Apa itu Zcoin?

Zcoin menggunakan protokol Zerocoin untuk memberikan urus niaga tanpa nama dengan kaedah skala yang unik. Protokol, yang pada asalnya dimaksudkan untuk menjadi perpanjangan Bitcoin, membolehkan anda mengirim duit syiling tanpa sejarah transaksi. Bitcoin mencatat sejarah setiap transaksi di lejar awam untuk dilihat oleh sesiapa sahaja. Alamat dompet hanya palsu-anonim dengan potensi orang untuk menghubungkan identiti anda ke alamat. Walau bagaimanapun, dengan Zcoin, anda dapat mengekalkan fungsinya dan privasi perbelanjaan anda.

Logo Zcoin

Protokol Zerocoin

Semasa menghantar Zcoins, prosesnya berjalan sama seperti Bitcoin, dengan transaksi direkodkan dalam lejar umum. Walau bagaimanapun, protokol Zerocoin melibatkan pemusnahan Zoin anda pudina seekor Zerocoin. Zerocoin adalah syiling baru dengan no sejarah transaksi. “Anda boleh menganggap lapisan Zerocoin sebagai bentuk cucian duit syiling di mana anda akan memasukkan duit syiling ‘kotor’ yang ada (yang mempunyai sejarah transaksi yang panjang) dan kemudian menebus duit syiling ‘bersih’ baru yang nampaknya baru dan tidak mempunyai sejarah transaksi sebelumnya. “

Anda kemudian dapat menggunakan Zerocoin di a menghabiskan transaksi, yang menukar Zerocoin kembali menjadi Zcoins. Dengan ramai orang pengilangan Zerocoin, tidak akan jelas siapa berasal dari Zerocoin yang dihabiskan, sehingga dapat mengekalkan nama anda.

Minting dan Perbelanjaan

Membuat Zerocoin melibatkan pemilihan jumlah syiling yang ingin anda cincang dan bayaran sebanyak 0.01 Zcoins (XZC).

Pencetakan

Terdapat sejumlah wang syiling yang telah anda tentukan untuk meningkatkan nama anda. Contohnya, jika anda mengeluarkan 1723 Zerocoin dan menghabiskan 1723 kemudian, akan lebih mudah untuk mengesan urus niaga kembali kepada anda.

Anda mesti menunggu kira-kira 70 minit sebelum anda dibenarkan menghantar Zerocoin sehingga dinasihatkan agar anda memberi wang terlebih dahulu sekiranya anda tahu akhirnya anda akan melakukan perbelanjaan. Setelah anda betul-betul klik menghabiskan, alamat pilihan anda menerima Zerocoin tanpa sejarah transaksi.

Bukti Pengetahuan Sifar

Untuk berkonsepkan bagaimana Zerocoin mengekalkan namanya tidak dikenali, pertama anda perlu memahami bukti pengetahuan sifar. “Di kriptografi, bukti pengetahuan sifar atau protokol pengetahuan sifar adalah kaedah di mana satu pihak dapat membuktikan kepada pihak lain bahawa dia mengetahui nilai x, tanpa menyampaikan maklumat selain dari fakta bahawa dia mengetahui nilai x. “

Contoh bukti pengetahuan sifar yang sangat mudah adalah membuktikan bahawa anda mengetahui kata laluan Reddit anda kepada rakan tanpa memberitahu kepada mereka, dengan hanya log masuk dan menunjukkan bahawa ia berfungsi.

Pada akhirnya untuk Zcoin, anda perlu menunjukkan bukti bahawa anda boleh menghantar Zerocoin tanpa menyampaikan maklumat bahawa itu adalah Zoin anda yang dibakar untuk mereka.

Tanpa Nama Zerocoin

Pertama, anda memusnahkan Zcoin dan Protokol Zerocoin menghasilkan nombor siri rawak S untuk nombor Zerocoin dan nombor rahsia r. Kemudian anda gunakan S dan r secara kriptografi untuk mencipta nilai C yang anda komited untuk. Nilai ini C diposkan di blockchain sehingga anda tidak dapat mengubahnya kemudian. Sesiapa sahaja boleh melihat orang ramai C nilai yang dihasilkan daripada banyak orang yang mencetak duit syiling.

Untuk menghabiskan Zerocoin S, anda memberi bukti pengetahuan sifar bahawa anda mempunyai S nilai yang sepadan dengan nilai awam C. The bukti pengetahuan sifar hanya menunjukkan bahawa ada beberapa C yang sesuai dengan anda S, tidak secara jelas yang mana. Oleh itu, beberapa Zerocoin akan dibelanjakan tetapi tidak ada yang tahu bahawa itu adalah nilai C yang sesuai dengan anda.

Untuk mengelakkan perbelanjaan Zerocoin berganda, nod mengesahkan bahawa pengetahuan sifar bukti berlaku dan Zerocoin itu S belum habis dibelanjakan.

Dalam ringkasan, “Apabila seseorang dihantar Zerocoin, orang itu hanya mengetahui bahawa jumlah wang X telah dihantar ke dompet mereka. Tidak seperti Bitcoin, tidak ada maklumat pengenalan yang tidak disengajakan mengenai pengirim dan penerima. Bukti Pengetahuan Sifar memastikan bahawa tidak ada kebocoran maklumat mengenai pengirim dan penerima transaksi. “

Perlombongan

Pada masa ini, Zcoin menggunakan algoritma Lyra2z untuk bukti kerja. Akhirnya, mereka akan beralih ke algoritma bukti bukti Merkle Tree, yang dikenali sebagai MTP. MTP adalah algoritma memori yang unik yang bertujuan untuk menyelesaikan beberapa masalah. Algoritma memori keras membantu mencegah perkembangan ASIC yang membawa kepada ladang perlombongan berpusat.

Algoritma memori yang keras juga menghalang penggunaan botnet menjangkiti komputer untuk tujuan perlombongan. Sekiranya botnet menggunakan banyak memori, anda mungkin akan menyedari ada sesuatu yang tidak kena.

“Itu konsep asas adalah bahawa ia harus menetapkan harga / kos yang sama untuk satu unit pengiraan pada semua platform yang bermaksud bahawa tidak ada satu alat yang harus memperoleh kelebihan yang signifikan daripada yang lain untuk harga yang sama sehingga mempromosikan pengkomputeran egaliter. “

Matlamat utama adalah untuk memastikan perlombongan CPU sebagai cara yang layak untuk mengambil bahagian dalam keselamatan rangkaian. Algoritma hard memory sebelumnya juga memerlukan banyak memori untuk mengesahkan node untuk mengesahkan transaksi, menjadikan menjalankan node agak mahal dan rentan terhadap serangan DOS. Sekiranya anda berminat untuk melombong Zcoin, anda boleh melihat panduannya di sini dan di sini.

Ganjaran Pengasas

Selama empat tahun pertama, Ganjaran Pengasas mengumpulkan 14% Zcoins yang dilombong. The Founder’s Reward membiayai pengembangan Zcoin lebih lanjut. Dalam 14% itu, pengasas Poramin Insom menerima 2%. Pelabur benih menerima 6% dan pasukan Zcoin menerima 6%. Selepas 4 tahun, hadiah blok akan diberikan sepenuhnya kepada Znodes dan pelombong.

Znod

Znod adalah nod di rangkaian Zcoin yang diberi insentif untuk menjalankan salinan blockchain sepenuhnya dan memproses transaksi Zerocoin. Node memperoleh bahagian 30% daripada Zcoins yang baru dilombong, 15 setiap blok. Tetapi menjalankan Znode memerlukan 1,000 Zcoins. “

Anda diharuskan mempertaruhkan syiling sebagai bukti bahawa anda sangat dilaburkan dalam Zcoin. Sekiranya anda dilaburkan dengan banyak pelaburan, anda akan diberi insentif untuk memastikan rangkaian berjalan dengan jujur ​​dan dengan masa operasi yang konsisten.

Sejarah

Profesor Universiti Johns Hopkins Matthew D. Green dan pelajar siswazah Ian Miers dan Christina Garman pada asalnya mengusulkan idea Zerocoin. Bitcoin tidak pernah menambahkan protokol kerana kurangnya konsensus sehingga Poramin Insom menerapkan Zerocoin dalam cryptocurrency sendiri, Zcoin.

Mulai bulan September 2016, Zcoin dan protokol Zerocoin memerlukan persediaan yang menggunakan penyulitan RSA. Penyulitan RSA melibatkan mengalikan nombor perdana yang besar untuk membuat nombor yang sangat sukar untuk difaktorkan. Ini memungkinkan untuk fungsi satu arah yang hampir mustahil untuk dibalikkan. Untuk memilih nombor yang bahkan Zcoin tidak tahu bagaimana membuat faktor, mereka memilih nombor dari cabaran pemfaktoran yang diadakan lebih dari 25 tahun yang lalu. RSA mengadakan pertandingan dengan ganjaran $ 200,000 kerana memfaktorkan nombor 617 digit, yang dikenali sebagai RSA-2048, Tidak ada yang memperhitungkan nombor itu, dan cakera keras yang digunakan untuk membuat nombor itu musnah. Walaupun dapat difahami bahawa seseorang di luar sana yang berkaitan dengan RSA mengetahui faktor pemfaktoran nombor utama, nampaknya tidak mungkin. Walau apa pun, Zcoin ingin menggunakan kaedah penyulitan yang berbeza dan akhirnya menjauhkan diri dari penyulitan RSA.

Syiling yang serupa

Terdapat beberapa syiling lain yang berkaitan dengan tanpa nama. Zcash juga menggunakan bukti pengetahuan sifar. Zcash menggunakan strategi yang berbeza untuk penyiapan enkripsi awal mereka. Mereka mempunyai 6 individu masing-masing menghasilkan sebahagian daripada kunci induk dan kemudian meminta semua 6 untuk memusnahkan bahagian mereka. Keselamatan Zcash bergantung pada sekurang-kurangnya salah satu dari mereka benar-benar merosakkan bahagian mereka.

Dalam cryptocurrency lain, set anonimiti boleh dibatasi oleh berapa banyak orang yang anda bercampur dengan atau berapa banyak orang yang anda bentuk cincin. Walau bagaimanapun, anonimitas yang ditetapkan di Zcoin berdasarkan pada jumlah orang yang telah melakukan sejumlah wang tertentu dan jumlah yang semakin meningkat yang boleh meningkat menjadi ribuan berbanding penyelesaian pencampuran yang biasanya terhad kepada beberapa berpuluh-puluh. “

Pasukan Zcoin membahas lebih mendalam mengenai kebaikan dan keburukan teknologi privasi yang berbeza dalam cryptocurrency di sini.

Bekalan dan Kemampanan Syiling

Pada asalnya terdapat 21 juta syiling seperti Bitcoin tetapi bug menyebabkan penciptaan 388450 syiling tambahan. Pasukan Zcoin memperbaiki pepijat. Pada bulan Mac 2018 bekalan yang beredar adalah sekitar 4,204,000 XZC.

Zcoin mempunyai masa blok 10 minit dan ganjaran 50 syiling setiap blok pada masa ini. Seperti Bitcoin, akhirnya, ganjaran sekatan ini akan menjadi separuh dari masa ke masa. Setelah semua hadiah ganjaran dilepaskan, pelombong akan menjana wang dengan mengumpulkan yuran transaksi.

Pasukan dan Kemajuan Zcoin

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, Poramin Insom adalah pengasas dan pembangun utama Zcoin. Pada mulanya dia mengasaskan Vertcoin tetapi melihat perlunya transaksi tanpa nama di ruang cryptocurrency. Oleh kerana dia sudah bekerja di bawah bimbingan Matthew Green di Johns Hopkins University, ia menyediakan mentor yang sempurna untuk dapat melaksanakan Zerocoin. Dia mengatakan bahawa dia ingin akhirnya kembali ke pengembangan Vertcoin tetapi Zcoin adalah fokus utamanya buat masa ini. Selain Insom, ada Peter Shugalev, ketua pemaju, serta beberapa pembangun dan penyumbang lain untuk pasukan Zcoin.

Pasukan Zcoin

Peta Jalan

Penting agar RSA tidak pernah melepaskan nombor cabaran pemfaktoran. Sekiranya anda mengenali mereka, anda boleh mula membuat Zcoins tanpa apa-apa. Namun, kami tahu ini belum berlaku kerana dapat mengetahui jumlah Zcoins di rangkaian. Zcoin sedang berusaha melaksanakan protokol Sigma dan bukannya RSA. Sigma akan mengurangkan ukuran bukti Zerocoin, menjaga ukuran blockchain lebih kecil.

Pasukan Zcoin juga melihat penggunaan TOR atau cara lain untuk menyembunyikan IP anda semasa menggunakan Zcoin untuk menambahkan privasi tambahan. Anda boleh melihat peta jalan 2018 dan 2019 mereka di bawah.

Peta Jalan Zcoin

Sejarah Perdagangan

Seperti kebanyakan syiling, Zcoin menyaksikan ledakan harga pada akhir tahun 2017 dengan beberapa tahap penarikan semula. Kami mungkin akan melihat perubahan positif dalam harga jika Bukti kerja Merkle Tree menepati janjinya. Desentralisasi dan anonim boleh terbukti menjadi gabungan yang kuat.

Di mana anda boleh membeli Zcoin?

Menarik, tetapi mungkin tidak menghairankan, bahawa sebahagian besar jumlah dagangan ada di AEX, di mana Zcoin berpasangan dengan BITCNY. BITCNY seperti Tether tetapi disatukan ke Yuan Tiongkok. China melarang pembelian Bitcoin dengan fiat Cina kerana masalah penerbangan. Dengan kurangnya privasi umum di China, tidak hairanlah jika orang cuba mengorek wang pergerakan.

Zcoin juga boleh didapati di Binance dan Bittrex dengan pasangan BTC.

Di mana anda boleh menyimpannya?

Zcoin mempunyai dompet desktop GUI rasmi yang boleh anda temui di sini. Dompet mempunyai binaan dalam pudina dan menghabiskan fungsi.

Anda juga boleh menggunakan Coinomi, dompet pihak ketiga yang menyokong banyak cryptocurrency. Tidak ada dompet penyemak imbas yang tersedia buat masa ini.

Kesimpulannya

Di permukaan, mungkin kelihatan pelik bahawa peratusan hadiah blok tertentu diberikan terus kepada pemiliknya. Tetapi untuk memberi anda perspektif, Satoshi Nakamoto memiliki kira-kira satu juta Bitcoin. Semasa Insom mencipta Vertcoin, dia telah mengakui bahawa dia tidak mengusahakannya lagi kerana kekurangan dana. Dengan adanya dana untuk Zcoin dan perkembangan yang menjanjikan dalam peta jalan, ada sebab untuk optimis mengenai pasukan baru Poramin. Dia kembali ke Thailand untuk membantu negaranya menjadi peneraju cryptocurrency dengan Zcoin.

Melangkah ke hadapan, Zcoin mempunyai kelebihan bahawa kod tersebut berdasarkan Bitcoin. Agak mudah bagi mereka untuk menggabungkan pengembangan kod baru Bitcoin. Sama ada anda mempercayai Zcoin atau tidak, penting untuk mengetahui bahawa terdapat pilihan di luar sana untuk pemindahan dana tanpa nama. Dan akhirnya, walaupun Bitcoin menolak protokol Zerocoin pada masa lalu, jika Zcoin membuktikan keberaniannya, mungkin ciri tanpa nama akan menjadi sebahagian daripada masa depan Bitcoin.

Sumber Zcoin Tambahan

Twitter

Reddit

Telegram

Tidak setuju