Perlukah kita mengganti blockchain dengan yang lain? Itulah soalan yang diajukan oleh banyak ahli teknologi setelah menghadapi cabaran untuk platform blockchain utama.

Blockchain mengalami kesakitan yang semakin meningkat. Platform teras yang paling terkenal dalam ekosistem blockchain, Bitcoin dan Ethereum, kedua-duanya menghadapi cabaran sepanjang tahun lalu dengan skalabiliti.

Bitcoin & Cabaran Ethereum

Bagi banyak pengguna, masa pengesahan transaksi Bitcoin selalu terlalu lama (jika anda menunggu enam blok, seperti yang disyorkan). Tahun lalu, bayaran Bitcoin juga meningkat dengan populariti rangkaian kerana had sekatan 1MB menghalang pelombong daripada memasukkan banyak transaksi.

Ethereum mengalami kemunduran yang serupa (walaupun tidak begitu dramatik) dengan masa urus niaga dan keperluan gas. Contoh yang terkenal dan sering disebut adalah bagaimana kad perdagangan Cryptokitties dapp mengatasi rangkaian untuk waktu yang singkat tahun lalu.

Sejauh ini, kedua-dua rangkaian tidak melaksanakan penyelesaian yang secara asasnya menyelesaikan masalah ini. Lebih-lebih lagi, banyak orang percaya bahawa skalabilitas adalah masalah yang tidak ada pada blockchain sebagai protokol. Semakin banyak orang yang anda sertakan dalam rangkaian dan semakin banyak transaksi yang perlu anda sahkan, semakin sukar untuk mencapai kata sepakat.

Sebagai hasil dari kemunduran ini, beberapa pakar mempertanyakan apakah blockchain dalam bentuknya sekarang dapat benar-benar menyelesaikan masalah di peringkat perusahaan dan masyarakat yang awalnya ditetapkan untuk ditangani. Di satu pihak, ada yang berpendapat bahawa blockchain itu sendiri adalah teknologi yang tidak mencukupi dan kita perlu mengganti blockchain dengan teknologi lejar diedarkan yang berbeza. Sebaliknya, yang lain mendakwa bahawa blockchain boleh diperbaiki, tetapi ia memerlukan reka bentuk semula yang ketara.

Graf Akiklik Berarah

Blockchain bukanlah satu-satunya jenis teknologi lejar diedarkan di luar sana. Terdapat cara lain untuk menyimpan rekod yang selamat tanpa menggunakan blockchain. Salah satu alternatif seperti yang boleh menggantikan blockchain adalah grafik aciklik (DAG).

Apa itu DAG?

DAGGrafik asiklik terarah adalah jenis rangkaian di mana transaksi dan maklumat tidak disahkan oleh keseluruhan rangkaian. Sebaliknya, apabila simpul berkomunikasi dengan rangkaian untuk mengirimkan transaksi, ia juga mengesahkan banyak transaksi lain pada masa yang sama.

Hasilnya adalah rangkaian pengesahan di mana setiap transaksi baru mempunyai sekurang-kurangnya dua transaksi induk yang mengesahkannya. Sebaliknya, urus niaga induk tersebut menunjukkan urus niaga terdahulu. Sepanjang pengesahan bertingkat yang berkembang secara eksponensial, semua transaksi baru akhirnya merujuk kepada set transaksi sebelumnya yang sama.

Hasil seni bina ini adalah skala dan jumlah nod dalam rangkaian. Selain itu, ia tetap murah untuk dikendalikan, dengan sedikit atau tanpa kos transaksi. Oleh kerana setiap node yang menghantar transaksi mesti mengesahkan transaksi lain terlebih dahulu, rangkaian itu sendiri dan tidak ada pelombong untuk membayar ganjaran kepada.

Kekurangan DAG adalah teoritis pada masa ini, tetapi tidak lama lagi menjadi kenyataan. Tanpa banyak lalu lintas rangkaian, seni bina DAG mudah diserang. Atas sebab ini, pada awal hari, projek DAG biasanya memerlukan koordinator pusat untuk memastikan tidak ada rantai palsu dan semua transaksi mendapat pengesahan yang sama. DAG juga merupakan teknologi baru dengan lebih sedikit ujian dan bukti di sebalik keselamatannya daripada blockchain.

Projek Menggunakan DAG

  1. Byteball – Byteball adalah cryptocurrency, seperti Bitcoin, tetapi dibina di atas infrastruktur DAG dengan tujuan skala besar. Ini juga merangkumi kemampuan kontrak untuk pembayaran bersyarat.
  2. IOTA – IOTA tertumpu pada pembinaan rangkaian untuk transaksi tanpa bayaran antara mesin di internet. Senibina DAG, yang dikenali sebagai Tangle, membolehkan transaksi ini dilakukan tetapi juga diserang api.
  3. Hashgraph – Hashgraph disebut-sebut sebagai pembunuh blockchain. Ini adalah projek terbuka untuk mengembangkan DAG untuk penggunaan secara meluas, menggunakan Gosip, di mana setiap nod memilih nod lain secara rawak untuk berkongsi semua maklumatnya. Namun, ia belum dilancarkan.

iota kusut

IOTA adalah sepuluh cryptocurrency teratas, memberikan kesahihan kepada potensi DAG untuk menggantikan blockchain. Namun, seperti yang anda lihat, masih belum ada banyak projek DAG, dan teknologinya cukup baru dan belum diuji.

Tukar Blockchain Sendiri

Pilihan lain adalah untuk mengganti blockchain dengan versi yang lebih baik. Walau bagaimanapun, versi baru ini memerlukan beberapa perubahan mendasar pada cara blockchain berfungsi. Mari kita lihat beberapa pilihan tersebut …

Menjerat

Sharding melibatkan pemisahan rangkaian nod penuh menjadi kumpulan yang lebih kecil. Kumpulan yang lebih kecil ini akan mengesahkan sebilangan besar jumlah transaksi di rangkaian. Apabila rangkaian perlombongan berkembang, anda menjadikannya lebih banyak kumpulan, yang bermaksud skala kapasiti transaksi dengan jumlah nod perlombongan.

Cabaran di sini kadangkala memerintahkan perkara, dan transaksi perlu melihat pengesahan sesuatu dalam pecahan lain sebelum dapat disahkan. Perkara ini berlaku terutamanya jika anda cuba mengelakkan transaksi kontrak pintar atau dapp. Sebaik sahaja anda memperkenalkan komunikasi silang silang yang terlalu banyak, anda akan kehilangan kelebihan sharding terlebih dahulu. Selain itu, tidak ada yang menyelesaikan masalah pecahan negara, yang membolehkan kontrak kompleks beroperasi pada rangkaian yang pecah. Buat masa ini, rangkaian terlindung seperti Zilliqa tidak dapat menyokong apa-apa di luar kontrak fungsional.

zilliqa menjerit

Ethereum kini mengusahakan sharding negara sebagai sebahagian penyelesaiannya untuk skalabiliti.

Mekanisme Konsensus Baru

Beberapa projek bereksperimen dengan mekanisme konsensus baru untuk menggantikan konsensus blockchain seperti yang kita ketahui sekarang (iaitu Pow dan PoS). Kaedah konsensus baru ini secara amnya melibatkan pengurangan keperluan seluruh rangkaian untuk mengambil bahagian dalam konsensus dengan memilih kumpulan nod yang lebih kecil secara rawak untuk mengesahkan dan mengesahkan transaksi.

neo dbft

Konsensus Toleran Kesalahan Byzantine telah menjadi standard yang diakui secara umum untuk pendekatan ini. NEO mungkin merupakan projek blockchain yang paling terkenal untuk melaksanakan konsensus BFT (NEO menggunakan dBFT). Baru-baru ini, NEO mengumumkan rangkaian mereka telah mencapai 1.000 tx / saat tanpa berkecai dalam keadaan testnet.

Saluran Sampingan & Node Dipercayai

Pelancaran Lightning Network di Bitcoin meningkatkan lagi kemungkinan penemuan semula blockchain. Ideanya adalah menggunakan saluran sampingan untuk menyelesaikan transaksi antara pihak yang sering berniaga. Urus niaga ini tidak perlu diselesaikan di blockchain kecuali ketika anda membuka atau menutup saluran.

Pilihan lain adalah dengan mengoperasikan node perlombongan peringkat kedua yang berfungsi sebagai nod yang dipercayai. Supernode ini dapat mengesahkan lebih banyak transaksi dengan lebih cepat. Salah satu contoh sistem tersebut ialah Dash.

Walaupun taktik ini mengurangkan permintaan secara keseluruhan terhadap penambang, mereka benar-benar langkah berhenti yang tidak menangani masalah mendasar skalabilitas blockchain.

Apa yang Akan Mengganti Blockchain?

Blockchain masih mempunyai beberapa perkembangan di hadapannya. Ini adalah tahun-tahun awal teknologi baru ini, dan ada kemungkinan penyelesaian yang akan menggantikan blockchain belum diciptakan. Namun, isu-isu ini akan dibuat atau hancur dalam tahun-tahun mendatang jika blockchain ingin diterima pakai secara luas.