Perlombongan bercantum, atau Proof-of-Work Auxiliary untuk orang yang lebih teknikal, adalah proses melombong dua cryptocurrency berasingan pada masa yang sama. Walaupun tidak begitu popular seperti algoritma konsensus Proof-of-Work atau bahkan Proof-of-Stake, beberapa projek telah melaksanakan penggabungan gabungan untuk ‘piggyback’ dari rangkaian yang lebih selamat ketika mereka berkembang.

Walaupun dia tidak memasukkannya ke dalam kertas putih Bitcoin, Satoshi Nakamoto menggariskan idea kasar perlombongan gabungan dalam forum Bitcointalk pada tahun 2009. Mari kita lihat lebih jauh bagaimana perlombongan inovatif ini berfungsi, apa maksudnya untuk projek yang melaksanakannya, dan bagaimana anda boleh memanfaatkan sebagai pelabur.

Satoshi

Satoshi menggariskan bentuk awal perlombongan bergabung

Bagaimana Merged Mining berfungsi?

Setiap pelaksanaan perlombongan gabungan mempunyai rantai bantu dan lebih mantap rantai ibu bapa. Untuk bekerjasama, kedua-dua rantai mesti berkongsi algoritma hash yang sama. Kami akan memeriksa salah satu pasangan perlombongan gabungan yang paling popular, Namecoin dan Bitcoin, untuk menjelaskan prosesnya.

Dalam pasangan ini, Bitcoin adalah rantai induk sementara Namecoin adalah rantai tambahan yang mengaktifkan rangkaian Bitcoin. Kedua-dua cryptocurrency menggunakan algoritma hash SHA-256 untuk perlombongan.

Pelaksanaan

Pembangun rangkaian ibu bapa tidak perlu melakukan kerja tambahan untuk melaksanakan penggabungan gabungan. Oleh itu, rangkaian Bitcoin tidak perlu tahu bahawa Namecoin sedang melombong dengannya.

Rantai tambahan, bagaimanapun, memerlukan beberapa pengembangan tambahan untuk mengintegrasikan perlombongan gabungan. Meneruskan contoh kami, pembangun Namecoin mengemas kini blockchain untuk menerima bukti perlombongan Bitcoin yang berlaku di blockchain Namecoin juga.

Proses Perlombongan Gabungan

Perlombongan gabungan tidak memerlukan kuasa pengkomputeran tambahan untuk pelombong. Sebagai pelombong, anda menambang Namecoin dan Bitcoin dengan cekap seperti yang anda lakukan ketika melombong Bitcoin sahaja. Anda (atau kumpulan perlombongan anda) hanya perlu melakukan persediaan tambahan untuk menyokongnya.

Begini cara kerjanya:

Anda mulakan dengan mengumpulkan sekumpulan transaksi untuk setiap rantaian – Bitcoin dan Namecoin dalam contoh kami. Blok Namecoin (rantai tambahan) merangkumi apa yang anda harapkan dalam satu set transaksi standard. Blok Bitcoin juga mengandungi urus niaga biasa. Namun, ia mempunyai transaksi tambahan dengan hash menunjuk ke blok Namecoin yang baru anda buat.

Setelah memasang blok anda, anda milik saya. Terdapat beberapa senario berbeza yang boleh dimainkan di sini:

  • Anda mempunyai blok pada tahap kesukaran Bitcoin. Anda selesai membuat blok Bitcoin dan menyiarkannya ke rangkaian Bitcoin. Kerana tahap kesukaran di mana anda menambang blok Bitcoin lebih tinggi daripada tahap kesukaran Namecoin, anda juga melombong blok Namecoin. Anda menerima kedua-dua ganjaran perlombongan.
  • Anda mempunyai blok di tahap kesukaran Namecoin. Anda selesai memasang blok Namecoin dengan memasukkan header dan hash blok Bitcoin. Rangkaian Namecoin kemudian menerima blok ini. Ia dapat mengenali tajuk dan hash Bitcoin tambahan sebagai bukti kerja anda kerana kerja pembangunan yang anda lakukan untuk menyokong perlombongan gabungan. Anda hanya menerima ganjaran perlombongan Namecoin.
  • Anda mempunyai blok antara tahap kesukaran Namecoin dan Bitcoin. Anda mengalami hasil yang sama seperti senario nombor dua.

Implikasi Perlombongan Bergabung

Yang Baik

Projek blockchain kecil dan baru mempunyai beberapa alasan yang baik untuk menggabungkan perlombongan gabungan. Yang paling penting, melakukannya meningkatkan keselamatan rangkaian mereka sementara masih dapat beroperasi sebagai rangkaian yang berbeza. Rantai bantu ini juga mendapat pendedahan dengan dikaitkan dengan blockchain yang lebih popular.

Selain itu, pelombong sangat terdorong untuk berpartisipasi kerana mereka mendapat pendapatan tambahan tanpa kos atau kuasa tambahan. Dan, kerana pelombong biasanya berdagang antara kedua-dua syiling itu untuk menyimpan apa yang mereka gemari, terdapat peningkatan kecairan untuk kedua-dua kripto.

Yang Berkecuali

Rantai ibu bapa menjadi mangsa beberapa kembung rantai blok dengan penambahan rantai tambahan. Hash yang ditambahkan oleh rantai tambahan pada pohon urus niaga rantaian induk adalah kecil, tetapi ia mengambil ruang. Selagi duit syiling seperti Bitcoin berjaya melaksanakan penyelesaian penskalaan lapisan kedua, masalah ini tidak akan menjadi masalah.

Yang jahat

Malangnya, bukan semua cahaya matahari dan pelangi. Menggabungkan perlombongan bergabung memerlukan kerja pembangunan tambahan pada rantaian tambahan. Semasa beralih dari protokol perlombongan lain untuk penggabungan penggabungan, anda perlu membuat garpu keras. Garpu keras lain diperlukan jika anda ingin beralih dari perlombongan gabungan.

Pelombong dan kolam perlombongan juga mempunyai beberapa pekerjaan yang harus dilakukan jika mereka ingin menuai faedah melombong dua rantai. Walaupun perlombongan bergabung tidak memerlukan kuasa tambahan, ia memerlukan lebih banyak kerja penyelenggaraan. Dalam melombong dua rantaian blok, anda mempunyai dua kali sambungan untuk dilayan dan dua kali saluran pengedaran untuk dikekalkan (jika anda menjalankan kumpulan perlombongan). Sebilangan kumpulan mungkin tidak menganggap simpanan tambahan bernilai wang syiling tambahan.

Wawasan Pelabur

Secara keseluruhan, gabungan perlombongan memberikan lebih banyak kelebihan kepada pelombong daripada yang dilakukan kepada pelabur. Namun, apabila digabungkan dengan maklumat lain, perlombongan gabungan dapat menjadi tanda yang jelas akan projek yang menjanjikan. Berikut adalah beberapa contoh masa lalu dan masa depan:

Namecoin – Tiada Jaminan Jangka Panjang

Namecoin, yang merupakan pendaftaran domain terdesentralisasi, merupakan duit syiling pertama yang menggabungkan perlombongan dengan Bitcoin. Setelah 10 cryptocurrency teratas berdasarkan had pasaran, ia jatuh dengan ketara ke tahap 200-an yang tinggi. Ini berfungsi sebagai contoh hebat bagaimana projek perlahan-lahan boleh jatuh di tepi jalan – walaupun terikat dengan rangkaian cryptocurrency yang paling kuat.

duit syiling perlombongan bergabung

Dulu duit syiling nombor tiga berdasarkan cap pasaran, Namecoin tidak lagi dalam perbincangan cryptocurrency teratas

Walaupun sebilangan besar kolam penambangan menyokong penambangan gabungan Namecoin, koin tersebut tidak banyak berlaku dalam sejarah lima tahunnya. Pembangunan juga tidak seaktif projek serupa. Kejatuhan dari rahmat ini menunjukkan bahawa hanya kerana cryptocurrency merangkumi perlombongan gabungan yang tidak semestinya asasnya memerlukan pelaburan.

Dogecoin – Kesan Selepas Segera

Pada awal kehidupan Dogecoin, komuniti memutuskan untuk bergabung penggabungan gabungan dengan Litecoin. Mereka mendapati bahawa dengan adanya mekanisme perlombongan yang asli, rangkaian akan mengalami kekurangan hasil perlombongan yang signifikan dalam setahun. Tanpa perubahan, penambang tidak akan mempunyai insentif untuk menambang, dan jaringan akan rentan terhadap serangan 51%.

Hampir sejurus selepas beralih dari Proof-of-Work ke Auxiliary Proof-of-Work, harga Dogecoin meningkat dari sekitar $ 0.0002 (~ 0.00000041 BTC) menjadi sekitar $ 0.00047 (~ 0.00000115 BTC). Itu adalah kenaikan harga BTC sebanyak 180 peratus hanya dalam beberapa minggu.

Dogecoin

Dogecoin mengalami kenaikan harga yang ketara setelah melaksanakan penggabungan dengan Litecoin

Walaupun hanya satu titik data, ini menunjukkan bahawa projek yang beralih ke perlombongan bergabung boleh menjadi pelaburan jangka pendek yang menguntungkan. Terdapat beberapa sebab mengapa ini benar.

Pertama, keselamatan rangkaian tambahan memberi keyakinan segera kepada masyarakat. Juga, menambat duit syiling yang lebih terkenal memberikan lebih banyak pendedahan kepada cryptocurrency yang kurang dikenali. Ini seperti peningkatan pemasaran yang cepat. Akhirnya, penggabungan gabungan menambahkan kecairan pada kedua-dua rantaian ketika pelombong berdagang untuk mengekalkan syiling yang mereka inginkan.

Elastos – Pilihan Tidur yang Berpotensi

Elastos adalah Internet bertenaga blockchain yang menggabungkan penggabungan gabungan dengan Bitcoin. Dengan duit syiling ini masih belum diketahui, mungkin merupakan saat yang kukuh ketika ini. Setelah platform selesai dan penggabungan gabungan tersedia, harga Elastos dapat melihat kenaikan yang serupa dengan Dogecoin.

Selain itu, Elastos bekerjasama dengan NEO dan Bitmain sebagai G3 China. Dikabarkan bahawa Bitmain akan mendedikasikan sebahagian daripada kekuatan hash syarikat untuk melombong Elastos. Bagi anda yang tidak tahu, Bitmain mengendalikan beberapa kolam perlombongan Bitcoin terbesar. Jadi sokongan ini adalah petunjuk positif untuk harga Elastos.

Dengan ini, nampaknya harga Elastos harus mempunyai tekanan ke atas yang tegas setelah perlombongan bermula. Walau bagaimanapun, menganalisis projek sebagai penangguhan jangka panjang (lebih dari satu tahun) memerlukan penyelaman dasar yang lebih mendalam.

Pemikiran Akhir

Perlombongan gabungan adalah pilihan yang sangat baik untuk projek muda yang ingin berkembang tanpa rasa takut akan serangan 51%. Dari sudut pelaburan, keputusan projek untuk melaksanakan perlombongan bergabung dapat menyebabkan lonjakan harga. Walaupun, kenaikan harga ini mungkin tidak bertahan lama.

Tidak kira bagaimana ia mempengaruhi harga, penggabungan perlombongan adalah sesuatu yang perlu diperhatikan sebagai pelabur, pelombong, atau hanya peminat kripto. Dengan ancaman serangan 51% yang semakin meningkat, beralih ke perlombongan bergabung dapat menjadi trend yang mula kita lihat lebih banyak ketika kita berkembang sebagai industri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me