Semua rantaian blok awam menggunakan pengesahan blockchain. Ini penting kerana dapat membantu anda memahami betapa yakinnya anda ketika membuat transaksi. Apabila sebarang transaksi pertama kali disiarkan ke blockchain, ia bermula dengan pengesahan sifar. Nombor ini kemudian bertambah apabila maklumat ditambahkan ke blok pertama, disahkan, diberi tempat tetap, dan diikuti oleh lebih banyak blok.

Pengesahan blockchain sangat penting kerana ia adalah cara untuk mengesahkan dan mengesahkan maklumat yang kemudiannya akan berubah. Sekiranya transaksi dianggap penipuan, ia akan ditolak dari blockchain: pengesahan blockchain sifar bermaksud sifar transaksi.

Rata-rata, pertukaran cryptocurrency memerlukan minimum tiga pengesahan sehingga transaksi diterima. Coinbase, misalnya, tidak menganggap transaksi Bitcoin sebagai muktamad sehingga sekurang-kurangnya ia menerima transaksi Bitcoin tiga pengesahan.

Namun, semakin besar urus niaga, semakin banyak pengesahan blockchain diperlukan. Ini kerana semakin banyak pengesahan, semakin sukar transaksi dibalikkan. Untuk transaksi $ 1 juta, tidak jarang menunggu sekurang-kurangnya 60 pengesahan. Jumlah pengesahan blockchain yang diperlukan untuk mengesahkan transaksi berbeza mengikut blockchain. Mari kita lihat Bitcoin dan Ethereum di sini.

Pengesahan Bitcoin

Anda mungkin sudah tahu bahawa blockchain Bitcoin membuat blok baru setiap 10 minit melalui proses perlombongan. Blok ini kemudian mengesahkan dan merekodkan transaksi baru dan menambahkannya ke blockchain Bitcoin. Ini bermaksud bahawa transaksi tidak disahkan sehingga blok baru dihasilkan. Oleh itu, jika anda menghantar atau menerima Bitcoin, perlu menunggu sehingga anda melihat bahawa transaksi telah disahkan.

Satu pengesahan biasanya memakan masa sehingga 10 minit. Tetapi, kerana satu pengesahan tidak cukup untuk yakin akan kesahihan transaksi, pengguna harus menunggu setiap blok baru dibuat dan mengesahkan maklumat tersebut. Bergantung pada jumlah yang dihantar, ini memerlukan masa antara 30 hingga 600 minit. Sepuluh jam adalah masa yang lama untuk menunggu pengesahan transaksi!

Beberapa perkhidmatan Bitcoin segera dan hanya memerlukan pengesahan pertama, namun, majoriti meminta lebih banyak, dengan beberapa syarikat memerlukan sekurang-kurangnya enam pengesahan blockchain Bitcoin sebelum menerima transaksi.

Pengesahan Bitcoin

Pengesahan Bitcoin melalui Beli Bitcoin di Seluruh Dunia

Apa itu Bitcoin Mempool?

Bitcoin mempool adalah lautan transaksi Bitcoin yang belum disahkan di rangkaian Bitcoin. Seperti yang dijelaskan di atas, setelah transaksi diunggah ke blockchain, tidak akan segera dikonfirmasi tetapi dilepaskan ke dalam mempool transaksi, yang dianggap tidak bergerak.

Semua nod di rangkaian Bitcoin disambungkan ke mempool, dan itu termasuk pelombong yang menggabungkan urus niaga dari mempool menjadi blok. Pelombong yang pertama kali menyelesaikan persamaan matematik dan menambahkan blok ke blockchain adalah yang pertama mengesahkan blok tersebut. Oleh itu, yang pertama menerima ganjaran pelombong 12.5 BTC.

Ini cukup mudah, bagaimanapun, beberapa transaksi dipilih dari mempool lebih cepat daripada yang lain. Kenapa? Kerana pelombong juga memperoleh peratusan bonus dari kos urus niaga (disebut Bitcoin mining fee).

Pelombong akan memilih urus niaga dengan bayaran yang lebih tinggi terlebih dahulu untuk mendapatkan bonus yang lebih tinggi. Ini juga menjelaskan mengapa tidak membayar yuran transaksi boleh menyebabkan transaksi anda macet. Sebenarnya, apabila semakin ramai orang bergabung dengan rangkaian Bitcoin, masalah ini merupakan salah satu cabaran terbesar bagi komuniti Bitcoin.

Cara Mempercepat Masa Pengesahan Blockchain

Semakin tinggi yuran yang anda bayar, semakin besar kemungkinan transaksi anda akan disahkan tepat pada masanya (ada kemungkinan 60 peratus memerlukan 10 minit atau kurang). Namun, jika transaksi anda masih belum disahkan, masa tunggu yang disyorkan adalah 72 jam sebelum menghantarnya lagi.

Sekiranya anda ingin mengelakkan pembayaran yuran, anda boleh memeriksa untuk melihat berapa banyak urus niaga yang tidak disahkan ada pada masa tertentu dan hitung berapa lama masa yang diperlukan.

Pengesahan Blockchain Ethereum

Ketika datang ke pengesahan blockchain Ethereum, nombor yang dipersetujui nampaknya tidak dapat diputuskan. Mengikut Kertas putih Ethereum, 7 pengesahan harus cukup untuk mengesahkan transaksi (kira-kira 2 minit).

Walau bagaimanapun, pelombong Ethereum mesti memeriksa parameter 250 blok terakhir. Oleh itu, jika anda ingin melakukan kesalahan seperti penambang, anda harus menunggu 250 pengesahan. Kedengarannya banyak, tetapi dalam praktiknya hanya sekitar satu jam.

Pertukaran Stack

Pertukaran Stack

Coinbase memerlukan 50 pengesahan ethereum sebelum mempertimbangkan transaksi selesai. Perlu juga diperhatikan bahawa blockchain Ethereum menghadapi masalah skalabiliti yang signifikan juga. Ethereum berusaha meningkatkan skala dengan cepat untuk mendapatkan lebih banyak pengguna, dan melalui Proof of Stake, pengesahan harus lebih cepat.

Ethercan dan Ether Gas

Ethereum tidak mempunyai mempool untuk transaksi yang belum selesai; ia dipanggil kumpulan urus niaga. Kumpulan itu berisi semua transaksi yang dihantar yang belum ditugaskan ke blok.

Terdapat banyak kaedah untuk mempercepat urus niaga anda dan memutuskan harga gas terbaik semasa menghantar transaksi Ethereum anda. Anda boleh cuba Stesen Minyak ETH untuk melihat gambaran keseluruhan penggunaan gas, dan anda dapat melihat berapa banyak transaksi yang belum selesai dengan menggunakan Ethercan.

Stesen Minyak ETH

Stesen Minyak ETH

Etherscan sangat popular kerana anda boleh memesan transaksi mengikut harga gas (cukup klik pada ruangan GasPrice). Anda kemudian akan melihat lebih kurang senarai yang sama seperti yang dilihat oleh pelombong dan, jika anda memilih harga gas yang terdapat dalam beberapa halaman pertama, anda harus menikmati masa pengesahan yang singkat.

The Takeaway

Pengesahan blockchain sangat penting untuk menjamin transaksi anda. Kaedah terbaik untuk memastikan pengesahan lebih cepat adalah dengan membayar yuran yang lebih tinggi. Oleh kerana semua blockchain mulai meningkat untuk mempersiapkan lebih banyak pengguna, akan menarik untuk melihat bagaimana hal itu mempengaruhi harga yang kita bayar dan masa yang kita tunggu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me