Apakah Bukti Kapasiti? Penyelesaian Perlombongan Mesra Alam

Apakah Bukti Kapasiti?

Artikel ini akan meneroka bukti perlombongan kapasiti, keupayaan untuk menggunakan ruang kosong pada cakera keras anda untuk melombong duit syiling percuma. Walaupun kebanyakan duit syiling menggunakan bukti kerja atau bukti kepentingan dalam pembuatan blok, ada satu duit syiling yang menggunakan bukti kemampuan saat ini.

Menipu

Bukti kerja dan bukti keupayaan kedua-duanya memerlukan penggunaan fungsi hash. Fungsi hash adalah fungsi sehala, yang bermaksud mudah memasukkan maklumat dan menghitung hash, tetapi sangat sukar untuk mengambil hash dan menentukan maklumat asalnya. Secara umum, input boleh berupa maklumat apa pun dan outputnya adalah rentetan alfanumerik, senarai nombor dan huruf.

Sebagai contoh, jika anda memasukkan kata “dog” ke dalam fungsi hash SHA-256, yang digunakan oleh Bitcoin, outputnya adalah:

cd6357efdd966de8c0cb2f876cc89ec74ce35f0968e11743987084bd42fb8944

Tetapi jika anda menambahkan hanya satu huruf, dan memasukkan kata “doge”, hash menjadi:

c4e793c81ee40370d827d0cbe748d246cffca2cbe959383edf0976d041ece9e5

Keluaran ini sepele untuk dikira tetapi hampir mustahil bagi anda untuk menerima hash ini dan menentukan input asalnya.

Bukti Kerja

Bukti kerja paling serupa dengan bukti kapasiti tetapi memerlukan peralatan yang mahal dan khusus. Apabila anda selesai melombong bukti duit syiling kerja, anda akan sukar mencari aplikasi lain untuk perkakasan perlombongan anda. Bukti kerja juga sangat kuat dan memerlukan tenaga, menyebabkan kehausan pada mesin, menyebabkan mereka memerlukannya secara berkala pembaikan atau penggantian.

Tambang Bitcoin

Inilah ringkasan bukti kerja.

 1. Pelombong mengumpulkan transaksi dan memasukkannya ke dalam blok.
 2. Semua data di blok, yang merangkumi hash dari blok sebelumnya, melalui fungsi hash untuk menghasilkan nilai hash baru.
 3. Penambang dengan cepat mengubah nombor di header blok secepat yang mereka dapat untuk mencuba dan mencari nilai hash yang betul.
 4. Pelombong pertama yang mencari nilai hash yang betul menyiarkan blok ke rangkaian lain dan pelombong lain mengesahkan transaksi sebelum bekerja di blok seterusnya.

Bukti Kapasiti – Penjelasan Ringkas

Daripada terus menukar nombor di header blok dan mencuba penyelesaiannya, bukti kapasiti melibatkan merancang cakera keras anda – tindakan pengkomputeran dan penyimpanan penyelesaian pada komputer anda sebelum penambangan bermula. Beberapa penyelesaian lebih pantas daripada yang lain. Sekiranya cakera keras anda mempunyai penyelesaian terpantas untuk teka-teki blok terbaru, anda memenangi blok tersebut.

Algoritma perlombongan terlalu rumit untuk dikira dalam masa nyata, dan masa blok sangat pendek (rata-rata 1 blok setiap 4 minit), penyelesaian mesti disimpan pada cakera keras lebih awal. Pada akhirnya, semakin banyak penyelesaian, juga disebut plot, yang ada di dalam cakera keras anda, semakin besar peluang anda untuk mendapatkan penyelesaian terbaik untuk teka-teki terbaru.

Bukti Kapasiti – Analogi

Bayangkan anda “Isi cakera keras anda dengan tiket undian dan kemudian apabila nombor rawak dihasilkan, anda memeriksa untuk melihat siapa yang mempunyai nombor yang paling sesuai.” Sekiranya anda mempunyai nombor yang paling sepadan, anda akan memenangi hadiah. Bahagian terbaik adalah “anda boleh terus menggunakan tiket loteri ini demi blok.”

Bukti Kapasiti – Penjelasan Teknikal

Bukti kapasiti melibatkan dua bahagian. Terdapat rancangan pemacu keras dan penambangan blok sebenarnya. Bergantung pada saiz cakera keras anda, boleh mengambil masa beberapa hari atau bahkan berminggu-minggu untuk membuat fail plot unik anda. Memplot menggunakan hash yang sangat perlahan yang dikenali sebagai Shabal. Ini berbeza dengan hash SHA-256 yang digunakan sebelumnya dalam artikel, yang digunakan oleh pelombong Bitcoin dengan cepat. Oleh kerana hash Shabal sukar dikira, kami membuat komputasi dan menyimpannya pada cakera keras. Proses ini dikenali sebagai merancang pemacu keras anda.

Memplot

Semasa membuat plot, juga dikenali sebagai membuat fail plot, anda membuat sesuatu yang disebut nonces. Nonces dibuat melalui hashing data berulang, termasuk ID akaun anda. Semakin banyak ruang cakera keras yang anda peruntukkan untuk membuat plot, semakin banyak jumlah yang dapat anda simpan. Satu barang akan mengandungi 8192 hash. 8192 hash ini disusun secara berpasangan, dikenali sebagai sudu. Setiap sudu diberi nombor dari 0 hingga 4095.

Bukti Kapasiti Bukan

Semasa perlombongan, anda mengira jumlah sudu antara 0 dan 4095. Katakanlah pengiraan anda memberi anda jumlah 42. Anda kemudian pergi ke scoop 42 of nonce 1 dan menggunakan data scoop tersebut untuk mengira jumlah masa, yang disebut tarikh akhir . Anda mengulangi proses ini untuk semua kekuatan yang ada pada cakera keras anda. Setelah mengira semua tarikh akhir anda, anda akan memilih tarikh akhir minimum. Tarikh akhir menunjukkan “Bilangan detik yang mesti dilalui sejak blok terakhir ditempa sebelum anda dibenarkan menempa blok. Sekiranya tidak ada orang lain yang memalsukan blok dalam masa ini, anda boleh menempa blok dan menuntut ganjaran blok. “

Contohnya, semasa melombong, anda mempunyai tarikh akhir minimum 25 saat. Sekiranya tidak ada orang lain yang dapat menempa blok dalam 25 saat berikutnya, anda akan diberi kesempatan untuk menempa blok dan menuai pahala.

Kelebihan dan kekurangan

Sekarang anda mempunyai maklumat mengenai skop dan asas bukti keupayaan. Berikut adalah beberapa kelebihan dan kekurangan penggunaan cakera keras untuk menambang.

Kelebihan

 • Anda boleh menggunakan cakera keras biasa jadi pelombong lain tidak akan mendapat kelebihan daripada membeli peralatan khusus, seperti dengan perlombongan ASIC untuk Bitcoin.
 • Menggunakan cakera keras adalah 30 kali lebih cekap tenaga daripada perlombongan berasaskan ASIC.
 • Bukti kapasiti lebih terdesentralisasi kerana setiap orang mempunyai cakera keras. Anda juga boleh melombong dari cakera keras telefon Android anda.
 • Pelombong tidak perlu terus meningkatkan peralatan. Pemacu keras yang lebih lama dapat menyimpan data sama seperti yang baru.
 • Setelah selesai melombong, anda boleh membersihkan cakera keras anda dan menggunakannya untuk tujuan asal

Kekurangan

 • Bukti populariti perlombongan boleh menyebabkan perlumbaan senjata lain. Hari ini orang menggunakan cakera keras terabyte, tetapi akhirnya kita dapat melihat petabyte, exabytes, dan zettabytes.
 • Bukti kapasiti adalah teknologi yang agak baru dan tidak diuji dan dicabar dengan teliti di dunia nyata.
 • Pada masa ini, cakera keras memplot data yang tidak berguna melebihi tujuan perlombongannya. Walau bagaimanapun, terdapat rancangan untuk menjadikan cakera keras berfungsi sebagai simpanan berlebihan untuk maklumat sumber terbuka yang penting. Hard disk boleh menyimpan peta, artikel Wikipedia atau maklumat lain yang perlu disimpan.
 • Sudah ada perisian hasad melombong Bitcoin di komputer orang. Sekiranya bukti keupayaan menjadi popular, ada kemungkinan anda melihat perisian hasad merancang cakera keras orang. Perbezaan utama adalah kemungkinan anda tidak menyedari sebahagian ruang cakera keras anda habis.

Burstcoin

Burstcoin adalah duit syiling pertama dan satu-satunya yang menggunakan bukti keupayaan. Mereka mempunyai pasukan pembangunan yang aktif dan rancangan besar untuk masa depan. Mereka bahkan berjaya menarik perhatian peminat cryptocurrency John McAfee. Anda boleh menyemak panduan lengkap mengenai Burstcoin di sini.

Tweet McAfee Burst

Pemikiran Akhir

Bukti keupayaan adalah penyelesaian yang menarik untuk masalah yang muncul dengan bukti klasik algoritma konsensus kerja. Ini cenderung menyebabkan peningkatan desentralisasi kuasa perlombongan dan kurang penggunaan tenaga. Masih belum terbukti, hanya masa yang akan menunjukkan seberapa berkesan bukti keupayaan dan adakah ia akan menjadi norma baru untuk algoritma konsensus.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map