Internet Masa Depan? Melihat Nebulas, “Google untuk Blockchain” Baru.

Nebulas adalah sistem blockchain berasaskan insentif dan pengembangan diri dengan “platform terdesentralisasi yang menyediakan kerangka carian untuk semua blockchain.” Ditubuhkan pada tahun 2017, sorotan projek Yayasan Nebulas IO yang berpusat di Singapura merangkumi enjin carian dan keupayaan kontrak pintar yang dapat ditingkatkan – perkara yang tidak dapat dilaksanakan di Ethereum.

Ramai dalam komuniti crypto menyebut Nebulas sebagai “Google baru”. Walaupun keduanya sama dari satu segi, mereka mempunyai kes penggunaan yang berbeza. Google ditujukan untuk pencarian maklumat internet dari hari ke hari, sementara Nebulas menumpukan pada pencarian di antara aplikasi terdesentralisasi (DApps), kontrak pintar, dan aset blockchain pengguna.

Setakat ini, token Nebulas (NAS) adalah token ERC20. Namun, apabila jaringan utama dilancarkan pada bulan Mac, NAS akan beralih dari blockchain Ethereum ke rantai Nebulas yang berbeza.

Menurutnya kertas putih, Misi Nebulas adalah untuk “membawa kita ke kehidupan yang lebih baik dengan tahap kebebasan dan persamaan yang lebih tinggi”. Pasukan berharap teknologi blockchainnya dapat membantu mempermudah pertukaran data awam menjadi data peribadi, menghilangkan kemungkinan syarikat besar seperti Google, Amazon, dan Facebook daripada menganalisis / mendapat keuntungan dari data tersebut.

Ciri-ciri Utama Nebulas

  • Peringkat Nebulas (NR): Ini menetapkan ukuran nilai blockchain sejagat. Contohnya, anda dapat memeriksa DApps yang diberi nilai tertinggi dan membuat penilaian yang lebih baik.
  • Angkatan Nebulas (NF): Penyelesaian mesra pemaju yang menyokong fleksibiliti protokol / kontrak pintar. Ini membantu blockchain menyesuaikan diri dengan permintaan pasaran dan menghentikan “pemalsuan” daripada berlaku.
  • Protokol Insentif Pembangun (DIP) / Bukti Kesetiaan (PoD): Sistem untuk memberi NAS kepada pemaju atas sumbangan mereka. Ini menyokong keadilan dan kepentingan terbaik pemaju ini.
  • Enjin carian: Ini membantu pengguna mencari data yang diinginkan (seperti aplikasi terdesentralisasi & kontrak pintar) di pasaran yang besar.
  • Dompet Rangkaian Kilat: Pada dasarnya pertukaran atom. Anda akan dapat “menukar” NAS anda untuk sebarang duit syiling yang diaktifkan oleh rangkaian kilat.

Bagaimana Nebula Berfungsi?

“Nebulas dibangun berdasarkan kerangka pencarian terdesentralisasi dengan algoritma sumber terbuka, pengkomputeran yang dapat diverifikasi, dan penyimpanan data yang diedarkan.” Kertas putihnya berukuran lebih dari 60 halaman dan mempunyai banyak data teknikal yang sepertinya tidak dapat diliputi dalam panduan pemula. Oleh itu, laman web Nebulas dipermudahkan bahagian teknologi menangani tiga ciri teras teknologinya.

  1. Peringkat Nebulas (NR): Sumber terbuka, algoritma peringkat teras berdasarkan “kecairan, penyebaran aset pengguna, dan interaktiviti antara pengguna.” NR akan membantu peringkat pelbagai entiti (mis. Kontrak pintar, alamat, DApps.)peringkat nebulas
  1. Angkatan Nebulas (NF): “Nebulas Force (NF) menyediakan blockchain Nebulas & aplikasinya yang diedarkan terbangun di atas, kemampuan untuk berkembang sendiri ”Dengan NF, pemaju dapat mengemas kini protokol, mencegah perpecahan dalam komuniti dari garpu keras.

teknologi nebulas

  1. Protokol Insentif Pembangun (DIP): Gelung maklum balas positif untuk memotivasi pembuatan DApp.

token nebulas

Mengenai Nebulas

Laman web rasmi Nebulas menunjukkan pasukan antarabangsa yang terdiri daripada 14 anggota teras, termasuk Hitters Xu, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Nebulas (yang juga merupakan pengasas AntShares, yang kini dikenali sebagai NEO). Xu dianggap sebagai pelopor dalam industri blockchain, penubuhannya Kelab Bits (komuniti Blockchain / Bitcoin pertama di China) pada tahun 2013 serta platform ICO popular ICO 365. Dia juga mengasaskan firma dana kripto, modal FBG. Selain itu, dia mengarahkan pasukan kewangan Alibaba (Ant Blockchain Blockchain Platform) dan membantu Carian Google & Pasukan Anti-Penipuan.

Pengasas bersama Robin Zhong dan Aero Wang membawa kepakaran blockchain bertahun-tahun ke Nebulas juga. Sorotan dalam resume Zhong termasuk dia sebagai arkitek asal Platform Blockchain Ant Financial dan pengasas platform sokongan blockchain pertama Chinas, Tongxinclub.

Wang mengasaskan Antshares (NEO) dengan Xu dan merupakan usahawan berpengaruh dalam industri blockchain. Ketua pasukan kejuruteraan, Duran Liu, adalah bekas jurutera perisian kanan di Google dan FreeWheel dan bekas jurutera perisian di IBM.

Ketiga penasihat (Edith Yeung, Chris McCann, dan Evan Cheng) untuk projek ini juga merupakan anggota komuniti perniagaan / blockchain yang berpengaruh. Yeung adalah pelabur teknologi yang gemar, rakan kongsi di 500 Startups, dan telah dipaparkan dalam artikel Majalah Inc. “Pelabur Silicon Valley yang Perlu Anda Tahu pada 2016”.

McCann menubuhkan program komuniti di Greylock Partners (pelabur di Coinbase, FB, Airbnb, Linkedin, dll.). Lebih-lebih lagi, McCann adalah penasihat awal untuk Thiel Fellowship di Stanford University dan merupakan pengasas bersama StartupDigest.

Akhir sekali, Cheng adalah pengarah kejuruteraan di Facebook dengan kerjaya pembangunan 10 tahun sebelumnya di Apple. Dia menerima Anugerah Sistem Perisian ACM atas sumbangannya dalam sains komputer. Ini adalah beberapa sorotan keseluruhan pasukan Nebulas. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai asas pekerja projek, lihat halaman pasukan rasmi mereka di sini.

Bekalan Syiling Nebulas (NAS)

Nebulas mempunyai jumlah bekalan 100 juta NAS dengan bekalan beredar 35,500,000 NAS. Setakat ini, token berada di kedudukan 66 dari segi jumlah cap pasaran dengan nilai $ 447,019,550 USD.

perdagangan nebulas

Pusingan pra-penjualan menjual 30% daripada jumlah token NAS, dan pusingan benih pendirian (kembali pada bulan Jun 2017) terjual 5%. 20% NAS dikhaskan untuk pasukan pemaju dan pengasas, dengan baki token yang akan digunakan untuk “penggunaan operasi dan pembinaan ekosistem”.

Sejarah Perdagangan Nebulas (NAS)

Token NAS mula diperdagangkan di bursa pada awal Ogos dengan harga sekitar $ 5 dan mencecah ATH hampir $ 16. Pada masa penulisan, harga satu duit syiling NAS adalah $ 12.79 USD, memberikan koin lebih dari dua kali ganda kenaikan sejak penubuhannya. Harga boleh meningkat lebih jauh dengan pelancaran jaring utama.

perdagangan nebulas

Di mana anda boleh membeli Nebulas (NAS)?

Anda boleh membeli Nebulas di bursa seperti Huobi, Gerbang.io, OKEx, dan EtherDelta. Walau bagaimanapun, anda mesti memasukkan Bitcoin atau Ethereum terlebih dahulu ke dompet pertukaran masing-masing kerana kedua-dua cryptocurrency ini adalah pasangan perdagangan NAS.

Kami mencadangkan untuk menggunakan laman web yang mempunyai reputasi baik ketika mula-mula membeli cryptocurrency. Coinbase dan Bitstamp adalah pilihan popular yang membolehkan pembelian kad kredit dan pemindahan wang. Anda juga boleh menggunakan CoinMama untuk mendapatkan cryptocurrency awal anda tetapi sering dikaitkan dengan bayaran yang lebih tinggi.

Di Mana Anda Boleh Menyimpan Nebulas (NAS)?

Token Nebulas pada asalnya dibuat sebagai token ERC20 tetapi tidak lama lagi akan berada di rangkaiannya sendiri. Ini bermakna anda boleh membeli token NAS semasa dan menyimpannya di dompet Ethereum seperti MyEtherWallet, MetaMask, dan Coinomi.

Namun, apabila perubahan berlaku, anda mungkin perlu menukar dompet anda untuk menyimpan token NAS bawaan rangkaian Nebulas. Menurut pasukan, NAS akan ditukar berdasarkan “1: 1 untuk token NAS asli di blockchain Nebulas setelah peluncuran Mainnet.”

Oleh itu, jika anda mencari kesederhanaan dalam menyimpan NAS, mungkin lebih mudah menunggu untuk membelinya sehingga perubahan itu berlaku. Syarikat juga akan mengumumkan arahan selanjutnya mengenai perkara ini dalam waktu terdekat.

Kesimpulannya

Nebulas nampaknya memegang salah satu pasukan terkuat dalam industri blockchain. Juga, projek Nebulas menangani tiga masalah utama yang kini ada dalam teknologi blockchain: kurangnya ukuran nilai universal (yang seharusnya mengukur nilai pengguna / kontrak pintar), ketidakupayaan untuk peningkatan sistem (sering menyebabkan keras / lembut garpu), dan kekurangan ekosistem yang sihat untuk menyokong pengalaman pengguna yang hebat.

Screen Shot 2018-01-29 pada 11.08.02 PM

Pasukan percaya bahawa seiring bertambahnya jumlah DApps, pengguna akan memerlukan bantuan menavigasi melalui sejumlah besar aplikasi untuk mencari yang mereka inginkan. Juga, mendorong dan membantu pemaju dalam pembinaan DApps diperlukan. “Ambil Ethereum misalnya. Ratusan ribu aplikasi telah dibina di Ethereum sekarang, dan ketika jumlah blockchain DApps mencapai Apple App Store, bagaimana mencari dan mencari DApp yang diharapkan akan menjadi cabaran besar. “

Projek yang bercita-cita tinggi ini tentunya mempunyai usaha besar di hadapan sekiranya pasukan itu berhasrat untuk menyelesaikan semua yang dinyatakan dalam buku putihnya. Ia juga akan menarik untuk menyaksikan bagaimana projek blockchain yang relatif baru ini bersaing di lautan besar dari yang lain.

Ketahui lebih lanjut mengenai Nebulas

Laman web rasmi

Github

Twitter

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me