Apa itu Masternodes? Pendahuluan dan Panduan

Juga dikenali sebagai sistem validator terikat, masternodes adalah rangkaian pelayan yang menyokong rangkaian blockchain. Mereka bertanggungjawab untuk membolehkan perkhidmatan tertentu yang tidak dapat dicapai oleh pelombong di bawah bukti kerja.

Dash adalah cryptocurrency pertama yang menerapkan model masternode ke dalam protokolnya. Di bawah apa yang Dash sebut sebagai bukti algoritma perkhidmatannya, rangkaian masternodes peringkat kedua wujud bersama dengan rangkaian pelombong peringkat pertama untuk mencapai konsensus yang diedarkan pada blockchain. Sistem dua peringkat ini memastikan bahawa bukti perkhidmatan dan bukti penyelenggaraan simbiosis preform kerja rangkaian Dash.

Masternode adalah bayi Dash, tetapi banyak mata wang kripto telah menggunakan mekanisme ini sebagai milik mereka. Apa yang awalnya bertujuan untuk mengawasi transaksi segera, tanpa nama kini dilaksanakan untuk banyak perkhidmatan lain.

Itu sudah cukup sebagai pengenalan buat masa ini. Mari kita masuk ke dalamnya.

Bagaimana Masternodes Berfungsi?

Sama seperti bukti taruhan, masternode bergantung pada mempertaruhkan sejumlah mata wang tertentu dalam rangkaian mata wang. Untuk membuat masternode, pertama-tama anda perlu membeli sejumlah besar mata wang yang berkenaan. Contohnya, masternode untuk Dash memerlukan 1,000 DASH, jadi anda perlu turun $ 763,000 yang hebatitu cukup untuk sebuah rumah di sebelah timur timur Miami.

Oleh itu, setelah anda menggadaikan rumah anda untuk membeli wang internet yang ajaib, inilah masanya untuk mempertaruhkan budak-budak jahat itu dan mendapatkan wang anda kembali. Anda akan memulakan dengan memuat turun dompet teras mata wang anda dan menggunakannya untuk membuat masternode. Selepas anda menetapkan komputer anda sebagai pelayan, dompet teras menyatukan komputer anda sebagai salah satu daripada banyak nod yang menyokong blockchain. Pengendali juga boleh membuat kontrak dengan pihak ketiga untuk menjalankan pelayan untuk mereka.

Setelah masternode disiarkan secara langsung, ia memuatkan rangkaian fungsi yang unik, seperti pembayaran segera dan / atau tanpa nama. Mereka juga membolehkan sistem pemerintahan yang terdesentralisasi yang membolehkan pengendali simpul memilih perkembangan penting dalam blockchain. Sebagai ganti rugi atas masalah mereka, masternode biasanya berkongsi 45% ganjaran blok dengan penambang blockchain. 10% yang lain disalurkan ke dana perbendaharaan blockchain, dan pengendali bertanggungjawab untuk mengundi cadangan bagaimana dana ini akan diperuntukkan untuk memperbaiki rangkaian.

Penting untuk diperhatikan bahawa hanya menyimpan jumlah mata wang yang diperlukan untuk masternode tidak cukup untuk menjalankannya. Setiap mata wang mempunyai pedoman tersendiri untuk mempertahankan masternode, dan jika syarat ini tidak dipenuhi atau mata wang dipindahkan dari kedudukannya, masternode akan berhenti beroperasi.

Kelebihan Masternodes

Masternode melindungi rantaian blok dari serangan rangkaian dalam urat yang sama dengan bukti algoritma saham tradisional. Seperti Dash, terkumpul cukup banyak mata wang untuk membuat masternode. Perbelanjaan ini membantu memastikan rangkaian tidak terdesentralisasi, kerana memerlukan sejumlah wang yang tidak baik untuk membeli mata wang yang cukup untuk memiliki monopoli pada simpulnya. Pelabur anda yang rata-rata dan bahkan di atas rata-rata tidak cukup kaya untuk ini, kerana kami bukan semua Bill Gates.

Kos operasi juga memastikan pengendali tetap jujur. Tidak seperti pelombong Bitcoin yang mungkin beralih dari satu duit syiling pada blockchainnya yang lain berdasarkan keuntungan, pengendali diberi insentif untuk mengekalkan masternode mereka dengan betul. Pelaburan awal yang terlalu tinggi berfungsi sebagai jaminan, di mana sekiranya pengendali mahu pelaburan mereka membuahkan hasil, mereka harus mengikut peraturan blockchain. Antara kos operasi yang tinggi dan pulangan pelaburan yang menjanjikan, adalah kepentingan terbaik pengendali untuk mengoperasikan simpulnya dengan betul dan tanpa niat jahat.

Perintis Masternode: Duit Syiling dan Kegunaannya

Dash pada mulanya mengembangkan masternode untuk melaksanakan perkhidmatan berikut:

  • InstaSend: Masternodes menampung transaksi yang hampir seketika
  • PrivateSend: Masternodes membolehkan pengguna membuat dan menerima pembayaran tanpa nama
  • Pemerintahan yang Terdesentralisasi: Masternodes memutuskan dan memilih perkembangan teknologi dan kewangan untuk blockchain

Apabila lebih banyak duit syiling memasuki kriptosfera, sebilangan pemaju mengambil sedikit demi sedikit model Dash untuk mata wang kripto mereka sendiri, dan ada yang menggunakannya pada kes penggunaan baru dan intuitif.

Senarai ini tidak termasuk semua, tetapi kami telah memasukkan beberapa syiling ini dan penggunaan masternode mereka di bawah.

Privasi

Koin privasi telah berusaha untuk meningkatkan preseden untuk anonimitas transaksi yang telah ditetapkan oleh Dash. Satu duit syiling seperti itu, PIVX, bermula sebagai garpu DASH tetapi kini menjadikan crypto lebih penyamaran daripada mata wang induknya.

PIVX menggunakan versi tersendiri dari protokol Zerocoin, protokol yang sama yang digunakan oleh syiling privasi lain seperti Zcoin. Dengan PIVX, pengguna boleh memilih untuk menukar syiling PIVX standard mereka untuk token zPIV. Menghantar token zPIV memastikan bahawa identiti pengguna dipisahkan sepenuhnya dari ID transaksi, yang membolehkan pemindahan aset yang benar-benar tanpa nama dan dapat disahkan melalui PIVX masternodes.

ZCoin dan Monetary Unit juga menggunakan masternode untuk fungsi privasi mereka sendiri.

Pertukaran

Cryptoassets seperti Sekat Bersih dan Exscudo akan menggunakan masternode untuk menyokong pertukaran mereka yang terdesentralisasi. Masternodes akan mengawasi transaksi pertukaran untuk memudahkan perdagangan cryptocurrency dan menawarkan pintu masuk mata wang fiat.

Pertukaran seperti ini kini dalam tahap perkembangan teori mereka, kerana tidak ada platform langsung yang tersedia untuk penggunaan pengguna.

Perkhidmatan Perdagangan dan Pasaran

Syscoin menggunakan fungsi masternode ke pasaran yang terdesentralisasi. Dengan Syscoin, pengguna dapat mengakses setara blockchain laman web rakan sebaya seperti eBay. Masternodes akan bertanggungjawab untuk memudahkan pembayaran tanpa nama dan segera di pasaran.

Anda boleh mengakses pasaran Syscoin di dompet teras mata wang.

Kontrak Pintar

BOScoin mengintegrasikan masternode untuk kontrak pintarnya dan mengadopsi sistem pemerintahan masternode untuk Rangkaian Kongresnya. Mengambil petunjuk dari mekanisme pengundian masternode Dash, para pemaju BOScoin membuat Congress Network untuk meningkatkan tadbir urus dan membuat keputusan dalam rangkaian. Di bawah sistem ini, pengendali masternode diberi hak suara untuk memutuskan peruntukan pendapatan blockchain dan pengubahsuaian kod dan dasar.

Untuk indeks lengkap masternodes, lihat laman web ini.

Membuat Kes untuk Masternodes

Aplikasi Masternode agak fleksibel. Ini mengimbangi bukti keterbatasan kerja dan berkelakuan hampir seperti bukti versi sistem penyangga yang disangga.

Seperti bukti kepentingan, ini mengelakkan kumpulan perlombongan pemusatan de-facto menjadi bukti rangkaian kerja, dan ia menggunakan lebih sedikit tenaga daripada bukti model kerja. Masternodes mungkin menjanjikan kestabilan dan kesetiaan rangkaian yang dipertingkatkan, kerana dividen yang lebih besar dan kos pelaburan awal yang tinggi menjadikan pengendali akan meninggalkan kedudukan mereka dalam rangkaian.

Mereka bahkan boleh digunakan untuk mencegah pelombong keluar dari barisan. Di bawah model Dash, masternode pada rangkaian tahap kedua memantau bukti tahap kerja rangkaian pertama. Ini memberi masternodes pemerintahan penuh untuk menolak atau melarang anak yatim sekiranya pelombong mereka menggunakan Dash versi lama dan cuba memanipulasi ganjaran blok.

Walaupun aplikasi mereka yang bertahan masih spekulatif, masternode memiliki potensi serius untuk mempercepat konsensus distributif dan mendemokratisasi lagi pengambilan keputusan dalam komunitas blockchain. Sekiranya anda dapat mengumpulkan modal, mereka pastinya merupakan peluang pelaburan yang menjanjikan, kerana pendekatan mereka untuk konsensus dan pemantauan rangkaian menawarkan jalan keluar untuk masalah yang dihadapi baik bukti kerja dan bukti model saham.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me