Apa itu iExec RLC?

Pengkomputeran awan yang terdesentralisasi kedengaran seperti gabungan kata kunci yang digunakan untuk menaip produk, bukan? Jangan bimbang, iExec mempunyai kelebihan untuk menyokong buzz, dan jika ini adalah pertama kalinya anda mendengar mengenai projek itu, itu masuk akal – pasukan tidak hebat.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Semasa tajuk panduan ini dijelaskan, iExec adalah platform untuk pengkomputeran awan yang terdesentralisasi, jadi fikirkan perkhidmatan awan IBM atau Microsoft tetapi dipecah menjadi beberapa node untuk pengkomputeran rantaian aplikasi blockchain. Ini adalah konsep yang serupa dengan Golem (superkomputer) dan Siacoin (penyimpanan awan), kecuali menggunakan perkhidmatan cloud untuk memproses tenaga. Penonton sasarannya adalah dunia blockchain itu sendiri dan ekosistem DApps yang baru berkembang.

Keadaan Pengkomputeran Awan

Sebelum kita menguraikan bagaimana fungsi iExec, adalah berguna untuk melihat pengkomputeran awan terpusat seperti sekarang.

Pengkomputeran awan dengan cepat menjadi standard industri bagi syarikat yang mahukan akses ke kuasa pemprosesan tanpa perlu mengekalkan infrastruktur teknologi yang mahal. Syarikat seperti Netflix, Apple, Etsy, dan Xerox, misalnya, menguruskan beberapa (atau semua) aplikasi dan data mereka dengan pengkomputeran awan dari syarikat seperti Amazon, Google, IBM, atau Microsoft. Sebabnya mudah: jika syarikat-syarikat ini sudah mempunyai puluhan ribu pelayan untuk menyokong pengiraan intensif data, mengapa tidak menggunakan kuasa pemprosesan mereka? Ringkasnya, perkhidmatan ini memberi perniagaan akses kepada sumber yang mahal.

iExec ingin memberikan perkhidmatan yang sama, tetapi mereka mahu mendesentralisasikannya. Pasaran untuk industri ini adalah $ 22.4 miliar pada tahun 2016, dan diproyeksikan akan mencapai $ 55 bilion pada tahun 2026. Lebih kurang, pemain besar telah mengukuhkan diri sebagai penyedia yang boleh dipercayai, jadi mengapa iExec cuba mengganggu industri yang nampaknya set batu?

Jawapan mudahnya, mereka tidak berusaha. Sebagai gantinya, mereka ingin menjadi aplikasi terdesentralisasi seperti perkhidmatan pengkomputeran awan yang popular untuk perniagaan lama: sumber sehenti untuk pengkomputeran awan blockchain.

Anda mungkin bertanya, mengapa blockchain memerlukan ini? Gembira anda bertanya. Ada yang cemerlang artikel mengenai subjek oleh Noam Levenson dan Alex Price untuk Hackernoon mengenai perkara itu. Pada dasarnya, jika ada kontrak pintar yang dibina di Ethereum (atau platform DApp) yang ingin berfungsi dengan baik dalam penggunaan dunia nyata, mereka memerlukan akses ke lebih banyak pengkomputeran daripada yang disediakan oleh mesin maya Ethereum. Mesin maya Ethereum menempatkan dan melaksanakan kontrak pintar pada nod rangkaian dan program perlombongan.

Oleh kerana DApps dan kontrak pintar melihat penggunaan dan penggunaan yang meluas, menjalankan semua pengiraan ini melalui blockchain Ethereum akan mewujudkan bencana latensi / skalabiliti sebesar itu yang akan menjadikan rangkaian tidak berguna – lihat saja apa yang dilakukan oleh CryptoKitties bernilai beberapa juta dolar kepada Ethereum di beberapa hari.

Pada asasnya, iExec ingin membuat rangkaian sumber pengkomputeran yang akan membolehkan ekosistem Ethereum berkembang mengikut potensinya pada masa akan datang.

Bagaimana RLC iExec Berfungsi?

Untuk menyokong DApps, kontrak pintar, dan platform mereka, iExec mengambil pengiraan intensif pemprosesan di luar rantaian sehingga fungsi rantai blockchain berjalan lancar.

Untuk melakukan ini, iExec menggunakan XtremWeb-HEP, Perisian Grid Desktop sumber terbuka. Desktop Grid computing (juga dikenali sebagai Volunteer Computing) mengumpulkan sumber pengkomputeran yang tidak digunakan untuk digunakan oleh aplikasi dan platform, dan menurut Buku putih iExec, XtremWeb-HEP “menerapkan semua fitur yang diperlukan” untuk menjadikannya mungkin pada skala global, termasuk “toleransi kesalahan, multi-aplikasi, multi-pengguna, infrastruktur awam / swasta hibrid, penyebaran gambar maya, pengurusan data, keamanan dan pertanggungjawaban , dan banyak lagi.”

Pada asasnya, dengan perisian ini, DApps dapat menggunakan sumber pengkomputeran apa pun dalam kerangka iExec untuk menjalankan program mereka. Ini bermaksud bahawa pemaju dan pengguna DApp dapat menugaskan kuasa pemprosesan dari sumber daya sekecil CPU PC hingga sebesar pusat data berukuran gudang. Pilihan akan fleksibel, berskala, dan dipasarkan di pasaran bebas, yang membolehkan pengguna mencari jumlah kekuatan pengkomputeran yang tepat untuk tugas yang ada.

infografik iExec

iExec menyelesaikan pemadanan perkhidmatan ini menggunakan kontrak pintarnya. Algoritma Matchmaking, misalnya, mengambil permintaan sumber di rangkaian dan memadankannya dengan penyedia yang sesuai. Kontrak pintar ini pada dasarnya melihat tugas DApp dan bertanya, “Bolehkah sumber pengkomputeran ini menjalankan program ini?” Sekiranya ya, itu adalah pertandingan yang dibuat di syurga. Sekiranya tidak, sudah waktunya untuk terus maju.

Untuk memastikan pengguna mendapat sumber yang mereka perlukan, iExec menggunakan model Bukti Sumbangan. Algoritma konsensus ini memastikan bahawa penyedia menyediakan kekuatan komputasi yang diperlukan oleh pengguna, dan memberi ganjaran kepada penyedia ini dengan RLC, token iExec, sebagai balasan untuk perkhidmatan ini.

Komponen Platform iExec

Mengambil langkah di luar perisian dan teknikal, mari kita lihat bahagian-bahagian yang membentuk platform iExec. Ini termasuk pasarnya, toko DApp, dan pasar data.

Pasar: Marketplace adalah hab iExec untuk penyedia dan pengguna menukar RLC dengan sumber komputer. Melalui pasaran, individu / pemaju yang menjalankan DApps dapat membeli sumber yang disesuaikan dengan keperluan aplikasi mereka. iExec dilengkapi dengan kontrak pintar Matchmaking yang memastikan bahawa tidak ada penyedia yang menggunakan lebih banyak daripada yang dapat dikunyah ketika memberikan kuasa pemprosesan kepada kontrak. Selain itu, kontrak pintar reputasi mengurus kebolehpercayaan penyedia.

Fikirkan ini seperti ulasan Yelp untuk sumber pengkomputeran. Sistem reputasi ini membolehkan pengguna memilih tahap kebolehpercayaan yang mereka mahukan, membayar lebih sedikit untuk host yang kurang dipercayai jika mereka menginginkannya. Oleh itu, pasaran didorong oleh pasaran bebas, dan semakin banyak penyedia dan pengguna di dalamnya, semakin banyak persaingan akan menentukan harga.

Kedai DApp: Akhirnya, setara desentralisasi dengan kedai aplikasi. Seperti namanya, kedai DApp membolehkan anda melihat-lihat dan membeli DApps yang dibina atau menggunakan iExec. Dan yang menarik adalah, Kedai DApp disiarkan secara langsung dan sudah mempunyai aplikasi yang boleh anda beli hari ini. Selain itu, penyedia aplikasi juga dapat menyerahkan DApps mereka untuk disenaraikan di platform.

Kedai iExec dApp

Pasar Data: Pasar ini adalah untuk mengetahui apa yang dimaksudkan dengan aplikasi DApp untuk aplikasi. Dengan itu, penyedia data dapat menjual lebihan data mereka kepada penyedia DApp atau pihak lain yang bersedia membelinya. Mulai dari statistik atlet hingga data konsensus pemerintah, langit adalah had yang dapat anda pasarkan di platform ini. Sekiranya seseorang bersedia membelinya, anda boleh menggunakan iExec untuk menjualnya. Tidak seperti kedai DApp (sudah beroperasi dan berjalan) dan Marketplace (akan diluncurkan tahun ini), Data Marketplace masih dalam tahap konseptual perkembangannya, jadi jangan mengharapkannya untuk beberapa waktu lagi.

Pasukan iExec dan Apa Yang Akan Datang

Pasukan teras iExec terdiri daripada enam PhD, empat daripadanya telah bekerja dalam pengkomputeran awan sejak awal tahun 2000-an.

Keempat-empat ini, Gilles Fedak, Haiwu He, Oleg Lodygensky, dan Mircea Moca, mempunyai pengalaman bekerja di INRIA dan CNRS mengembangkan program untuk pengkomputeran Grid Desktop. iExec adalah produk dari pengalaman kolektif mereka, dan setelah Gilles Fedak menemui Ethereum pada tahun 2016, pasukan tersebut menemukan jalan keluar untuk masalah yang mereka perbahaskan sejak 2012: bagaimana membuat awan yang diedarkan berdasarkan pengkomputeran Desktop Grid.

Oleh itu, iExec dilahirkan, dan pasukan telah membuat kemajuan yang mantap untuk mencapai tujuan mereka sejak itu. Mereka tetap aktif GitHub, mengemas kini secara konsisten dengan hasil tenaga kerja sumber terbuka mereka, termasuk kit pengembangan perisian iExec pada bulan November 2017.

pasukan iExec

Sebilangan besar hala tuju iExec v1 “Essential Edition” telah dicapai. Seterusnya adalah “Market Network” v2 yang akan berkembang di toko DApp dan melancarkan Marketplace rangkaian.

Semasa Marketplace ini dilancarkan, iExec juga akan menjalani proses desentralisasi, kerana semua pusat data / pengkomputeran saat ini berada di bawah kendali pasukan iExec atas alasan kemudahan.

Pasukan ini akan mengatasi V3-v5 pada waktunya, tetapi kebanyakan perkembangan ini akan datang pada masa yang akan datang.

Pertandingan iExec

Dalam kertas putih mereka, pasukan iExec memaparkan landskap kompetitif projek dan menerangkan pesaing ini berkaitan dengan iExec.

Mereka cepat memperhatikan bahawa penyedia penyimpanan awan yang terdesentralisasi seperti Filecoin, Storj, dan Siacoin bukan pesaing langsung, dan mudah untuk mengetahui sebabnya. Walaupun iExec secara teorinya dapat mengambil langkah ke arah ini ketika ia matang, itu bukan platform penyimpanan; ia adalah platform pengkomputeran.

Ini menjadikannya bersaing dengan protokol pengkomputeran terdesentralisasi lain seperti Golem dan SOMN. Kedua-duanya, bagaimanapun, bertujuan untuk binatang yang berbeza. Pada dasarnya, mereka berdua membina komputer super yang terdesentralisasi pada teknologi blockchain, sementara iExec mensasarkan pengembangan dan keberlanjutan DApp. Kedua-duanya melihat ke arah masa depan internet yang terdesentralisasi yang bertenaga blockchain, tetapi fungsinya, walaupun kadang-kadang serupa, lebih melengkapi daripada bertentangan.

Sejarah Perdagangan iExec

iExec mendapat peluang singkat dalam 100 teratas pasaran sebelum kemalangan, hanya untuk kembali di bawah ambang ini semasa pertumpahan darah.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(fungsi () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

jika (appName == “”) {appName = “tempatan”;}

var s = document.createElement (“skrip”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = benar;

var theUrl = baseUrl + ’serv / v3 / coin / chart? fsym = RLC&tsyms = EUR, GBP, USD ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:”? “) +” App = “+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Pada masa penulisan, ia bernilai ~ $ 1.50 dan berada di kedudukan ke-135 keseluruhan di CoinMarketCap.

Di mana untuk membeli iExec RLC

Bittrex, Binance, Upbit, dan Bitfinex menyumbang sebahagian besar jumlah dagangan RLC. Setiap pertukaran pasangan perdagangan BTC dan ETH, sementara anda juga boleh membelinya secara langsung dengan USD di Bitfinex.

Tempat menyimpan iExec RLC

RLC adalah token ERC20, jadi dompet yang sesuai dengan Ethereum akan membuat anda dilindungi untuk penyimpanan, termasuk MyEtherWallet, Nano Ledger S, Meta Mask, Exodus, Laxx, dan imToken.

Pemikiran Akhir

Jika iExec berfungsi sebagaimana mestinya, itu dapat skala secara eksponensial ketika lebih banyak penyedia dan sumber komputer bergabung dengan jaringan. Ini dapat membuka jalan untuk penyelesaian skalabilitas, sokongan DApp yang mampan, dan penerapan blockchain masa depan. Ini juga menyediakan alternatif yang lebih hijau untuk model pengkomputeran awan semasa, kerana sumber daya hanya digunakan ketika diperlukan dan dengan cara yang kurang intensif tenaga.

Projek ini semestinya bercita-cita tinggi, tetapi untuk apa yang sepadan, pasukan iExec telah mengusahakan projek yang berjaya sebelum ini. Mereka membantu mengembangkan Infrastruktur Grid Desktop Eropah, satu siri 200,000 nod yang melaksanakan lebih dari satu juta tugas menggunakan pengkomputeran Desktop Grid. Projek ini meletakkan asas untuk iExec, sekaligus menunjukkan kelayakannya.

Pengalaman pasukan iExec

Kami tidak tahu sama ada iExec akan memenuhi harapannya atau tidak, tetapi kami yakin mempunyai keyakinan bahawa pasukannya tidak bermain-main dengan projek ini. Mereka mempunyai pengalaman, kekuatan otak, dan tekad untuk melihat projek ini, dan untuk masa depan blockchain, kami harap mereka dapat melakukannya. DApps dan platform lain akan memerlukan sesuatu seperti iExec jika mereka mahu bertahan di pasaran kerja, jadi inilah harapan yang terbaik untuk projek ini.