Apa itu Exchange Union?

Exchange Union adalah “rangkaian yang terdesentralisasi“Yang menghubungkan pertukaran aset digital individu dari seluruh dunia. Pasukan ini dalam misi untuk menyelesaikan salah satu masalah kripto yang paling menonjol – kecairan.

Sebilangan besar pelabur telah mengalami sendiri: Anda menjumpai aset digital yang anda suka dan ingin melabur. Walau bagaimanapun, duit syiling hanya tersedia di segelintir pertukaran. Selain itu, anda hanya boleh menggunakan Bitcoin atau Ethereum untuk memperdagangkannya. Ini membawa kepada proses yang kadang-kadang berlangsung selama satu jam yang dipenuhi dengan banyak pemindahan manual di sekurang-kurangnya dua pertukaran.

Dan, masalah kecairan bermaksud terdapat banyak pasangan perdagangan yang belum tersedia.

laman web kesatuan pertukaran

Exchange Union menghubungkan buku pesanan dari bursa yang berbeza untuk memberi anda perdagangan segera, tanpa kepercayaan untuk harga yang lebih baik dan pengalaman perdagangan keseluruhan yang lebih baik.

Dalam panduan Exchange Union ini, kami akan membahas:

Bagaimana Exchange Union berfungsi?

Pasukan Exchange Union menerangkan platform sebagai “pertukaran meta” kerana mereka membangunnya sebagai lapisan di atas pertukaran terpusat yang ada. Ia adalah pertukaran pertukaran secara berkesan. Untuk melakukan ini, projek ini menggunakan penyelesaian penskalaan lapisan kedua yang popular seperti:

  • Saluran pembayaran
  • Pertukaran atom

Saluran Pembayaran

Saluran pembayaran sediakan kaedah segera untuk memindahkan aset digital di luar rangkaian antara dua pihak. Urus niaga hanya direkodkan di blockchain ketika saluran pembayaran pertama kali dibuka dan ketika ditutup. Anda boleh menganggapnya sebagai mengemas kini baki di kedua hujung saluran untuk setiap pemindahan. Setelah anda menutup saluran pembayaran, kedua-dua pihak mendapat baki akhir masing-masing.

Saluran pembayaran tidak boleh dipercayai – sebarang pertikaian diselesaikan secara automatik melalui kriptografi. Dan, pemindahan yang digunakan dijamin oleh blockchain yang mendasari menjadikannya boleh dipercayai seperti pertukaran pada blockchain itu sendiri.

Rangkaian Lightning Bitcoin dan Raiden Ethereum adalah dua contoh saluran pembayaran yang paling popular.

Exchange Union memanfaatkan Kontrak Timelock Hashed (HTLC) semasa menghubungkan saluran pembayaran antara pertukaran. Kontrak ini membolehkan platform menubuhkan node XU sebagai perantara yang tidak mempercayai untuk mengalihkan pemindahan melalui saluran pembayaran kepada pelbagai pihak. Ini menghalang pertukaran daripada membuka saluran pembayaran dengan setiap peserta di rangkaian. Sebagai gantinya, mereka dapat menggunakan laluan saluran untuk memudahkan pemindahan ke tujuan akhir mereka.

Setiap platform yang mengambil bahagian dalam perdagangan melalui Exchange Union perlu mempunyai simpul XU dan menghubungkannya ke sekurang-kurangnya satu pertukaran lain untuk setiap aset digital dengan saluran pembayaran.

Pertukaran Atom

Perdagangan selalu terdiri daripada dua pemindahan merentasi saluran pembayaran. Oleh kerana itu, ada risiko wujudnya salah satu pihak yang bersikap tidak jujur. Setelah menerima bahagian perdagangan mereka, pihak pertama tidak dapat memindahkan dana mereka kepada pihak lain. Melalui pertukaran atom, secara kriptografi memastikan bahawa kedua-dua belah perdagangan mesti berlaku dengan jayanya. Ini menjadikan perdagangan di Exchange Union selamat & tidak percaya.

Pertukaran atom menggunakan HTLC yang diubah suai untuk membolehkan perdagangan merentasi saluran pembayaran. Sebagai contoh:

  1. Sally ingin memperdagangkan Litecoinnya untuk Ethereum Classic di Exchange A.
  2. Bob ingin memperdagangkan Ethereum Classic miliknya untuk Litecoin di Exchange B.
  3. Exchange A menghantar dana Sally ke Exchange B di saluran pembayaran Litecoin.
  4. Exchange B menghantar dana Bob ke Exchange A di saluran pembayaran Ethereum Classic.
  5. HTLC yang unik menjamin bahawa kedua-dua belah perdagangan berlaku dengan jayanya.

Contoh perdagangan Union Exchange

Lightning Network kini disiarkan di Bitcoin, Litecoin, dan beberapa rantaian lain, dan, kerana Raiden Network menyokong semua token ERC20, anda sudah boleh menukar sejumlah besar aset digital dengan kaedah ini.

Buku Pesanan Berpusat

Daripada menggunakan buku pesanan global yang lengkap, setiap nod XU memantau pesanan yang berkaitan di saluran pembayarannya sendiri. Setiap node kemudian menyiarkan buku pesanan tempatan mereka ke nod lain di rangkaian mewujudkan sistem pesanan yang terdesentralisasi.

Token XUC

XUC adalah Token ERC20 bahawa pasukan Exchange Union terutamanya menggunakan insentif di platform.

Untuk Pertukaran

Pasukan ini akan menyiarkan XUC kepada semua peniaga di platform yang menggunakan Exchange Union. Anda hanya boleh menggunakan XUC untuk membayar perkhidmatan Exchange Union, dan anda mesti memegang token untuk berpartisipasi dalam rangkaian. Sebaik-baiknya, pertukaran akan menyaksikan kemasukan peniaga baru yang ingin memanfaatkan peningkatan jumlah pasangan perdagangan dan harga yang lebih baik yang diberikan oleh peserta Exchange Union.

Bagi Peniaga

Pedagang menerima XUC ketika mencapai tonggak volume perdagangan tertentu di rangkaian Exchange Union. Pasukan ini belum menetapkan angka pencapaian atau ganjaran.

Bagi Pembekal Perkhidmatan

Pengendali nod mendapat XUC ganjaran kerana menyampaikan pesanan ke pertukaran. Juga, individu yang memantau rantai utama untuk aktiviti haram menerima ganjaran XUC.

Untuk Pemaju

Untuk membina komuniti pemaju yang kuat, Exchange Union memberi penghargaan kepada pemaju yang menyumbang ke pangkalan data platform dengan XUC. Anda juga boleh menyemak dan menguji kod untuk mendapatkan pembayaran XUC.

Bekalan & Pembahagian

Terdapat sejumlah 3,000,000,000 token XUC dengan hanya 65,000,000 yang kini beredar. Exchange Union belum mempunyai ICO – jarang berlaku hari ini. Sebaliknya, 60,000,000 token XUC (2%) dijual kepada pelabur swasta untuk membiayai projek ini. Pembahagiannya adalah seperti berikut:

pengedaran token kesatuan sekerja

Pasukan Union Exchange & kemajuan

Pasukan

James Wo (CEO), Terry Culver (CSO), Mikael Wang (Chief Blockchain Architect), dan Kilian Rausch (Director Product) mengetuai Exchange Union pasukan pengurusan. Pasukan ini mempunyai pengalaman blockchain yang luas dengan beberapa kedudukan mengagumkan pada resume mereka.

Wo adalah Pengasas dan Pengerusi Lembaga Digital Finance Group – kumpulan perniagaan berfokus blockchain terkemuka di dunia. Wang secara rasmi adalah CTO BTCC dan juga Ketua Arkitek Penyelesaian di Ericsson. Rausch sebelum ini adalah PO di Mobi, dompet aset digital terkemuka.

Terdapat beberapa nama menarik yang menasihati pasukan juga. Brenden Eich, pencipta Javascript, Mozilla Firefox, dan penyemak imbas Brave (token BAT), adalah penasihat utama. Penasihat lain sama ada menjalankan atau terlibat dengan platform perdagangan yang popular seperti Unocoin, Ripio, OKCoin, dan Kraken. Ini harus memberi pertanda baik untuk pasukan ketika berintegrasi dengan pertukaran.

Kemajuan

Projek ini masih relatif pada peringkat awal – bermula pada Q3 tahun 2017. Pasukan ini akan mengeluarkan spesifikasi teknikal pada Q2 tahun ini (2018) dan melancarkan jaring ujian menjelang Q1 2019.

Peta jalan persatuan pertukaran

Pertandingan

Terdapat banyak projek blockchain yang menangani masalah kecairan. Protokol pertukaran yang terdesentralisasi seperti 0x dan Kyber Network berusaha menyelesaikan masalah ini dengan memberikan paradigma baru untuk pertukaran.

QASH adalah projek serupa yang lain yang membina gabungan buku pesanan pertukaran di seluruh dunia dalam kombinasi dengan algoritma pemadanan dalaman mereka.

Exchange Union adalah unik kerana pasukan berusaha untuk berintegrasi dengan pertukaran yang sudah ada. Platform ini juga satu-satunya yang menggunakan saluran pembayaran untuk perdagangan. Pertukaran terpusat seperti 0x, EtherDelta dan Kyber menggunakan pertukaran atom tetapi bukan saluran pembayaran. Itulah sebabnya mereka cenderung lebih perlahan dan / atau lebih mahal.

Berniaga

Token XUC mula diperdagangkan pada akhir Oktober 2017, jadi tidak banyak data perdagangan untuk dianalisis. Harganya bergolak, mulai dari harga rendah sekitar $ 2.00 (~ 0.00028 BTC) hingga tinggi lebih dari $ 17.00 (~ 0.00092 BTC). Baru-baru ini, harga nampaknya berada dalam lingkungan $ 8- $ 9.

Akan sukar untuk meramalkan pergerakan harga sehingga platform hampir dilancarkan, tetapi ada beberapa perkara yang mungkin mempengaruhinya. Perkara utama yang dapat mendorong kenaikan harga adalah pengumuman tonggak pembangunan dan peningkatan penggunaan rangkaian.

Di mana untuk membeli XUC

Oleh kerana projek ini sangat muda, anda mempunyai pilihan terhad di mana hendak membeli XUC. Anda boleh mendapatkan token di OKEx atau HitBTC untuk Bitcoin, Ethereum atau Tether.

Sekiranya anda mula segar tanpa dana, anda harus terlebih dahulu membeli Bitcoin atau Ethereum di bursa seperti Gemini.

Untuk senarai pertukaran XUC yang lengkap dan kemas kini, pastikan anda melihat Exchange Union laman web.

Tempat menyimpan XUC

Sebagai token ERC20, tempat yang sesuai untuk menyimpan XUC anda adalah dalam dompet dengan sokongan ERC20. MyEtherWallet adalah pilihan dalam talian yang paling popular.

Trezor adalah dompet perkakasan yang hebat dengan sokongan ERC20 jika anda berminat dengan sesuatu dengan lebih banyak keselamatan.

Kesimpulannya

Exchange Union menghubungkan pertukaran yang ada melalui saluran pembayaran untuk membawa lebih banyak kecairan ke ekosistem cryptocurrency. Walaupun projek ini agak baru, pasukan dan penasihat di belakangnya mempunyai banyak pengalaman di ruang blockchain.

Tidak seperti kebanyakan projek tumpuan pertukaran yang terdesentralisasi yang lain, Exchange Union bekerja secara langsung dengan pertukaran terpusat untuk mengintegrasikan teknologi mereka. Awasi tahun ini ketika pasukan mula membangun produk dan meningkatkan perkembangan mereka. Anda boleh terus mengetahui semua berita dan pengumuman Exchange Union melalui berita mereka blog.

Sumber tambahan Union Exchange

Telegram

Gitter (Pembangun sahaja)

Twitter

Facebook