Apa itu Rivetz?

Ekosistem Rivetz mendekati permainan keselamatan siber kucing dan tikus di sekitar identiti berasaskan perkakasan pada peranti individu. Dengan menggabungkan identiti berasaskan perkakasan yang disediakan oleh TEE (Trusted Execution Environment) dengan pengesahan yang tidak berubah yang ditawarkan oleh blockchain, Rivetz dapat memberikan tahap kepastian niat yang belum pernah terjadi sebelumnya di sebalik setiap transaksi.

Selain menggunakan telefon pintar anda untuk menukar pertukaran, tahap keselamatan ini perlu dibina ke tahap protokol untuk masa depan Internet of Things (IoT) yang tidak dapat dielakkan jika kita ingin melihat masa depan robot saling membayar hasil.

Ringkasnya, anda boleh menganggap Rivetz sebagai 2FA (Pengesahan Dua Faktor) pada steroid tanpa masalah.

Bagaimana Rivetz Berfungsi?

Sebelum kita memulakan dengan Rivetz, kita perlu memulakan dengan TEE (Trusted Execution Environment). Adakah anda tahu TEE berada dalam pemproses utama pada banyak peranti telefon pintar yang lebih baru hari ini? Salah satu rakan kongsi utama Rivetz, Trustonic, adalah peneraju industri keselamatan semikonduktor dan digital. Trustonic telah membuka jalan untuk penggunaan TEE dalam peranti mudah alih terkemuka di dunia dengan jenama seperti Samsung Knox, Samsung Pay, Alipay, dan Symantec. Pada masa ini, TEE tersemat dalam lebih dari 1 miliar peranti Android.

semakin banyak anda tahu logo

Menurut Wikipedia, “The Exusted Execution Environment (TEE) adalah kawasan yang selamat dari pemproses utama. Ini menjamin kod dan data yang dimasukkan di dalamnya dilindungi berkenaan dengan kerahsiaan dan integriti. TEE sebagai persekitaran pelaksanaan terpencil menyediakan ciri keselamatan seperti pelaksanaan terpencil, integriti Aplikasi Dipercayai bersama dengan kerahsiaan aset mereka. Secara umum, TEE menawarkan ruang pelaksanaan yang memberikan tahap keselamatan yang lebih tinggi daripada sistem operasi mudah alih yang terbuka (OS mudah alih) dan lebih banyak fungsi daripada ‘elemen selamat’ (SE). “

Tolong jelaskan ini kepada ibu saya?

Anda boleh memberitahu Jimmy (peranti yang ingin anda lindungi) untuk tidak menerima gula-gula daripada sesiapa sahaja ketika dia berada di luar berjalan kaki dari sekolah sahaja (syaratnya adalah “di luar rumah” dan “berjalan pulang dari sekolah sahaja”), tetapi dia boleh menerima gula-gula (membenarkan transaksi berlaku) dari sesiapa sahaja semasa dia berada di rumah. Di rumah, dia selamat dan boleh mempercayai sesiapa di sana dengan kepastian yang jauh lebih tinggi daripada yang dia dapat di luar.

Dengan mengembalikannya kepada kenyataan, anda boleh menetapkan syarat untuk menjadi sesuatu yang rumit seperti: anda hanya boleh bertukar menjadi kunci awam yang tepat ini jika anda berada di rangkaian yang disediakan oleh penghala tepat ini dengan alamat IP ini setiap hari Sabtu antara jam 1:05 hingga 1:07 tengah hari hanya semasa berada cukup dekat untuk berkomunikasi dengan peranti Bluetooth yang tepat ini.

Apabila semua syarat yang telah ditentukan ini dipenuhi, niat di sebalik urus niaga menjadi boleh dipercayai. Anda boleh menggunakan peranti anda secara normal dan tidak terhalang dengan langkah-langkah keselamatan yang menjengkelkan seperti membuka aplikasi 2FA.

Matlamat Rivetz adalah untuk menegaskan dalam transaksi blockchain bahawa “peranti ini, dalam keadaan ini, mengikuti peraturan ini, melakukan transaksi ini.”

Berikut adalah demonstrasi teknologi pengecam suara biometrik yang dipatenkan oleh Rivetz.

Utiliti Token RvT

Satu perkara yang selalu ditekankan oleh pasukan Rivetz pada Telegram mereka ialah mereka berusaha menjadi anak emas untuk token utiliti. Utiliti utama token RvT adalah:

  • bertukar perkhidmatan kawalan siber
  • mendaftarkan rujukan “syarat niat” peranti
  • mengesahkan integriti peranti dengan pengawal keselamatan siber
  • penyempurnaan untuk menyediakan mesin multisig

Team meringkaskan utiliti token ini sebagai “tidak terpisahkan untuk memberikan pembayaran peranti-ke-perkhidmatan automatik atau peranti-ke-perangkat untuk penggunaan perkhidmatan keselamatan siber” seperti yang dinyatakan dalam kertas putih.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Perkongsian

Selain daripada perkongsian penting dengan Trustonic yang disebutkan di atas, Rivetz mempunyai lebih dari belasan perkongsian lain. Beberapa yang lebih terkenal ialah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri AS, Parity (diasaskan oleh Gavin Wood), Telefonica ($ 41.88B cap pasaran), Trusted IoT Alliance, dan Pusat Kecemerlangan Cybersecurity Nasional.

Pertukaran

Satu kawasan menarik yang boleh dimiliki oleh Rivetz ialah meningkatkan keselamatan pertukaran terpusat. Sebagai penggodam biasanya mensasarkan pertukaran, Rivetz dapat memberikan peningkatan keselamatan yang berharga untuk mereka semua. Sebenarnya, mereka sedang berbincang dengan sejumlah pertukaran untuk membantu keselamatan mereka.

Pertandingan

landskap persaingan rivetz

Sumber: John Nussbaum (11/14/17)

Pada masa ini tidak ada persaingan yang sedikit atau tidak ada di seluruh ekosistem blockchain. Fakta yang mengejutkan kerana keselamatan adalah manfaat utama yang dapat diberikan oleh teknologi blockchain.

Sejarah perdagangan

RvT mencapai harga tertinggi sepanjang masa pada 3.78 USD dan mencapai hampir 100 juta jumlah pasaran pada 7 Januari semasa festival altcoin pada bulan itu. Sejak itu turun dan mencapai 6000 sats dua kali. Seperti banyak altcoin pada akhir Q1 2018, ia kini mengadakan penjualan Krismas.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(fungsi () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

jika (appName == “”) {appName = “tempatan”;}

var s = document.createElement (“skrip”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = benar;

var theUrl = baseUrl + ’serv / v3 / coin / chart? fsym = RVT&tsyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:”? “) +” App = “+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Tempat Membeli Rivetz

RvT tersedia di pertukaran terpusat, HitBTC, dan pertukaran terdesentralisasi seperti EtherDelta, IDEX, dan Radar Relay.

Tempat menyimpan Rivetz

RvT adalah token ERC-20 sehingga anda dapat menyimpannya dengan selamat di semua dompet yang sesuai dengan Ethereum seperti MyEtherWallet, Ledger Nano S, Trezor, MetaMask, Parity, dan banyak lagi yang lain.

Kesimpulannya

Dengan pesanan ringkas “peningkatan keselamatan membawa kepada kemungkinan peningkatan kemungkinan nilai di rantai” dan memperlakukan “keselamatan sebagai kualiti dan bukan sebagai perlindungan pemikiran”, pelaksanaan keselamatan seperti yang diusulkan oleh Rivetz sangat penting untuk seluruh industri blockchain jika kita mahu masa depan ekonomi kita benar-benar diperkenal. Kita mesti membina keselamatan di peringkat perkakasan. Dengan kepercayaan dan peningkatan kualiti setiap transaksi, nilai siling on-chain secara semula jadi akan meningkat.