Apa itu MediBloc? Panduan Pemula

Adakah anda bosan menulis sejarah perubatan anda berulang-ulang kali, atau mengambil peperiksaan perubatan yang sama setiap kali anda pergi ke doktor baru? Pengalaman yang ditakuti seperti ini menyoroti beberapa masalah yang dihadapi industri penjagaan kesihatan. Malangnya, penyelesaian sebenar tidak banyak.

Satu masalah utama adalah undang-undang, seperti Akta Kemudahtanggungjawaban dan Kebertanggungjawaban Insurans Kesihatan (HIPAA), yang memungkinkan pemusatan rekod kesihatan dan melarang perkongsian data tersebut. Tanpa pengetahuan yang jelas mengenai status kesihatan pesakit kerana akses terhad kepada rekod peribadi mereka, mereka yang menolong pesakit (mis. Doktor, pekerja perkhidmatan perubatan kecemasan, penyelidik) tidak dapat memberikan perawatan yang terbaik. Di sinilah MediBloc masuk. Pasukan di belakang projek ini menjamin bahawa platform ini sepenuhnya mematuhi HIPAA.

MediBloc mengikuti sebuah protokol sumber terbuka dan mendefinisikan dirinya sebagai “ekosistem maklumat penjagaan kesihatan yang terdesentralisasi yang dibangun berdasarkan teknologi blockchain untuk pesakit, penyedia perkhidmatan kesihatan, dan penyelidik.” Platform blockchainnya memungkinkan untuk mengesan dan merakam semua yang berputar di dunia kesihatan anda seperti lawatan doktor dan merakam kemas kini. Dengan mengumpulkan semua sejarah perubatan pesakit ke dalam satu format ringkas, rawatan pesakit yang boleh dipercayai dan dipercepat dapat dilakukan, dan individu dapat bertugas menyebarkan rekod mereka sendiri.

Lebih-lebih lagi, mata wang asalnya MediBloc (MED) akan memudahkan perkongsian kandungan rekod melalui sistem ganjaran. Kedua-dua pesakit dan penyedia akan diberi kompensasi atas sumbangan mereka ke dalam ekosistem, dan pesakit akan dapat menggunakan token untuk memulakan transaksi perubatan rutin (mis. Farmasi & pembayaran insurans) dengan mereka yang bekerjasama dengan Medibloc.

Ciri-ciri Utama MediBloc

Matlamat utama MediBloc adalah untuk menjadikan data penjagaan kesihatan lebih mudah diakses sambil merangsang kandungan maklumat perubatan untuk tujuan kemajuan saintifik. Beberapa ciri utama termasuk:

  • Pengagihan semula pemilikan data: MediBloc akan meletakkan data rekod kesihatan kembali ke tangan pesakit dan membolehkan pemilik data memutuskan siapa yang dibenarkan melihat dokumen tersebut.
  • Kehilangan data/pencegahan penipuan: Data disandarkan dan hanya sekutu kesihatan yang boleh dipercayai yang mempunyai akses untuk mengedit data. Oleh kerana pengubahsuaian data telus untuk semua pengguna di blockchain, penyesuaian yang tidak etika sangat tidak mungkin.
  • Sistem ganjaran token ERC20 MED: Ini mendorong pemilik data untuk menyumbang kepada ekosistem data melalui pemberdayaan keuntungan.
  • Kebolehoperasian data di seluruh dunia: Pertukaran global maklumat masa nyata di kalangan komuniti perubatan akan merangsang kemajuan perubatan dan mengurangkan pengulangan data yang tidak perlu. Kakitangan perubatan tidak perlu menunggu maklumat terkini, yang akhirnya akan memberi anda rawatan yang lebih rapi dengan peluang diagnosis yang lebih tepat.
  • Keselamatan: Protokol blockchain yang digunakan menawarkan peningkatan langkah keselamatan untuk menangkis penggodaman data.

Mengingat masalah keselamatan, orang sering tidak menyedari betapa rentannya sistem semasa terhadap peretasan luar (yang kini sedang meningkat). Seperti yang dinyatakan dalam Chicagobusiness.com, “Menjelang tahun 2024, semua orang di A.S. akan mengalami gangguan data kesihatan mereka sekiranya kecurian dalam talian terus meningkat dengan kadar sekarang”. Pelanggaran seperti ini sangat merugikan industri perubatan. Di A.S. sahaja, pelanggaran kesihatan berjumlah kira-kira $ 6 bilion setahun dalam kerugian.

Bagaimana MediBloc Berfungsi?

Platform ini adalah aplikasi terdesentralisasi (DApp) yang dirumuskan pada Mesin Maya Ethereum (EVM). Seperti yang dilihat pada gambar di bawah, tiga lapisan membuat struktur keseluruhan platform: Teras, Perkhidmatan, dan Aplikasi. Dalam tiga lapisan, maklumat yang akan disimpan berkaitan dengan maklumat peribadi, data perubatan, dan akaun MED (pengguna, penyedia, penyelidik).

lapisan medibloc

  1. Teras MediBloc: Oleh kerana penyimpanan blockchain terhad, lapisan Core membekalkan simpanan tambahan untuk mengatasi kehilangan data penjagaan kesihatan.
  2. Perkhidmatan MediBloc: Dengan menggunakan teknologi Kontrak Pintar, lapisan ini menghubungkan lapisan Aplikasi dengan lapisan Teras dan memungkinkan untuk “input / output data melalui hubungan dengan lapisan Teras”.
  3. Aplikasi MediBloc: Lapisan ini membolehkan orang menggunakan pelbagai aplikasi (mis. Aplikasi mudah alih) untuk mengakses dan mengurus maklumat.

token medibloc

Platform akan menggunakan Sistem Titik Medium (MP), sistem berasaskan mata yang mengukur penyertaan pengguna. Untuk mendapatkan MP yang lebih tinggi, seseorang dapat membelinya dengan MED atau menyumbang ke rangkaian data. Setelah mengumpulkan MP dan menunggu selama tiga bulan, anda boleh menukar MP anda menjadi MED. Seperti yang dinyatakan sebelumnya, token MED dapat digunakan dalam transaksi perubatan seperti pembayaran insurans. Tidak seperti token MED, MP digunakan dalam proses pengesahan dan tidak akan meninggalkan platform.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai teknologi di sebalik MediBloc, rujuk projek kertas putih.

Mengenai MediBloc

Pernyataan misi MediBloc mengatakan bahawa ia akan “meningkatkan akses dan pengalaman penjagaan kesihatan dengan mengedarkan semula nilai data penjagaan kesihatan peribadi, mempercepat peralihan dunia ke desentralisasi maklumat peribadi.” Ditubuhkan di Seoul, Korea Selatan pada tahun 2017 oleh pasukan doktor perubatan dan pemaju, ia adalah syarikat swasta yang kini menyenaraikan 10 ahli pasukan dan 10 penasihat Halaman Rasmi.

Pengasas Bersama Dr. Allen Wookyun Kho (bekas jurutera perisian utama di Samsung) dan Dr. Eunsol Lee membawa bertahun-tahun kepakaran perubatan dan teknikal kepada syarikat dengan serentak menjadi doktor perubatan dan jurutera perisian. Untuk memastikan diri anda mengetahui kemas kini projek, anda boleh mengikuti rasmi pasukan GitHub.

pasukan medibloc

Bekalan Syiling MediBloc

MediBloc mengedarkan 20% tokennya kepada pasukan pengasas, 10% kepada penasihat / pelabur awal, 12% ke arah pengembangan perniagaan, 8% ke arah penyelidikan, dan 50% kepada peserta “acara pembuatan token” (penjualan token).

statistik token medibloc

Semasa penjualan orang ramai, MediBloc mengumumkan penerbitan 10 Billion MED, dengan mana-mana token yang tersisa setelah penjualan akan habis. Pada masa ini, MediBloc mempunyai jumlah bekalan token kira-kira 4 bilion MED, dengan 2,966,384,100 MED (jumlah keseluruhan MED yang dijual) dalam edaran. Dijelaskan dalam Catatan blog MediBloc, alasan untuk membakar syiling yang tinggal adalah kerana dua sebab:

“1. Pasukan MediBloc hanya ingin menyimpan jumlah token yang diperlukan yang akan membolehkan pasukan tersebut melangkah ke langkah seterusnya dan bertanggungjawab dan bertanggungjawab terhadap komuniti dan ekosistem MediBloc.

2. Pasukan MediBloc ingin melindungi nilai token dan bertindak demi kepentingan terbaik peserta penjualan token. “

Sejarah Perdagangan MediBloc

Menurut CoinMarketCap, MED mula diperdagangkan pada 22 Disember 2017 dengan harga sekitar $ 0,02, mencapai ATH hampir $ 0,35 pada 10 Januari 2018. Pada masa penulisan, harga MED melayang sekitar $ 0,08, penurunan mendadak yang seiring dengan aliran menurun semasa pasaran cryptocurrency secara keseluruhan.

Oleh kerana platform MediBloc mengembangkan pangkalan penggunanya, nilai MED akan meningkat membawa kepada kenaikan harga. Seperti semua cryptocurrency, faktor lain, seperti trend pasaran secara keseluruhan, boleh menghalang pertumbuhan ini.

perdagangan medibloc

Di Mana Anda Boleh Membeli MediBloc?

Hanya dua bursa yang menyokong perdagangan MediBloc pada masa ini – Coinrail dan Gerbang.io. Pengguna baru boleh membeli duit syiling BTC atau ETH di laman web yang membolehkan pembelian kad kredit seperti Bitstamp atau Coinbase, dan kemudian memasukkannya ke dompet masing-masing di Coinrail atau Gate.io.

Di mana anda boleh menyimpan MediBloc?

Sekiranya anda memilih untuk tidak menyimpan token MED anda di dompet pertukaran, pasukan di MediBloc menawarkan a panduan langkah demi langkah mengenai cara menyimpan token anda di Dompet Teras Qtum. Setakat ini, ini adalah satu-satunya kaedah yang tersedia untuk menyimpan duit syiling MediBloc sehingga dompet baru disokong.

Kesimpulannya

Menurut penasihat MediBloc Sang Min Park (yang juga ketua profesor Jabatan Perubatan Keluarga di Universiti Nasional Seoul), “Kami berada pada saat ketika privasi harus dijamin dan pesakit harus memiliki hak dan sumber untuk membuat keputusan secara autonomi. Penyelesaian inovatif MediBloc akan membawa perubahan baru pada ekosistem perubatan dalam hal ini. “

MediBloc nampaknya mempunyai pasukan yang kuat di belakangnya dan minat untuk melindungi pihak berkepentingan melalui penjelasan mereka yang masuk akal mengenai pembakaran syiling. Dengan pengasas yang berpengalaman dalam bidang perubatan dan teknikal, tidak sukar untuk membayangkan bahawa mereka mengetahui sendiri masalah yang dihadapi oleh industri penjagaan kesihatan dan mempunyai cara kreatif untuk menyelesaikannya melalui kemajuan teknikal.

Sekiranya projek itu melaksanakan apa yang dimaksudkan, ia boleh menjadi revolusi dalam bidang kesihatan. Bukan hanya dapat menyelamatkan pesakit dan profesional perubatan banyak waktu dan kesulitan, ia juga berpotensi membantu dalam kemajuan perubatan melalui desentralisasi akses ke data kritikal di seluruh dunia. Oleh itu, sementara projek ini masih dalam peringkat awal dan mempunyai jalan panjang di depannya, kes penggunaan yang masuk akal untuk platform / mata wang MediBloc sukar untuk diabaikan.