Apa itu Blocknet (BLOCK)? | Panduan Permulaan

Apa itu Blocknet?

Blocknet (kadang-kadang disebut sebagai Blok) adalah desentralisasi, platform-sebagai-perkhidmatan protokol yang menghubungkan nod blokchain yang berbeza. Seperti yang mungkin anda ketahui, ada ratusan, jika tidak ribuan, rantai blok yang ada sekarang, dan jumlah ini tidak menunjukkan tanda-tanda untuk memperlambat pertumbuhannya dalam waktu dekat. Walaupun begitu, banyak rantai ini tidak dapat berkomunikasi dan berinteraksi antara satu sama lain, mewujudkan kumpulan kecil ekosistem tanpa siling. Dan, ketidakupayaan kumpulan ini untuk bekerjasama menahan seluruh industri blockchain.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Untuk menyelesaikan masalah ini, Blocknet sedang berusaha untuk membuat blockchain saling beroperasi, mudah alih dan modular. Ini membolehkan rantai yang berbeza untuk menyediakan perkhidmatan mikro satu sama lain dengan cara peer-to-peer pada keselamatan yang lebih tinggi, kelajuan lebih cepat, dan skalabiliti yang lebih berkesan daripada pilihan semasa ini.

Dalam panduan pemula Blocknet ini, kita akan membincangkan:

Bagaimana Blocknet berfungsi?

Blocknet bertujuan untuk menjadi “Internet dari Blockchain” melalui perkhidmatan penghubung antara blok. Ringkasnya, Blocknet membolehkan anda mengembangkan pada satu blockchain, Ethereum misalnya, tetapi mengakses fungsi rantai lain, seperti NEO. Pasukan ini membangun infrastruktur menggunakan tiga komponen teras yang bekerjasama untuk menyediakan tiga perkhidmatan utama untuk aplikasi desentralisasi antara rantaian ini (DApps).

Komponen

The XBridge, penghala blockchain, adalah tulang belakang platform Blocknet. Ini adalah protokol peer-to-peer pertama yang menghubungkan nod pada rantaian blok yang berbeza, yang membolehkan mereka berkomunikasi antara satu sama lain. Dengan menggunakan XBridge, anda bukan sahaja dapat melakukan pertukaran atom rentas rantai, tetapi anda juga dapat memindahkan data tambahan dan melaksanakan kontrak pintar merentasi rantai.

Untuk melakukan pertukaran silang rantai, Blocknet menggunakan a protokol pertukaran syiling. Dengan protokol ini, pertukaran wang syiling anda seketika dan tidak memerlukan perantara pihak ketiga.

Blocknet pengangkutan data antara rantaian adalah komponen terakhir dari kebolehoperasiannya. Mengambil komunikasi rantai selangkah lebih jauh, pengangkutan data memberi kuasa kepada pelaksanaan kontrak pintar dan kemampuan perkongsian ciri di seluruh rantai.

Perkhidmatan

Perkhidmatan pertama di peta jalan Blocknet adalah pertukaran terdesentralisasi (DEX) dengan pelepasan beta pada 1 Mac DEX mempunyai beberapa kelebihan berbanding pertukaran tradisional, terpusat:

  • Pasangan Perdagangan. Pertukaran terpusat biasanya mempunyai pasangan perdagangan terhad, selalunya hanya dengan Bitcoin atau Ethereum. Blocknet DEX menawarkan perdagangan dari mana-mana duit syiling yang disokong kepada duit syiling yang disokong lain.
  • Tanpa Nama. Anda tidak diminta memasukkan KYC atau maklumat peribadi apa pun.
  • Kawal. Anda mempunyai kawalan sepenuhnya terhadap dana anda. Duit syiling anda tetap ada di dalam dompet yang tidak dapat dijangkau dari entiti pusat yang dapat membekukan akaun anda.
  • Keselamatan. Perdagangan anda berlaku sepenuhnya dalam rangkaian, jadi tidak ada risiko penggodam mencuri wang anda.

blocknet dex


Blocknet penyampaian perkhidmatan antara blockchain menggunakan XBridge untuk menghubungkan penawaran perkhidmatan dari blockchain yang berbeza. Ini bermakna anda boleh membina DApps yang menggabungkan ciri kegemaran anda dari projek yang berasingan, semuanya dalam satu rantai.

Dengan itu, Blocknet juga merangkumi pengewangan perkhidmatan fungsi di mana node dari satu blockchain dapat mengenakan node lain di rangkaian kerana menggunakan perkhidmatan mereka. Sekumpulan baru pelanggan yang sebelumnya tidak tersedia kini dapat diakses untuk projek blockchain. Lebih baik lagi, node yang menggunakan perkhidmatan membayar dalam koin asli mereka, dan kerana protokol pertukaran koin, penyedia perkhidmatan menerima pembayaran, anda dapat meneka, duit syiling asli mereka sendiri.

Token Blocknet (BLOK)

Untuk merangkumi token Blocknet (BLOCK), penting untuk menerangkan mekanisme tadbir urus platform.

Proof-of-Stake

Blocknet menggunakan a Proof-of-Stake algoritma konsensus dengan tiga jenis nod untuk mengekalkan rangkaian.

Nod perkhidmatan mengumpulkan dan mengagihkan yuran perdagangan di platform serta mencegah serangan spam dan DDoS. Untuk menjalankan nod perkhidmatan, anda perlu menahan sekurang-kurangnya 5,000 BLOK dan memastikan komputer nod anda sentiasa berjalan. Pasukan Blocknet mengesyorkan bahawa, jika anda merancang untuk menjalankan nod perkhidmatan, anda juga harus menjalankan beberapa dompet simpul penuh dari mana-mana syiling yang anda mahu sokong. Ini memaksimumkan yuran perdagangan yang anda terima.

Semasa menjalankan simpul perkhidmatan, anda akan menerima ~ 18% pulangan tahunan dari ganjaran sekatan ditambah dengan bahagian yuran perdagangan anda.

Node staking mengesahkan transaksi rangkaian. Semasa menjalankan noktah taruhan, anda akan mendapat pulangan tahunan 9-14% dari ganjaran blok serta sebahagian daripada yuran perdagangan. Tidak ada jumlah BLOK minimum yang perlu anda simpan di dompet anda untuk menerimanya, tetapi anda perlu memastikan dompet sentiasa berjalan.

Anda perlu menjalankan a nod perdagangan untuk menggunakan DEX. Ini hanya memerlukan anda menyegerakkan dompet setiap mata wang yang ingin anda jual.

Superblok

A superblok berlaku setiap 43,200 blok. Pada masa ini, node memasukkan cadangan dan node perkhidmatan memilih yang mana cadangan mendapat sebahagian daripada dana yang baru dihasilkan. Terdapat maksimum 4,320 token BLOK yang dihasilkan dengan setiap superblok. Dengan model pemerintahan terdesentralisasi ini, Blocknet tidak memerlukan ICO dan tidak mengambil bayaran perdagangan tambahan.

Satu-satunya yuran perdagangan yang anda bayar adalah yuran rangkaian yang berkaitan dengan duit syiling yang anda jual dan sedikit bayaran yang diterima oleh simpul tersebut. Bayaran simpul diambil dalam BLOCK, walaupun jika anda tidak mempunyai BLOK, rangkaian akan secara automatik menukar token asal anda menjadi BLOCK untuk membayar node. Kini terdapat lebih dari 5 juta BLOK yang beredar.

Pasukan Blocknet & kemajuan

Terdapat maklumat terhad yang tersedia di pasukan Blocknet. Dan Metcalf dan Arlyn Culwick mengasaskan Blocknet pada tahun 2014 sebagai garpu PIVX. Menurutnya Halaman LinkedIn, Metcalf adalah pemaju Bitcoin selama 5 tahun dan juga Jurutera Senior DevOps di Philips. Di luar Blocknet, Culwick juga PR dan Media Perhubungan untuk XCurrency.

Blocknet melancarkan node perkhidmatan di jaring utama mereka pada bulan September 2017, dan pada 1 Mac 2018, pasukan akan melepaskan versi beta dari DEX. Projek ini juga telah bekerjasama dengan protokol 0x untuk menambahkan sokongan token ERC20 di platform. Selain itu, Blocknet berintegrasi dengan Ethfinex, Pertukaran desentralisasi baru Poloniex.

peta jalan blocknet

Sebagai pertukaran yang terdesentralisasi, Blocknet tidak mempunyai kekurangan pesaing. Komodo BarterDEX, BitShares, dan Ether Delta semuanya beroperasi di ruang yang sama. Projek yang paling serupa adalah ARK. Smart Bridges ARK mirip dengan XBridge Blocknet kerana mereka menghubungkan rantaian blok yang berbeza dan memudahkan komunikasi antara mereka. Walau bagaimanapun, fokus pertama ARK adalah pada penyebaran blockchain yang mudah sementara Blocknet berada pada DEX mereka.

Berniaga

Harga Blocknet tidak aktif (tidak termasuk sedikit pada September 2016) hingga April 2017. Mulai bulan April, harga terus meningkat sebelum meroket pada akhir bulan Ogos ke paras tertinggi $ 32,28 (~ 0,00683 BTC). Harga sepertinya mengikuti pepatah lama “beli khabar angin, jual berita” kerana lonjakan berlaku pada hari-hari menjelang pelancaran blockchain produksi dan jatuh tidak lama kemudian.

Baru-baru ini, harga menyaksikan pergerakan positif dengan pelancaran reka bentuk DEX baru dan ia meningkat dengan pasaran yang lain ke paras tertinggi sepanjang masa pada $ 56.22 (~ 0.00332 BTC) pada awal Januari 2018. Sejak itu, harga berubah-ubah secara liar, pada masa ini berada di sekitar $ 36.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(fungsi () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

jika (appName == “”) {appName = “tempatan”;}

var s = document.createElement (“skrip”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = benar;

var theUrl = baseUrl + ’serv / v3 / coin / chart? fsym = BLOK&tsyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:”? “) +” App = “+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Pelepasan beta DEX pada 1 Mac kemungkinan besar akan mempengaruhi harga. Adakah ini positif atau negatif akan bergantung pada bagaimana perasaan masyarakat terhadap produk tersebut. Pembebasan kertas putih pada 15 Mac dan dompet yang dikemas kini pada 15 Jun semestinya mempunyai pengaruh positif terhadap harga.

Tempat beli BLOK

BLOK hanya boleh didapati di tiga bursa: Bittrex, Upbit, dan CryptoBridge. Anda boleh menukar Bitcoin dengan BLOCK pada ketiga-tiganya. Sekiranya anda tidak memiliki Bitcoin, anda boleh membeli sejumlah USD dengan harga Gemini atau GDAX.

Tempat menyimpan BLOK

Anda harus menyimpan BLOK anda di dompet Blocknet rasmi yang boleh dimuat turun di sini. Ia tersedia di sistem Windows, Mac dan Linux. Pastikan dompet anda tetap terbuka jika anda ingin mempertaruhkan duit syiling anda dan dapatkan lebih banyak BLOK.

Kesimpulannya

Blocknet menghubungkan sistem blockchain terpencil yang ada pada masa ini untuk mewujudkan satu, ekosistem kohesif. Melalui XBridge platform, pasukan ini membina Internet blockchain di mana anda boleh membina DApps yang menggunakan ciri dari beberapa rantai yang berbeza.

Bermula dengan DEX, projek ini mempunyai banyak peta jalan termasuk sistem penyampaian perkhidmatan untuk blockchain untuk menyediakan dan menerima pembayaran untuk menyediakan fungsi kepada rantai lain. Ini adalah projek yang kompleks, tetapi Blocknet sudah mempunyai kerjasama yang ada (0x, Poloniex) untuk melihatnya hingga akhir.

Sumber Blocknet tambahan

Tidak setuju

Twitter

Telegram

Reddit

Sedang

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map