Apa Itu BitGo?

BitGo adalah syarikat dengan satu matlamat dalam fikiran–Membolehkan pelaburan institusi dalam cryptocurrency. Tetapi mengapa ini perlu? Tidakkah crypto menyediakan kaedah untuk mengelakkan bank dan institusi kewangan?

Cryptocurrency dan teknologi blockchain memerlukan kepercayaan dan pelaburan institusi kewangan sekiranya mereka ingin mendapatkan penerapan arus perdana yang sebenar. Bagaimanapun, wang besar terletak pada pelabur institusi. Seorang kolumnis New York Times bersetuju. Dalam bulan Jun, Omid Malekan dari NYT menulis:

“Institusi mengendalikan begitu banyak wang sehingga mereka memiliki Apple bernilai setengah trilion dolar sahaja, dan itu hanya satu saham dalam satu kelas aset. Sekiranya semua dana lindung nilai dan pejabat keluarga di luar sana memutuskan untuk memberikan sebahagian daripada modal itu kepada portfolio cryptocurrency yang pelbagai, mereka mungkin menggandakan ukuran sektor ini. “

Terdapat tanda-tanda bahawa minat bank dan institusi kewangan menjadi lebih nyata. Pada bulan Mei, Goldman Sachs menjadi institusi pertama yang dikawal selia untuk membenarkan perdagangan Bitcoin. Hanya pada bulan lalu, Pelaburan Skala Kelabu setiap dua tahun lapor menyatakan bahawa 56 peratus pelaburan $ 250 juta setakat ini tahun ini berasal dari pelabur institusi.

Oleh itu institusi menunjukkan minat. Tetapi tahap pelaburan semasa seolah-olah mewakili percakapan, bukannya menyelam.

Kenyataannya adalah memandangkan tahap awal blockchain dan cryptocurrency terdapat infrastruktur terhad yang membolehkan penglibatan pelabur institusi. Bank dan institusi kewangan tunduk pada peraturan kewangan tempatan mengenai keamanan dan privasi. Rangkaian blok awam seperti Bitcoin tidak dirancang untuk memenuhi keperluan tersebut.

Masukkan BitGo

BitGo menyediakan Security-as-a-Service kepada pelabur institusi. Syarikat ini dimulakan di Palo Alto, California pada tahun 2013. Syarikat ini terus berkembang mengumpul dana modal teroka $ 12 juta pada tahun 2014, diikuti dengan yang lebih jauh $ 42.5 juta tahun lalu.

Halaman utama BitGo

Halaman utama BitGo

Model perniagaan BitGo mempunyai banyak lengan, terdiri daripada yang berikut:

  • Perkhidmatan penjagaan untuk pelabur institusi
  • Dompet pelbagai tandatangan untuk pelaburan perusahaan
  • Rangkaian blok peribadi yang disesuaikan untuk dunia kewangan
  • Platform API, yang membolehkan pemaju mengintegrasikan penyelesaian BitGo ke dalam projek blockchain mereka

Dompet Berbilang Tanda Tangan

Sebilangan besar dompet cryptocurrency di pasaran hari ini tidak sesuai digunakan oleh bank, syarikat dan institusi lain. Secara amnya, perbelanjaan korporat memerlukan lebih daripada satu pihak yang memberi kuasa. Sebilangan besar dompet crypto direka untuk digunakan oleh satu pihak.

BitGo adalah pelopor dompet digital pelbagai tandatangan. Dompet ini memerlukan lebih daripada satu pihak untuk menandatangani transaksi cryptocurrency tanpa melindungi aset digital itu sendiri.

Perisian BitGo membolehkan syarikat membuat polisi dan prosedur sendiri untuk kebenaran pembayaran, yang memastikan kepatuhan undang-undang dengan undang-undang tempatan yang mengatur transaksi korporat.

Perkhidmatan Penjagaan

Penyelesaian penjagaan kripto tidak unik, seperti syarikat pelaburan kripto Hong Kong Xapo dan Coinbase mega-pertukaran yang berpangkalan di AS sudah berada di ruang yang sama. Namun, BitGo juga menawarkan penyelesaian hak penjagaan yang diperlukan oleh pelabur institusi untuk memastikan pengawal selia bahawa pelaburan kripto mereka diadakan dengan selamat dan sesuai dengan undang-undang tempatan.

Rantaian Blok Peribadi yang disesuaikan

Bitcoin dan blockchain awam yang lain umumnya tidak memenuhi syarat perundangan untuk pelabur institusi. Oleh itu, perkhidmatan selanjutnya yang ditawarkan oleh BitGo adalah pengembangan blockchain peribadi yang disesuaikan. Dengan menggunakan penyelesaian yang disesuaikan, pelabur institusi dapat memperdagangkan mata wang digital.

Salah satu contohnya ialah token RMG (Royal Mint Gold). The Royal Royal Mint mengembangkan token ini untuk membolehkan perdagangan emas sebagai aset berasaskan blockchain. Platform perdagangan RMG dibina dengan kerjasama BitGo dan Titik Alpha untuk menyediakan penyelesaian yang sesuai untuk pelabur institusi.

Tangkapan Skrin Emas Digital Mint Royal

Royal Mint membenarkan perdagangan emas melalui token digital menggunakan blockchain khusus BitGo

API Platform

Platform BitGo menawarkan API sehingga pembangun dapat mengintegrasikan fungsi dompet pelbagai tandatangan ke dalam aplikasi Bitcoin mereka sendiri. Pada dasarnya, ini bermaksud bahawa mana-mana aplikasi atau perisian baru yang menggunakan Bitcoin sebagai pembayaran dapat memanfaatkan fungsi dompet BitGo sebagai kaedah pembayaran.

Projek ini juga menawarkan (tetapi tidak lagi berlaku) BitGo Instant, ciri yang melakukan transaksi segera dengan berkesan bertindak sebagai penjamin pembayaran. Syarikat dengan serta-merta menghormati pembayaran yang dihantar, menyediakan perkhidmatan pembayaran segera jenis yang sama yang ditawarkan oleh orang tengah kewangan tradisional seperti Visa atau PayPal. Pertukaran kripto Setem Bit adalah antara pelanggan yang menggunakan BitGo Instant.

Dalam berita

Sayangnya BitGo tersirat oleh kedai berita di 2016 hack pertukaran bitcoin Hong Kong Bitfinex, di mana hampir 120k Bitcoin dicuri. Syarikat itu dengan tegas menolak sebarang pengetahuan atau kesalahan.

Untuk menghilangkan keraguan keselamatan yang masih ada, a Siaran akhbar Julai dijelaskan bagaimana syarikat baru-baru ini mencapai audit Service Organizational Control 2 (SOC 2) dengan Deloitte. Laporan SOC 2 memberi jaminan kepada pelanggan mengenai keberkesanan kawalan keselamatan di sekitar maklumat sulit mereka.

Lindungan Keselamatan

Audit baru-baru ini menunjukkan bahawa BitGo menyimpan data dengan selamat.

Pengurusan UTXO Ramalan

BitGo juga baru-baru ini melaksanakan pengurusan UTXO ramalan. UTXO bermaksud output transaksi yang belum dibelanjakan dan merujuk kepada senario di mana pemegang syiling mempunyai beberapa bahagian kecil Bitcoin yang duduk di dompet digital mereka.

Situasi ini serupa dengan banyak perubahan dalam dompet sebenar, kerana menghabiskan semua wang kertas anda. Oleh itu, UTXO adalah proses menukar perubahan kecil kepada denominasi yang lebih besar.

Walau bagaimanapun, kerana bayaran, ini boleh menjadi proses yang mahal untuk dompet transaksi dengan jumlah tinggi. Elemen “ramalan” merujuk kepada penggunaan tempoh bayaran rendah untuk membolehkan penukaran ini, sehingga mengurangkan keseluruhan yuran untuk pemegang dompet individu.

Akhirnya, BitGo juga baru-baru ini menjalin kerjasama dengan Cinnober, yang mencipta teknologi pertukaran crypto. Kerjasama itu membolehkan teknologi pertukaran peringkat institusi, yang membolehkan bank dan institusi kewangan melabur dalam crypto menggunakan pertukaran harian yang digunakan oleh pelabur crypto runcit.

Kesimpulannya

Memasukkan pelabur institusi ke ruang crypto adalah perkembangan penting dalam memastikan umur panjang mata wang digital dan teknologi blockchain yang lebih luas. BitGo telah menarik pelaburan teroka yang signifikan dan memposisikan dirinya sebagai pemain kritikal dalam pasaran yang belum ramai. Oleh itu, syarikat itu mesti diperhatikan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me