Adakah Mesh Networking Masa Depan Kesambungan Dalam Talian?

Adakah Mesh Networking Masa Depan Kesambungan Dalam Talian?

Semasa kita memikirkan rantai blok dan komunikasi tanpa pengawasan, pentadbiran semasa nampaknya mengambil alih kawalan. Undang-undang berkecuali akan berakhir bulan depan dan penyedia perkhidmatan internet akan mempunyai banyak penjelasan mengenai bagaimana orang di AS mengakses internet. Ini menimbulkan persoalan utama mengenai masa depan penyambungan dalam talian dan sama ada rangkaian jaringan boleh menjadi penyelesaian.

Apakah Undang-undang Berkecuali Bersih?

Undang-undang netraliti bersih dikuatkuasakan di AS selama era Obama pada tahun 2015. Mereka dirancang untuk memastikan internet terbuka dan percuma di mana pengguna mempunyai akses yang sama ke kandungan web. Undang-undang berkecuali netral mencegah ISP menyekat kandungan, menyukai kandungannya sendiri, atau pengguna yang berlebihan.

Namun, pada bulan Disember tahun lalu, FCC memansuhkan peraturan “internet terbuka” ini. Berakhir pada 11 Jun, undang-undang netralitas bersih akan diganti dengan banyak dikritik peraturan yang memberikan semua kuasa kepada penyedia perkhidmatan internet.

Peraturan baru mewajibkan ISP untuk memberitahu pengguna jika mereka akan menyekat atau memperlahankan kandungan tertentu, atau mengenakan bayaran premium untuk akses yang lebih cepat. Dan banyak orang bimbang bahawa harga internet akan meningkat. Setakat ini, AT&T, Verizon, dan Comcast Corp telah bersumpah untuk tidak menyekat atau membeza-bezakan kandungan setelah peraturan tamat. Tetapi belum ada yang menyebutkan apakah mereka akan menawarkan “lorong cepat” berbayar.

Perpecahan Politik

Membatalkan undang-undang netraliti bersih adalah yang terbaru dalam percubaan pentadbiran semasa untuk membatalkan tindakan pentadbiran sebelumnya. Berikutan kesepakatan iklim Paris dan 180 perjanjian nuklear Iran. Ini juga mendorong pertikaian yang lebih mendalam antara parti Republik dan Demokrat dan rakyat Amerika.

“Pemansuhan netraliti bersih akan membolehkan penyedia perkhidmatan internet meletakkan keuntungan mereka di hadapan pengguna yang mereka layani dan mengawal apa yang kita lihat, lakukan, dan katakan dalam talian,” memperingatkan Pemangku Jeneral Demokrat New York, Barbara Underwood.

Republikan berpendapat bahawa mencabut undang-undang berkecuali akan membuka persaingan dan mendorong pelaburan. “Kesannya akan menjadi lebih baik, cepat, akses internet lebih murah dan internet percuma dan terbuka yang kita miliki selama bertahun-tahun,” kata Ketua FCC Republik, Ajit Pai.

Sejauh ini, 22 negara, yang dipimpin oleh New York, memprotes undang-undang tersebut. Masih ada kemungkinan penolakan pemansuhan Disember yang merupakan kemenangan besar bagi ISP tetapi ditentang hebat oleh firma internet, termasuk Alphabet Inc. dan Facebook.

Di mana sahaja kecenderungan politik anda berbohong, anda mungkin akan faham mengapa mengenakan premium untuk akses internet tidak sesuai dengan banyak orang. Sebenarnya, Demokrat percaya bahawa isu ini akan mempengaruhi pilihan raya pertengahan bulan November, terutamanya dengan pengundi milenial yang mahir internet.

Akses Internet untuk Sedikit Keistimewaan?

Di zaman internet berkelajuan tinggi ini, kita sudah terbiasa mengakses kandungan kapan pun kita mahu, di mana sahaja kita mahu, langsung dari telapak tangan kita. Maklumat adalah percuma dan hebat. Kekuatan yang mungkin perlu dibayar oleh banyak orang untuk segera.

Beberapa penyedia internet telah berbicara tentang menawarkan “jalur cepat berbayar”, atau “keutamaan berbayar.” Ini meletakkan kita di jalan yang berbahaya. Akses elit ke internet bertentangan dengan ekosistem terbuka dan setara untuk semua dan sangat berbeza dengan visi utopia dari sebahagian besar permulaan blockchain.

Walaupun pemansuhan belum selesai, berkuat kuasa bulan depan, jika harga internet melambung tinggi di AS, dan populasi umum tidak lagi mempunyai akses yang sama, jaringan jejaring mungkin menjadi jalan penyelesaiannya.

Apa itu Mesh Networking?

Mesh Topologi Rangkaian

Ilustrasi rangkaian jaringan separa https://commons.wikimedia.org/wiki/File:NetworkTopology-Mesh.svg

Rangkaian jejaring membolehkan nod berhubung terus dan bekerjasama antara satu sama lain untuk merutekan data ke dan dari klien. Ia terdesentralisasi, kerana tidak bergantung pada satu simpul tunggal, dan semua node mengambil bahagian dalam penyampaian maklumat.

Oleh kerana rangkaian jaringan dapat dikonfigurasikan sendiri, rangkaian tersebut bertoleransi kesalahan dan menyediakan penyelesaian yang lebih murah dan lebih efisien untuk menyediakan akses ke internet tanpa sensor – yang tidak ditambatkan ke infrastruktur ISP (Penyedia Perkhidmatan Internet).

Secara ringkas? Rangkaian jejaring menyediakan kemampuan untuk menggunakan internet dan data orang lain. Tetapi, untuk mengembangkan ekosistem jaringan jejaring, orang perlu diberi insentif.

Lagipun, mengapa anda mesti berkongsi hubungan anda dengan orang lain? Di sinilah protokol rangkaian jejaring mudah alih yang terdesentralisasi menggunakan teknologi blockchain dan tokenisasi digunakan.

Menghubungkan Kesambungan

Syarikat seperti RightMesh dan Taman Terbuka menandakan penyambungan menggunakan telefon Android untuk membentuk infrastruktur rangkaian. Mereka mencapai kesambungan peer-to-peer menggunakan fungsi WIFI dan Bluetooth yang wujud dalam telefon bimbit.

Apabila pelanggan dan hotspot bersambung, mereka membuat jaringan baru bagi orang untuk bergabung, dan rangkaian berkembang dari sana. Setiap nod mempunyai ID dan akaun Ethereum yang memberi ganjaran kepada pengguna dengan token.

Model ISP yang terdesentralisasi ini bertujuan untuk membolehkan orang itu sendiri menjadi ISP. Dengan mengambil kuasa dari syarikat besar dan meletakkannya kembali ke tangan orang, sesiapa sahaja boleh berkongsi internet mereka dan memperoleh cryptocurrency untuk melakukannya.

Sejauh ini, Open Garden telah membolehkan penghalaan mesej di luar grid dan membuat aplikasi pesanan pertama yang membolehkan orang berkomunikasi tanpa sambungan internet.

Membolehkan Sambungan Tetap

Rangkaian Mesh juga digunakan di seluruh dunia untuk memastikan hubungan tanpa gangguan. Di tempat yang sukar dijangkau dengan topografi yang kompleks dan komuniti luar bandar yang luas, berbilion orang masih kekurangan akses ke internet.

Jaringan Mesh terbukti menjadi berkesan dan kos rendah penyelesaian untuk menyebarkan faedah berhubung, termasuk kemasukan sosial dan ekonomi. Dan sekiranya berlaku bencana alam, di mana sambungan internet merosot, jaringan jaringan dapat memastikan bahawa orang masih dapat berkomunikasi dan menghantar mesej.

Red Hook WIFI, sebagai contoh, berlaku setelah ribut kuat melanda New York dan menghalang orang daripada berada dalam talian. Kini organisasi itu bertujuan untuk menutup jurang digital dan membenarkan peluang ekonomi yang sama di Red Hook, Brooklyn, dengan menggunakan rangkaian jaringan.

Dengan bantuan perniagaan tempatan dan masyarakat, mereka dapat memberikan akses berterusan kepada penduduk secara percuma.

Kesalinghubungan di Masa Depan

Walaupun pemansuhan netraliti bersih masih belum berlaku, walaupun dengan akses ke internet kos rendah, isu penapisan atau gangguan perkhidmatan sering kali memuncak.

Rangkaian jejaring dapat menjadi alternatif yang nyata dan dapat dilaksanakan, bukan hanya untuk sambungan jarak jauh tetapi untuk setiap hari, komunikasi yang lebih baik tanpa pengawasan atau masalah ISP.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map