Safe Trade Coin (XSTC) bertujuan untuk menjadi mata wang digital berasaskan komuniti. Dalam artikel ini, kita melihat ciri teknikal Safe Trade Coin, peta jalan masa depan, dan banyak lagi. Dan, kami cuba menilai sama ada Safe Trade Coin selamat digunakan atau tidak.

Misi Projek Safe Trade Coin (XSTC)

Mengikut laman web projek, komuniti Safe Trade Coin (XSTC) merancang untuk melancarkan platform di mana mata wangnya disatukan dan boleh digunakan. Sehingga September 2018, tidak banyak maklumat tersedia mengenai pencapaian masa lalu projek ini. Walaupun laman web projek menyatakan bahawa tarikh pelepasan whitepaper akan dilaksanakan pada bulan Jun 2018, pasukan masih belum memberikan kertas putih.

Ditinggalkan dan Dibawa Kembali dari Mati

Mengikut peta jalan projek, pencipta asal Safe Trade Coin (XSTC) telah meninggalkan projek tersebut pada tahun 2017. Laman web projek tidak menyenaraikan tarikh mula projek yang tepat; namun, Cryptoslate mengatakan bahawa projek itu dilancarkan pada November 2016. Walaupun banyak projek cryptocurrency telah gagal pada masa lalu, kebanyakan telah melakukannya sama ada setelah menerima dana atau setelah ICO yang tidak berjaya di mana tidak ada modal yang diperoleh. Safe Trade Coin, di sisi lain, nampaknya tidak memiliki usaha penggalangan dana awam atau swasta sebelumnya.

Pada Q1 2018, kebangkitan semula projek bermula. Ini termasuk pelancaran laman web Safe Trade Coin pertama dan penjelajah blok. Pada Q2 2018, projek ini memulakan kempen promosi. Maklumat dan perbincangan seterusnya boleh didapati di halaman Bitcointalk projek.

Butiran Teknikal

Safe Trade Coin menggunakan mekanisme konsensus Proof-of-Stake. Apa yang membezakannya dengan duit syiling lain yang menggunakan PoS adalah ganjaran taruhannya yang lumayan. Semua pengguna boleh mengharapkan ganjaran tahunan 25% daripada bertaruh. Ini dapat memberi insentif kepada pengguna untuk HODL duit syiling ini dan bukannya memperdagangkannya, mungkin mewujudkan lebih banyak kestabilan di pasaran bear.

Namun, kelemahannya ialah pengguna lebih suka menggunakan XSTC sebagai aset pelaburan, seperti bon blockchain, dan bukannya menggunakannya untuk pembayaran P2P dunia nyata.

Penting juga untuk diperhatikan perincian lain seperti pengesahan pembayaran hanya memerlukan dua blok. Dalam cryptocurrency lain, ini bilangannya biasanya lebih tinggi. Sebagai contoh, Bitcoin memerlukan enam blok. Ethereum memerlukan sekurang-kurangnya lima. Walaupun jumlah ini dapat sangat berbeza, jumlah pengesahan yang diperlukan lebih tinggi memastikan bahawa transaksi tidak mudah dibalikkan. Pada dasarnya, lebih banyak pengesahan biasanya sama dengan keselamatan yang lebih baik.

Bekalan beredar adalah 706,661,973 XSTC. Bekalan maksimum ialah 840,000,000 XSTC. Dengan kata lain, sedikit lebih daripada 84% bekalan maksimum sudah beredar. Ini adalah tanda positif berbanding dengan projek yang kekurangan bekalan maksimum atau projek yang mempunyai bekalan beredar kecil berbanding dengan bekalan maksimum. Dompet desktop tersedia untuk kedua-dua sistem operasi Windows dan Linux.

gambar ciri duit syiling XSTC dari laman web projek

Ciri duit syiling XSTC boleh didapati di laman web projek.

Ciri yang dicadangkan

Safe Trade Coin (XSTC) menghargai identitinya sebagai projek yang dipacu masyarakat. Ini bermaksud bahawa anggota masyarakat (terutama mereka yang mempunyai kemahiran pengaturcaraan dan reka bentuk yang luar biasa) dapat menyumbang kepada peringkat awal pembentukan projek.

Laman web projek juga menyatakan, “Dengan kelajuan transaksi rata-rata 60 saat XSTC memiliki kedudukan yang kukuh di dalam pasar. Bayaran transaksi agak rendah dan berpatutan. ” Ciri teknikal utama nampaknya adalah penciptaan fungsi escrow. Ini mungkin akan menjadi komponen besar dalam platform Safe Trade Coin masa depan.

Peta Jalan Pasukan dan Masa Depan

Safe Trade Coin, seperti beberapa projek berasaskan komuniti lain, tidak menyenaraikan penyumbang utama di laman webnya. Walau bagaimanapun, tidak jelas siapa sebenarnya yang membangun / menyumbang kepada projek tersebut dan sejauh mana. Peta jalan masa depan nampaknya tidak begitu baik. Contohnya, menjelang akhir Q3 2018, kertas putih masih tidak disenaraikan di laman web projek.

Selain itu, Yayasan Perdagangan Selamat harus dibentuk sekarang. Tidak kira sama ada organisasi ini telah dibuat atau belum dibuat, tidak banyak maklumat mengenai tujuannya.

Pada Q4 2018, dompet iOS dan Android harus dilepaskan. Akhirnya, pada tahun 2019, kita menjangkakan pembangunan platform escrow akan bermula. Sehingga September 2018, kami masih belum melihat kemas kini biasa atau interaksi komuniti setara dengan apa yang diharapkan daripada projek cryptocurrency teratas.

Foto peta jalan XSTC

Peta jalan XSTC tidak merangkumi banyak perincian mengenai rancangan untuk kemas kini yang akan datang.

Pertukaran

Bagi mereka yang berminat untuk membeli Safe Trade Coin (XSTC), hanya ada satu pilihan. Sehingga September 2018, XSTC hanya tersedia di Pertukaran Coinex. Selain itu, BTC adalah satu-satunya pasangan perdagangan yang terdapat di bursa itu. Berbanding dengan kebanyakan cryptocurrency lain, XSTC kekurangan ketersediaan pertukaran.

Mati Lagi?

Fakta bahawa Safe Trade Coin (XSTC) pernah menjadi projek terbengkalai bukanlah pertanda baik. Namun, berita yang lebih buruk adalah bahawa projek tersebut nampaknya tidak menunjukkan tanda-tanda sokongan positif dalam kehidupan keduanya. Sebagai contoh, belum ada kemas kini mengenai Twitter projek sejak Mei 2018.

Terdapat beberapa interaksi di laman web seperti Bitcointalk tetapi walaupun ini terhad. Safe Trade Coin memerlukan kemas kini dan interaksi komuniti yang lebih kerap untuk membina komuniti sejati.

Amaran bahawa hosting untuk penjelajah blok Safe Trade Coin telah tamat.

Muncul ini ketika melawat penjelajah blok Safe Trade Coin.

Kesimpulan: Adakah duit syiling selamat betul-betul selamat?

Dalam cryptocurrency, kami telah melihat sejumlah penipuan keluar dan jenayah lain. Oleh itu, adakah cryptocurrency dipanggil Safe Coin menggunakan perkataan ‘safe’ sebagai cara untuk memikat pelabur yang tidak curiga? Jawapannya nampaknya tidak. Namun, kurangnya kemajuan cryptocurrency ini mengenai kemas kini teknikal dan usaha pemasaran semestinya membimbangkan.

Selain itu, nampaknya penyumbang terlambat menyampaikan kemas kini utama yang dinyatakan dalam peta jalan. Setelah projek mengeluarkan kertas putih dan dompet mudah alih, kami akan mempunyai idea yang lebih baik mengenai kemampuan projek ini dan peranannya yang berpotensi dalam landskap cryptocurrency. Buat masa ini, kami masih menunggu jawapan untuk soalan-soalan ini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me