Apa itu SegWit2x? Inilah Yang Perlu Anda Ketahui.

Asal-usul Segwit2x kembali bertahun-tahun sekarang kerana komuniti Bitcoin telah lama membahaskan bagaimana skala Bitcoin untuk memenuhi peningkatan jumlah urus niaga di rangkaian.

Satu kem, yang terutama terdiri dari penambang besar, telah berhujah untuk meningkatkan ukuran blok dalam blockchain Bitcoin dari 1 MB menjadi ukuran yang jauh lebih besar. Blok ditambang setiap sepuluh minit dan mengandungi semua urus niaga terkini.

Dengan ukuran blok yang lebih besar, lebih banyak transaksi dapat dimasukkan dalam satu blok. Melakukan ini memerlukan “garpu keras”, perubahan protokol yang tidak sesuai ke belakang, yang akan mengakibatkan pemisahan rantai menjadi dua syiling.

Kem lain berpendapat bahawa kerana idea ini tidak mempunyai konsensus yang meluas, pemisahan rantai tidak akan selamat dan menimbulkan bahaya moral yang serius. Menambah saiz blok terlalu besar memusatkan rangkaian dan menjadikan mustahil bagi kebanyakan pengguna untuk menjalankan nod mereka sendiri.

Untuk menjawab skala, kem ini mengembangkan “soft fork”, peningkatan protokol yang sukarela dan mundur, yang berjudul “Segregated Witness” atau “Segwit”. Segwit memperkenalkan perbaikan bug utama untuk kelancaran transaksi dan membuka pelbagai ciri baru. Terutama, jenis transaksi baru yang menggunakan lebih sedikit data sehingga lebih banyak transaksi dapat masuk dalam satu blok 1 MB. Ini secara berkesan menjadikan blok 1 MB menjadi blok secara teorinya sebesar 4 MB. Sebagai tambahan, Segwit lebih baik membuka jalan untuk yang akan datang “Rangkaian Kilat“, Yang menghasilkan pembayaran yang sangat murah dan segera di rangkaian Bitcoin.

Segwit dikerahkan pada rangkaian yang diaktifkan untuk mengaktifkan apabila 95% kekuatan hash perlombongan menandakan ia sudah siap. Walaupun Segwit sepenuhnya sukarela dan memilih, isyarat kesediaan ini diberikan oleh pemaju sebagai penghargaan agar semua pelombong bersedia untuk memproses transaksi baru dan tidak akan secara tidak sengaja kehilangan hasil perlombongan.

Oleh kerana kubu blok besar terdiri daripada kumpulan perlombongan terbesar, mereka menggunakan isyarat kesediaan ini sebagai veto dan oleh itu menyekat pengaktifan Segwit kerana mereka berhujah untuk menyelesaikannya.

Bitmain, operasi perlombongan terkemuka China dan penandatangan Segwit2x


Ini meninggalkan komuniti Bitcoin dalam kebuntuan untuk beberapa ketika perbahasan berlanjutan. Penyelesaian untuk garpu keras untuk ukuran blok yang lebih besar telah dikemukakan tetapi tidak pernah mendapat persetujuan yang signifikan di luar pelombong yang mengembangkannya dan penyokongnya.

Akhirnya pada bulan Mei 2017, pelombong utama bertemu dengan sekumpulan perniagaan Bitcoin besar dalam pertemuan peribadi dan membuat “Perjanjian New York” untuk mengaktifkan apa yang mereka sebut “Segwit2x”. Idea mereka adalah bahawa dengan majoriti pelombong dan perniagaan yang cukup besar untuk menyokong cadangan ini, seluruh masyarakat akan sesuai dengan mereka dan rangkaian baru ini akan menjadi “Bitcoin” tanpa pertikaian.

Segwit2x meminta pengaktifan Segwit pada bulan Ogos diikuti oleh a pekerja keras hingga ukuran blok asas 2 MB. Oleh kerana Segwit adalah peningkatan saiz blok yang berkesan, ini pada dasarnya meningkatkan ukuran blok menjadi 8 MB. Pembangun teratas dari proses pengembangan Bitcoin sumber terbuka yang dikenali sebagai “Bitcoin Core” memberi amaran bahawa Segwit2x menghadirkan pelbagai risiko besar kepada rangkaian. Yaitu, peningkatan pemusatan pelombong dan pemalsuan pengguna kemampuan untuk menjalankan nod penuh mereka sendiri. Sebagai tambahan, mereka memberi amaran bahawa garpu keras seperti ini melanggar amalan kejuruteraan yang paling minimum. Memetik kekurangan spesifikasi dan waktu yang signifikan untuk pengujian, serta pengenalan vektor serangan baru.

Oleh itu, sementara Segwit aktif pada 1 Ogos 2017, komuniti masih dalam perdebatan kerana garpu keras untuk ukuran blok yang lebih besar pada kira-kira 18 November semakin hampir. Walaupun sebilangan pelombong dan perniagaan telah menolak perjanjian tersebut, penyokong Segwit2x berpendapat bahawa kerana mereka masih mempunyai majoriti pelombong yang menyokong cadangan ini bahawa mereka mempunyai konsensus untuk terus maju. Oleh kerana model tadbir urus Bitcoin tidak berfungsi dengan cara ini, masih ada penentangan yang ketara terhadap garpu keras ini. Sekiranya ia berlaku, akan ada perpecahan dalam rantai pada ketinggian blok 494,784 dan syiling baru akan dibuat.

“Apa yang perlu saya lakukan?”

Sekiranya anda memegang Bitcoin pada titik hardfork, anda akan mempunyai duit syiling di kedua rantai itu. Anda dinasihatkan untuk menyimpan Bitcoin anda di dompet perkakasan atau dompet mana pun di mana anda menyimpan kunci peribadi anda dan anda akan dapat membelah duit syiling anda seperti di garpu keras “Bitcoin Cash” baru-baru ini. Pertukaran terbesar, terutamanya “Bitfinex” telah menyatakan bahawa mereka akan menyenaraikan koin Segwit2x baru sebagai “B2X”. Banyak pertukaran dan perkhidmatan popular yang lain , seperti LocalBitcoins, yang tidak menjadi pihak dalam perjanjian telah menunjukkan bahawa mereka sama sekali tidak akan menyokong Segwit2x atau menyenaraikannya sebagai altcoin.

Segwit2x telah dibangunkan dengan alasan palsu bahawa ia akan menjadi satu-satunya rangkaian dan dikenali sebagai Bitcoin. Oleh itu, ia tidak mempunyai perlindungan replay yang masuk akal yang dilihat pada hard-forks sebelumnya yang sengaja membuat altcoin.

Walaupun terdapat permintaan daripada pemaju Bitcoin Core yang paling terkenal untuk memasukkan perlindungan replay, dan melindungi pengguna daripada melakukan transaksi mereka tanpa disiarkan di kedua rantai, kem Segwit2x telah menolak dalam usaha untuk memaksa orang untuk mengikutinya. Hasilnya adalah banyak dompet sederhana, yang dikenali sebagai dompet “SPV” dan sangat biasa dijumpai di telefon anda, akan sangat keliru dengan rantai mana Bitcoin.

Sebaiknya jangan menyimpan bitcoin anda di “breadwallet” atau dompet lain yang belum menjelaskan secara jelas bagaimana ia akan mengendalikan garpu. Tidak akan selamat untuk melakukan transaksi untuk beberapa waktu setelah hard-fork berlaku, jadi anda tidak boleh mencuba sehingga dilaporkan secara meluas dari sumber yang bereputasi bahawa ia selamat sekali lagi.

Pemikiran Akhir

Walaupun di permukaan, perbahasan ini dapat dilihat sebagai bagaimana menskala Bitcoin, motivasi yang mendasari Segwit2x jauh berbeza.

Malah penandatangan perjanjian mengakui ini adalah usaha bersepadu untuk menyingkirkan proses pembangunan terdesentralisasi semasa dalam Bitcoin. Lebih besar daripada itu, ini adalah percubaan oleh sekumpulan kecil individu kekuatan untuk mengubah model pemerintahan Bitcoin dan membiarkan perniagaan besar dan pelombong mengendalikan protokol dan bukannya pengguna. Malangnya bagi mereka, fpasaran utures menilai koin Segwit2x baru dengan harga yang sangat sedikit berbanding dengan Bitcoin tradisional. Pada masa penulisan ini, ia berada pada 0.145 BTC tetapi telah jatuh serendah 0.105 BTC dalam beberapa hari terakhir.

Walaupun kebanyakan pelombong mungkin menunjukkan niat mereka untuk menyokong Segwit2x, mereka akhirnya tidak mampu melakukan apa-apa kecuali mengikuti duit syiling yang paling menguntungkan. Walaupun sebahagian besar komuniti berharap garpu keras akan dihentikan sebelum 18 November, rantai baru ini tidak mungkin mendapat sokongan terlalu lama tanpa mengira.

Bitcoin berharga kerana ia adalah rangkaian kewangan terdesentralisasi terbesar yang pernah ada. Ia adalah tali pinggang sistem tunai elektronik peer-to-peer tanpa pihak ketiga yang dipercayai, di mana pengguna sentiasa mempunyai kemampuan untuk mengesahkan rangkaian dan wang mereka sendiri. Walaupun banyak yang melihat ketidakupayaan Bitcoin untuk membuat perubahan besar di tengah-tengah komuniti dalam perbahasan dan perselisihan yang sengit sebagai pepijat, ini adalah ciri bahawa sistem ini tidak dapat diubah tanpa konsensus yang meluas dan wang anda selalu berada dalam kawalan anda.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map