Adakah Riot Blockchain Masih Pelaburan Yang Baik Setengah Tahun Selepas Pivot?

Riot Blockchain (RIOT), yang sebelumnya merupakan syarikat bioteknologi yang menghasilkan alat perubatan, mengalihkan model perniagaannya untuk fokus pada cryptocurrency pada Oktober lalu. Syarikat blockchain pertama yang disenaraikan secara terbuka di Amerika, Riot Blockchain telah menumpukan perhatian untuk memperoleh dan mengembangkan syarikat yang pakar dalam sektor blockchain yang baru muncul. Sudah lebih dari lapan bulan sejak syarikat itu berputar strategi keseluruhannya. Mari selami tindakan terbaru RIOT dan lihat apakah masih merupakan peluang pelaburan yang baik.

Tajuk Riot Blockchain

Portfolio Riot Blockchain

Diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif baru John O’Rourke, RIOT dengan segera memperoleh pelbagai portfolio cryptocurrency dan syarikat blockchain sejak berpindah dari sektor bioteknologi. Mempelbagaikan dirinya dalam industri blockchain, pelaburan terbesar RIOT adalah dalam pertukaran cryptocurrency, perkhidmatan audit blockchain, dan perkhidmatan kontrak pintar telekomunikasi. Selain itu, RIOT telah membuat pelaburan besar-besaran dalam perkakasan perlombongan Bitcoin.

Coinsquare

Pelaburan cryptocurrency pertama RIOT menjadi pemilik sebahagian Coinsquare, pertukaran cryptocurrency Kanada yang terkemuka. Pelaburan ini telah terbukti bijak kerana penilaian Coinsquare lebih dari 15 kali penilaian awal dari ketika Riot mula-mula melabur. RIOT baru-baru ini mengambil bahagian dalam pusingan pendanaan Coinsquare terbaru untuk meningkatkan jumlah pemilikannya kepada 15% daripada jumlah ekuiti Coinsquare. Saham RIOT kini bernilai $ 50 juta.

O’Rourke baru-baru ini mengulas pentingnya pemerolehan tersebut, “Coinsquare meneruskan pertumbuhan dan pelaksanaannya yang pesat sambil meletakkan dirinya sebagai pertukaran mata wang digital terkemuka di Kanada … Kami percaya bahawa Coinsquare menawarkan platform yang paling menarik untuk bertransaksi dalam mata wang digital di Kanada.”

Halaman utama Coinsquare

TessPay

Pada Oktober 2017, Riot Blockchain membeli 52% saham di TessPay untuk $ 320,000 dan 75,000 saham RIOT. TessPay adalah syarikat blockchain yang menawarkan penyelesaian untuk syarikat telekomunikasi. Secara khusus, model perniagaan TessPay berkisar dalam mewujudkan sistem pembayaran yang dijamin menggunakan perkhidmatan escrow berasaskan blockchain untuk syarikat telekomunikasi korporat.

Dua bulan setelah pelaburan Riot, Tess menandatangani surat niat untuk bergabung dengan Cresval Capital (CVLCF) Kanada. Sebagai sebahagian daripada penggabungan, RIOT menerima 41.6 juta saham Cresval Capital. Dengan penggabungan yang dijangkakan pada bulan-bulan berikutnya, kepentingan RIOT di Cresval Capital akan bernilai lebih dari $ 2 juta.

TessPay

Verady

Pada bulan November 2017, RIOT Blockchain melabur dalam Verady, syarikat perkhidmatan yang menyediakan perkhidmatan perakaunan, audit, dan pengesahan untuk aset berasaskan blockchain. Verady ditubuhkan untuk mengatasi jurang pelaporan aset antara syarikat perakaunan tradisional dan landskap blockchain dan cryptocurrency yang berkembang pesat.

Menurut peta jalannya, Verady kini memperluas rangkaian firma perakaunan yang dipercayai di platform perakaunannya VeraNet dan juga mengembangkan perkhidmatan audit Ethereum. Pada masa ini, sedikit maklumat awam tersedia mengenai status sebenar platform cukai VeraNet Verady atau senarai pelanggan semasa.

Pengetua Verady

Operasi Perlombongan Bitcoin

Pelaburan terbesar Riot Blockchain adalah dalam perlombongan Bitcoin, titik fokus rancangan portfolio cryptocurrency Riot untuk terus maju.

Untuk bulan April, operasi perlombongan RIOT menghasilkan sejumlah 100 Bitcoin (BTC) dan 61 Bitcoin Cash (BCH). Walaupun RIOT menambang Bitcoin Cash sebagai tambahan kepada Bitcoin, ia secara tetap menukar semua Bitcoin Cash yang dilombong menjadi Bitcoin.

Rancangan pengembangan perlombongan Riot mencapai 7.850 pelombong Bitmain S9 yang beroperasi pada akhir Mei yang menggunakan kapasiti tenaga 11.5MW.

Perlombongan Bitcoin Riot

Laporan Kontroversi dan Pendapatan Terkini

Walaupun RIOT tidak semestinya dituduh melakukan perkara yang menyalahi undang-undang, Riot Blockchain telah menjadi pusat pemerhatian dan kritikan media arus perdana selama beberapa bulan terakhir.

Laporan CNBC

Pada bulan Februari, CNBC memprofilkan Riot Blockchain di a laporan berniat jahat yang secara negatif menggambarkan syarikat blockchain yang baru fokus. Laporan CNBC mendakwa bahawa RIOT memanfaatkan nama blockchainnya untuk menaikkan harga sahamnya sedangkan sebenarnya, syarikat itu tidak mempunyai rancangan yang mendasari untuk melabur dalam teknologi blockchain. O’Rourke mempertahankan syarikatnya, dengan menyatakan bahawa bahagian itu benar-benar sepihak.

Walaupun RIOT memantapkan dirinya sebagai syarikat blockchain sebenar dengan menjadi salah satu operasi perlombongan Bitcoin terbesar di dunia dan melabur dalam beberapa syarikat blockchain, CNBC masih menegaskan bahawa RIOT secara drastik membayar lebih banyak untuk perkakasan perlombongannya.

Berita Terkini Subpoena

Bulan lalu, Riot Blockchain menerima sepina dari Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa “meminta maklumat tertentu.” Setelah siasatan menjadi terbuka, O’Rourke menyatakan bahawa dia tidak dapat memberi komen mengenai keadaan itu dan bahawa dia tidak menyedari sifat penyiasatan atau apa yang diteliti..

Sebulan sebelum panggilan dari SEC, O ’Rourke membuat rakaman kepada CNBC,“ Saya tidak bimbang tentang SEC kerana RIOT terlalu banyak mendedahkan ”.

Laporan Pendapatan Suku Tahunan

RIOT mengeluarkan pendapatan suku pertama pada 17 Mei. Laporan suku tahunan RIOT mendedahkan bahawa pendapatannya kurang dari $ 1 juta dolar dan beroperasi pada kerugian keseluruhan $ 1.6 juta untuk suku pertama. Sebilangan besar pendapatan syarikat berasal dari operasi perlombongan cryptocurrency yang terus berkembang pada bulan ini.

Penyata kewangan RIOT juga mendedahkan bahawa ia membelanjakan $ 36.4 juta dalam tempoh enam bulan terakhir, meninggalkan syarikat dengan baki $ 5.3 juta pada kunci kira-kira. Sebilangan besar wang ini telah masuk ke perkakasan perlombongan Bitcoin dan pelaburan jangka panjang yang lain.

Dengan pelaburan berterusan dalam perlombongan Bitcoin, kita semestinya mengharapkan peningkatan pendapatan RIOT yang ketara pada suku yang akan datang.

Sejarah Perdagangan

Ketika RIOT pertama kali menjenamakan semula dirinya sebagai syarikat yang fokus pada blockchain pada 4 Oktober 2017, harga sahamnya segera melonjak 17 peratus dari $ 8.18 kepada $ 9.50. Hanya dalam beberapa bulan, harga saham Riot meningkat dengan cepat ke paras tertinggi sepanjang masa pada $ 38.60 pada 19 Disember 2017.

Sejak tahun baru, liputan berita negatif dan pasaran cryptocurrency yang merosot mendorong harga saham RIOT kembali ke tahap harga sebelumnya sebelum pengumuman penjenamaan semula. Pada masa penulisan ini, harga saham Riot berada pada $ 7.54.

Carta Saham Riot Blockchain

Keputusan Akhir

Walaupun pada masa ini RIOT tidak beroperasi dengan keuntungan, ia telah memperoleh pelbagai portfolio syarikat blockchain dan telah meletakkan dirinya sebagai pemain utama dalam industri cryptocurrency dengan pelaburannya yang besar dalam perkakasan perlombongan.

Kejayaan kewangan syarikat pada masa hadapan akan sangat berkaitan dengan prestasi industri blockchain itu sendiri, khususnya Bitcoin. Jadi, jika anda mempercayai Bitcoin, anda mungkin juga harus percaya pada RIOT. Walaupun, kedua-duanya mempunyai risiko yang sama.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me