Apa itu Substratum?

Substratum menjadikan dirinya sebagai asas web terdesentralisasi, “rangkaian sumber terbuka yang membolehkan sesiapa sahaja menyewa komputer mereka sebagai pelayan hosting.”

Substratum ingin membebaskan hubungan terpusat yang mengikat web hosting dan akses kandungan. Platform logo substratummahu melakukan dengan internet apa yang ingin dilakukan oleh Satoshi Nakamoto untuk membuat pertukaran mata wang dengan Bitcoin. Terima kasih kepada Substratum, pengguna internet tidak perlu bergantung pada host monolitik terpusat untuk mengakses kandungan web. Sebaliknya, rangkaian nod yang dikendalikan secara individu membolehkan pengguna melayari laman web pada platform sumber terbuka yang terdesentralisasi.

Sekiranya Bitcoin cuba melakukan pertukaran wang peer-to-peer, Substratum sedang berusaha untuk memasuki era akses internet peer-to-peer. Internet dihoskan oleh orang-orang untuk orang-orang.

Jadi Bagaimana Ia Berfungsi?

Matlamat Substratum cukup besar tetapi konsepnya jelas. Sederhananya, ia membolehkan sesiapa sahaja menjadi tuan rumah atau mengakses kandungan web melalui nod pada blockchain Substratum.

Katakan anda ingin menjadi tuan rumah. Yang perlu anda lakukan ialah memasang perisian Substratum dan menjalankan program. Setelah habis, komputer anda bertindak seperti pelayan miniatur, menyegerakkan ke nod lain di rangkaian untuk membuat portal untuk pengguna mengakses internet. Host kemudian dibayar dalam Substrat, token Substratum, untuk mengimbangi usaha mereka. Bayaran dikira secara individu, memperhitungkan kekuatan CPU, lebar jalur rangkaian, dan data mengira proses nod host. Tuan rumah mempunyai kebebasan untuk mengatur jadual hosting mereka sendiri. Dengan menggunakan papan pemuka tetapan aplikasi, mereka dapat menghidupkan dan mematikan simpul mereka dan bahkan menentukan berapa banyak kuasa pemprosesan yang mereka mahukan komputer mereka menyumbang ke rangkaian.

tetapan substratum

Sekiranya anda seorang pengguna, anda hanya perlu menyambung ke rangkaian Substratum dan protokol akan menguruskan yang lain. Dengan menggunakan permintaan Sistem Nama Domain (DNS) anda, AInya menempatkan permintaan carian anda untuk menghubungkan anda ke simpul terdekat. Ia menjalankan rangka kerja DNS yang ada, jadi Substratum akan menampung penyemak imbas lalai seperti Chrome, Safari, dan Firefox. Ini memastikan bahawa kandungan di rangkaian Substratum selamat dan mudah diakses.

SubstratumHost dan CryptoPay

Perniagaan, syarikat, dan entiti lain akan dapat menjadi tuan rumah aplikasi, laman web, dan pangkalan data di platform Substratum. Ini akan berfungsi sebagai alternatif kepada hos pelayan berpusat yang lebih besar seperti Go Daddy, Amazon, dan lain-lain. Sekiranya anda mahu kandungan atau perkhidmatan anda dihoskan, anda hanya perlu membayar hos rangkaian di Substrat untuk jumlah lalu lintas yang ditampung oleh node mereka.

Selain menggunakan Substrat untuk menerbitkan kandungan, perniagaan dan laman web dapat menerapkan fungsi CryptoPay Substratum. Ini akan membolehkan laman web dan aplikasi memproses pembayaran untuk barang, perkhidmatan, dan yuran dalam bentuk aset kripto yang diperdagangkan secara terbuka. Substrat akan bertindak sebagai mata wang penghubung untuk mengawasi transaksi.

subteks

Mengapa Substratum Perlu?

Walaupun tanpa ancaman penapisan web atau peraturan, endstrame Substratum berjanji untuk memberikan di mana protokol hosting web semasa gagal. Pada permukaan, blockchain Substratum menjadikan pelayaran web lebih selamat dan peribadi. Algoritma kriptografi yang menjalankan rangkaian memastikan integriti data dan menjadikan VPN dan Tors usang.

Terdapat juga faedah kos untuk menggunakan Substratum. Sebilangan besar hos web menagih kandungan sama ada diakses atau tidak. Perkhidmatan Web Amazon, misalnya, menggunakan model yang mengenakan bayaran kepada pelanggan setiap bulan. Substratum, bagaimanapun, mengenakan biaya pada laman web berdasarkan permintaan, dengan mempertimbangkan jumlah data yang diminta untuk alamat tertentu. Dalam kertas putih mereka, mereka menyiarkan penafian bahawa mereka belum mengira matriks yuran lengkap, tetapi mereka menganggarkan akan jauh di bawah kos hosting tradisional.

Netraliti Bersih dan Penapisan Negara

Platform Substratum sendiri penuh dengan kemungkinan, tetapi potensinya untuk aplikasi global menjadi lebih menarik ketika kita memperhatikan ancaman terhadap netralitas bersih atau penapisan web yang disponsori oleh negara.

Sebilangan besar daripada anda mungkin memikirkan Substratum kerana ia berkaitan dengan negara-negara yang banyak disensor seperti China. Substratum pasti akan membantu membawa kandungan yang dibatasi sebelumnya kepada orang-orang di negara-negara tersebut.

berkecuali bersih

Tetapi jika anda seorang rakyat Amerika Syarikat, ini juga berlaku untuk anda. Pada 14 Disember, Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan membatalkan Netralitas Bersih, doktrin peraturan yang dibentuk pada zaman Obama. Bagi anda yang tidak mengetahui konsep netraliti bersih, kami akan memberi anda penjelasan ringkas: netraliti bersih bermaksud penyedia internet mesti memperlakukan semua kandungan dan data web secara sama rata, dan tanpanya, mereka dapat menyekat, menyekat, atau mengenakan premium untuk tertentu kandungan, aplikasi, laman web, dan perkhidmatan internet jika mereka sesuai.

Anda mungkin dapat melihat di mana Substratum memfaktorkan semua ini. Substratum menyulitkan semua data dan lalu lintas rangkaian yang berjalan melalui rangkaian, seperti VPN. Lebih baik lagi, pintu masuk anda ke web dipecah di antara beberapa nod, yang pada asasnya memecah alamat IP titik akses. Ini bermaksud, semasa anda menggunakan Substratum, tidak ada seorang pun, termasuk ISP anda, yang dapat memantau laman web apa yang anda lawati atau bagaimana anda menghabiskan masa di internet. Ini, secara teori, akan membolehkan pengguna menghindari sekatan dan mengakses web melalui rangkaian yang tidak berkecuali.

Sama seperti warganegara China dapat menggunakan node Substratum antarabangsa untuk mengakses laman web terhad seperti Facebook, pengguna Amerika dapat menggunakannya untuk mengakses kandungan web yang mungkin telah disekat atau diblokir oleh ISP mereka..

Biasa, anda perlu menjalankan penyemak imbas atau VPN Tor untuk memintas peraturan tersebut, tetapi protokol Substratum mencapai tujuan yang sama dengan lebih berkesan tanpa komplikasi teknikal.

Berdagang, Membeli, dan Menyimpan

Tidak menghairankan, nilai Substratum telah meningkat dengan ketara ketika masa depan Net Neutrality dipertanyakan. Pada saat draf pertama artikel ini, nilai itu bernilai $ 0,28, meningkat untuk menantikan suara Netralitas Bersih FCC. Sekarang, ia diperdagangkan pada kira-kira $ 1.10. Anda boleh membeli Substratum di Binance, KuCoin, EtherDelta, HitBTC, COSS, dan TidEx.

kapal selam

Substratum coin, Substrate, adalah token ERC-20, jadi anda boleh menyimpannya di mana-mana perkakasan, perisian, atau dompet berasaskan web yang serasi dengan ERC-20 (mis. Ledger Nano S, Exodus, MyEtherWallet, MEW, dll.).

Pemikiran Akhir

Untuk mewujudkan visi mereka, pasukan Substratum merancang antara muka ini dengan mempertimbangkan pengguna biasa. Pasukan terdiri daripada veteran industri yang telah mengikat kontrak dengan Apple, Microsoft, HP, dan OpenStack antara lain. Mereka menyedari perlunya menjadikan Substratum mesra pengguna sekiranya ideal mereka untuk internet peer-to-peer adalah menjadi kenyataan.

Kami mempunyai harapan tinggi untuk Substratum – ini unik dalam misi, rajin dengan penyelesaiannya, dan revolusioner dalam visinya. Versi 1 rangkaiannya dijadualkan untuk dilancarkan pada bulan Disember, dan Versi 2, lengkap dengan CryptoPay, ditetapkan pada Q1 tahun 2018. Menjelang tahun 2018, kita akan menonton dengan penuh harapan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me