Berbanding dengan Januari 2018, harga cryptocurrency sedikit menurun dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Dagangan bitcoin yang disebut telah menimbulkan keraguan di kalangan sebilangan pelabur. Adakah ini hanya cegukan jangka pendek atau sebahagian daripada trend yang lebih besar?

Dengan liputan media yang berterusan mengenai harga “hampir sifar”, banyak pelabur bertanya kepada diri mereka sendiri, “Adakah pelaburan dalam bitcoin bernilai?” Dalam artikel ini, kita akan melihat beberapa kisah berbeza yang berkaitan dengan apa yang dikatakan oleh ahli ekonomi dan akademik mengenai pelaburan dalam cryptocurrency. Kami juga akan berusaha mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenai apa yang mempengaruhi penilaian ini.

Bolehkah Ahli Ekonomi Meramalkan Harga Cryptocurrency dengan tepat?

Ahli ekonomi memainkan peranan penting dalam meramalkan masa depan ekonomi global. Mereka secara tradisional berperan dalam membantu pemerintah, perniagaan, dan individu membuat keputusan yang mempengaruhi dunia. Kini, banyak ahli ekonomi mula meneliti dan meramalkan masa depan perkhidmatan kewangan cryptocurrency dan blockchain.

Di pasaran cryptocurrency, terdapat beberapa faktor yang menentukan tahap tinjauan pasaran. Bagi banyak ahli ekonomi (dan juga pelabur), turun naik harga disebabkan oleh batasan teknikal, peraturan, dan penerapan pasar menjadikannya agak sukar untuk meramalkan perubahan harga.

Contohnya, pada Januari 2018, profesor ekonomi Universiti Yale Robert Shiller berkata, “[bitcoin] mungkin benar-benar runtuh dan dilupakan, dan saya rasa itu adalah hasil yang mungkin baik, tetapi ia dapat bertahan lama, ia boleh berada di sini dalam 100 tahun.”

Walaupun ramalan ini jauh dari pasti, ini menunjukkan berapa banyak ahli ekonomi melihat pasaran cryptocurrency. Kami juga melihat bahawa peningkatan pesimisme nampaknya mengikuti trend pasaran baru-baru ini.

penurunan bitcoin

Profesor ekonomi Universiti Yale, Robert Shiller percaya bahawa harga bitcoin kemungkinan besar akan menjadi sifar, tetapi mungkin diperlukan 100 tahun untuk sampai ke sana.

Apa Kata Ahli Ekonomi Selepas Januari 2018?

Maju kilat melepasi titik harga tertinggi sepanjang masa Januari untuk banyak cryptocurrency, dan terdapat banyak laporan dan petikan baru dari pakar ekonomi yang melihat cryptocurrency dalam keadaan negatif. Yang penting untuk difahami ialah beberapa disokong oleh penyelidikan. Sebagai contoh, dua ahli ekonomi menyatakan pada bulan Julai 2018 bahawa harga per Bitcoin seharusnya hanya sekitar $ 20, bukannya tanda $ 7,000 (harga pada pertengahan Julai 2018).

Nombor ini mengambil kira beberapa faktor yang berbeza seperti bekalan Bitcoin yang sedang beredar dan penggunaan hariannya dalam urus niaga. Menurut kedua-dua ahli ekonomi ini, penggunaan Bitcoin perlu meningkat 1000x agar harga sebenarnya sama dengan nilai semasa.

Kembali pada Mac 2018, ahli ekonomi Harvard Kenneth Rogoff berkata, “Pada dasarnya, jika anda menghilangkan kemungkinan pengubahan wang haram dan pengelakan cukai, penggunaan sebenar [Bitcoin] sebagai kenderaan transaksi sangat kecil.” Rogoff juga mengatakan bahawa harga Bitcoin lebih cenderung $ 100 berbanding $ 100,000.

Perkara Perspektif: Bubble Bitcoin atau Bitcoin Dip?

Salah satu soalan terbesar yang perlu ditanyakan adalah sama ada kita sedang berada dalam gelembung bitcoin atau hanya dalam penurunan bitcoin. Banyak ahli ekonomi dan pakar kewangan melihat penurunan harga yang berlaku pada Januari 2018 sebagai tanda ledakan gelembung besar. Yang lain, seperti contoh di atas, memandangnya sebagai sebahagian daripada gelembung yang lebih besar. Namun, lebih mudah untuk mengatakan bahawa harga akan jatuh ke “hampir sifar” apabila mereka turun secara konsisten.

Sebaliknya, mungkin juga melihat penurunan harga pada tahun 2018 hanya sebagai penurunan bitcoin. Penting juga untuk berkongsi kerja yang dilakukan oleh ahli ekonomi yang pro-cryptocurrency.

Ahli ekonomi dan Ahli Matematik Kini Bekerja di Bidang Cryptocurrency

Myron Scholes

Walaupun banyak ahli ekonomi mengecam semua cryptocurrency sebagai tidak stabil dan tidak stabil, Myron Scholes dan nama besar lain dalam kewangan tradisional mengambil sikap yang bertentangan. Myron Scholes adalah pemenang Nobel ekonomi yang mencipta formula Black-Scholes, model yang paling terkenal untuk pilihan harga dan derivatif.

Kini, Scholes terlibat dalam dunia cryptocurrency dengan pelancaran stablecoin baru, Saga. Oleh kerana harga stablecoin bertujuan stabil, tidak penting pelabur melabur semasa penurunan bitcoin atau pasaran bull.

myron scholes

Myron Scholes

Walaupun pelabur tidak dapat menjangka akan memperoleh keuntungan yang besar dari pelaburan dalam stablecoin, projek-projek ini membantu keseluruhan pasaran cryptocurrency mengurangkan masalah turun naik harga.

Selain itu, keputusan Scholes untuk mengusahakan projek cryptocurrency menunjukkan kemungkinan bahawa ahli ekonomi, yang kebanyakannya hidup dalam ekonomi fiat, mula berusaha untuk mewujudkan ekonomi cryptocurrency baru. Scholes dan ahli ekonomi crypto lain mula mengusahakan projek inovatif yang menyelesaikan banyak masalah dengan kewangan tradisional dan sistem perbankan terpusat.

Charles Hoskinson

Charles Hoskinson adalah contoh ahli matematik / teknolog yang mempercayai perkembangan cryptocurrency. Semasa Scholes mula mengusahakan projek cryptocurrency pada tahun 2018, Hoskinson telah mengusahakan projek besar selama beberapa tahun. Hoskinson, salah satu daripada lapan pengasas bersama Ethereum dan pengasas Cardano, adalah salah satu nama terbesar dalam cryptocurrency.

Menurut LinkedIn Hoskinson, dia mempelajari teori nombor analitik, matematik, dan cryptocurrency. Dia telah mengusahakan masalah matematik yang kompleks seperti Goldbach Conjecture. Kisah Hoskinson adalah bukti bahawa seseorang yang bermula di akademik dapat membuat peralihan kerjaya ke arah keusahawanan dan mempunyai kesan yang signifikan terhadap cryptocurrency.

Hoskinson

Charles Hoskinson

Kesimpulan: Adakah Lebih Ramai Ahli Ekonomi Menyokong Cryptocurrency di Masa Depan?

Apabila mempertimbangkan bahawa banyak ahli ekonomi ragu-ragu terhadap cryptocurrency pada tahun 2018, kita perlu membedah mengapa perkara ini berlaku. Penting untuk memahami sama ada pakar ekonomi melabur dalam mata wang kripto atau tidak. Tidak kira sama ada seseorang melabur dalam penurunan bitcoin atau tidak, adalah mustahak bagi mana-mana penyelidik untuk melihat pasaran secara objektif mungkin.

Pertama, turun naik harga dan ketidakpastian pasaran umum menjadikan pelaburan berisiko. Sesiapa sahaja boleh mengatakan bahawa harga akan naik dan turun. Walau bagaimanapun, ahli ekonomi umumnya berusaha lebih tepat dengan angka yang disokong oleh data dan penyelidikan yang luas. Kenyataannya adalah sukar untuk meramalkan jika atau bila data kukuh akan wujud untuk menjadikan pasaran cryptocurrency lebih dapat diramalkan bagi para ahli ekonomi.

Terakhir, ada kemungkinan bahawa beberapa ahli ekonomi membuat keputusan berdasarkan apa yang sedang dilakukan oleh pasaran semasa dan bukannya ke mana pasaran boleh pergi pada masa akan datang. Sekiranya kita terus melihat kemajuan dalam penggunaan pengguna, kebolehgunaan, skalabilitas, dan banyak lagi, ada kemungkinan lebih banyak ahli ekonomi, ahli matematik dan yang lain di akademik akan menjadi optimis mengapa cryptocurrency bernilai melabur dalam.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me