Apa itu Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash muncul sebagai alternatif kepada Bitcoin, dan saat ini antara cryptocurrency ketiga dan kedua yang paling berharga di dunia berdasarkan kapitalisasi pasaran, selepas Bitcoin dan Ethereum. Pengasas Bitcoin Cash mencipta cryptocurrency alternatif pada 1 Ogos 2017 untuk memerangi kenaikan masa tunggu dan bayaran transaksi di rangkaian Bitcoin yang asal. Bitcoin Cash meningkatkan jumlah transaksi yang dapat diproses setiap blok.

Dalam panduan “Apa itu Bitcoin Cash” ini, kita akan melihat sejarah Bitcoin Cash, keadaannya sekarang, dan bagaimana ia dibandingkan dengan Bitcoin yang asal.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Masalahnya: Mengapa Membuat Wang Tunai Bitcoin?

Bukan rahsia bahawa Bitcoin mempunyai masalah skalabiliti.

Oleh kerana mata wang telah semakin popular, begitu juga jumlah transaksi yang berlaku di rangkaian, dan Bitcoin pada masa ini mendorong had perisiannya.

Masalah utama adalah Bitcoin mengenakan had yang besar pada ukuran blok, tempat maklumat transaksi disimpan. Pada masa ini, blok pada blockchain Bitcoin terhad kepada saiz 1 MB.

Urus niaga di Bitcoin Sepanjang Masa

Urus niaga di Bitcoin Sepanjang Masa

Mengapa Bitcoin mengehadkan jumlah transaksi yang dapat diproses oleh rangkaian?

Oleh kerana Bitcoin menggunakan lejar diedarkan, setiap pengguna di rangkaian perlu memuat turun dan menyimpan salinan keseluruhan sejarah transaksi Bitcoin. Membolehkan transaksi tanpa had bermaksud bahawa lejar akan berkembang menjadi ukuran yang sangat besar, dan pengguna biasa tidak akan mempunyai storan pengkomputeran atau lebar jalur untuk menggunakan rangkaian.

Sekiranya transaksi tanpa had dibenarkan, Bitcoin akan menjadi domain beberapa organisasi yang berpusat dengan kekuatan pemprosesan yang mencukupi untuk menangani puluhan ribu transaksi baru sesaat.

Sejak Bitcoin diciptakan untuk mengelakkan institusi terpusat, ini bukan pilihan yang menarik.

Had 1 MB pada ukuran blok yang ada sekarang bermaksud lejar transaksi tidak terlalu besar dengan cepat. Pengguna baru boleh memuat turun sejarah transaksi dengan mudah dan menyertai Bitcoin. Walau bagaimanapun, had blok ini juga bermaksud bahawa terdapat lebih banyak permintaan untuk urus niaga daripada terdapat ruang di blok untuk memenuhi semua itu.

Akibatnya, pelombong Bitcoin mengenakan yuran agar urus niaga anda diutamakan dan dimasukkan lebih awal. Sekiranya anda memutuskan untuk tidak membayar yuran, mulai November 2017, transaksi anda rata-rata a lebih dari 2 jam untuk disahkan.

Bayaran dan masa pengesahan ini juga bertentangan dengan misi Bitcoin untuk mendemokrasikan pembayaran. Dengan pemindahan fiat, anda membayar yuran ke bank. Bagi Bitcoin, pembayaran yuran kepada pelombong nampaknya tidak jauh berbeza, walaupun bayarannya berubah-ubah dan biasanya lebih rendah daripada transfer bank.

Pengasas dan komuniti Bitcoin Cash percaya bahawa ukuran blok memerlukan had, tetapi had 1 MB adalah sewenang-wenangnya. Sebagai gantinya, mereka mencadangkan sistem dengan ukuran blok 8MB, masih wajar untuk dimuat oleh pengguna baru tetapi cukup besar sehingga sistem baru dapat menampung jumlah transaksi sesaat berkali-kali sebagai blockchain Bitcoin yang asli!

Hard Fork: Alternatif Bitcoin dan Komuniti Terpisah

Sebelum membuat keputusan untuk membuat mata wang baru, orang-orang di belakang Bitcoin Cash meminta masyarakat Bitcoin asli untuk peningkatan saiz blok. Mereka yang menyokong kenaikan itu menyebutkan aksesibilitas yang lebih besar dan ruang untuk berkembang untuk pangkalan pengguna Bitcoin yang berkembang pesat.

Namun, ada banyak yang menentang kenaikan tersebut, termasuk penambang yang akan kehilangan bayaran untuk transaksi, yang menyebabkan penurunan keseluruhan perlombongan pada blockchain dan penurunan keamanan sebagai akibatnya. Penentang juga percaya bahawa peningkatan kapasiti rangkaian seperti itu akan menyebabkan keperluan penyimpanan, lebar jalur, dan keperluan pengkomputeran di luar jangkauan pengguna biasa.

Sementara kedua kubu tersebut mencapai kompromi kecil dalam bentuk BIP 91 dan Saksi Berasingan, peningkatan yang disasarkan untuk mengurangkan jumlah maklumat yang diperlukan di dalam blok, pertengkaran mengenai peningkatan saiz blok diseret untuk lebih dua tahun.

Akhirnya kedua-dua kubu memutuskan untuk berpisah dalam bentuk garpu keras di rangkaian Bitcoin.

Bitcoin asli akan terus wujud dengan had blok 1 MB. Sebagai tambahan, alternatif Bitcoin baru, alias Bitcoin Cash, akan dibuat dengan had sekatan 8 MB. Garpu keras bermaksud bahawa Bitcoin Cash menyimpan sejarah urus niaga yang sama dengan Bitcoin sehingga masa garpu. Sekiranya anda memiliki Bitcoin sebelum garpu keras, anda terus memiliki Bitcoin itu, tetapi anda kini menerima sejumlah token Bitcoin Cash di garpu baru.

Walaupun secara teknikal hampir sama, kedua-dua rangkaian tidak dapat ditukar ganti.

Bitcoin Cash yang baru melaksanakan perlindungan ulangan dan langkah-langkah lain untuk membuat tembok keras antara Bitcoin Cash fork dan Bitcoin, yang bermaksud transaksi hanya dapat dilakukan di dalam garpu dan bukan di seluruh rangkaian. Kedua-dua mata wang itu mempunyai sejarah yang sama sehingga 1 Ogos 2017, tetapi selepas itu kedua-duanya terpisah.

Hasilnya, Bitcoin Cash mempunyai kadar pertukaran yang berbeza daripada Bitcoin, dan tidak semua dompet dan pertukaran menyokong Bitcoin Cash semasa pelancarannya. Namun, pada penghujung hari pada 1 Ogos, Bitcoin Cash adalah ketiga paling berharga cryptocurrency di dunia, dari segi cap pasaran, dan ia terus memegang kedudukan itu pada 13 November 2017 (walaupun secara ringkas meluluskan Ethereum sebagai cryptocurrency terbesar ke-2 dengan cap pasaran).

Wang tunai Bitcoin

Untuk permulaan hidupnya, Bitcoin Cash sebahagian besarnya memperoleh nilainya dari spekulasi bahawa ia akan mewarisi takhta sebagai raja kripto jika dan ketika krisis skalabiliti Bitcoin menyebabkan mata wang tidak lagi dapat dilaksanakan. Penyokong Bitcoin Cash yang paling sukar percaya bahawa ia hanya akan menjadi, “Bitcoin,” dan Bitcoin yang asli akan memudar sebagai Bitcoin Legacy.

Pengecam Bitcoin Cash, sebaliknya, melihat projek itu sebagai perpecahan yang tidak perlu kepada masyarakat, membahagikan kumpulan inti yang sudah kecil yang suka dan memahami teknologi blockchain menjadi puak.

The Miners: Yang Pendapatnya Penting

Pada penghujung hari, perbincangan di forum dan media sosial mengenai masa depan Bitcoin dan Bitcoin Cash tidak begitu penting untuk kejayaan projek daripada keputusan yang dibuat oleh pelombong mengenai mata wang baru.

Oleh kerana Bitcoin Cash hampir sama dengan Bitcoin, selain dari ukuran blok, kedua garpu itu sekarang akan bersaing untuk mendapatkan kuasa perlombongan.

Pelombong mempunyai pilihan: mengambil peluang pada usaha baru yang mungkin menguntungkan dengan risiko yang lebih besar atau mengikuti model yang telah dicuba di rangkaian perlombongan Bitcoin yang asal.

Pada mulanya, Bitcoin Cash menghadapi masalah kerana tahap kesukarannya masih dikalibrasi dengan kekuatan perlombongan rangkaian Bitcoin yang asal. Dengan penurunan mendadak dalam daya pengkomputeran untuk perlombongan, diperlukan sehingga 10 jam untuk blok Bitcoin Cash dilombong sejak awal.

Walau bagaimanapun, perisian Bitcoin (dan, oleh itu, Bitcoin Cash) ditulis untuk menyesuaikan kesukaran melombong setiap 2.016 blok. Sekiranya lebih banyak pelombong telah bergabung dengan rangkaian, kesukaran akan meningkat sehingga masa sekatan tetap hampir sama (~ 10 minit untuk Bitcoin dan Bitcoin Cash). Sekiranya terdapat lebih sedikit pelombong di rangkaian, kesukaran akan berkurang.

Masalahnya ialah Bitcoin Cash tidak mempunyai masa untuk menunggu 2.016 blok sebelum berlakunya penyesuaian kesukaran. Sebaliknya, mereka melaksanakan Penyesuaian Kesukaran Darurat (EDA) yang secara automatik mengubah kesukaran jika hashrate perlombongan (hashrate adalah kekuatan pengkomputeran semua komputer perlombongan di rangkaian) adalah peratusan kecil dari apa yang diharapkan.

Selama beberapa minggu pertama Bitcoin Cash, kesukaran blok menurun dengan cepat berkat EDA. Hasilnya, penambangan Bitcoin Cash menjadi lebih lumayan, dan pelombong mula berpindah dari melombong Bitcoin ke Bitcoin Cash. Sebilangan pelombong ini adalah idealis, yang berdedikasi untuk idea penyelesaian skalabiliti Bitcoin Cash. Namun, yang lain berminat untuk memperoleh Bitcoin Cash sebagai kenderaan pelaburan, dengan harga yang diharapkan akan meningkat. Akhirnya, untuk beberapa perlombongan Bitcoin Cash adalah peluang perniagaan, dan mereka beralih antara perlombongan Bitcoin dan Bitcoin Cash bergantung pada mana yang paling menguntungkan pada masa itu.

SegWit2x dan Keadaan Semasa Tunai Bitcoin

Selepas pelancaran awal dan pengukuhan nilainya, nilai Bitcoin Cash stabil sekitar $ 400 / BCH.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa minggu kebelakangan ini Bitcoin Cash terus meningkat, dan berita dari 9 November mengenai kemunduran dalam perancangan skalabiliti Bitcoin hanya mendorong permintaan untuk Bitcoin Cash.

Bitcoin Cash adalah satu jawapan kepada masalah skalabiliti Bitcoin, tetapi komuniti Bitcoin berusaha keras memikirkan cara lain untuk meningkatkan skalabiliti. Yang pertama datang dengan pelaksanaan Segregated Witness (SegWit), struktur blok baru yang memisahkan tandatangan pengesahan dari maklumat transaksi yang terdapat di dalam blok, mengurangi ruang yang diperlukan per transaksi dan meningkatkan transaksi per blok. SegWit dilaksanakan sebagai pilihan kemas kini berdasarkan pengguna. Ini bermaksud bahawa pelombong dapat memilih sama ada untuk melombong blok tradisional atau SegWit. Setelah penggunaan diterima 95%, SegWit akan dianggap diterima pakai sepenuhnya. Pada masa ini, penggunaan SegWit adalah sekitar 12%.

Setelah SegWit disiarkan, langkah seterusnya untuk meningkatkan skalabiliti Bitcoin adalah meningkatkan ukuran blok, bukan menjadi 8 MB seperti Bitcoin Cash, tetapi menjadi 2 MB, dengan berkesan menggandakan ukuran blok. Penggandaan ini dikenali sebagai SegWit2x, dan secara meluas dianggap sebagai jalan maju untuk Bitcoin, dengan pengguna mempersiapkan garpu keras untuk memperkenalkan teknologi tersebut pada bulan November. Walau bagaimanapun, sekumpulan perniagaan dan ladang perlombongan menarik sokongan untuk SegWit2x, pada dasarnya menutup harapan untuk penggunaan penyelesaian skalabiliti.

Dalam menghadapi ketidakmampuan Bitcoin untuk membuat konsensus mengenai skalabiliti, pelabur beralih kepada Bitcoin Cash, dengan harganya meningkat kepada lebih dari $ 1250 / BCH dalam perdagangan baru-baru ini. Sekiranya Bitcoin terus berjuang dengan masalah skalabilitasnya, Bitcoin Cash bersedia untuk mengambil alih. Pelabur Bitcoin Cash percaya bahawa senario itu mungkin berlaku, sementara pengkritik percaya bahawa penguasaan Bitcoin terhadap pasaran akan berterusan. Melabur dan menggunakan Bitcoin Cash akhirnya adalah sama ada anda percaya masalah skalabiliti Bitcoin adalah serius dan jika anda fikir Bitcoin dapat menyelesaikan masalah tersebut.