Apa itu Monacoin?

Monacoin adalah mata wang maya yang direka untuk transaksi digital peer-to-peer. Digelar oleh penciptanya sebagai “cryptocurrency Jepun pertama,” duit syiling telah menjadi alternatif nasional Jepun untuk Bitcoin atau Litecoin.

Seperti pendahulunya, koin itu diciptakan semata-mata untuk berfungsi sebagai tunai elektronik P2P, mata wang digital yang terdesentralisasi yang ditujukan untuk warga negara Jepun. Terdapat beberapa perbezaan utama yang membezakannya dengan duit syiling yang ada sebelumnya, dan panduan ini dikhaskan untuk menarik perbezaan ini.

Monacoin Jepunmenangis

Monacoin: Sejarah Ringkas

Dicipta pada bulan Disember 2013, Monacoin dilahirkan secara rasmi pada 1 Januari 2014 tanpa premis. Forum Perbincangan Bitcoin pada tarikh yang sama memperincikan pelancaran syiling dan spesifikasinya.

Penerangan Monacoin

Garpu lembut dilaksanakan di blok 937440 untuk melaksanakan Segwit, langkah yang dibuat agar selaras dengan Bitcoin, Litecoin, Vertcoin, dan cryptocurrency lain yang fokus pada pembayaran. Di samping itu, pasukan Monacoin dilaporkan telah dilaksanakan Lightning Network untuk duit syiling mereka.

Bercakap mengenai garpu lembut, Monacoin sebenarnya adalah garpu keras Litecoin, sesuatu yang akan kita pertimbangkan lebih jauh semasa kita melihat spesifikasinya di bawah.

Setelah anda diberi penerangan mengenai sejarah koin yang sudah singkat, mari kita lihat apa yang Monacoin cuba lakukan secara berbeza daripada pesaingnya.

Bagaimana Monacoin Meningkat

Sebagai garpu keras Litecoin, Monacoin berusaha untuk memperbaiki model asal induknya. Oleh kerana Litecoin menggunakan Bitcoin, Monacoin dibina untuk mencapai transaksi yang lebih pantas daripada duit syiling yang ada sebelumnya. Selain itu, ia mempunyai bekalan beredar yang lebih besar (105,120,000 MONA) dan berjalan pada algoritma hash yang berbeza sepenuhnya.

Sebenarnya, ciri utama duit syiling adalah ketahanan ASICnya. Seperti Vertcoin, ia pada asalnya menjalankan Scrypt untuk membentengi diri dari perlombongan ASIC sehingga pelombong membina ASIC yang mematuhi Scrypt dan memecahkan halangan yang ditimbulkan oleh algoritma ini. Monacoin kemudian berpindah ke Lyra2REv2 untuk tetap setia pada misi perlombongan GPU / CPUnya.

Monacoin juga menyesuaikan kesukarannya setiap blok, persamaan lain yang dikongsinya dengan Vertcoin. Untuk mencapainya, Monacoin menggunakan algoritma Dark Gravity Wave v3.

Kami dapat terus melihat persamaan / perbezaan yang dimiliki Monacoin dengan mata wang pek permulaan emas, perak dan gangsa crypto, tetapi kami memutuskan untuk menggabungkan carta ini sebagai gantinya.

Pasukan dan Peta Jalan Monacoin

Monacoin pada asalnya ditubuhkan oleh Mr Wantanabe yang tidak dikenali, tidak diragukan lagi sebagai penghormatan kepada Satoshi Nakamoto Bitcoin. Selain nama pena ini, pasukan koin yang lain sama sekali tidak dikenali, jadi tidak ada apa-apa laporan di sini.

Di samping itu, projek ini tidak mempunyai peta jalan yang dapat dilihat di laman webnya atau di tempat lain dalam talian. Pasukan ini sepertinya terus mengikuti perkembangan dan peningkatan, seperti yang disarankan oleh pembaruan Segwit dan Lyra2REv2 dan pelaksanaan Lightning Network. Anda boleh mengikuti perkembangan Monacoin rasmi Github.

Pertandingan

Oh lelaki, dari mana hendak bermula dengan yang ini. Dengan mempertimbangkan fungsi Monacoin semata-mata sebagai mata wang, anda boleh terus maju dan mengundurkan Bitcoin, Litecoin, Vertcoin, dan Groestlcoin, dan banyak lagi yang lain untuk persaingan di arena cryptocurrency. Vertcoin dan Groestlcoin adalah pesaing langsung berbanding yang lain, kerana kedua-duanya memberi tumpuan kepada rintangan ASIC.

Walau bagaimanapun, mengenai cryptocurrency kebangsaan Jepun de facto, tidak ada persaingan di sini – Monacoin mendapat semua rentak.

Sejarah Pasaran Monacoin

Pada puncaknya yang mutlak, Monacoin pernah memiliki kapitalisasi pasaran lebih dari $ 1juta. Pada masa penulisan ini, ia sedikit pulih dengan cap pasaran $ 318 bilion dan kedudukan # 63 di CoinMarketCap.

Di mana untuk membeli Monacoin

Sekiranya anda mahukan Monacoin sendiri, tempat yang paling popular adalah pertukaran Jepun. Kedua-dua pertukaran Bitbank dan Zaif, misalnya, membolehkan pelabur memperdagangkan MONA untuk Yen Jepun atau BTC, dan pertukaran ini menyumbang hampir 70% daripada jumlah dagangan koin. Sebagai alternatif, Livecoin, Upbit, dan Bittrex semuanya mempunyai pasangan perdagangan BTC / MONA juga.

Tempat menyimpan Monacoin

Monacoin laman web menyenaraikan semua dompet yang tersedia untuk mata wang. Selain dompet teras untuk Windows, Mac, dan Linux, ia juga mempunyai Dompet Electrum sendiri dan dompet Coinomi untuk Android.

Pemikiran Akhir

Ringkasnya, Monacoin beroperasi semata-mata sebagai mata wang digital. Ia mempunyai persamaan dengan Bitcoin dan Litecoin, tetapi ia membezakannya dengan cukup baik dari mana-mana ini sehingga Vertcoin adalah perbandingan yang lebih tepat.

Seperti yang telah kita sebutkan beberapa kali dalam artikel ini, Monacoin adalah cryptocurrency Jepun secara fungsional. Yang pertama seumpamanya di Jepun, telah menjadi sangat terkenal di negara asalnya. Sangat popular, sebenarnya, ia dipaparkan di Rangkaian TV Tokyo, WBS, dan seorang lelaki membeli sebidang tanah di Monacoin pada tahun 2014. Menurut anggur anggur, banyak peruncit dan restoran menerima Monacoin di Jepun, tetapi kerana kami tidak tinggal di sana, kami tidak dapat mengesahkan atau menafikan ini.

TL; DR untuk Monacoin: Garpu keras tahan ASIC Litecoin yang popular di Jepun dan, paling tidak, adalah rakan kucing yang menghiburkan kepada Dogecoin.

Sumber tambahan

Laman web

Github

Reddit