Centra (syiling CTR) adalah salah satu penipuan crypto terbesar 2018. ICO mengumpulkan $ 32 juta dari pelabur, menuntut perkongsian nama besar dan menawarkan sokongan selebriti, sebelum kejatuhan yang luar biasa dari rahmat. Polis menahan pengasasnya, dan pertukaran wang itu segera dihapuskan. Malah selebriti yang menyokong duit syiling CTR kini menghadapi kemungkinan tindakan undang-undang.

Jadi apa yang berlaku dengan duit syiling Centra, dan apa yang dapat kita pelajari yang dapat membantu mengelakkan terjadinya penipuan seperti itu di masa depan?

Apa itu CTR Coin?

Memandangkan laman web kini di luar talian, menjadi cabaran untuk mengetahui banyak maklumat mengenai duit syiling CTR selain berita yang merangkumi penipuan. Centra coin mendakwa sebagai penyelesaian untuk masalah perbelanjaan Bitcoin dan cryptocurrency lain. Syarikat akan menawarkan kepada penggunanya kad debit atau kredit yang membolehkan mereka menghabiskan wang kripto mereka dengan cara yang sama seperti yang kita belanjakan dengan menggunakan kad kredit atau debit biasa. Kedengarannya bagus, betul?

Laman web CTR coin ICO menyatakan tujuannya untuk membina “kad debit multi-blockchain pertama di dunia dan dompet pintar dan diinsuranskan.” Terdapat juga dompet, yang dihubungkan dengan kad, yang menyediakan perlindungan insurans untuk aset yang disimpan. Dompet ini berfungsi dengan lebih daripada lima cryptocurrency utama termasuk Bitcoin, Ethereum, dan Litecoin, dan boleh digunakan di lebih dari 100 negara.

Syarikat itu mengaku telah mengadakan kerjasama dengan Visa dan Mastercard untuk memastikan kad mereka dapat digunakan dengan cara yang sama seperti kad biasa. Boxer Floyd Mayweather dan penerbit muzik DJ Khaled sama-sama menyokong projek ini.

Syiling CTR

Kad syiling CTR – yang memaparkan logo Visa

Kejatuhan Syiling CTR

ICO membawa ETH bernilai $ 32 juta daripada para pelabur. Walau bagaimanapun, walaupun sebelum campur tangan SEC, anggota komuniti crypto telah mula mengepos kebimbangan mengenai kesahihan projek duit syiling CTR. Penemuan mencurigakan termasuk gambar profil palsu dan pengikut Twitter palsu. Hanya siaran akhbar berbayar yang merangkumi projek itu, yang diulas oleh pengasas seolah-olah itu adalah tulisan organik. Pada bulan Oktober 2017, New York Times menyatakan bahawa jurucakap Visa telah menolak sebarang penglibatan dengan duit syiling Centra.

Namun, pengasasnya nampaknya mempunyai jawapan. Mereka menyatakan bahawa pasukan freelancer yang tidak dipercayai telah mengacaukan gambar profil dan merosakkan akaun Twitter syarikat itu. Berikutan artikel NYT, mereka hanya membuang semua rujukan kepada Visa dari laman web syarikat.

Menjelang April 2018, SEC telah mengambil alih urusannya sendiri. Polis menahan dua pengasas duit syiling CTR, Sohrab “Sam” Sharma, dan Robert Farkas, kerana penipuan sekuriti. SEC menuduh pengasas koin Centra “memutar jaring pembohongan,” dan menyatakan pihaknya meminta perintah tetap dan pengembalian wang pelabur sepenuhnya.

Tidak lama kemudian, pertukaran utama mula membuang duit syiling. Setelah penghapusan CTR Binance berlaku, duit syiling menjadi hampir tidak bernilai. Baru-baru ini, laporan berita Centra coin menunjukkan bahawa DJ Khaled dan Floyd Mayweather sama-sama menghadapi tindakan undang-undang kerana peranan mereka dalam projek ini. Namun, tidak ada yang dapat menjamin bahawa pelabur mempunyai atau akan mendapatkan kembali wang mereka.

Apa yang Boleh Kami Jauhkan dari CTR Coin Fiasco

Sekiranya anda adalah salah seorang pelabur yang cukup malang untuk terjebak dalam bencana duit syiling Centra, maka anda mendapat simpati dari kami. Walau bagaimanapun, jangan sampai kepada kami dengan Twitchforks untuk menulis ini, tetapi terdapat beberapa perkara penting dari acara ini. Berikut adalah takeaways terbesar kami dari penipuan duit syiling Centra:

Sentiasa Periksa Tuntutan Paling Penting yang Dibuat oleh Mana-mana Projek

Sekiranya duit syiling mengaku mempunyai rakan kongsi seperti Visa atau PayPal, maka periksa apakah ada siaran akhbar yang menyokong di laman web syarikat tersebut. Sekiranya anda tidak menemui apa-apa, tuntutan itu mungkin tidak asli.

Jenama besar akan sering bersuara jika mereka berpendapat ada yang menggunakan nama jenama mereka dengan alasan palsu. Sekiranya anda tidak dapat menjumpai apa-apa di laman web syarikat, dan tidak ada yang lain untuk menunjukkan sama ada dugaan perkongsian itu tulen, tweet syarikat rakan kongsi tersebut untuk meminta mereka. Kes terburuk, anda tidak mendapat jawapan. Dalam keadaan terbaik, anda akan mendapat jawapan yang mengesahkan atau menolak kecurigaan anda.

Sokongan Selebriti Tidak Bermakna

Secara harfiah tiada apa-apa. Floyd Mayweather mungkin seorang ahli sukan yang hebat, tetapi mengapa menganggap dia tahu apa-apa lagi tentang crypto daripada nenek anda? Sekiranya uber-diva Mariah Carey yakin dapat mengiklankan penginapan asrama yang kotor (ya, ia berlaku), sepenuhnya ada kemungkinan bahawa celeb dibayar untuk membuat projek crypto.

Syiling CTR Floyd Mayweather

Berpegang pada tinju, Floyd. Kredit gambar: Twitter

Lihat Pasukan secara terperinci

Lihat profil mereka di LinkedIn. Google mereka. Imej Google mencari mereka. Cari Imej Google terbalik. Google News mencari mereka. Sekiranya tidak ada apa-apa, beritahu mereka kepada pasukan pengurusan komuniti projek.

Sekiranya anda boleh, jalankan carian mengenai pendaftaran syarikat. Ini akan menunjukkan sekiranya pengasasnya mempunyai sebarang urusan atau memegang jawatan pengarah dengan syarikat lain. Pencarian ini boleh menjadi lebih sukar di AS, tetapi lebih mudah di beberapa negara lain seperti UK.

Baca Semua Artikel Berita yang Boleh Anda Cari Tentang Syarikat

Sekiranya anda hanya dapat mencari siaran akhbar berbayar atau siaran yang jelas ditaja, mungkin pasukan projek membeli jalan keluar ke penerbitan. Terdapat beberapa penerbitan crypto yang tidak menjalankan promosi berbayar.

Sudah tentu, jika anda mempertimbangkan untuk melabur dalam mana-mana projek blockchain baru, anda harus melakukan kajian ketekunan yang lebih mendalam mengenai asas-asas projek ini. Walau bagaimanapun, ini adalah beberapa kawasan yang lebih jelas di mana projek boleh membocorkan petunjuk yang menunjukkan kesahihannya.

Akhirnya

Penipuan seperti duit syiling CTR dirancang untuk menyedot orang. Keberadaannya adalah tanda ketidakmatangan sektor ini dan menunjukkan bahawa peraturan bukanlah perkara buruk. Walau bagaimanapun, walaupun dengan peraturan, pastikan anda mengikuti pemeriksaan seperti yang disenaraikan di atas. Apabila anda melakukannya, anda boleh yakin bahawa anda mengambil langkah berjaga-jaga untuk melindungi pelaburan anda.

Kredit gambar pilihan: Pixabay