Bukti Kepentingan yang Delegasikan (DPoS) adalah variasi algoritma konsensus Proof of Stake (POS) yang memperkenalkan elemen pengundian ke dalam rangkaian cryptocurrency.

DPOS sedikit mengingatkan rancangan tv realiti. Berpusing-pusing dengan komuniti dan anda kemungkinan besar akan ditolak. Demokrasi di blockchain!

Pada masa ini, anda mungkin sudah mengetahui Proof of Work (PoW) dan Proof of Stake (PoS), dua kaedah konsensus yang paling banyak digunakan untuk cryptocurrency. Mari lihat di bawah tontonan dan lihat apa kelebihan dan kekurangannya terhadap dunia cryptocurrency yang terus berkembang.

Tinjauan Konsensus

Mari kita mundur dulu dan tinjau konsensus. Blockchain menyelesaikan masalah lama yang disebut Byzantine General’s Problem di mana beberapa bahagian tentera mesti bersetuju dengan strategi yang sama untuk mencapai tujuan mereka. Sekiranya tentera dapat mengkoordinasikan pasukan mereka dengan jayanya, kami menyebutnya sebagai kata sepakat.

Dalam kes cryptocurrency, semua pengguna rangkaian mesti bersetuju dengan lejar (sistem perakaunan). Oleh itu, pengaturcara blockchain perlu memastikan bahawa lejar ini merekodkan transaksi dengan tepat untuk semua pemain dalam rangkaian. Apabila seseorang dapat mengusik catatan lejar dan misalnya, mengubah transaksi dari 5 Bitcoin menjadi 500, sistem jelas tidak dapat berfungsi.

Yang Membuat DPoS?

Delegated Proof of Stake adalah anak sulung Dan Larimer, pencipta Bitshares. Bitshares ditubuhkan pada tahun 2014 dan mempunyai komuniti yang cukup aktif. Dan melihat kemungkinan pemusatan perlombongan dalam Bitcoin dan kemungkinan kesan persekitaran Proof of Work. Dia berpendapat bahawa DPoS mempunyai kelebihan berikut daripada sistem PoW dan PoS tradisional:

Manfaat Bukti Kepentingan yang Diberikan

Manfaat Proof of Stake yang didelegasikan

Bagaimanakah ia berfungsi?

Perlindungan Saksi

Dalam DPoS komuniti memilih sebilangan saksi atau pengeluar blok untuk mengamankan rangkaian cryptocurrency. Saksi menandatangani setiap blok di blockchain, bagaimanapun, pengguna rangkaian mesti terlebih dahulu menyetujui saksi melalui sistem pengundian.

Model Delegated Proof of Stake berpendapat bahawa kita tidak perlu sepenuhnya menghilangkan kepercayaan dari sistem. Sebaliknya, pereka sistem dapat membuat sistem dengan penuh kepercayaan selagi beberapa perlindungan dibuat.

Beberapa perlindungan merangkumi yang berikut:

  • Saksi tidak boleh menandatangani blok secara rawak. Mereka perlu mengesahkan bahawa saksi yang dipercayai menandatangani blok sebelumnya.
  • Sekiranya saksi tidak menghasilkan blok, mereka berisiko dipecat dan kehilangan keuntungan yang dijamin pada masa akan datang.

Perbezaan Utama

Bukti Kepentingan yang Delegasikan

Dengan hormat dari Bitshares

Oleh kerana hanya sebilangan kecil saksi yang dipercayai diperlukan untuk mengesahkan setiap blok di rantai tersebut, banyak lagi transaksi dapat disertakan di setiap blok. Ini secara dramatik meningkatkan kelajuan transaksi. Secara teorinya, DPoS dapat bersaing dalam skala dibandingkan dengan sistem tradisional seperti Visa & Kad induk.

Walaupun terdapat tuntutan Bitcoin mengenai desentralisasi, sistem Proof of Work setakat ini telah mewujudkan pemusatan penambang. Pada akhirnya, mereka yang mempunyai kekuatan pengkomputeran yang paling banyak (iaitu modal yang paling banyak dibelanjakan untuk perkakasan yang lebih baik) mendapat ganjaran terbanyak.

Bukti Kepentingan yang Delegasikan

Dengan hormat dari Bitshares

Sebaliknya, dalam sistem DPoS, setiap orang memiliki kemampuan untuk memutuskan siapa yang harus dipercaya. Kepercayaan tidak tertumpu di tangan mereka yang mempunyai sumber daya paling banyak (Sekurang-kurangnya, itulah teori).

Dalam temu ramah yang sangat baik ini, Amanda Johnson tanya pemaju Fabian Schuh untuk beberapa maklumat lebih lanjut mengenai bagaimana rangkaian Bitshares DPoS beroperasi:

Ini Semua Tentang Persepsi

Tidak seperti institusi demokrasi tradisional, masyarakat sentiasa memantau saksi. Tindakan buruk seperti percubaan untuk menggandakan perbelanjaan atau mencegah transaksi boleh mengakibatkan kehilangan reputasi. Dan menurut Fabian, reputasi bukanlah sesuatu yang mudah diperoleh. Ia memerlukan masa yang lama untuk membina tetapi hilang dengan mudah. Oleh kerana rangkaian membayar saksi teratas dalam sistem dengan ganjaran terbesar (pembayaran dalam cryptocurrency rangkaian), persaingan tetap tinggi untuk tempat teratas.

Sebagai tambahan, saksi tidak dapat mengumpulkan sumber daya mereka (seperti dalam Bitcoin) untuk meningkatkan kekuatan mereka dalam rangkaian. Kuasa dikongsi sama di antara para saksi. Berikut adalah senarai rangkaian DPoS yang terkenal dan bilangan pengeluar blok yang mengamankan rangkaian mereka:

Kritikan

Seperti yang anda bayangkan, hujah utama menentang sistem Delegate Proof of Stake adalah elemen pemusatan. EOS projek terbaru Dan kini hanya mempunyai 21 pengeluar blok yang menandatangani transaksi. Ini adalah jumlah pemusatan yang agak tinggi. Masyarakat terpaksa mempercayai hanya beberapa saksi utama. Lebih jauh lagi, semakin banyak EOS yang anda miliki, semakin kuat kuasa suara anda dalam apa yang disebut sebagai demokrasi EOS.

Ini tidak menjadi masalah jika EOS mengagihkan mata wangnya secara merata di kalangan pengguna rangkaian. Walau bagaimanapun, ini boleh menjadi masalah kerana banyak cryptocurrency tertumpu di antara beberapa alamat ketika pertama kali dilancarkan. Vitalik Buterin dari projek Ethereum baru-baru ini membincangkan isu ini dengan mendakwa bahawa DPoS memberi insentif untuk saksi untuk membentuk kartel dan memberi rasuah kepada pengundi untuk mendapatkan sokongan.

Di samping itu, terdapat beberapa perbahasan yang cukup berapi sekitar pelaksanaan EOS di media sosial. Dan pemaksimum bitcoin terkenal, Nick Szabo mempunyai beberapa perkara yang agak negatif untuk dikatakan:

Bukti Kepentingan yang Delegasikan

Nick Szabo mengkritik protokol EOS

Keluar di Liar

Walaupun terdapat banyak kritikan yang benar terhadap Delegated Proof of Stake, sudah ada sejumlah proyek di luar sana yang membuktikan diri mereka dalam aplikasi dunia nyata. Blocktivity menyenaraikan matriks menarik yang menunjukkan 13 cryptocurrency teratas mengikut aktiviti rangkaian:

Bukti Kepentingan yang Delegasikan

Dengan hormat dari Blocktivity

2 cryptocurrency teratas adalah rangkaian Proof of Stake yang Delegasikan. Dan Dan mencipta kedua-duanya. Juga, perhatikan bahawa kedua-dua rangkaian masih mempunyai banyak kapasiti yang ada berbanding dengan Ethereum.

Sumber data ini tidak begitu jelas dan kami menyerahkan kepada pembaca untuk membuat matriks ini mengikut kehendak anda.

Semasa skalabiliti dan keselamatan sering mengambil tempat di barisan depan dalam perbahasan ini, sesuatu yang kurang mendapat perhatian pengangkatan. Apa kebaikannya adalah rangkaian cryptocurrency yang secara teorinya sempurna tetapi tidak ada yang menggunakan?

Pemikiran Akhir: Bukti Kepentingan yang Delegasikan

Konsensus Blockchain adalah teknologi terobosan bagi umat manusia. Sistem wang berpusat telah disalahgunakan selama ribuan tahun. Kami akhirnya mempunyai cara untuk mengubahnya.

Cryptocurrency memperkenalkan pendekatan yang berbeza secara radikal kepada organisasi. Salah satu tujuan utamanya adalah memberi kuasa kepada pengguna rangkaian dan bukan hanya pemegang saham, seperti di syarikat tradisional. Konsensus Proof of Stake yang didelegasikan memfokuskan usahanya untuk meningkatkan skalabiliti sambil mengorbankan beberapa elemen desentralisasi.

Kaedah mana yang akan naik ke puncak? Nampaknya tidak ada penyelesaian yang sesuai untuk semua. Tetapi, sekurang-kurangnya buat masa ini, Proof of Stake yang Delegasikan ada di sini untuk tinggal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me