Apa yang akan dilakukan oleh Barclays Bank dengan Blockchain Tech?

Blockchain tidak dapat dinafikan kata kunci terbesar tahun 2018. Walaupun, penyelidikan mendedahkan bahawa hanya kerana orang pernah mendengarnya tidak bermaksud mereka tahu apa itu. Definisi masyarakat yang lebih luas di UK berbeza dari bentuk mata wang hingga mainan kanak-kanak. Tetapi dengan perlumbaan blockchain yang semakin maju, Barclays Bank adalah institusi kewangan besar berikutnya untuk mengajukan paten blockchain. Mengapa?

Paten Blockchain Seperti Mereka Tidak Bergaya

1,240 paten blockchain diajukan tahun lalu. Untuk memberi anda beberapa perspektif, itu tidak normal. Sebenarnya, ia 600 peratus lebih tinggi daripada pada tahun 2016. Malah syarikat-syarikat yang sebelumnya mengalami penurunan pada blockchain seperti Facebook dan Amazon kini sibuk membeli paten.

2018 sememangnya menjadi Hydra pelbagai kepala untuk komuniti crypto. Tahun beruang, tahun peraturan, perisian hasad perlombongan cryptocurrency, dan sekarang, penerapan syarikat blockchain.

Walaupun pelabur tradisional masih berada di gerbang pasaran cryptocurrency, perniagaan besar sedang mencari cara untuk memasukkan teknologi blockchain ke dalam sistem mereka. Atau, sekurang-kurangnya, mereka membeli paten sebelum beberapa fintech awal melakukannya terlebih dahulu.

The 50 syarikat awam terbesar kini meneroka teknologi blockchain termasuk seperti Oracle, Alibaba, IBM, Ford Motor Company, Walmart, dan banyak institusi kewangan termasuk Bank of America, dan UBS.

Paten berbeza dari melancarkan rangkaian syarikat mereka sendiri hingga bereksperimen dalam rantai bekalan makanan, mengawal aliran lalu lintas, dan mengotomatisasi proses membuat surat kredit.

Akan tetapi, perlu diperhatikan bahawa sementara bank-bank besar nampaknya mulai beroperasi, itu tidak bermakna mereka jelas tentang bagaimana mengembangkan blockchain untuk perniagaan mereka. Bank of America, salah satu paten paling produktif dengan 45 paten blockchain nampaknya menerajui ruang tersebut. Atau adakah mereka?

CTO Catherine Bessant dipetik dalam Majalah Fortune sambil berkata, “Walaupun kita belum menemukan peluang berskala besar, kita ingin mendahului, kita ingin bersiap sedia.” Betul. Oleh itu, FOMO nampaknya mendorong sebahagian daripada kegilaan paten ini. Sekiranya demikian, Barclays Bank adalah yang seterusnya untuk mengalah?

Apa yang akan dilakukan oleh Barclays Bank dengan Blockchain Tech?

Bulan lalu, Barclays Bank mengemukakan dua paten blockchain yang diterbitkan oleh Pejabat Paten dan Tanda Dagangan A.S. (USPTO). Yang pertama adalah untuk a Operasi Data Digital Selamat dan yang kedua menggariskan rancangan untuk a Pengesahan dan Penyimpanan Data sistem menggunakan teknologi blockchain.

Operasi Data Digital Selamat

Paten Operasi Data Digital Selamat membincangkan pengembangan sistem yang akan memindahkan mata wang digital dari pengirim ke penerima dengan cara yang selamat. Dengan menggunakan teknologi blockchain, bank Britain dapat mengesahkan identiti kedua-dua pihak dengan lebih cepat dan cekap. Selain itu, mereka akan mengesahkan dan merekod urus niaga menggunakan lejar mata wang digital dan kriptografi.

Operasi Data Digital Selamat


Paten Operasi Data Digital Selamat

Menariknya, sistem Operasi Data Digital Selamat akan mempunyai banyak kes penggunaan lain, di luar pemindahan mata wang, terutama menjaga keselamatan data pelanggan. Barclays Bank, yang berdaftar di UK, mesti mematuhi undang-undang data EU seperti GDPR. Blockchain boleh menjadi teknologi yang sempurna untuk memproses data pelanggan dengan cara yang tidak boleh dipercayai sementara masih ada keluhan.

Terdapat juga ilustrasi tentang bagaimana pengesahan dan tuntutan pelanggan dapat disahkan dengan mudah di blockchain dalam kes seperti status insurans dan kredit. Jelas sekali, seseorang menganggap bahawa penerima utama sistem ini adalah bank itu sendiri, mengurangkan kos pemprosesan dan kerja manual. Walau bagaimanapun, pelanggannya akan mendapat keuntungan juga – dari individu dan perusahaan hingga dompet digital dan item IoT.

Pengesahan dan Penyimpanan Data

Paten Pengesahan dan Penyimpanan Data nampaknya sedikit lebih mudah. Ini adalah sistem yang akan – meneka apa? – mengesahkan data dan menyimpannya.

Pengesahan dan Penyimpanan Data

Paten Pengesahan dan Penyimpanan Data

Dalam paten ini, Barclays menerangkan penggunaan sistem untuk pemeriksaan KYC / AMLnya. Institusi kewangan mempunyai tanggungjawab undang-undang yang kuat dalam hal KYC / AML. Tetapi melakukan pemeriksaan latar belakang kepada pelanggan boleh menjadi sangat memerlukan tenaga kerja.

Sebilangan besar bank besar, entiti kerajaan, dan syarikat lain yang memerlukan pelanggan dengan cepat sambil mengekalkan standard tinggi KYC / AML menyerahkan perkhidmatan ini kepada pihak ketiga. Dengan paten ini, Barclays nampaknya akan mencadangkan pengembangan sistem pengesahan data mereka sendiri.

Bagaimana dengan Makmal Blockchain Barclays?

Walaupun bank UK telah memfailkan dua paten blockchain, ini sedikit dibandingkan dengan bank dan FSI lain (ingat BOA 45?). Namun, itu tidak bermaksud Barclays Bank ketinggalan jauh – jauh dari itu, sebenarnya. Penguasa Britain adalah salah satu yang pertama mengumumkan sokongan mereka untuk blockchain dengan dua makmal blockchain di London sejak 2015 dan pelbagai eksperimen dengan teknologi itu berterusan.

Berbeza dengan bank AS, Barclays Bank lebih terbuka kepada cryptocurrency dan merupakan bank UK pertama yang membuka akaun untuk pertukaran cryptocurrency.

Perjanjian bersejarah dengan Coinbase pada bulan Mac 2018 menandakan perkongsian rasmi pertama antara bank UK dan pertukaran crypto. Terdapat juga khabar angin bahawa bank mempunyai rancangan untuk mendirikan meja perdagangan cryptocurrency khusus, walaupun ini dengan cepat dibantah.

Bank berada dalam kedudukan yang sukar, dengan banyak pihak mengambil sikap yang berasingan mengenai teknologi blockchain dan cryptocurrency untuk menenangkan pelanggan yang ada.

Namun, Barclays Bank, daripada hanya membeli paten secara defensif, nampaknya terus komited terhadap ruang tersebut dan membolehkan pelanggannya menyelesaikan kontrak niaga hadapan Bitcoin di bursa derivatif seperti CBOE Global dan CME Group.

Perkembangan pada paten Barclays berjanji akan menarik sekiranya sikap mesra crypto dan pandangan inovatif bank adalah sesuatu yang boleh dilalui.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map