Bitmain Perkasa

Bitmain, yang secara rasmi dikenali sebagai Bitmain Technologies Ltd., adalah pelombong bitcoin, pereka cip ASIC, dan pengendali salah satu kolam perlombongan Bitcoin terbesar yang beribu pejabat di Beijing, China.

Sekiranya anda mengikuti berita cryptocurrency, anda mungkin telah mendengar nama Bitmain sekarang. Sebilangan orang nampaknya menyukai Bitmain, ada yang mengatakan itu jahat, tetapi sebenarnya Bitmain?

Latar Belakang Sedikit

Bitmain ditubuhkan pada tahun 2013 oleh Jihan Wu dan Micree Zhan, tepat ketika lonjakan harga Bitcoin pertama hampir mencapai puncaknya. Banyak syarikat memasuki permainan perlombongan, tetapi reka bentuk ASIC Zhan (saya akan bercakap mengenai ASIC kemudian) dengan cepat meletakkan Bitmain di peta. Tidak lama kemudian, harga Bitcoin jatuh dan meletakkan banyak syarikat daripada perniagaan. Bitmain bertahan.

Ketika minat terhadap emas digital mulai meningkat lagi, Bitmain’s Antminer S5 adalah perkakasan terbaik yang ada, dan menjadi kegemaran ramai. Dan mengenai pengeluaran perkakasan komputer, skala ekonomi sering terbentuk.

Ini bermakna bahawa semakin besar syarikat dan semakin kuat perkakasan mereka, semakin cepat syarikat itu dapat berkembang dan bertambah baik. Ini dapat dilihat dengan syarikat semikonduktor utama Intel, yang pemprosesnya berjalan di hampir 70% dari semua komputer di seluruh dunia. Apabila petunjuk berjaya diperoleh, sangat sukar untuk hilang.

Permulaan ini dalam kualiti dan populariti memberi Bitmain dorongan untuk berakhir di puncak permainan ASIC, sudah mencapai kejayaan pada skala gergasi seperti NVidia.

Ringkasnya, Bitmain adalah salah satu syarikat teknologi yang berkaitan dengan cryptocurrency terbesar di dunia, dengan pengaruh dan jangkauan yang besar dan pelaburan baru $ 50 juta. Di sini kita akan menguraikan apa yang mereka lakukan, bagaimana mereka membantu mengarahkan ruang kripto secara keseluruhan, peranan apa yang mungkin mereka mainkan.

Peranan Berbeza Bitmain

Bitmain adalah syarikat payung yang beroperasi sebagai beberapa syarikat dengan tujuan berbeza yang saling melengkapi, bersama-sama membentuk kerajaan crypto. Ukuran dan kepentingan peranan ini telah menyebabkan beberapa skandal di sepanjang peningkatan Bitmain.

Antminer: Perkakasan Perlombongan

Peranan utama Bitmain adalah sebagai pengeluar perkakasan perlombongan cryptocurrency dalam bentuk ASIC (sangat pendek untuk Litar Bersepadu Khusus Aplikasi). ASIC adalah jenis komputer yang direka untuk melakukan satu pekerjaan sahaja. Dalam kes Bitmain Antminer barisan produk, ASIC mereka hanya mampu melombong cryptocurrency, dengan pelbagai produk untuk melombong duit syiling yang berbeza seperti Bitcoin, Litecoin, Ethereum dan Dash.

Antiminer S9, pelombong Bitcoin terbaru Bitmain

Antiminer S9, pelombong Bitcoin terbaru Bitmain

Bitmain adalah yang terbesar dan paling banyak berjaya pengeluar ASIC setakat ini, dan mereka baru-baru ini melancarkan model Antminer baru untuk perlombongan Ethereum dan Monero (walaupun komuniti Monero berusaha untuk tetap “tahan ASIC”). Antminer dianggarkan merangkumi hampir 70% daripada semua perkakasan perlombongan Bitcoin.

Bahagian pasaran yang besar yang dinikmati oleh Bitmain adalah hasil semula jadi mereka menghasilkan perkakasan yang paling cekap dan berkesan, perbezaan yang tidak akan hilang dengan mudah sekarang setelah mereka diperkasa. Ini juga memperlihatkan sejumlah besar rangkaian Bitcoin terhadap sebarang bug atau masalah keselamatan dengan perkakasan Bitmain.

Antbleeding Keluar

Antbleed adalah kerentanan dalam perisian Antminer yang membenarkan akses rahsia Bitmain untuk mematikan peranti dari jauh. Pintu belakang ini didedahkan pada bulan April 2017 dan sebahagian besar pelombong menggunakan teknologi Bitmain menjadikan masalah ini sangat membimbangkan. Sekiranya dijalankan, Bitmain secara teori dapat menutup sejumlah besar pelombong di rangkaian dan membuat pelombong mereka terus berjalan. Ini akan membolehkan mereka mengambil alih rangkaian Bitcoin secara berkesan, mengawal pengeluaran setiap blok.

Antpool dan Hashnest

Pengagihan Hashrate Perlombongan BTC pada 14 April 2017

Pengagihan Hashrate Perlombongan BTC pada 14 April 2017

Selain menjual ASIC untuk menolong orang lain, Bitmain juga menggunakan teknologi mereka untuk menggunakan perlombongan untuk diri mereka sendiri dan menjalankan kolam perlombongan.

Kumpulan perlombongan adalah rangkaian komputer yang bekerjasama untuk menambang mata wang kripto, berkongsi ganjaran yang setara dengan setiap sumbangan pelombong.

Antpool dan BTC.com, dua kumpulan perlombongan terbesar di dunia, merangkumi hampir 50% kuasa perlombongan Bitcoin. Kedua-duanya dimiliki oleh Bitmain, walaupun berapa banyak kekuatan pengkomputeran perkakasan mereka berbanding yang lain menyumbang peranti mereka tidak diketahui.

Hashnest adalah perkhidmatan “cloud mining”, yang membolehkan sesiapa sahaja menyewa perkakasan perlombongan dari Bitmain yang serupa dengan menyewa storan dari Dropbox atau ruang pelayan dari AWS. Pelombong yang disewa ini dikendalikan dan dikendalikan oleh Bitmain bagi pihak penyewa dan saya sebagai sebahagian daripada Antpool.

Walaupun Bitmain mungkin tidak memiliki hampir separuh jaringan secara langsung, mereka mengendalikan sejumlah besar pengaruh terhadap aktiviti pengundian kumpulan mereka sendiri dan kumpulan lain. Perubahan protokol Bitcoin berlaku oleh penambangan nod pada penerimaan “isyarat” rangkaian, atau menunjukkan bahawa mereka akan menyokong blok dengan format protokol baru. Pengaruh ini memberi kuasa kepada Bitmain untuk berusaha mengawal arah pengembangan protokol Bitcoin.

Bitmain <3 AsicBoost

Pada bulan April 2017, sekitar skandal Antbleed yang disebutkan di atas, Segregated Witness dan AsicBoost keduanya dalam berita. Segregated Witness (SegWit) adalah perubahan protokol Bitcoin kontroversial yang bertujuan untuk meningkatkan rangkaian. AsicBoost adalah inovasi baru dalam perkakasan perlombongan Bitcoin yang membolehkan peningkatan kecekapan kuasa hingga 30%. Walau bagaimanapun, SegWit dan AsicBoost tidak serasi.

Bitmain telah beberapa lama mengusahakan teknologi AsicBoost, dan ada pihak yang percaya bahawa kecekapan tambahan akan menjadikan bahagian rangkaian mereka yang lebih sihat menjadi lebih sihat, memberi mereka lebih banyak kawalan. Bitmain juga merupakan penentang SegWit yang lantang, dan dengan itu simpul dan kumpulan perlombongan mereka ditetapkan untuk menolak peningkatan protokol.

Ramai di kalangan masyarakat menentang Bitmain, menuduh mereka menghalang SegWit untuk menjana lebih banyak wang menggunakan AsicBoost. Bitmain mempertahankan diri dari tuduhan ini dalam a catatan blog. Sebab sebenar penolakan mereka terhadap SegWit (sebagai pengasas Jhan Wu diberitahu Majalah Bitcoin) adalah untuk memaksa proposal yang mereka gemari, iaitu meningkatkan ukuran blok melalui garpu yang disebut Bitcoin Unlimited.

Sophon: Perkakasan Kecerdasan Buatan

Dengan penambangan sepenuhnya, Bitmain melihat masa depan dan inovasi seterusnya. Inovasi itu datang dalam bentuk Sophon, sebuah syarikat yang menawarkan perkakasan khusus yang bertujuan untuk aplikasi kecerdasan buatan.

Setakat ini, Sophon menawarkan pemproses ASIC yang melatih rangkaian neural dan bukannya cryptos lombong, sistem pangkalan data yang direka khusus untuk data AI, dan bahkan robot rumah bertenaga AI yang boleh bermain dengan anak-anak anda.

Bitmain dan Sophon adalah yang pertama memasuki permainan perkakasan bangunan yang direka khusus untuk AI, dan berharap dapat menjalankan kajian AI yang adil yang sedang dijalankan pada dekad berikutnya.

Jadi Bitmain, seperti, memiliki Bitcoin?

Pengaruh Bitmain hanya meningkat. Seiring berjalannya waktu, kita mungkin melihat Bitmain menggunakan berat badan mereka untuk membimbing Bitcoin semakin banyak. Gabungan pengeluaran perkakasan perlombongan Bitcoin kelas atas, operasi perlombongan besar-besaran, dan operasi kolam perlombongan menjadikan Bitmain sebagai pemukul paling berat ketika menggunakan kuasa hash di rangkaian Bitcoin. Walaupun mereka mendakwa mereka mempunyai kepentingan terbaik dari rangkaian Bitcoin, hanya masa yang akan memberi tahu bagaimana mereka menangani kekuatan dan tanggungjawab yang besar ini.

#HapuskanBitmain atau Tidak?

Tidak diragukan lagi Bitmain adalah pemain utama dalam ruang cryptocurrency dan di ruang pengkomputeran secara umum. Mereka belum (pada pendapat saya) menunjukkan bahawa mereka benar-benar berniat jahat, tetapi kemungkinan penyalahgunaan kuasa selalu ada. Sama ada Bitmain mengekalkan kepimpinan mereka di ASIC dan bidang perlombongan masih perlu dilihat.

Apa yang dapat kita harapkan adalah ketika adopsi terus meningkat, pesaing akan muncul untuk mencabar pegangan mereka. Mungkin anda akan memulakan Bitmain seterusnya, siapa tahu.