Anda perlu memahami apa itu transaksi blockchain sebelum anda dapat melaburkan wang anda ke pasaran crypto dengan yakin. Urus niaga ini adalah tulang belakang cryptocurrency. Hari ini, urus niaga blockchain berfungsi dengan pelbagai cara.

Blockchain adalah rangkaian komputer yang menyimpan data transaksional dalam replika di setiap PC (node) dalam sistem. Data ini dipanggil lejar diedarkan. Data dimasukkan ke dalam rantai dalam selang waktu yang dikenali sebagai blok. Setiap blok dicap waktu dan pesanan dan urus niaganya disahkan. Kaedah menyimpan data ini dalam rangkap membuat rangkaian urus niaga atau dengan kata lain, blockchain.

Urus niaga blockchain membawa kelebihan besar dari segi kelajuan transaksi dan yuran pemindahan. Pemindahan bank biasa boleh mengambil masa seminggu untuk diselesaikan. Kelewatan itu adalah hasil banyak sistem pengesahan operasi pihak ketiga. Transaksi antarabangsa yang biasa merangkumi lebih daripada 36 organisasi pihak ketiga yang berbeza.

Alternatif yang Lebih Baik

Sebagai perbandingan, pelabur cryptocurrency boleh menghantar sejumlah besar wang untuk apa-apa. Contohnya, Binance menghantar $ 600 juta dari dompet pertukaran mereka ke penyimpanan sejuk (dompet luar talian) dengan harga $ 7 pada bulan November 2018. Transaksi ini mengambil masa kurang dari sepuluh minit untuk diselesaikan.

Mencuba transaksi yang sama melalui sistem kewangan semasa akan memakan masa berminggu-minggu dan harganya lebih dari 100 kali ganda. Kelebihannya tidak dapat dinafikan. Cryptocurrency seperti Ripple (XRP) berhasrat untuk merapatkan jurang antara kedua pasaran dengan menyediakan bank dengan sistem pemindahan wang blockchain yang sesuai dengan kehendak peraturan mereka.

Ripple melalui Trustnodes

Ripple melalui Trustnodes

Tidak boleh dipulihkan

Apabila transaksi blockchain selesai, itu saja. Tidak ada bayaran balik, pembatalan, atau pembayaran balik. Anda tidak dapat mengubah data di kemudian hari atau bahkan menghapus rekod transaksi. Ciri-ciri inilah yang memberi urus niaga blockchain kelebihan besar di pasaran. Sifat teknologi yang tidak berubah menjadikannya ideal untuk pelbagai sektor perniagaan termasuk pengurusan rantaian bekalan, perkhidmatan kewangan, dan program ketelusan kerajaan.

Bagaimana Transaksi Blockchain Diluluskan?

Kelulusan transaksi blockchain berasal dari proses yang dikenali sebagai konsensus. Konsensus adalah kesepakatan antara semua node pada blockchain mengenai apakah rantai yang sah. Satu blok menambah rantai setelah 51 peratus node bersetuju dengan kesahihan transaksi. Node membandingkan rantai untuk mengesahkan transaksi. Rantai terpanjang adalah rantai yang sah.

Kaedah pengesahan ini berfungsi dengan baik, tetapi ia boleh rosak sekiranya lebih daripada separuh nod blockchain anda dikendalikan oleh satu pihak. Pencipta Bitcoin tanpa nama, Satoshi Nakamoto, memberi amaran terhadap bahaya ini berkali-kali dalam kertas putih Bitcoin yang kini terkenal.

Bukti Kerja

Transaksi Bitcoin bergabung dengan blockchain menggunakan bentuk kata sepakat yang dikenali sebagai bukti kerja. Prosesnya memerlukan nod blockchain untuk bersaing antara satu sama lain untuk menjawab persamaan matematik dengan jawapan yang bermula dengan empat sifar. Blockchain yang berbeza boleh menggunakan algoritma yang berbeza. Bitcoin menggunakan algoritma SHA-256.

Node yang menjawab soalan mula-mula menambah blok seterusnya ke blockchain sebagai ganti hadiah 12.5 Bitcoin. Proses ini disebut perlombongan, dan seperti penambangan emas, ada kos tertentu yang berkaitan dengan aktiviti tersebut.

Pada asalnya, apabila Bitcoin memerlukan wang, pelombong menerima 50 BTC sebagai ganjaran kerana menambah blok. Lebih hebat lagi ialah pelombong dapat menyelesaikan tugas-tugas ini secara langsung dari PC rumah mereka tanpa memerlukan perkakasan tambahan. Hari ini, perlombongan adalah industri bernilai berbilion dolar.

Pada masa ini pelombong Bitcoin menggunakan cip ASIC berkuasa tinggi untuk menambang BTC dengan lebih berkesan daripada sebelumnya. Penambang juga membuat perkongsian besar, atau kolam penambangan, untuk memanfaatkan usaha mereka. Kolam perlombongan menggabungkan kekuatan pemprosesan setiap nod. Ganjaran dibahagi antara node berdasarkan sumbangan komputer mereka, juga dikenali sebagai hash power.

PC anda dapat menggunakan banyak tenaga semasa memproses persamaan bukti kerja. Permintaan sumber elektrik yang semakin meningkat ini menyebabkan beberapa cryptocurrency mengembangkan mekanisme konsensus baru yang kurang bergantung pada tenaga.

Bukti Kepentingan

Bukti mekanisme konsensus kepentingan muncul sebagai akibat langsung dari jumlah elektrik yang tidak menyenangkan yang dilambangkan oleh penambang Bitcoin. Untuk meletakkan keprihatinan ini dalam perspektif, satu lapor menunjukkan bahawa pelombong Bitcoin menggunakan lebih banyak elektrik daripada seluruh negara New Zealand pada tahun 2017.

Bukti konsensus kepentingan menghilangkan keperluan komputer untuk bertengkar dengan siapa yang akan menambah blok ke blok block. Sebaliknya, protokol memilih nod secara rawak atau berdasarkan pegangan, ukuran, atau masa operasi. Sebilangan duit syiling, seperti Peer Coin, menggunakan kombinasi faktor-faktor ini untuk menentukan simpul apa yang akan ditambahkan pada blok seterusnya.

Bukti Kepentingan yang Delegasikan

Bukti syiling saham yang didelegasikan memerlukan penambang untuk memenuhi kriteria tertentu sebelum mereka dapat mengambil bahagian sebagai pengesahan blok. EOS cryptocurrency yang popular menggunakan mekanisme konsensus ini. EOS hanya membenarkan 21 pengesahan blok untuk beroperasi pada satu masa. Ini mempercepat urus niaga dengan mengurangkan jumlah nod yang diperlukan untuk menyetujui transaksi.

Cara Mengesan Transaksi

Menjejaki urus niaga blockchain adalah mudah. Setiap blockchain menawarkan beberapa bentuk penjelajah blok untuk membantu anda memantau transaksi. Dalam kes Bitcoin, terdapat banyak penjelajah blok yang boleh anda gunakan termasuk blockexplorer, blockchain, dan live.blockcyoher. Anda boleh mencari transaksi dengan memasukkan alamat dompet atau nombor transaksi. Di sini anda dapat melihat pengesahan transaksi anda.

Urus Niaga Blockchain Token Keselamatan

Transaksi token keselamatan berbeza dengan transaksi blockchain biasa kerana merangkumi lapisan standard peraturan lain yang mesti dipenuhi. Token ini tidak boleh dipindahkan sesuka hati atau kepada individu tanpa nama. Fikirkan token keselamatan sebagai sekuriti yang diterbitkan di blockchain. SEC mengatur dan memantau urus niaga ini.

Token keselamatan merapatkan jurang antara pasaran kripto dan pelabur tradisional. Mereka dianggap pelaburan yang lebih selamat jika dibandingkan dengan ICO, kerana syarikat yang mengeluarkan token mesti mengesahkan syarikat, alamat, pengurusan, dan penyata kewangan mereka. Token keselamatan terus meningkat populariti kerana lebih banyak firma berusaha untuk tokenisasi aset seperti harta tanah dan ekuiti peribadi.

Transaksi Blockchain Masa Depan

Urus niaga blockchain telah berjalan jauh sejak itu Laszlo Hanyecz membeli dua pizza untuk 10,000 Bitcoin pada tahun 2010. Pasaran crypto terus berkembang apabila pemaju terus mencari cara baru dan lebih cekap untuk melakukan transaksi blockchain. Masa depan transaksi blockchain kelihatan cerah.