk mencatat keseimbangan positif dan negatif ketika barang dan perkhidmatan ditukar. Dalam sistem tunai, ini berfungsi dengan baik kerana wang anda didebitkan apabila anda dikreditkan dengan barang atau perkhidmatan. Sistem digital, bagaimanapun, perlu adil transaksi debit dan kredit, jika tidak, sistem ini rosak.

Medium Pertukaran

Medium pertukaran yang baik dapat dipindahkan dengan mudah antara pembeli dan penjual dan digunakan semula untuk transaksi masa depan. Jagung, misalnya, bukan medium pertukaran yang baik. Ia memerlukan simpanan dalam jumlah besar, sukar dikendalikan, dan cepat reput. Wang syiling dan wang kertas secara tradisional berfungsi dengan baik. Mereka kecil dan mudah dibawa.

Kelemahan Dengan Sistem Semasa

Penemuan dan penggunaan mata wang kertas arus perdana oleh orang Cina adalah kaedah inovatif untuk membolehkan perdagangan. Namun, ia membawa beberapa kelemahan utama:

Orang tengah

Untuk mendapatkan kekayaan kertas rasmi ini, anda memerlukan pihak berkuasa pusat (kerajaan / bank) untuk mengeluarkannya. Ini akhirnya bermaksud bahawa anda sebagai perniagaan atau pengguna perlu kepercayaan kuasa ini. Anda bergantung sepenuhnya kepada mereka untuk mengekalkan standard wang yang baik.

Di zaman digital kita yang semakin meningkat, kita menjadi lebih bergantung pada pihak ketiga untuk memudahkan perdagangan. Sebilangan masyarakat seperti Sweden, yang kekurangan wang, sangat bergantung pada orang tengah.

Inflasi / Hiperinflasi

Masalah kedua yang sangat merosakkan yang berlaku adalah perkara kecil yang tersembunyi yang disebut Inflasi. Inflasi adalah cukai tersembunyi yang dikenakan oleh Pemerintah kepada warganya melalui pencetakan mata wang tambahan. Tidak ada had bekalan dalam sistem mata wang fiat. Bank pusat secara teorinya boleh mencetak sebanyak yang mereka mahukan.

Apabila penawaran dalam sistem ekonomi meningkat secara mendadak, kita melihat harga barang dan perkhidmatan tidak terkawal. Kami telah melihat hasil negatif dari wang yang terlalu banyak ini di seluruh dunia dan selama berabad-abad sejak orang Cina memperkenalkan kemungkinan ini. Contohnya, nota seratus trilion dolar ini yang dikeluarkan di Zimbabwe sekitar tahun 2008/2009:

Adakah Kita Betul Memerlukan Cryptocurrency

Pecahan mana-mana sifat wang yang kita perhatikan sebelumnya menghasilkan pecahan perkara yang digunakan sebagai wang.

Gelembung Segala-galanya

Dunia tenggelam dalam hutang dan bank pusat di seluruh dunia mendorong mesin cetak mereka dengan kuat. Kami mendekati situasi yang berpotensi bencana, sekarang diciptakan “segalanya gelembung”. Visual Capitalist memberikan infografik yang sangat baik di anggaran wang yang ada.

Adakah Kita Betul Memerlukan Cryptocurrency

Dengan hormatnya Visual Capitalist

Sejarah tidak pernah berbohong dan ia sering berulang. Pembangun bitcoin terkenal Jimmy Song menyatakan dalam temu ramah baru-baru ini, bahawa “Wang adalah lapisan asas peradaban … Apabila anda merendahkan wang, anda merendahkan peradaban”.

Apa yang dibawa oleh Cryptocurrency ke Jadual

Perdagangan Tanpa Kepercayaan

Masalah asas yang ingin diselesaikan oleh cryptocurrency adalah mengurangkan pergantungan kepercayaan kepada orang tengah / pihak ketiga. Dalam sistem terpusat, titik lemah selalu berada di pusat. Dalam sistem peer-to-peer, jika satu rakan sebaya turun, yang lain akan berada di sana untuk mengatasi kelonggaran.

Adakah Kita Betul Memerlukan Cryptocurrency

Perwakilan Visual Sistem Terpusat vs Desentralisasi – Dengan hormat Adam Aladdin

Apabila kepercayaan pecah, siapa yang akan membuat pertanggungjawaban orang tengah? Mari kita ambil ini Bank Australia yang terperangkap dalam pengubahan wang haram sebagai contoh. Dalam kes seperti itu, orang tengah lain, seperti agensi kerajaan sering melangkah untuk menangani keadaan tersebut. Tetapi bolehkah kita mempercayai organisasi berpusat lain untuk menyelesaikan masalah yang pertama kali diciptakan oleh organisasi terpusat?

Wang Benar

Bitcoin sangat mempengaruhi sifat wang yang baik.

  1. Ia adalah simpanan nilai (dengan a bekalan terhad)
  2. Teknologi blockchain memperkenalkan lejar yang diedarkan dengan selamat sebagai unit akaun
  3. Ia adalah medium pertukaran yang sangat baik. Walaupun wang tunai fizikal masih lebih mudah dalam banyak keadaan tempatan, Bitcoin dapat dihantar ke seluruh pelosok dunia dalam beberapa minit.

Carta Dolar AS Bitcoin terbalik ini memberi kita gambaran besar mengenai bagaimana cryptocurrency mengukur berbanding kertas. Dolar telah jatuh secara mendadak sejak 2011:

Adakah Kita Betul Memerlukan Cryptocurrency

Ini bukan satu kesalahan. Mata wang rizab dunia telah kehilangan 99.97% nilainya berbanding Bitcoin dalam tempoh ini. Trendnya jelas, orang di seluruh dunia mencari jalan untuk mengekalkan kekayaan mereka.

Cabaran

Sudah tentu, revolusi cryptocurrency hadir dengan pelbagai masalahnya sendiri. Tahap keraguan yang sihat diperlukan untuk setiap teknologi yang muncul. Penipuan, rompakan dan pengubahan wang haram masih menjadi isu yang mempengaruhi orang ramai. Skalabilitas, penggunaan skala besar, dan kemudahan penggunaan adalah beberapa cabaran yang dihadapi oleh pembangun ketika mereka menjelajah ke wilayah yang belum dipetakan.

Adakah Kita Betul Memerlukan Cryptocurrency?

Cryptocurrency seperti Bitcoin cuba menyelesaikan beberapa masalah asas ekonomi berasaskan fiat yang kini berusia 1000 tahun. Kami berada di peringkat awal industri ini dan mungkin ada lebih banyak soalan di luar sana daripada jawapan.

Walaupun terdapat kemajuan dalam teknologi, dianggarkan 1.7 bilion orang masih tidak memiliki bank. Bagaimana kita memasukkannya? Adakah cara yang lebih baik untuk memudahkan perdagangan global? Bolehkah kita menghasilkan wang berasaskan komuniti yang kukuh? Adakah kita benar-benar memerlukan cryptocurrency? Nah, ketika krisis kewangan seterusnya melanda, persoalan utama yang mungkin perlu kita tanyakan kepada diri sendiri adalah, bolehkah kita benar-benar melakukannya tanpa mereka?

Klik di sini untuk tweet artikel ini, dan pastikan anda memasukkan jawapan anda untuk soalan penting ini.