Lihat secara mendalam pada Cryptocurrency Verge & Pelantar

Verge adalah cryptocurrency yang berfokus pada privasi yang bertujuan untuk memastikan urus niaga tidak dikenali dan tidak dapat dilacak sambil membenarkan throughput yang tinggi dan masa pengesahan yang cepat.

Projek ini sepenuhnya terbuka dan diketuai masyarakat. Tidak ada syarikat atau yayasan di belakang Verge. Sebenarnya, pasukan teras menandatangani Verge’s kertas hitam dengan hanya nama pengguna mereka. Komuniti komited untuk privasi, tanpa nama, dan desentralisasi.

pasukan verge

Duit syiling ini awalnya bermula sebagai DogeCoinDark pada tahun 2014. Pada Februari 2016, ingin menjauhkan diri dari meme Doge dan konotasi “gelap”, DogeCoinDark menjenamakan semula ke Verge. Selama dua tahun kebelakangan ini, projek ini telah menetapkan jalan menuju keabsahan untuk penggunaan pasar massal.

Verge memasuki perlumbaan yang ramai untuk menjadi koin privasi teratas. Dalam artikel ini, kita akan melihat langkah-langkah privasi yang dilaksanakan oleh Verge. Kami juga akan menyelami teknologi di belakang Verge dan adakah ini adalah projek yang berpotensi untuk naik ke puncak.

Menjadikan Sambungan Pengguna Tanpa Nama

Verge menyerang isu privasi dari kelebihan bagaimana pengguna menyambung ke rangkaian.

Internet yang kita semua kenal pasti cukup mudah. Untuk menghantar maklumat antara komputer, anda menggunakan Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) atau orang tengah lain untuk memudahkan mesej. Semasa anda menghantar mesej, ISP anda dapat melihat pengecam unik anda di internet – alamat IP anda. ISP anda juga perlu mengetahui alamat IP komputer tujuan, supaya dapat menghantar mesej.

Ini baik untuk trafik internet biasa, tetapi tidak dikenali. Dari masa ke masa, ISP belajar banyak tentang alamat IP yang anda hubungi. Mereka juga tahu dari mana anda menghantar mesej. Dalam banyak kes, mendaftar dengan ISP anda mengaitkan identiti anda dengan alamat IP anda, menyebabkan banyak masalah tanpa nama dan privasi. Verge menggunakan dua pendekatan – Tor dan I2P – untuk menangani penyebutan sambungan.

Masukkan Tor

Tor adalah skema anonim yang terkenal untuk alamat IP. Nama itu adalah singkatan dari The Onion Router, kerana rangkaian Tor membungkus mesej anda dalam pelbagai lapisan penyulitan. Daripada merutekan sambungan internet anda melalui satu ISP, Tor memantapkan hubungan antara banyak komputer geganti di rangkaian peer-to-peer Tor.

sambungan tor

Ini mengubah alamat IP mesej berkali-kali, sehingga sukar untuk mengesan kembali ke pengirim asal. Dengan TOR, tidak ada satu pun node yang mengetahui keseluruhan laluan yang akan diambil oleh mesej. Mesej dengan cepat menjadi tidak dikenali dan tidak dapat dikesan. Perkhidmatan direktori mengenal pasti jalan untuk sambungan.

Tor adalah rangkaian peer-to-peer. Semasa menggunakan Tor, anda juga bertindak sebagai nadi penyampai untuk mesej lain yang terpental di rangkaian Tor.

Verge menerapkan Tor sebagai standard untuk urus niaganya untuk menganonimkan sambungan pengguna ke blockchain. Menjadikan interaksi lebih sukar untuk dihubungkan ke alamat IP.

I2P

Penyelesaian generasi seterusnya untuk penyamaran sambungan adalah I2P. Walaupun Tor menyediakan perutean litar berasaskan direktori, I2P memungkinkan untuk routing paket maklumat dinamik. Tidak ada direktori di I2P, jadi perutean rangkaian yang responsif dapat mengelakkan kesesakan dan gangguan.

sambungan i2p

I2P juga membahagikan routing menjadi dua terowong yang terpisah, satu keluar dan satu lagi masuk. Ini bermaksud bahawa mesej yang anda hantar ke komputer atau laman web lain mengikuti jalan yang berbeza dari mesej yang anda terima sebagai tindak balas. Sesiapa yang mendengar hanya akan melihat separuh daripada sejarah mesej, seperti hanya mendengar separuh daripada panggilan telefon di mana anda tidak tahu siapa yang bercakap atau dengan siapa mereka bercakap.

Tor bertujuan sebagai portal untuk mengakses internet biasa tanpa nama. I2P memberikan pengalaman yang jauh lebih mantap, yang membawa kepada penciptaan rangkaian peribadi di dalam internet. I2P adalah darknet sejati, dengan aplikasi yang ditulis khusus untuk I2P.

Verge memanfaatkan teknologi I2P untuk rangkaiannya juga. Anda mempunyai pilihan untuk mengarahkan urus niaga anda melalui Tor atau I2P tetapi anonimisasi IP adalah standard di Verge. Oleh kerana keseluruhan blockchain Verge tidak dikenali, seluruh komuniti menjadi lebih sukar untuk dijejaki.

Protokol Wraith

Protokol Wraith membolehkan pengguna memilih antara transaksi blockchain awam dan swasta. Transaksi awam akan memberikan ketelusan dan kepantasan. Transaksi blockchain peribadi sama sekali tidak dapat ditinjau secara terbuka.

Mereka merancang untuk melakukan transaksi peribadi ini menggunakan alamat siluman yang disalurkan melalui Tor. Alamat Stealth menghantar dana ke alamat sekali pakai. Hanya penerima yang dapat mengenal pasti dan menebus dana yang dihantar ke alamat rahsia. Alamat rahsia adalah komponen penting bagaimana Monero, koin privasi terkemuka, beroperasi. Walau bagaimanapun, Monero juga menyediakan kriptografi yang lebih kompleks dan ciri-ciri lain yang menjamin privasinya dengan lebih berkesan.

perjanjian utama

Kriptografi Verge berdasarkan keluk elips. Kriptografi lengkung elips mapan dan sangat sejuk. Ini adalah bahagian penting dari Bitcoin, dan Verge menggunakan sedikit varian Bitcoin yang dikenali sebagai Elliptic-Curve Diffie Hellman. Ini membolehkan pihak untuk berkongsi dan menyetujui kunci dan tandatangan transaksi tanpa pemerhati mempelajari apa-apa.

Dompet

Verge menggunakan dompet Electrum, yang pada asalnya direka untuk Bitcoin. Electrum menyokong integrasi Tor dan I2P. Ia juga membolehkan penyimpanan token luar talian yang selamat. Apabila anda perlu menghantar XVG, anda boleh menandatangani transaksi dengan kunci peribadi anda di luar talian. Setelah ditandatangani, anda boleh menyiarkan transaksi dari komputer dalam talian yang tidak mempunyai akses ke kunci peribadi anda.

Electrum juga menyokong pemulihan kata kunci dan multisignature, yang bermaksud anda memerlukan beberapa pengesahan untuk menghantar transaksi, meningkatkan keselamatan. Akhirnya, dompet Electrum menghubungkan ke pelayan terdesentralisasi yang mengindeks blockchain. Tidak perlu mengendalikan nod penuh atau memuat turun keseluruhan sejarah transaksi blockchain.

Dompet Android

Verge juga akan menyokong dua dompet Android. Satu untuk Tor dan satu lagi untuk I2P. Dompet mudah alih ini merangkumi langkah keselamatan seperti kod PIN dan penguncian biometrik. Mereka juga menyokong kod QR untuk menarik keseimbangan dari dompet kertas.

Pemesejan

Verge juga telah melaksanakan pilihan untuk transaksi pesanan. Anda boleh menghantar XVG melalui Telegram, Discord, Twitter, atau IRC. Mudah untuk menghantar token dengan hanya menggunakan nama pengguna seseorang. Bot akan memproses transaksi dan meletakkan dana di alamat penahanan. Ia kemudian akan menghantar mesej kepada penerima dengan arahan mengenai cara menuntut dana. Verge bukan satu-satunya cryptocurrency yang melaksanakan pembayaran pesanan, tetapi ia merupakan lonjakan besar dalam pengalaman pengguna dari sudut kemudahan penggunaan.

Pembayaran pesanan pada Slack dan Steem akan sampai ke XVG akhir tahun ini.

Perlombongan

Verge adalah antara sebilangan kecil projek yang menguji konsensus multi-algoritma. Ini bermaksud pelombong dapat melombong XVG dengan lima cara yang berbeza. Semua algoritma adalah bukti berdasarkan kerja. Namun, ada yang menggemari perkakasan ASIC sementara yang lain serasi dengan GPU atau lebih ringan.

Lima algoritma tersebut ialah Scrypt, X17, Lyra2rev2, myr-groestl dan blake2s. Digibyte mempelopori pendekatan multialgoritma ini. Manfaatnya adalah desentralisasi yang lebih besar kerana pelbagai algoritma bermaksud pelbagai jenis pelantar perlombongan dapat mengambil bahagian dalam perlombongan XVG.

Verge mempunyai sasaran masa blok 30 saat, dibahagi antara lima algoritma. Secara keseluruhan, akan ada 16.5 bilion XVG, dengan 9 bilion ditambang pada tahun pertama (2014) dan 1 bilion setiap tahun selepas itu.

Syiling XVG

XVG, awalnya DogeCoinDark, dilancarkan tanpa ICO atau premine. Pemaju membeli duit syiling Verge seperti orang lain.

Verge kini berada dalam 30 cryptocurrency teratas di seluruh dunia. Ia disenaraikan di banyak bursa utama termasuk Binance dan Bittrex.

Rancangan masa hadapan

Verge mempunyai beberapa rancangan masa depan yang dapat menjadikan projek ini lebih menarik sebagai penyelesaian privasi lengkap.

Pertukaran Atom

Mulai tahun 2018, Verge berharap dapat menerapkan sokongan untuk pertukaran atom dengan kebanyakan cryptocurrency utama. Pertukaran atom menggunakan kunci hash dan kunci masa untuk membekukan token pada satu blockchain sebagai pertukaran untuk melepaskan token pada rantai lain. Verge berharap interoperabiliti dengan rantai lain akan menjadikannya penyedia privasi.

Kontrak pintar

Projek Rootstock merancang untuk menambah rantai sisi ke Verge yang memproses kontrak pintar. Ia akan Turing lengkap dan setanding dengan Ethereum. Itu belum dilancarkan, jadi tuntutan tersebut belum dapat disahkan.

Token RSK di Rootstock dapat disatukan ke token Verge sehingga mereka akan memiliki nilai yang sama. Anda boleh mendepositkan XVG di Verge dan menghabiskan RSK yang sesuai di rantai sisi Rootstock.

Rootstock mendakwa mereka telah membuat kejayaan dalam skalabiliti kontrak pintar. Matlamat mereka adalah 2,000 tx / s menggunakan penyelesaian penyelesaian rantai yang serupa dengan Lightning Network.

Kesimpulannya

Verge menarik sejauh ini adalah projek sumber terbuka yang terdesentralisasi. Namun, kekurangan struktur formal juga bisa menjadi kekurangan. Projek crypto yang paling serius pada masa ini mempunyai asas di belakangnya yang memimpin pembangunan dan menetapkan peta jalan.

Projek ini juga memerlukan kajian semula. Walaupun banyak teknologi yang mereka laksanakan telah diuji di tempat lain, Verge dapat menggunakan kesahihan dari sumber bebas.

Mereka juga tidak mempunyai sumber yang sama dengan pesaing mereka di ruang privasi. Monero, Z Cash, dan Dash mempunyai ratusan kolaborator di Github mereka. Verge hanya mempunyai 12.

Yang mengatakan, menyembunyikan alamat IP adalah sempadan penting untuk penyingkiran blockchain. Sekiranya mereka dapat menyelesaikan kontrak pintar tanpa nama, itu akan menjadi kejayaan unik bagi ruang tersebut.