Apa itu Ontologi?

Dilancarkan oleh syarikat China Onchain pada tahun 2017, Ontology adalah platform awam untuk projek pelbagai bentuk dan saiz, dan merupakan langkah besar untuk menghilangkan halangan antara blockchain dan sektor perniagaan.

Ontologi adalah revolusioner dalam arti bahawa ia membolehkan perniagaan tanpa pengetahuan sebelumnya mengenai rangkaian yang diedarkan menggunakan teknologi blockchain. Buat masa ini, tidak ada cara bagi perniagaan untuk mengintegrasikan blockchain ke dalam infrastruktur mereka tanpa pengetahuan yang luas mengenai blockchain.

Juga, rangkaian kepercayaan semasa menghadapi pelbagai masalah. Perlindungan privasi yang buruk, nilai data yang belum dimanfaatkan, monopoli pengurusan data, dan pengesahan identiti yang tidak berkesan adalah semua peluang untuk blockchain. Ontologi nampaknya dapat menyelesaikan masalah ini dengan ekosistem kepercayaan yang kukuh.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6X4JXHXyCJ4]

Melalui alat Ontologi yang dibuat, syarikat dapat menerapkan mekanisme kepercayaan dan menyesuaikannya dengan keperluan perniagaan mereka. Pada dasarnya, protokol blockchainnya membuka pintu untuk penerapan teknologi blockchain global di syarikat. Ini menghilangkan keluk pembelajaran dan menawarkan penyesuaian besar-besaran.

Dalam kata-kata Ontologi:

Ontologi adalah rangkaian blok rantai / diedarkan yang menggabungkan sistem identiti yang diedarkan, pertukaran data yang diedarkan, kolaborasi data yang diedarkan, protokol prosedur yang diedarkan, komuniti yang diedarkan, pengesahan yang diedarkan, dan pelbagai modul khusus industri. Bersama-sama ini membangun infrastruktur untuk rangkaian kepercayaan peer-to-peer yang merangkumi rantaian, sistem silang, industri silang, aplikasi silang, dan peranti silang.

Ontologi dan NEO adalah rakan kongsi yang sempurna dalam perlumbaan yang lapar untuk mendigitalkan dunia kita. Lihat video di atas untuk gambaran keseluruhan projek yang cukup baik.

Mengenai Hubungan NEO / Ontologi

November lalu, sekumpulan peminat dan pelabur blockchain berkumpul di New York City. Mereka datang untuk mendengar Onchain, sebuah syarikat yang berdedikasi untuk mengembangkan sistem blockchain, mengumumkan pelancaran platform inovatif, Ontology.

“Bukan sahaja kami mengumpulkan pemikiran industri terbaik, tetapi pelancaran Ontologi membawa projek kami ke pentas dunia” kata CEO Onchain dan pengasas bersama NEO, Da Hongfei pada majlis itu. “Ontologi dan NEO akan membangun ekosistem yang luas menggunakan blockchain dan teknologi baru yang lain untuk melayani ekonomi sebenar. “

Laman web rasmi Ontology menyenaraikan Jun Li sebagai Pengasas Ontologi, dan miliknya LinkedIn menyenaraikannya sebagai pengasas bersama / ketua arkitek Onchain.

Walau bagaimanapun, komuniti crypto sering mengelirukan peranan projek antara satu sama lain. Perlu dijelaskan bahawa NEO tidak memiliki Onchain dan juga NEO sendiri Onchain. Didalam Youtube temu ramah, Da Hongfei membersihkan kekeliruan dengan peranan syarikat.

“Pertama, saya perlu menjelaskan bahawa NEO dan Onchain adalah entiti yang berasingan, jadi Onchain tidak memiliki NEO, atau NEO, Onchain. Mereka dibiayai secara berasingan – NEO dibiayai oleh komuniti, dan Onchain dibiayai oleh kumpulan kewangan yang sangat terkenal di China, Fosun. Mereka membeli banyak syarikat insurans dan bank di Eropah. Jadi mereka terpisah. Kedua, Onchain mendapat manfaat daripada ekosistem NEO. Produk, yang disebut DNA, sangat mirip dengan NEO, tetapi ditulis dalam bahasa Go. OnChain menolong blockchain lain dan institusi kewangan untuk membina blockchain mereka dengan DNA. Ia pada dasarnya sangat serupa dengan NEO, dan pada masa akan datang, dengan NEOx (protokol rentas rantai) semuanya dapat dihubungkan bersama. ” – Hongfei

Rangkaian Kepercayaan Ontologi

ontologi

  • Rantai 1: Pengesahan orang, kekayaan, perkara, dan organisasi.
  • Rantai 2: Sahkan aplikasi dan pautkan bersama
  • Rantai 3: Sahkan dan pautkan modul, protokol, SDK dan API
  • Rantai 4: Semua rangkaian rangkaian yang berbeza. Lapisan ini berfungsi untuk menghubungkan semua rantai bersama.

Seperti yang dinyatakan dalam whitepaper, “untuk memenuhi kebutuhan berbagai industri, struktur reka bentuk yang fleksibel dimodulasi, dapat dipasang, dan mudah dikembangkan.”

Ini bermaksud bahawa Ontologi cuba disesuaikan secara universal untuk pelbagai fungsi. Mereka berharap dapat menjadi sumber yang tepat untuk mengesahkan ketepatan dan keaslian perkara seperti identiti atau pemilikan. Syarikat seperti Facebook akan dapat memasukkan Ontologi dengan mudah untuk dipercayai.

Struktur Token ONT

ONT dihantar ke pemegang NEO pada bulan Mac 2018. Dari saluran udara ini, 20 juta ONT diedarkan kepada masyarakat oleh Majlis NEO.

Terdapat maksimum 1 bilion token ONT yang tidak dapat dipisahkan, dan anda akan mendapat Ontology GAS (ONG) daripada menahan ONT (serupa dengan cara NEO GAS berfungsi). Ontology sebelumnya telah memberikan 1,000 token ONT kepada semua orang yang mendaftar ke buletin mereka (yang kini ditutup).

Lebih banyak perincian pengedaran token:

  • 12% akan masuk ke komuniti Ontologi
  • 28% untuk rakan institusi
  • 10% ke Majlis NEO
  • 25% kepada pembangunan ekosistem Ontologi
  • 10% kepada ganjaran komuniti teknikal Ontologi
  • 15% kepada pasukan teras Ontologi.

Di Mana Anda Boleh Membeli dan Menyimpan Ontologi?

Apa yang menarik mengenai ONT adalah bahawa ia tidak pernah mempunyai penjualan ICO awam. Satu-satunya cara untuk mendapatkan NEO pada ketika ini adalah mendapatkannya dengan mengadakan NEO di bursa atau dompet peribadi (mesti memegang NEO pada 1 Mac). Untuk setiap duit syiling NEO yang anda miliki, anda akan mendapat 0.2 ONT dalam dua fasa (50% segera dapat diperdagangkan, 50% yang lain dikunci).

Anda boleh menyimpannya secara ONT di hampir semua dompet sebaik sahaja anda mendapatkannya, termasuk dompet perkakasan seperti Ledger Nano S dan Trezor. Mungkin lebih baik memuat turun dompet seperti Dompet Neon yang akan memaparkan ONT kerana sebilangan mungkin tidak memaparkan ONT selepas penurunan. Walau bagaimanapun, anda masih dapat mengambil ONT dari airdrop dengan menggabungkan dompet anda dengan dompet yang menyokong paparan ONT.

Kesimpulannya

Menurut laporan putihnya, “ahli sosiologi meletakkan jumlah orang yang kita percayai kurang dari seratus”, menunjukkan bahawa bagi kebanyakan orang, memerlukan waktu dan usaha untuk mempercayai seseorang dan mengenalinya. Ontologi berusaha untuk menggantikan cara lama yang kita miliki untuk mendapatkan kepercayaan dan membawa kita ke hadapan dengan automasi kepercayaan blockchain.

Ontologi juga akan bekerjasama dengan NEO untuk merapatkan jurang antara teknologi blockchain dan dunia nyata. Walaupun NEO dan Ontologi mempunyai tujuan yang serupa, NEO memberi tumpuan kepada aset digital dan Ekonomi Pintar global sedangkan Ontologi memberi tumpuan kepada kepercayaan, identiti, dan pertukaran data dan kebenaran. Fikirkan NEO dan Ontologi seperti selai kacang dan jeli. Mereka saling menguntungkan dan disatukan, mereka membuat sandwic yang enak.

Akhirnya, pasukan di sebalik Ontology terdiri daripada pemimpin industri cryptocurrency terkemuka dengan sejarah kejayaan yang sudah mapan. Dan tidak seperti banyak projek blockchain lain, pasukan Ontologi tidak hanya menyasarkan industri kewangan. Mereka memberi tumpuan kepada insurans, kerajaan, perubatan, IoT, dan industri lain selama pertumbuhannya, menjadikannya projek berskala luas dengan banyak potensi. Dengan kehadiran jangka panjang dalam industri blockchain dan dengan visi yang jelas untuk projek ini, tidak mengejutkan apabila melihat Ontology bekerjasama dengan NEO untuk merevolusikan cara kita menjalankan perniagaan.