Teknologi blockchain sering disebut sebagai “Internet of value.” Sekiranya demikian, masuk akal bahawa industri kewangan harus menjadi antara yang terbesar yang mendapat manfaat daripada lejar yang diedarkan. Digital Asset adalah syarikat yang menyediakan infrastruktur yang fleksibel agar institusi kewangan terkawal dapat berkongsi proses dan data dengan selamat. Dan ini adalah salah satu penggerak besar pertama untuk mula mengembangkan produk yang akan mengintegrasikan blockchain ke dalam pasaran kewangan global yang sangat terkawal.

Portofolio projeknya, perkongsian, dan visi keseluruhan ditetapkan untuk membawa perubahan mendadak pada cara transaksi kewangan dan pelbagai pihak lain dilakukan. Ini sangat diperlukan untuk industri yang masih merasakan kesan peraturan dari krisis global 2008.

Landskap Semasa dalam Industri Kewangan

Industri kewangan memproses urus niaga bernilai trilion dolar setiap hari. Infrastruktur yang memproses volume transaksi ini telah berkembang – undang-undang, peraturan pasar, sistem komputer, dan pangkalan data.

Terdapat sejumlah besar data yang diduplikasi di pelbagai pangkalan data yang berfungsi untuk mewujudkan kepercayaan dan ketahanan dalam transaksi yang sedang berlaku. Setiap pihak dalam transaksi mesti mendamaikan setiap entri, suatu latihan yang diperlukan untuk memastikan integritas data yang direkodkan. Fikirkan pembukuan dua kali masuk dalam skala global.

Kerana infrastruktur semasa telah berkembang untuk menangani jumlah transaksi yang berat dari masa ke masa, ia datang dengan masalah. Sekiranya terdapat perubahan peraturan, seperti perubahan yang disebabkan oleh krisis kewangan global, sistem perlu diperbaharui untuk mengakomodasi perubahan tersebut.

Begitu juga, penggodam memaksa perkembangan dan peningkatan dalam protokol keselamatan, yang seterusnya memerlukan peningkatan perisian yang boleh menjadi mahal dan membebankan bagi firma kewangan untuk melamar sistem warisan.

Masukkan Aset Digital

Aset Digital menyedari potensi yang boleh dibawa oleh teknologi lejar diedarkan (DLT) ke sektor kewangan. DLT memberikan catatan kebenaran tetap yang diadakan di antara pelbagai pihak, menjadikan penduaan data di pelbagai sistem dikendalikan oleh pihak yang berlainan.

Logo Aset Digital

Aset Digital

DLT dikemas kini dalam masa nyata, tidak seperti banyak sistem semasa. Keupayaan automasi kontrak pintar juga memberikan nilai yang sangat besar dalam sektor kewangan, mewujudkan aliran kerja automatik untuk pertukaran nilai, dengan pemenuhan syarat yang telah diubah. Oleh itu, kontrak pintar dapat membantu menyeragamkan dan mengotomatisasi banyak perjanjian undang-undang kompleks yang biasa dilakukan di seluruh industri kewangan hari ini.

Digital Asset juga memahami bahawa blockchain yang ada pada amnya tidak sesuai untuk tujuan industri kewangan. Ini disebabkan oleh banyak kekangan undang-undang dan pasaran yang diterapkan pada firma perkhidmatan kewangan. Keperluan undang-undang juga mengatur jenis maklumat apa yang mesti diketahui umum dan apa yang harus dirahsiakan. Bitcoin dan Ethereum tidak disediakan untuk memenuhi keperluan tersebut.

Kelajuan transaksi semasa adalah kekangan lain. Tidak ada blockchain awam yang beroperasi cukup pantas untuk menangani jumlah transaksi yang diperlukan.

Akhirnya, sebarang kontrak pintar yang dikembangkan untuk digunakan dalam sektor kewangan mesti diuji dan cukup dapat diramalkan untuk memberikan jaminan besi cor bahawa mereka tidak akan dikenakan jenis akibat yang tidak diingini yang DAO berpengalaman.

Platform Aset Digital

Digital Asset telah mengembangkan platform lejar tersebar mereka sendiri. Ini bertujuan untuk mengatasi masalah yang dijelaskan di atas untuk membawa manfaat teknologi lejar yang diedarkan ke sektor kewangan. Platform ini menawarkan infrastruktur fleksibel yang menjamin integriti dan kerahsiaan data. Dengan fleksibiliti ini, institusi kewangan dapat mengakses alat dan proses yang disesuaikan yang bermaksud mereka dapat bekerjasama secara telus.

Inovasi teras berikut adalah inti sistem:

Buku besar yang dibenarkan dan diasingkan

Buku besar yang dapat dilihat dan diedit hanya oleh mereka yang mempunyai kebenaran. Selain itu, elemen pengasingan bermaksud bahawa data lejar dipisahkan menjadi beberapa bahagian. Hanya peserta yang dibenarkan dapat melihat bahagian tertentu di mana mereka mempunyai akses.

Semua bahagian lejar yang dipisahkan berkongsi satu set hash kriptografi global, seperti cap jari. Hash ini sejajar untuk memastikan bahawa keseluruhan data lejar tepat. Ini tetap konsisten untuk semua peserta tanpa mengira apa yang dapat mereka lihat atau edit.

Buku besar mengandungi dua komponen:

  1. Kedai Kontrak Persendirian: Ini mengandungi perincian semua kontrak dan transaksi untuk peserta atau organisasi tersebut.
  2. Log Penyegerakan Global: Ini memastikan bahawa setiap komponen lejar dikemas kini dan konsisten untuk semua peserta, tanpa mengira hak tontonan mereka. Ini berfungsi untuk memastikan bahawa transaksi yang sama tidak pernah dicatat dua kali. Ini juga memberitahu perubahan kepada mereka yang mempunyai izin yang relevan untuk mengetahui mengenainya.

Lapisan Logik Perniagaan

Lapisan Logik Perniagaan berjalan di atas lejar. Lapisan ini dikembangkan dalam bahasa pengaturcaraan khusus yang disebut Digital Asset Modeling Language (DAML). Ini adalah bahasa khusus domain. Ini berbeza dengan bahasa pengaturcaraan untuk tujuan umum, seperti yang digunakan dalam pengembangan DApps untuk Ethereum. Bahasa tujuan umum membolehkan anda memprogram sebarang kemungkinan, tetapi juga membiarkan anda mengalami sebarang kemungkinan. Sebaliknya, DAML membolehkan anda memprogram tingkah laku yang dapat diramalkan dan menganalisis semua kemungkinan hasil dari senario tertentu.

Menggunakan DAML memberikan keselamatan kepada institusi kewangan yang dikawal selia. Ia memastikan bahawa kontrak pintar yang disusun di Platform Aset Digital akan mencerminkan syarat kehidupan sebenar dengan secukupnya. Ini termasuk pematuhan undang-undang dan peraturan.

Aset Digital – Kisahnya Sejauh ini

Aset Digital bukan permulaan blockchain dalam erti kata biasa. Ia tidak menjalankan ICO. Menurut laman webnya, syarikat itu mengumpulkan dana modal teroka lebih $ 110 juta dari pelabur utama termasuk Citi, JP Morgan Chase, dan ABN Amro.

Ketua Pegawai Eksekutif Digital Asset adalah Blythe Masters, bekas eksekutif di JP Morgan. Sebagai tambahan kepada peranan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Masters juga merupakan Ketua Lembaga Pentadbiran Projek Hyperledger.

Blythe Masters - Ketua Pegawai Eksekutif Digital Asset Holdings

Blythe Masters – Ketua Pegawai Eksekutif Aset Digital

Syarikat ini sedang mengusahakan beberapa projek berprofil tinggi, di sekitar bagaimana bursa saham melakukan dan merekod urus niaga kewangan. Bursa Sekuriti Australia diumumkan bahawa ia akan disiarkan secara langsung dengan perdagangan berasaskan lejar yang diedarkan pada tahun 2020, berdasarkan Platform Aset Digital.

Pertukaran ENAM Swiss juga telah mengumumkan ia akan menggunakan Platform Aset Digital untuk penyelesaian yang merangkumi keseluruhan kitaran hayat bon dari penerbitan hingga penyelesaian.

Anda boleh menonton Blythe Masters membincangkan kerjasama antara Digital Asset dan Hyperledger dalam video di bawah.

Harapan Tinggi untuk 2018

Aset Digital dipaparkan di Senarai WSJ daripada 25 Syarikat Teknologi Teratas yang akan ditonton pada tahun 2018. Senarai ini merangkumi syarikat yang dipercayai oleh WSJ akan muncul dalam bidang masing-masing sebagai pemimpin, berdasarkan faktor seperti pelaburan, pengalaman pengasas, dan pertumbuhan. Sekiranya dunia kewangan mengalami perubahan laut dengan munculnya blockchain dan crypto, maka Digital Asset nampaknya berada di puncak kapal.

Harap maklum bahawa semua maklumat dalam artikel ini berdasarkan kajian terkini termasuk laman web korporat Aset Digital. Ia betul pada Jun 2018.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me