Apa itu Horizen (Dahulu ZenCash)? | Panduan Permulaan

Mengapa kita memerlukan privasi?

Sebelum kita masuk ke dalam Horizen, mari kita pertimbangkan: mengapa kita memerlukan privasi?

Terima kasih kepada Edward Snowden (bekas CIA, pegawai perisikan NSA dan pemberi maklumat) kita sekarang mengetahui proses “kumpulkan semua” NSA di tempat yang berusaha mengumpulkan, memantau dan menyimpan semua bentuk komunikasi manusia di bumi.

The Penjaga merangkumi perkara ini secara terperinci: Banyak Dokumen NSA yang telah kami terbitkan menunjukkan bahawa tujuan NSA adalah untuk mengumpulkan, memantau dan menyimpan setiap komunikasi telefon dan internet yang berlaku di AS dan di bumi. Ia telah mengumpulkan berbilion-bilion panggilan dan e-mel setiap hari. “

Menurut Snowden, privasi bukan hanya untuk melindungi maklumat kita, itu adalah hak asasi manusia.

“Privasi bukan mengenai sesuatu yang harus disembunyikan. Privasi adalah mengenai sesuatu yang harus dilindungi. Itulah anda. Itulah yang anda percayai, di situlah anda mahu menjadi. Privasi adalah hak untuk diri sendiri. Privasi adalah apa yang memberi anda kemampuan untuk berkongsi dengan dunia siapa anda, dengan syarat anda sendiri, agar mereka dapat memahami apa yang anda inginkan. Dan untuk melindungi diri anda bahagian-bahagian anda yang anda tidak pasti, yang masih anda bereksperimen. Sekiranya kita tidak mempunyai privasi, apa yang kita kehilangan adalah kemampuan melakukan kesalahan. Kami kehilangan keupayaan untuk menjadi diri kita sendiri. Privasi adalah asas semua hak lain. Kebebasan bersuara tidak mempunyai banyak makna jika anda tidak mempunyai ruang yang sunyi. “

~ Edward Snowden, ketika diminta untuk menjawab petikan tersebut: “Sekiranya anda tidak melakukan sesuatu yang salah, anda tidak perlu risau.”

Apa itu Horizen?

Temui Horizen, rangkaian wang tanpa nama, perkhidmatan pesanan, platform kandungan dan organisasi autonomi terdesentralisasi (DAO) TLS yang pertama yang disulitkan dari hujung ke hujung

Pasukan Horizen mengemukakan sentimen serupa yang mahu meningkatkan privasi dan kebebasan bagi pengguna dalam kertas putih mereka: “Kami hidup di dunia yang diatur dan diawasi dengan hiper di mana berbilion-bilion individu dilucutkan hak asasi manusia, seperti pemilikan harta, privasi, pergaulan bebas, dan akses ke maklumat.”

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Spesifikasi

Algoritma: Equihash

Jumlah bekalan akhirnya: 21,000,000 juta (sama dengan Bitcoin)

Ganjaran sekatan PoW: 12.5 ZEN

Bekalan beredar semasa: 3,274,188

Pembahagian setiap blok PoW: Ganjaran Selamat 3.5%, ganjaran pasukan ZenCash 8.5%, ganjaran pelombong 88%.

Duit syiling sebulan: 216000 ZEN

Masa Blok: 2.5 minit

Tempoh separuh ganjaran: setiap ~ 4 tahun, seperti Bitcoin

Pembahagian Syiling

Pelombong: 88%

Node Selamat: 3.5%

Pasukan teras: 8.5%

Mengenai Horizen

Horizen melancarkan 23 Mei 2017 sebagai garpu Zclassic, garpu Zcash. Semua Zclassic yang dimiliki sebelum blok 110,000 menerima nisbah Horizen 1: 1.

Ini bermaksud jika anda mempunyai 100 Zclassic, anda akan menerima 100 Horizen. Pendekatan gaya “airdrop” ini mengekalkan Zclassic tetapi membawa sokongan masyarakat kepada Horizen juga.

Zclassic mula membuang 20% ​​Reward Pengasas Zcash selama empat tahun pertama dan permulaan perlahan untuk penawaran wang. Sebab untuk berkembang menjadi garpu baru adalah kerana keselamatan. Ini juga memperluas fungsi sebagai rangkaian yang dienkripsi sepenuhnya bersama dengan model ekonomi dan tadbir urus yang inovatif.

Kertas putih menerangkan lebih lanjut: “Kami melihat Zclassic sebagai projek cryptocurrency sumber terbuka yang sepenuhnya murni, sementara Zen meluas ke platform dengan pembiayaan dalaman untuk memudahkan sekumpulan komunikasi, perkongsian fail, dan kegiatan ekonomi yang lebih luas.”

Bagaimana Horizen Berfungsi

Seperti yang dibincangkan dalam artikel Zcash ini, pilihan terlindung dan telus membolehkan pengguna melindungi transaksi mereka sebagai peribadi (alamat ‘z’ anonim) atau telus (alamat ‘t’ nama samaran).

Horizen menggabungkan fungsi pesanan selamat dalam transaksi terlindung yang melindungi identiti pengguna sepenuhnya.

Terdapat 3 sistem utama di sebalik ini:

 1. ZenChat – Walaupun Zcash sudah memiliki fitur pesanan, belum ada dompet yang memanfaatkan fitur itu. ZenChat menjadikan ciri ini dapat digunakan dengan rangkaian komunikasi selamat yang disesuaikan
 2. ZenPub – Platform penerbitan dokumen tanpa nama yang menggunakan IPFS sedang dijalankan seiring dengan pengembangan ZenCash
 3. ZenHide – Keupayaan untuk mengelilingi sekatan kripto-perdagangan menggunakan fronting domain.

ZenChat – pemesejan berasaskan teks yang disulitkan melalui Blockchain

Mesej ZenChat dienkripsi dengan algoritma yang diakui dan dipercayai oleh industri seperti AES-256. Dengan menggunakan bidang teks had karakter 512 (mengikut reka bentuk Zcash asal) transaksi, mesej dapat ditambahkan dan dikirim kepada pengguna. Ini memudahkan perdagangan dan komunikasi yang selamat.

ZenPub – Platform penerbitan kandungan selamat melalui protokol pengedaran terbuka

ZenPub membolehkan pengguna menerbitkan dokumen tanpa nama ke IPFS melalui medan teks alamat z. Berdasarkan pengujian, IPFS adalah infrastruktur yang disokong semasa untuk penerbitan. Sistem ini, bagaimanapun, dapat meluas ke arkib diedarkan yang lain.

ZenHide – Hadapan domain melindungi data pengguna dan cryptocurrency daripada larangan pengawal selia bermusuhan

Negara yang memusuhi cryptocurrency boleh menyekat Bitcoin dan juga Zcash. ZenCash menggunakan teknik fronting domain yang menyembunyikan titik akhir komunikasi. ZenCash secara khusus menghubungkan pengedaran kandungan komersial (CDN) dengan Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS), varian yang lebih selamat dari seni bina web standard.

Pada akhirnya, Zen mengambil kes penggunaan keselamatan teratas di pasaran dan menggabungkannya menjadi token, aplikasi, dan platform baru dengan keselamatan tambahan dan tanpa nama pada tahap protokol.

Set ciri ZenCash

Kes penggunaan jangka panjang Horizen lain termasuk:

 • Tadbir Urus sebagai Perkhidmatan (GaaS) – Membuka model dan platform pemerintahan mereka untuk digunakan oleh inisiatif lain
 • Pertukaran aset terdesentralisasi (DEX) – Keupayaan untuk menjadi tuan rumah dan mengeluarkan token baru dengan cara yang sepenuhnya terdesentralisasi
 • Bukti hak milik terpilih untuk harta tanah – Mengambil keperluan pengurusan harta dengan memindahkan pemilikan secara digital melalui sistem tanpa kepercayaan
 • Perkhidmatan perbankan yang terdesentralisasi – Keupayaan untuk meminjam dan memberi pinjaman melalui Medium Blockchain
 • Insurans P2P – Sistem di mana ahli mengumpulkan sumber daya mereka untuk menangani premium dan perlindungan lain

Node Selamat vs Masternodes

Masternodes (aka validator sistem terikat) bertindak sebagai pelindung blockchain dari serangan rangkaian. Mereka berfungsi serupa dengan bukti algoritma saham tetapi menggunakan insentif dan struktur pasaran yang sedikit berbeza.

Masternodes (seperti DASH) berfungsi seperti pembayaran segera dan tanpa nama. Selain itu, mereka menyokong pemerintahan yang terdesentralisasi di mana pengendali nod boleh memilih sebarang masalah.

Satu kritikan terhadap pelombong adalah insentif dapat beralih dari satu duit syiling ke yang lain dari hari ke hari kerana keuntungan dan kesukaran berubah-ubah. Untuk mengatasinya, Masternodes memerlukan sejumlah cagaran yang ditetapkan untuk mengendali simpul tersebut agar operator tetap setia.

Cara Masternodes menerima pampasan melalui hasil seperti dividen (serupa dengan ganjaran penambang Bitcoin).

Horizen menggunakan model insentif yang serupa. Pengubahsuaian sedikit memerlukan pertukaran nama untuk mengamankan nod daripada “masternodes.” Perbezaannya adalah untuk tidak mengunci duit syiling dari rangkaian (menyebabkan inflasi tiruan), menjaga penghalang masuk yang rendah dan memastikan keselamatan rangkaian.

Node Selamat diberi ganjaran kerana menyediakan fungsi penting seperti:

 1. Memastikan semua komunikasi rangkaian disulitkan antara nod dan dompet
 2. Mengekalkan blockchain Horizen sepenuhnya
 3. Menyediakan sambungan penyulitan berasaskan sijil untuk aplikasi dompet Horizen

Node selamat mengekalkan standard keselamatan dan prestasi. Ini memastikan sistem tetap tersebar dan tahan terhadap DDoS dan serangan lain.

Nod yang selamat hanya memerlukan penentuan 42 ZEN. Ini mewujudkan penghalang masuk yang jauh lebih rendah dan membolehkan lebih banyak orang menjalankan nod selamat. Sistem nod Master lain biasanya memerlukan pelaburan yang besar (mis. DASH memerlukan 1000 token yang melebihi $ 300K)

Pada akhirnya, node selamat menurunkan penghalang masuk untuk pengguna. Selain itu, mereka melaksanakan komunikasi yang disulitkan antara nod. Akibatnya, mereka melindungi dari menguping.

Cabaran dan Kritikan

Seperti yang dibincangkan dalam artikel Hush dan Zcash, Horizen menggunakan kunci dan upacara peribadi yang dipercayai seperti Zcash. Ini bermaksud sebarang masalah dengan pintu belakang juga berlaku untuk Horizen

Rolf Versluis, Ketua Jurutera Horizen, mengulas lebih lanjut:

“Horizen (dan Zclassic AFAIK) menggunakan parameter Zcash asli yang dibuat dalam upacara Penjanaan Parameter Zcash.

Setelah meninjau proses yang diselesaikan oleh pasukan Zcash untuk upacara tersebut, pasukan Horizen percaya bahawa ia dilakukan dengan cara yang meminimumkan kemungkinan timbulnya masalah dengan “Sampah Berbahaya”.

Tujuannya adalah bahawa jika Horizen mendapat sokongan pasaran, kita akan dapat mengadakan upacara penjanaan parameter baru atau kita akan beralih ke sistem perisian lain yang berbeza dan akan beralih ke rangkaian parameter yang berbeda pada waktu itu. “

Pada catatan yang lebih menggembirakan, ini tidak akan mempengaruhi komunikasi tahap protokol dan langkah-langkah keselamatan yang berlaku walaupun terdapat kerentanan. Di samping itu, setakat ini belum ada bukti bahawa upacara itu sendiri atau mana-mana pelakon bertindak jahat.

Perkembangan Baru dan Perlu diberi perhatian

 • Bantuan Zen – Pangkalan pengetahuan sistem meja perkhidmatan dan sistem tiket perkhidmatan pelanggan
 • 7240+ nod selamat – Ini adalah satu pencapaian dan menunjukkan Blockchain yang sangat tahan lasak dan selamat
 • Perkongsian IOHK – Dibuat oleh Charles Hoskison dari Cardano, IOHK adalah sebuah firma sains data yang berfokus pada Fintech yang akan melakukan penyelidikan mendalam untuk Horizen
 • Sokongan dompet lejar – Pengguna kini boleh menghantar dan menerima ZEN dengan dompet perkakasan mereka

Seperti yang anda lihat, Horizen telah sibuk berkembang, mengembangkan pasukan mereka dan jaringan nod yang selamat. ZEN juga kekal sebagai 10 syiling tambang Equihash teratas dalam keuntungan.

Di mana anda boleh menyimpan Horizen?

Horizen mempunyai pelbagai format dompet di beberapa sistem operasi:

 • Dompet Arizen dan Swing – Pembangun mencadangkan dan menyokong dompet desktop untuk Windows, Mac, dan Linux
 • Dompet web – Antara muka web yang bagus yang membolehkan akses dompet melalui penyemak imbas
 • Android – Dompet mudah alih yang mudah digunakan untuk pengguna Android
 • Dompet kertas – Salah satu kaedah yang paling asas dan luar talian untuk menyimpan Cryptocurrencies

Arizen dompet tersedia di Windows, Mac, dan Linux

Tempat Beli atau Jual Horizen

Pertukaran volum tertinggi termasuk Bittrex dan Cryptopia.

Mana Tambang Zen

Beberapa kolam perlombongan teratas termasuk https://zenmine.pro/ dan https://zen.suprnova.cc/ tetapi ada puluhan yang boleh dipilih.

Kesimpulannya

Horizen adalah pemimpin sejati bukan hanya dalam privasi tetapi dengan pemerintahan, insentif ekonomi, dan kepintaran kejuruteraan semata-mata. Zen adalah Cryptocurrency pertama yang dibina di TLS. Ini melindungi bukan sahaja protokol tetapi juga paket data yang dihantar antara komunikasi.

Sistem nod selamat mereka membolehkan penghalang masuk yang rendah, aliran pendapatan pasif untuk pengendali nod. Mereka melayani rangkaian dengan menegakkan syarat privasi yang ketat, menjaga sejarah penuh, dan menyulitkan data rangkaian.

Banyak orang berkata, “ketika Lambo” … Saya katakan, ketika privasi? Dengan inisiatif seperti Horizen, mungkin jawapannya adalah sekarang privasi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map