Anda mungkin banyak mendengar mengenai ETF Bitcoin dalam berita akhir-akhir ini. Tetapi, apa sebenarnya Bitcoin ETF? Ringkasnya, ini adalah kaedah baru untuk berdagang dan melabur dalam Bitcoin. Jentera pelaburan baru ini, apabila diluluskan, mungkin menyebabkan aliran masuk tunai institusi masuk ke pasaran cryptocurrency di seluruh dunia. Bahkan mungkin menawarkan kelebihan cukai yang sangat menarik, berbanding dengan pelaburan Bitcoin sendiri.

ETF Dijelaskan

Dana perdagangan pertukaran pertama (ETF) adalah SPY, yang mula diperdagangkan di AMEX pada Januari 1993. SPY kini mempunyai cap pasaran $ 259 bilion. Ini lebih daripada 1.25 kali lebih daripada had pasaran global semasa semua cryptocurrency. Untuk membuat ETF baru, bank atau penjaga lain mengambil dana pelabur dan membeli saham dalam aset pendasar atau kontrak niaga hadapannya. Setiap pelabur ETF menjadi pemegang saham dana. Mereka sebenarnya tidak memiliki aset asas yang dikesan oleh ETF.

Sepanjang hari

ETF biasanya berdagang pada waktu perdagangan runcit (9: 30-16: 00 EST). Anda boleh membeli, menjual, dan menjualnya pendek sepanjang hari. Terdapat sedikit kos pengurusan, tetapi ini tidak dikenakan langsung kepada pelabur. Sebaliknya, nilai aset bersih (NAB) dana disesuaikan untuk mengimbangi yuran. Beberapa pelabur ETF dikenakan beban yang sama jual basuh peraturan cukai yang mengatur perdagangan saham. ETF lain dikenakan cukai sebagai kontrak niaga hadapan, dan ini mendapat perlakuan cukai yang disukai.

Hari ini, beribu-ribu ETF disenaraikan di bursa saham AS dan seluruh dunia. Mereka menawarkan pelabur ekuiti, bon, forex, dan komoditi sejumlah kenderaan mudah, selamat, dan cair untuk spekulasi kewangan dan / atau tujuan lindung nilai. Beberapa ETF (seperti SPY) mengesan prestasi indeks saham utama (S&Indeks P 500). Yang lain seperti GLD mengesan harga spot komoditi tertentu (emas).

Penolakan Menyakitkan

Selama lapan belas bulan terakhir, banyak cadangan untuk ETF Bitcoin telah diselesaikan oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC). Pengawal selia menyebut kebimbangan mengenai jumlah dagangan niaga hadapan Bitcoin yang rendah dan perbezaan ketara dalam penyebaran tawaran / permintaan Bitcoin di seluruh dunia sebagai dua sebab utama penolakan tersebut. Kebimbangan SEC yang lain adalah bahawa sebahagian besar transaksi Bitcoin berlaku di bursa bukan AS. Harga Bitcoin bereaksi buruk dengan setiap “tidak” baru yang diucapkan oleh badan pengawal selia. Sudah tentu, jalan menuju kelulusan ETF adalah jalan yang sukar.

Tetapi Tunggu, Ikut Wang

Pelabur cryptocurrency tetap berharap bahawa ETF Bitcoin akan diluluskan pada 2019 atau 2020, walaupun SEC terus menolak pelbagai cadangan. Memandangkan jumlah wang institusi yang astronomi menunggu untuk memasuki pasaran cryptocurrency setelah mendapat kelulusan ETF Bitcoin, anda hanya perlu menyambungkan titik dan mengikuti wang tersebut untuk membayangkan ETF Bitcoin pada tahun 2019. Mungkin dengan banyak lagi ETF berasaskan kripto untuk diikuti.

Apa itu Bitcoin ETF?

Bitcoin ETF adalah kenderaan pelaburan pasif yang mengesan harga niaga hadapan Bitcoin atau Bitcoin untuk menentukan nilainya. Penjaga ETF akan membeli posisi dalam kontrak niaga hadapan Bitcoin dan / atau Bitcoin menggunakan dana pelabur. Anda, sebagai pelabur, akan memiliki saham dalam dana, tetapi sebenarnya tidak memiliki Bitcoin.

Sebagai pelabur di ETF, anda boleh memilih sama ada anda ingin membeli, menjual, atau menjual ETF pendek. Sekiranya anda meneka tepat, anda menjana wang. Sekiranya anda salah, anda akan kehilangan wang. Sekurang-kurangnya sekali setahun, yuran pengurusan akan mengurangkan NAB ETF dengan jumlah yang sedikit. Setiap 15 April, pembayar cukai AS perlu mengira keuntungan dan kerugian modal mereka untuk tahun cukai sebelumnya.

Adakah NABnya Dikira dengan Harga Tunai (Spot) Bitcoin atau dengan Harga Kontrak Niaga Hadapan Bitcoin?

Dengan mengandaikan SEC memandang Bitcoin sebagai komoditi, seperti emas, kemungkinan harga spot Bitcoin akan digunakan untuk membantu menentukan NAB ETF Bitcoin. Walau bagaimanapun, ETF lain seperti VXX, mendasarkan NAB mereka pada kontrak niaga hadapan VX bulan depan.

Bagaimana dengan Risiko Diretas atau Dihilangkan dengan Penyebaran Tawaran / Tanya Luas?

Dengan andaian pemeriksaan yang tepat oleh SEC, ETF akan diinsuranskan terhadap kerugian pencurian / penggodam. Penjaga juga diminta menggunakan sumber data transaksi Bitcoin harian yang disahkan dan boleh dipercayai, sehingga memberikan ketelusan harga. Kedua-dua keperluan tersebut akan menjadi pembangun keyakinan bagi peserta pasaran cryptocurrency yang berpotensi.

Apa yang Berlaku pada ETF Bitcoin Apabila Wang Pintar Mula Melabur?

Ketika wang institusi (dana lindung nilai, bank, pelabur jutawan) mengalir ke ETF, harga Bitcoin harus mulai stabil. Aliran mudah tunai yang besar ini akan membantu menghilangkan manipulasi pasaran dan juga membantu mendorong hasil strategi perdagangan yang lebih dapat diramalkan. Harga altcoin boleh dipengaruhi kerana peniaga / pelabur crypto berduyun-duyun ke pasaran Bitcoin yang lebih cair dan / atau Bitcoin ETF.

Saya Takut dengan Pergerakan Semalaman Besar dalam Bitcoin dan Bitcoin Futures. Adakah Bitcoin ETF Menjadi Pilihan yang Lebih Baik?

Kelebihan membuat spekulasi / lindung nilai dengan Bitcoin ETF adalah faktor liabiliti terhad. Sebagai contoh, katakan Bitcoin melonjak 10 peratus dalam satu hari. Sekiranya anda kekurangan Bitcoin atau Bitcoin niaga hadapan dengan margin (wang yang dipinjam), anda akan bertanggungjawab atas semua kerugian yang melebihi deposit margin awal anda. Jumlah itu mungkin besar, bahkan mungkin menyebabkan kehilangan rumah, perniagaan, perkahwinan, anda namakan. Tetapi jika anda sebaliknya menyingkat ETF Bitcoin tanpa menggunakan margin, anda hanya akan turun sebanyak 10 peratus. Kerugian besar bagi anda, tetapi tidak semestinya bencana atau kekal.

Bagaimana Bitcoin ETF akan dikenakan cukai?

ETF Bitcoin yang dikaitkan dengan kontrak niaga hadapan Bitcoin kemungkinan akan menerima status cukai keuntungan modal Seksyen 1256 yang diinginkan oleh SPY, GLD dan ETF yang berkaitan dengan pasaran hadapan yang diberikan oleh IRS. Dengan status Seksyen 1256, anda dikecualikan daripada sekatan penjualan basuh. Lebih baik lagi, 60 peratus keuntungan modal anda dikenakan pada kadar jangka panjang dan 40 peratus dikenakan pada kadar jangka pendek. Bagaimanapun, pelabur Bitcoin terjebak dengan sekatan penjualan cuci IRS yang tidak baik, dan mereka juga mesti membayar secara tetap keuntungan modal kadar cukai (tidak ada kelebihan cukai Seksyen 1256) juga. Sekiranya Bitcoin ETF diberikan rawatan cukai Seksyen 1256, pelabur ETF akan mempunyai kelebihan cukai yang jelas berbanding pelabur Bitcoin biasa.

Apa Jenis Strategi Perdagangan / Pelaburan yang Bekerja dengan ETF Bitcoin?

Strategi yang sama seperti yang sudah anda gunakan. Tidak ada perbezaan sama sekali. Anda boleh membeli, menjual, dan menjual ETF pendek sepanjang hari (kami tidak cukup menekankan ini). Walau bagaimanapun, jika ETF Bitcoin hanya dapat diperdagangkan dari jam 9:30 hingga 16:00 EST, mungkin terdapat jurang harga yang ketara apabila ETF dibuka untuk perdagangan pada keesokan harinya.

Sebabnya: Bitcoin diperdagangkan sepanjang masa, dan jika koin membuat pergerakan semalaman yang besar, NAB ETF perlu disesuaikan lebih tinggi / lebih rendah pada pembukaan sesi perdagangan seterusnya. Anda mungkin perlu mengubah strategi perdagangan anda untuk mengatasi realiti jurang harga di ETF.

Adakah Terdapat Risiko Semasa Berspekulasi dengan ETF Bitcoin?

Ya. Walaupun ETF akan diinsuranskan terhadap penggodam atau pencurian dana pelabur, tetapi dapat dibayangkan bahawa penjaga ETF dapat menghadapi masalah kewangan pada suatu ketika, menyebabkan pembubaran aset dana. Belum lagi potongan rambut dalam baki akaun perdagangan anda. Anda juga mempunyai risiko untuk membaca dengan baik. Awal tahun 2018, ETF turun naik yang sangat popular, XIV, menjunam hampir 90 peratus dalam satu hari perdagangan. Yang lebih mengejutkan ialah kemalangan itu berlaku pada sesi perdagangan selepas waktu. Ini bermaksud bahawa sebahagian besar pemegang XIV tidak berdaya untuk keluar dari perdagangan sehingga keesokan harinya.

Sebilangan besar mereka yang kehilangan wang mereka di XIV kemungkinan gagal membaca dokumen pendedahan risiko. Ia memberi amaran kepada pelabur bahawa jika ETF kehilangan 80 peratus atau lebih NABnya dalam satu hari bahawa dana tersebut akan dihentikan. Ia diperdagangkan pada harga lebih dari $ 115 sebelum kemalangan. Harga pembubaran terakhirnya ialah $ 5.99. Anda mesti baca cetakan halus sebelum melabur dalam ETF!

Adakah Semua Pedagang dan Pelabur Layak Membeli dan Menjual ETF Bitcoin?

Mungkin hanya itu bertauliah pelabur (nilai bersih tinggi) sebenarnya akan dapat membeli saham dalam ETF Bitcoin. Anda, pembaca yang terkasih, mungkin tidak termasuk dalam penyertaan. Walau bagaimanapun, ETF tertua yang wujud, SPY, tidak mempunyai sekatan seperti itu. Mudah-mudahan, SEC tidak melanggar hak semua pelabur, kaya atau tidak begitu kaya, daripada mengambil bahagian dalam Bitcoin ETF.

Adakah Harapan untuk ETF Bitcoin dalam masa terdekat?

Sebenarnya, ada. SEC kemungkinan besar akan menyetujui ETF, tetapi berdasarkan satu ketetapan utama. Ketentuan itu: hanya data transaksi pertukaran Bitcoin yang berpangkalan di AS yang akan digunakan untuk menentukan harga data Bitcoin masa nyata yang akan digunakan untuk ETF Bitcoin. Pertukaran yang berpusat di AS berada di bawah bidang kuasa SEC dan harus memberikan data harga yang tepat dan dapat diaudit kepada pengawal selia. Ketidakpatuhan kustodian menimbulkan risiko mereka dikenakan denda berat atau bahkan ditutup oleh SEC.