Apa itu Dentacoin (DCN)? Panduan Pemula

Apa itu Dentacoin (DCN)?

Dentacoin (DCN) adalah konsep blockchain pertama yang direka untuk membantu menjadikan industri pergigian global lebih berpatutan. Mengikuti protokol kontrak pintar berasaskan Ethereum yang terdesentralisasi, token DCN memberi penghargaan kepada pengguna melalui sistem yang memberi inspirasi kepada sumbangan masyarakat. Pada akhirnya, misi projek ini adalah untuk menyediakan penjagaan kesihatan pergigian yang berkualiti hampir 80% penduduk dunia tanpanya.

Dengan membuang orang tengah (syarikat insurans besar) dan meletakkan kuasa semula ke tangan pesakit / doktor gigi, kos dapat dikurangkan dengan ketara. Salah satu cara ini dicapai adalah dengan mewujudkan kontrak pintar secara langsung antara pesakit dan doktor gigi. Ini memudahkan sumbangan kecil Dentacoin bulanan kepada doktor gigi. Disesuaikan secara langsung dengan keperluan pesakit, penyelesaian kontrak pintar ini akan menyelaraskan perawatan pergigian dan menghilangkan keperluan bagi pesakit untuk membayar premium yang tinggi kepada syarikat insurans.

Menurut Ini doktor gigi di Tempe AZ, rata-rata orang Amerika membayar $ 544 untuk perbelanjaan di luar poket. Juga, hampir 90% kos dapat dielakkan hanya jika pesakit melakukan rawatan awal dan mengunjungi doktor gigi sekurang-kurangnya 3 kali setahun. Masalahnya adalah, pergi ke doktor gigi bukanlah pengalaman yang paling menyenangkan bagi rata-rata orang, dan lebih sedikit lawatan berkaitan dengan kejadian penyakit gusi, rongga, dll..

Dengan Dentacoin, pesakit diberi kuasa untuk mengawal penjagaan gigi pendahuluan mereka (seperti pemakanan / flossing yang betul) dan doktor gigi mendapat keuntungan dari kejayaan pergigian jangka panjang pesakit. Malangnya, sistem pergigian semasa tidak mendorong doktor gigi memikirkan faedah jangka panjang kepada pesakit (kerana kelemahan ekonomi) dan sebaliknya memberi tumpuan kepada nilai jangka pendek.

Hari ini, industri rawatan pergigian global dihargai $ 400 bilion dolar, namun dilengkapi dengan halangan kos tinggi untuk syarikat dan pesakit yang lebih kecil. Untuk memasuki industri ini, Dentacoin Foundation bergantung pada kekuatan crowdfunding untuk memanfaatkan tujuannya.

Ciri-ciri Utama Dentacoin

Dentacoin adalah alat teknologi kewangan dan platform logistik. Tidak seperti banyak cryptocurrency p2p (peer-to-peer) lain yang terdesentralisasi di pasaran (seperti Bitcoin dan Litecoin), token Dentacoin tidak dimaksudkan untuk menjadi kaedah baru untuk pembayaran global. Sebagai gantinya, ia dilihat sebagai cryptocurrency yang tidak kompetitif yang hanya akan menumpukan pada kemajuan industri pergigian global. Walaupun mencipta semula industri terbukti mencabar, Dentacoin menguraikan serangkaian alat untuk menggambarkan tujuan pasukan dengan lebih baik:

  1. Platform Kajian Dipercayai Berasaskan Blockchain: Platform yang membolehkan ulasan pesakit diterbitkan secara tidak berat sebelah, mewujudkan nilai penyelidikan pasaran yang optimum untuk doktor gigi. Ulasan dihargai dengan DCN, yang seterusnya dapat digunakan untuk membayar rawatan masa depan.
  2. Aplikasi Mudah Alih Dentacare: Menawarkan program permainan insentif selama tiga bulan yang mendidik pengguna (mis. Peringatan janji temu, teknik memberus gigi, panduan pemakanan) tentang cara menjaga kebersihan gigi yang betul. Setelah tiga bulan, harapannya adalah agar tindakan kebersihan yang berulang dan bermanfaat ini disatukan secara kekal ke dalam rutin individu. Aplikasi ini juga merangkumi fungsi perkhidmatan kecemasan yang menghubungkan pengguna dengan pakar pergigian dalam rangkaian.
  3. Platform Pendapat DentaVox: Alat kecerdasan pelanggan yang memberi ganjaran kepada pengguna kerana memberi maklum balas mengenai pelbagai topik pergigian. Data ini berguna untuk doktor gigi, pembekal, pengeluar, media, dan pada dasarnya semua mereka yang mempunyai akses ke data tersebut.
  4. Konsep Jaminan Pergigian: Kontrak pintar antara doktor gigi dan pesakit yang boleh diperdagangkan di blockchain. Doktor gigi mesti menjalankan tugas dengan sebaik mungkin, tetapi pesakit juga diminta untuk mematuhi standard kebersihan tertentu. Ganjaran wang diberikan kepada kedua-dua pihak sekiranya tanggungjawab ini dipenuhi. “Kontrak super pintar” juga akan dilaksanakan untuk melindungi pasien jika terjadi insolvensi atau kematian doktor gigi.
  5. Pangkalan Data Penjagaan Kesihatan: Blockchain menawarkan pertukaran data yang selamat dan pada masa yang sama membolehkan penyimpanan rekod perubatan dikongsi di kalangan doktor gigi dan pesakit (setelah diberi kebenaran).
  6. Platform Dagangan: Melepaskan rantai bekalan yang panjang, produk dan peralatan pergigian dapat diperdagangkan di seluruh dunia menggunakan DCN. Ini membantu mengelakkan tarif yang berlebihan dan kadar pertukaran yang turun naik.

Bagaimana Dentacoin Berfungsi?

Untuk memahami bagaimana Dentacoin berfungsi, sangat membantu memahami konsep kontrak pintar. Projek-projek tersebut kertas putih juga memberikan penjelasan yang baik mengenai kontrak pintar, yang menggambarkannya sebagai “protokol komputer di blockchain Ethereum yang memfasilitasi, mengesahkan, merundingkan dan menyimpulkan kontrak antara individu dan pihak kontrak mereka.”

Ini mungkin terdengar rumit bagi mereka yang bukan dalam industri teknologi atau baru dalam cryptocurrency, tetapi cara mudah untuk memikirkan kontrak pintar DCN adalah mengaitkannya dengan pemprosesan cek. Seseorang menulis jumlah tertentu pada cek dengan nama dan tandatangan mereka, cek itu kemudian dihantar ke bank yang “membersihkannya”, dan penerima yang dimaksudkan diberikan wang. Hanya jika semua syarat ini dipenuhi, transaksi itu dapat berjaya.

Seperti kontrak pintar DCN, rentetan peristiwa mesti berlaku dan kewajiban dipenuhi (seperti penyelesaian perkhidmatan) sebelum DCN dapat dipindahkan. Namun, anda tidak memerlukan bank atau orang tengah untuk mengesahkan bahawa kewajipan dipenuhi. Hallelujah untuk kontrak pintar!

Lebih-lebih lagi, pengguna boleh menghantar atau meminta token DCN ke mana-mana dompet berasaskan Ethereum. Kedua-dua pihak yang mengambil bahagian dalam pemindahan DCN akan dapat melihat sejarah transaksi mereka di lejar dengan ketelusan yang lengkap serta melihat baki akaun dalam kontrak yang dikemas kini secara berterusan.


Mengenai Dentacoin

Yayasan Dentacoin merangkumi kira-kira 20 anggota pasukan teras dan diasaskan oleh Prof Dr Dimitar Dimitrakiev, Philipp Grenzebach (pemaju perniagaan), dan Jeremias Grenzebach (pemaju teras).

Ahli Persatuan Perisikan Komputasi IEEE, Prof Dr Dimitrakiev mempunyai pengalaman lebih dari 25 tahun dalam pasaran kewangan dan merupakan “pensyarah universiti yang sangat dihormati”. Philipp Grenzebach dianggap sebagai “Otak Ekonomi di belakang Dentacoin”, sementara Jeremias Grenzebach dianggap sebagai “Wizard Kod” Dentacoins. Sangat menarik untuk diperhatikan bahawa Jeremias Grenzebach menyumbang kepada pembangunan projek-projek besar seperti Ethereum, Waves, dan ZCash (antara lain) dan telah berada di tempat blockchain selama 8 tahun.

Pada bulan Julai 2017, Dentacoin membeli klinik pergigian batu bata dan mortar di London yang disebut “Dentaprime International Plc. London ”dengan nilai $ 90 juta USD sepenuhnya dengan token DCN. Pasukan ini merancang untuk memperluas pengambilalihan klinik pergigian ketika projek ini bergerak maju dan menerapkan teknologi mereka ke setiap klinik.

Untuk mendapatkan gambaran mengenai rancangan masa depan dan prestasi penting lain seperti pembelian klinik pergigian, rujuk peta jalan di bawah:

peta jalan dentacoin

Bekalan Dentacoin Coin

Anda tidak dapat menambang Dentacoin, dan ia mempunyai jumlah maksimum 8 trilion token. Penawaran yang beredar pada masa ini adalah sekitar 325 bilion DCN dan mempunyai jumlah cap pasaran $ 553,021,732 pada masa penulisan ini.

Syarikat merancang untuk perlahan-lahan mengedarkan 76.1% token dalam kontrak “Timelock” setiap tahun antara 2018 hingga 2042. Pengasas akan menerima 5% DCN, dengan anggota pasukan teras untuk menerima 2.4% DCN. Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai peruntukan bekalan syiling dan untuk mengesahkan kontrak Timelock secara peribadi, lawati halaman Github mereka di sini.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Sejarah Dentacoin

Dentacoin mula diperdagangkan pada awal Ogos dengan pecahan satu sen dan masih kekal seperti itu. Walaupun DCN mencapai tahap tertinggi (sepanjang masa) pada 8 Januari pada $ 0,006 sen, harganya masih di bawah hampir setiap duit syiling yang lain dan jatuh ke paras semasa sekitar $ 0,0015 sen.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”; var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”); var embedder = scripts [scripts.length – 1]; (fungsi () {var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname); if (appName == “”) {appName = “local”;} var s = document.createElement (“script”); s.type = ” text / javascript ”; s.async = true; var theUrl = baseUrl + ‘serve / v2 / coin / chart? fsym = DCN&tsym = USD&tempoh = 6M ’; s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:”? “) +” App = “+ appName; embedder.parentNode.appendChild (s); }) ();

Di mana anda boleh membeli Dentacoin?

Anda boleh membeli Dentacoin di bursa popular seperti Cryptopia, EtherDelta, Mercatox, Pertukaran Coinex, dan HitBTC. Untuk melakukannya, anda mesti memasukkan Bitcoin atau Ethereum ke dompet pertukaran masing-masing.

Pasukan di sini di CoinCentral mencadangkan penggunaan laman web yang mempunyai reputasi baik ketika awalnya membeli cryptocurrency. Coinbase dan Bitstamp adalah pilihan popular yang membolehkan pembelian kad kredit dan pemindahan bank, namun laman web lain seperti CoinMama juga akan memberi anda cryptocurrency awal sebagai pertukaran wang fiat.

Di mana anda boleh menyimpan Dentacoin?

Walaupun anda dapat menyimpan Dentacoin anda di laman pertukaran, sangat disarankan untuk memindahkan DCN anda ke dompet bukan pertukaran sekiranya berlaku serangan siber. Oleh kerana Dentacoin adalah token ERC20, ia dapat disimpan di dompet berasaskan Ethereum.

Dompet Ethereum yang popular termasuk MyEtherWallet, MetaMask, imtoken, dan Coinomi. Untuk dompet perkakasan, Trezor dan Ledger Nano S adalah jenama terkenal yang akan membantu melindungi aset digital anda dengan lebih jauh.

Kesimpulannya

Kes penggunaan yang munasabah untuk projek ini sukar diabaikan. Projek blockchain berkaitan perubatan lain seperti MediBlocs juga berjaya dalam mensasarkan industri kesihatan secara amnya dan sangat memerlukan penyesuaian. Walaupun Dentacoin hanya memfokuskan diri pada industri pergigian, persamaan antara kedua-dua projek (seperti mendesentralisasi rekod penjagaan kesihatan dan memberi sumbangan masyarakat kepada platform) harus diperhatikan, kerana MediBloc berpotensi berusaha untuk menguasai industri kesihatan global secara keseluruhan, termasuk.

Pengasas Dentacoins tidak memiliki sebahagian besar bekalan duit syiling (seperti Ripple’s) dan pasukan pembangunan nampaknya kuat, yang merupakan petanda baik. Buku putih Dentacoins juga memberikan peta jalan terperinci kepada pembaca untuk melihat pasaran sasaran jangka pendek, jangka sederhana, dan jangka panjang mereka, hingga tahun 2042. Selain itu, mereka mengunci jumlah token sebanyak 4.1% untuk tahun-tahun selepas 2042 (jika diperlukan).

Yang dikatakan, ini adalah salah satu projek blockchain di luar sana yang secara jelas menentukan tujuannya dengan nilai berangka (seperti yang dilihat secara terperinci dalam kertas putih). Lebih-lebih lagi, ini adalah salah satu daripada beberapa projek di luar sana yang mempunyai kes penggunaan yang berfungsi, seperti yang dilihat di pejabat pergigian London mereka yang dibeli pada tahun 2017. Sekiranya projek itu mencapai apa yang dikatakannya, ia boleh membuat dunia banyak kebaikan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map