Tether adalah cryptocurrency yang disambungkan ke mata wang fiat tradisional dan disokong 1: 1 oleh rizab mata wang tradisional ini yang disimpan dalam akaun di bawah kawalan Tether. Terdapat token Tether yang disokong oleh Dolar AS (dilambangkan dengan simbol USD ₮) dan oleh Euro (dilambangkan dengan EUR ₮). Token Tether yang disambungkan ke Yen Jepun (JPY ₮) sedang dalam perjalanan. Rizab ini dijamin dengan janji audit berkala bagi akaun rizab oleh Yayasan Tether.

Misi Tether adalah membawa kemudahan pemindahan, kemampuan menyimpan rekod dan faedah lain dari mata wang digital berasaskan blockchain ke mata wang fiat tradisional. Ini membolehkan pedagang atau peniaga menukar mata wang digital menjadi nilai fiat mereka, memindahkan token yang dipasang dengan mudah seperti mata wang digital lain, dan harga perkhidmatan atau produk dalam mata wang tradisional sambil mengelakkan overhead menukar mata wang digital menjadi mata wang fiat.

Bagaimana Tether (USDT) Berfungsi?

Tether Limited, entiti perniagaan yang bertanggung jawab atas Tether, bertanggungjawab untuk menerima deposit dan pengeluaran fiat dan membuat dan memusnahkan Tether sesuai. Mereka juga menguruskan laman web Tether yang membenarkan penyimpanan dan pemindahan Tethers, mengusahakan integrasi Tether dengan pertukaran dan pihak ketiga yang lain, dan memiliki hak cipta fiat yang menyokong token Tether. Yayasan Tether mengatakan bahawa ia didedikasikan untuk ketelusan dan akan secara berkala menerbitkan audit awam oleh juruaudit luar kepada mereka Halaman Ketelusan.

Halaman ketelusan Tether pada 4 Disember 2017

Teknologi Tether berfungsi dengan memasukkan metadata dalam blockchain Bitcoin itu sendiri melalui protokol Omni. Protokol Omni memungkinkan penciptaan (atau pemberian) dan pemusnahan (atau pembatalan) token digital yang diwakili oleh metadata pada blockchain Bitcoin. Token ini, termasuk Tether, dapat disimpan di dompet Omni dan peredarannya dapat dilihat pada blockchain melalui Mahakuasa penonton.

Anda boleh menyimpan, membeli dan menjual Tether melalui Tether laman web dompet mudah alih.

Siapa yang Menggunakan Tether (USDT)?

Implikasi bahawa token Tether dapat dianggap sebagai Dolar atau Euro telah menyebabkan penggunaan Tether sebagai pasangan perdagangan utama di kebanyakan bursa yang lebih besar. Bitfinex, Bittrex, Poloniex, dan Binance sama sekali tidak berurusan dengan mata wang fiat tetapi mempunyai pasaran USDT khusus untuk sebahagian besar syiling utama. Pedagang menggunakan Tether untuk melindungi perdagangan mereka dan masuk dan keluar dari pasaran crypto tempat mereka berdagang.

Peredaran Tether mendekati 1 bilion token, dan semakin banyak yang dibuat ketika semakin banyak dana dilaporkan masuk ke akaun simpanan Tether. Oleh kerana peredaran tether terus meningkat, penggunaan token ini sebagai pengganti USD dan mata wang fiat lain sebagai simpanan nilai juga meningkat.

Apa Masalahnya dengan Tether (USDT)?

Oleh kerana penggunaan Tether sebagai pengganti mata wang fiat berkembang di bursa utama, harga Tether Bitcoin dan mata wang lain kini identik dengan harga fiat, yang bermaksud membeli dan menjual dengan Tethers mempengaruhi harga dalam wang “nyata”. Selagi Tether benar-benar mewakili nota fiat seperti dolar, ini tidak menjadi masalah.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kebimbangan yang muncul baru-baru ini mengenai kesahihan cadangan Tether dan sama ada syarikat itu berhasrat untuk memenuhi janji audit mereka. Terdapat banyak khabar angin mengenai hubungan antara Bitfinex (pertukaran cryptocurrency terbesar mengikut jumlah) dan Tether, dengan tuduhan pengubahan wang haram, kolusi, dan “percetakan” Tether yang palsu.

Bitfinex dan Tether telah keluar di media dan menjanjikan audit yang diakreditasi untuk mengatasi kebimbangan ini, memanggil tuntutan tersebut sebagai fitnah dan menolak segala tuduhan melakukan kesalahan di pihak mereka. Artikel lebih lanjut mengenai perkembangan baru yang berkaitan dengan tuduhan ini sedang dalam perjalanan dan akan dikemas kini seiring dengan perkembangannya.

Oleh itu, kertas putih Tether menangani masalah ini dan lain-lain, seperti kemungkinan Tether Limited muflis atau Tether Limited cuba mengeluarkan wang tersebut. Mereka menyatakan bahawa hampir semua bursa dan pihak ketiga yang menguruskan aset kripto menghadapi risiko yang sama, dan oleh itu mereka bukan kes khas.

Mereka mengetengahkan proses perakaunan dan ketelusan mereka untuk menghilangkan risiko tingkah laku buruk pihak pekerja atau kepemimpinan Tether, dan mereka perhatikan bahawa sekiranya Tether Limited mengajukan kebankrapan, simpanan fiat yang menyokong token itu sendiri akan tetap selamat dan dapat ditebus.

Pemikiran Akhir … Legitimacy TBD

Pada tahun 2019, Pejabat Peguam Negara untuk Daerah Selatan New York mengumumkan sebuah siasatan ke atas Tether Ltd, yang seperti membawa hantu masa lalu ke perbualan arus perdana lagi. Sama ada Tether yang nampaknya kabur secara sengaja dalam mendedahkan jaminan USDnya adalah salah, strategi, atau salah urus tadbir urus, cryptocurrency dan ekosistem pengawalseliaan yang lebih luas melihat penyiasatan semasa ini untuk memberi sedikit cahaya. Satu hujah disiarkan di Sedang meletakkan Tether sebagai salah satu penipuan keluar terbesar dalam gerakan, dan patut dibaca bagi mereka yang ingin meneroka lebih jauh.