DDEX: Pertukaran Digital Desentralisasi

DDEX memperkasakan perdagangan cryptocurrency dompet-ke-dompet. Keuntungan besar pertukaran DDEX ialah anda dapat menukar token dengan selamat tanpa perlu membuka akaun dan berkongsi nama, alamat, dan maklumat peribadi anda yang lain. Ia tidak mempunyai tempoh lokap atau bayaran untuk deposit dan pengeluaran. Pertukaran yang terdesentralisasi ini bukan sahaja membantu mencegah pencurian tetapi juga menjimatkan masa dan wang.

Butiran Utama DDEX

Laman web: https://www.ddex.io/

Klasifikasi Pertukaran: Hibrid Desentralisasi

Protokol Pesanan Terbuka: Skema Pesanan Hyrdo Over 0x

Token yang Diniagakan: Token ERC20 Ethereum (sekarang), QTUM (dirancang)

Sokongan MetaMask: Ya

Sokongan lejar: Ya

Sepadan: Luar Rantai

Penyelesaian: Di Rantai

Bayaran Deposit: Tiada

Yuran Pengeluaran: Tiada

Bayaran transaksi: 0.1% (+ GAS)

Apa itu DDEX?

DDEX adalah aplikasi yang terdesentralisasi. Aplikasi terdesentralisasi ini, atau dApp, berfungsi sebagai pertukaran. Pertukaran membolehkan anda memperdagangkan satu aset dengan aset yang lain. DDEX berbeza dengan Pangkalan Wang Syiling, Setem bit, dan pertukaran cryptocurrency lain yang mungkin pernah anda dengar kerana tidak memerlukan anda menyimpan token agar anda dapat mengisi pesanan. Itulah sebabnya tidak ada maklumat peribadi yang dihantar.

Jadi, bagaimana ia berfungsi?

Secara teknikal, DDEX adalah relayer. Maklumat kecairan relayers. Relay pada asasnya membuat buku pesanan dari mesej yang ditandatangani secara kriptografi yang dibuat oleh pembuat pasaran. Pembuat pasaran, atau pembuat, adalah siapa saja yang menandakan niat untuk memperdagangkan kuantiti tertentu dari satu aset dengan yang lain pada harga tertentu selama jangka waktu yang ditentukan.

Arahan yang dikeluarkan oleh pembuat ke relay disebut pesanan. Pembuat juga dipanggil penyedia kecairan. Pembuat memberikan maklumat mudah tunai yang disampaikan oleh relay.

Kemudian, pengambil bersetuju untuk memperdagangkan aset pada harga khusus pembuatnya. Apabila ini berlaku, pesanan akan diisi. Kontrak pintar dibuat dan pesanan diselesaikan di blockchain. Proses ini dipanggil penyelesaian pesanan.

Penyelesaian pesanan untuk token ERC20 di rangkaian Ethereum dikendalikan oleh protokol 0x. Pertukaran ini berhasrat untuk menjadi agnostik blockchain akhirnya. Pada masa akan datang, ia akan menambahkan sokongan untuk blockchain lain. Menurut kertas putih, sokongan untuk blockchain QTUM adalah seterusnya. Pada ketika itu, DDEX akan menyokong kedua-dua token ERC20 dan QRC20.

Tumpukan DDEX

Tumpukan DDEX

DDEX, seperti penyampai lain, menyampaikan maklumat kecairan di luar rantai dan menggunakan 0x pada lapisan penyelesaian pesanan. Ini membolehkannya melakukan relay pesanan off-chain yang cepat, tetapi penyelesaian pesanan on-chain yang tidak berubah.

Kelebihan

DDEX berbeza dari relay lain dan pertukaran terdesentralisasi seperti EtherDelta. Ia menggunakan insentif ekonomi pada lapisan rangkaian. Lapisan insentif ini menyelaraskan pelaksanaan pesanan. Protokol Hydro “menentukan peraturan untuk melaksanakan pesanan terdesentralisasi dan menyediakan mekanisme untuk pemadanan pesanan” pada lapisan insentif ini.

Lapisan insentif meningkatkan kecairan. Pertukaran terpusat didasari oleh kecairan yang lemah. Lapisan insentif DDEX menangani duality terbuka / tertutup pertukaran terdesentralisasi yang dibina di atas protokol 0x.

Oleh kerana setiap orang mempunyai izin untuk memadankan pesanan di bursa desentralisasi terbuka, pertukaran terdesentralisasi terbuka lebih rentan untuk memerintahkan perlanggaran. Perlanggaran perintah kadang-kadang disebut sebagai perlanggaran perdagangan. Itu berlaku apabila lebih dari satu alamat cuba sesuai dengan pesanan terbuka.

Pertukaran terdesentralisasi tertutup memerangi masalah perlanggaran pesanan dengan hanya membenarkan pertukaran sesuai dengan pesanan terbuka. Dalam pelaksanaan tertutup, beberapa pedagang tidak dapat melakukan pesanan yang sama.

Oleh kerana pesanan tidak dibagikan di bursa terdesentralisasi tertutup, kecairan boleh menjadi masalah untuk pertukaran baru yang menggunakan 0x untuk penyelesaian. Lapisan insentif DDEX menggunakan protokol yang tidak hanya menghilangkan pertembungan perdagangan tetapi juga memungkinkan pertukaran lebih cair untuk mengumpulkan kecairan mereka secara strategik.

Pasukan

Orang-orang yang membuat protokol Hydro, membina pertukaran digital yang terdesentralisasi sebagai bukti pelaksanaan. Pasukan itu terdiri daripada Tian Li, Kevin West, David Qin, Bowen Wang, Scott Winges, dan Shanchuan Yin.

Pasukan DDEX

DDEX mendapat sokongan daripada Draper Dragon, Modal Bersama, dan paling baru Alexis Ohanian, kemasyhuran Reddit, di Modal Permulaan. Ketahui lebih lanjut mengenai pasukan, penasihat seperti Ohanian, dan protokol hidro di sini: https://thehydrofoundation.com/.

Rakan Strategik DDEX

Rakan Strategik DDEX

Kesimpulannya

Memandangkan lapisan rangkaiannya yang unik, DDEX harus membezakan dirinya dari pertukaran terdesentralisasi lain dari segi kecairan. Setakat ini pertukaran bermula dengan baik. Ia menawarkan kemampuan untuk memperdagangkan banyak syiling berharga.

Walaupun para pengasas menganggapnya sebagai contoh apa yang dapat dilaksanakan di atas protokol Hydro dalam kertas putih, kerana ia mengenakan yuran transaksi, ia adalah projek menjana pendapatan. Oleh itu, ia bersaing dengan orang-orang seperti The Ocean, Paradex, Ethfinex, dan relay lain yang mengenakan yuran transaksi. Sebilangan pesaing ini, seperti Radar Relay, yang mempunyai antara muka yang sangat licin dan sokongan dompet yang lebih besar, menawarkan kecairan yang baik, mempunyai sejumlah besar pasaran, dan juga mempunyai kerjasama strategik yang mengagumkan. Akan menarik untuk melihat persekutuan apa yang akan terbentuk dalam dunia pertukaran desentralisasi yang semakin kompetitif.

Sumber tambahan

Laman web

Telegram

Sedang

Twitter

Facebook

Reddit