Bitcoin oracle adalah sensor luaran yang mengaktifkan kontrak pintar pada blockchain, dan pada masa ini eksperimen untuk blockchain Bitcoin. Penyelidikan ini masih dalam keadaan baru, tetapi hasilnya sudah mengagumkan. Perlu diingat bahawa oracle bukanlah perkara baru untuk cryptospace, tetapi teknologi itu tidak pernah digunakan pada blockchain Bitcoin.

Bitcoin oracle adalah kemuncak penyelidikan yang dilakukan di Massachusetts Institute of Technology (MIT), di mana para penyelidik sedang berusaha mencari cara untuk menambahkan beberapa keupayaan baru pada fungsi Bitcoin.

Bayangkan jika anda dapat mengirim Bitcoin kepada seseorang ketika pasaran saham jatuh, atau cuaca berubah, atau, bagaimana jika pos mencapai jumlah suka yang telah ditentukan? Semua ciri ini dan banyak lagi sudah dapat dilakukan berkat pengembangan Bitcoin Oracles.

Oracle sudah digunakan dengan banyak platform berasaskan blockchain seperti Augur dan Gnosis. Kedua-dua platform ini menggunakan oracle untuk memantau pasaran saham dengan lebih tepat. Platform ini berasaskan Ethereum. Penyelidik berharap dapat memberikan perkhidmatan yang sama kepada pengguna Bitcoin.

Program MIT disebut “menyala“Dan penyelidik sudah maju oracle Bitcoin yang berfungsi untuk membuktikan teori mereka. Oracle ini memantau nilai USD dan kemudian, secara automatik menghantar nilai dalam Satoshis ke kontrak pintar Bitcoin. Dalam temu ramah umum, para penyelidik MIT menjelaskan bahawa mereka membina oracle untuk memantau nilai USD, tetapi ia dapat dengan mudah mengesan kos saham, hasil permainan bola sepak, atau bahkan cuaca.

Walaupun MIT mungkin merupakan pembangun pertama yang berjaya membuat oracle, konsep asal Bitcoin oracle pertama kali dicadangkan oleh pemaju Lightning Network Thaddeus Dryja tahun lalu semasa salah satu daripadanya Kontrak Log Discrete mengenai skalabiliti Bitcoin dan potensi Rangkaian kilat.

Kontrak Pintar Bitcoin

Bitcoiners akan segera menikmati faedah kontrak pintar yang kompleks berkat pemikiran kreatif penyelidik seperti Alin S. Dragos dan Tadge Dryja. Kedua-dua penyelidik ini tergolong dalam Inisiatif Mata Wang Digital MIT. Sebagai sebahagian daripada inisiatif ini, para penyelidik ingin membuat kontrak pintar pelbagai lapisan yang menggunakan Lightning Network.

Protokol lapisan kedua adalah komponen penting dalam kontrak pintar. Ethereum mendapat ketenaran kerana memperkenalkan konsep kontrak pintar kepada cryptocommunity. Untuk memudahkan kontrak pintar ini, Ethereum menggunakan protokol lapisan kedua yang berkelakuan serupa. Protokol ini dipanggil Raiden Network.

Berfungsi sebagai suapan data yang dipercayai, Oracles adalah bahagian penting dalam kontrak pelbagai tandatangan. Kontrak multi-sig telah menetapkan dana yang telah ditentukan untuk dilepaskan setelah menerima sejumlah cryptocurrency.

Oracle yang Dipercayai Peribadi

Salah satu komponen penting dari strategi pembangunan MIT adalah membuat oracle yang tidak dapat mengesan penggunanya. Pada hakikatnya, oracle perlu dapat menyiarkan data dengan cara yang menjaga identiti pengguna sebagai rahsia. Seorang oracle tidak seharusnya sedar jika maklumatnya memulakan kontrak pintar.

Protokol pencampuran data menjadikan kemungkinan tidak dikenali. Protokol ini menggabungkan maklumat oracle dengan data yang dibekalkan sebelum diletakkan di blockchain. Para penyelidik mengatakan bahawa mereka dapat menentukan data apa yang telah mereka tambahkan untuk tujuan pencampuran tetapi oracle tidak dapat membezakan antara keduanya. Pada masa akan datang, organisasi memanfaatkan teknologi ini untuk melindungi rekod kewangan mereka dari mata kasar.

Jenis-Jenis Oracle

Konsep blockchain oracle bukanlah perkara baru, dan banyak cryptocurrency lain sudah menggunakan teknologi ini untuk menyediakan kontrak pintar kepada pengguna mereka. Mari luangkan masa untuk meneliti beberapa jenis oracle yang ada sekarang.

Perisian Oracle

Perisian oracle memantau maklumat dalam talian. Oracle mengesan item seperti suhu, harga emas, kelewatan penerbangan, dan juga keputusan pilihan raya. Oracle dapat menyusun maklumat dalam talian yang ada dan mengekstrak data yang diperlukan secara automatik sebelum menghantar maklumat ke kontrak pintar.

Oracle Perkakasan

Oracle perkakasan mengesan barang-barang dunia nyata seperti kapal yang menuju ke pelabuhan atau kereta yang memasuki kawasan tertentu. Oracle jenis ini memerlukan sensor perkakasan tambahan untuk menyelesaikan tugas-tugas ini. Teknologi RFID dapat meningkatkan kemampuan dalam oracle ini dalam beberapa bulan mendatang. Peranti ini memberi pengguna kemampuan untuk memantau rantaian bekalan lengkap melalui blockchain.

Oracle Masuk

Oracle masuk menggunakan input dunia luaran. Syarikat sedang berusaha untuk membuat pesanan beli automatik setelah menyelesaikan tugas tertentu. Sebagai contoh, anda boleh menetapkan pesanan beli untuk crypto jika, katakanlah, harga emas naik.

Oracle Keluar

Oracle keluar membolehkan kontrak pintar melepaskan data ke item dunia nyata. Oracle ini kini popular berkat peningkatan teknologi rumah pintar. Sebagai contoh, oracle keluar membuka kunci pintar setelah selesai kontrak pintar.

Oracle Konsensus

Platform berdasarkan ramalan banyak menggunakan oracle berdasarkan konsensus. Oracle ini mengumpulkan maklumat dari banyak lokasi. Mereka sempurna untuk memantau pasar keuangan yang menggunakan satu sumber data yang tidak boleh dipercayai.

Kebimbangan Oracle

Konsep Bitcoin oracle telah terbukti berjaya dalam teori, tetapi masih ada kebimbangan mengenai penyatuan sumber yang dipercayai ini. Untuk satu, tidak ada yang mengetahui cara yang munasabah untuk mengewangkan oracle. Agar oracle dapat melihat penggunaannya, perlu ada beberapa insentif bagi mereka yang menjadi tuan rumah.

Selain masalah kewangan, pemusatan adalah masalah yang harus ditangani sebelum penerapan secara luas. Apa yang berlaku apabila satu sumber mempunyai banyak oracle? Bagaimana ini dapat mengurangkan “kepercayaan” data rangkaian? Inilah persoalan yang dihadapi oleh penyelidik MIT ketika mereka berusaha mengubah konsep mereka menjadi salah satu fungsi Bitcoin.

Bitcoin Oracles – Kerja yang Sedang Berlangsung

Projek Bitcoin oracle terus melihat peningkatan. Pembangun mencari pihak ketiga untuk membantu pengalaman pengguna. Para penyelidik MIT secara terbuka mengakui bahawa fokus utama mereka adalah pada pengembangan protokol dengan harapan pihak-pihak yang berminat akan melangkah untuk mewujudkan platform yang mesra pengguna untuk memanfaatkan teknologi tersebut di masa depan. Walau apa pun, nampaknya Bitcoin oracle ada di sini untuk tinggal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me