Apakah Kesan Alam Sekitar dari Perlombongan Bitcoin?

Bitcoin secara radikal telah mengubah model pembayaran untuk transaksi di seluruh dunia. Setakat ini pada tahun 2018, jumlah urus niaga berkisar antara tahap 150 000 hingga 400 000 sehari. Tetapi sekarang, apabila semakin banyak orang di seluruh dunia mula menggunakan penciptaan kontroversi Satoshi Nakamoto, persoalan serius ditimbulkan mengenai kesan persekitaran bitcoin.

Perlombongan Bitcoin secara ringkas

Bitcoin menggunakan algoritma yang disebut bukti kerja untuk mengesahkan transaksi di rangkaiannya. Pelombong melakukan kerja ini dengan memberikan sumber daya untuk menyelesaikan teka-teki matematik yang kompleks. Apabila setiap teka-teki diselesaikan, pelombong dibenarkan menambahkan blok baru ke lejar umum Bitcoin. Rangkaian kemudian melepaskan Bitcoin yang baru dibuat dan memberi ganjaran kepada pelombong kerana melakukan kerja ini.

Dengan reka bentuk, rangkaian terus memberi insentif kepada mereka yang memberikan sumber daya paling banyak untuk mengesahkan dan mengamankan rangkaian. Dan, seperti yang anda bayangkan, sumber-sumber ini memerlukan sejumlah besar elektrik untuk dijalankan.

Anggaran Penggunaan Elektrik Semasa

Digiconomist menganggarkan bahawa penggunaan tenaga Bitcoin dan Bitcoin Cash semasa (semasa penerbitan) sudah hampir 70 terawatt jam setahun. Kami menggunakan watt untuk mengukur kadar penggunaan dalam litar, atau dalam kes ini, rangkaian Bitcoin. 1 Terawatt sama dengan 1 trilion watt (unit tenaga). Secara praktikal, ini bermaksud bahawa pelombong Bitcoin menggunakan lebih banyak elektrik daripada seluruh negara Switzerland atau Republik Czech.

Kesan Alam Sekitar Bitcoin

Sudah tentu, pendapat berbeza mengenai penggunaan sebenar dalam rangkaian Bitcoin. Marc Bevand, pengguna awal bitcoin, dan pelombong, melalui miliknya penyelidikan sendiri, membuat beberapa kesimpulan lain:

 • Ramai pelombong mencari elektrik yang murah di pasaran yang sangat kompetitif. Ini memerlukan sumber tenaga yang boleh diperbaharui seperti hidroelektrik atau tenaga panas bumi.
 • Bitcoin menambah nilai ekonomi (KDNK) yang akan bernilai tenaga yang digunakan olehnya. Kita perlu membandingkannya dengan sistem semasa.
 • Kaedah alternatif untuk bukti kerja tidak terbukti dalam hal keselamatan jaringan.
 • Kos tenaga setiap transaksi semakin berkurang apabila semakin banyak orang memasuki rangkaian.

Pada awal Januari (di sekitar puncak urus niaga Bitcoin untuk tahun 2018) “tekaan terbaik” Marc untuk penggunaan sudah hampir 18.4 terawatt jam setahun. Buat masa ini, nampaknya anggaran benar-benar berada di mata orang yang melihatnya.

Trend Tenaga

Seperti yang dinyatakan di atas, penggunaan sumber tenaga boleh diperbaharui tetap menjadi faktor penting untuk terus maju. Pelombong Bitcoin, seperti industri lain, didorong oleh keuntungan. Dan mereka mendirikan kedai di lokasi elektrik murah.

Sebagaimana yang diketahui oleh ramai pembaca kami, terdapat sebilangan besar operasi perlombongan di China. Dunia menyedari masalah pencemaran arang batu di China, tetapi Republik Rakyat berusaha keras dalam bidang tenaga boleh diperbaharui:

Kesan Alam Sekitar Bitcoin

Perhatikan unjuran harga silang pada 2021 di atas. Kos pengeluaran elektrik dari sumber tenaga boleh diperbaharui akan turun di bawah harga bahan bakar fosil dan jauh lebih murah secara mendatang. Insentif untuk pelombong bitcoin menggunakan tenaga boleh diperbaharui sekarang, dan pada masa akan datang sudah jelas. Tenaga hidroelektrik dan geotermal menjadi pilihan utama dengan pelombong berskala besar. Kedua-dua jejak karbon dan perbelanjaan elektrik lebih rendah dengan sumber ini.

Walaupun perdebatan alam sekitar berlangsung pada tahun 2018, 10 tahun dari sekarang, ia mungkin tidak begitu penting.

Apa Kesan Persekitaran Semasa Kita?

Media arus perdana melihat kesan persekitaran bitcoin sebahagian besarnya dalam cara negatif. Tetapi bagaimana ini dapat disusun dengan sistem perbankan kita sekarang? Didalam Kajian 2014, Hass McCook berhujah menyokong kelestarian rangkaian bitcoin:

“Maklumat awam yang tersedia secara meluas menyangkal dakwaan bahawa Bitcoin tidak dapat dipertahankan, dan menunjukkan bahawa kesan sosial, persekitaran dan ekonomi adalah sebahagian kecil dari kesan yang dimiliki oleh kekayaan dan sistem kewangan warisan terhadap masyarakat dan persekitaran kita.”

Kesan Alam Sekitar Bitcoin

Beberapa pengguna elektrik paling berat dalam sistem perbankan global termasuk:

 • Operasi pelayan 24/7
 • Menara pejabat 24/7
 • Kos ATM
 • Cawangan bank
 • Pengkomputeran
 • Kos pekerja
 • Penyaman udara
 • Dan lain-lain

Ini bukanlah senarai yang lengkap. Dengan banyak sistem perbankan semasa terancam, banyak kos tersembunyi ini kemungkinan besar akan hilang di bawah sistem yang jauh lebih cekap.

Sekiranya Bitcoin Mengubah Protokol Konsensusnya?

Sejumlah pemaju dan pemengaruh di ruang cryptocurrency meminta perpindahan dari bukti kerja ke bukti kepentingan.

Perbezaan utama dalam sistem bukti-kepentingan adalah bahawa pemalsu, bukan penambang bertanggungjawab untuk mengesahkan transaksi di rangkaian. Bagaimana mereka melakukan ini? Pemalsu akan mengunci cryptocurrency dalam dompet untuk jangka masa tertentu. Rangkaian kemudian akan memutuskan kapan pemalsuan itu diperlukan untuk mengesahkan transaksi dan membuat blok berikutnya di blockchain. Oleh kerana teka-teki matematik tidak diperlukan, perkakasan berat tenaga juga tidak diperlukan. Seperti yang anda lihat, ini memerlukan penggunaan tenaga yang jauh lebih sedikit berbanding dengan bukti kerja.

Ini semua terdengar baik dalam teori tetapi ada masalah. Dan itu besar. Bukti-kepentingan sebahagian besarnya tidak terbukti! Rangkaian Bitcoin tidak pernah diretas, walaupun masalah tenaganya. Operasi rangkaian yang kukuh selama 9 tahun menyediakan kes ujian yang sangat baik untuk mendapatkan rantaian blok. Proof-of-work memerlukan kerja keras dan kerja keras ini menghasilkan blockchain paling selamat di planet ini. Ini mungkin merupakan aspek terpenting agar cryptocurrency berfungsi dalam jangka masa panjang.

Itu tidak bermaksud bukti kepentingan tidak mempunyai tembakan. Sebaliknya, pembangun mempunyai standard keselamatan yang sangat tinggi untuk dituju.

Kesimpulannya

Kami telah meneroka beberapa idea di sini di kedua sisi perbahasan persekitaran bitcoin. Tidak ada kaedah mutlak untuk mengukur penggunaan elektrik dalam sistem bukti kerja. Sistem perbankan semasa nampaknya lebih sukar untuk diukur daripada Bitcoin. Kesan teknologi terhadap alam sekitar adalah masalah dunia nyata Kita mungkin melihat industri baru muncul untuk mengesan kesan kita dengan tepat.

Dalam Q berikut & Seorang pakar Bitcoin, Andreas Antonopolous memberikan beberapa makanan serius untuk memikirkan mengapa Bumi mungkin hanya dapat menangani satu sistem bukti kerja:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2T0OUIW89II]

Sangat menarik untuk diperhatikan bahawa Andreas percaya bahawa Bitcoin sebenarnya mendorong revolusi tenaga yang terdesentralisasi. Kami melihat ini hari ini kerana semakin ramai orang yang tidak berfungsi dan bebas tenaga. Memahami kesan persekitaran bitcoin pada masa depan sangat tertumpu di fikiran banyak pembangun cryptocurrency. Mungkin satu-satunya perkara yang dapat kita pastikan, buat masa ini, perbahasan akan berterusan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map