Walaupun setakat ini nilai-nilai cryptocurrency sukar untuk diramalkan, terdapat beberapa komponen utama untuk menentukan kejayaan sesuatu projek. Salah satu faktor terbesar ialah teknologi. Walaupun pelabur tidak semestinya mengetahui tentang butiran teknikal projek, masih penting untuk melihat kemajuan dalam bidang ini. Ujian ujian dapat menunjukkan sejenis prototaip yang berfungsi untuk projek blockchain. Walau bagaimanapun, jalan utama adalah aspek yang lebih penting lagi untuk menilai pelaksanaan dunia nyata cryptocurrency. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan semua yang perlu anda ketahui mengenai mainnet dan menganalisis dua yang paling baru untuk dilancarkan.

Apa itu Mainnet?

Pada dasarnya, setiap projek blockchain mempunyai mainnet. Jadi apa itu? Ringkasnya, mainnet adalah blockchain yang benar-benar menjalankan fungsi memindahkan mata wang digital dari pengirim ke penerima. Ini berbeza dengan testnet, yang pada dasarnya hanyalah ujian fungsi transaksi tersebut. Kaedah termudah untuk memikirkannya ialah testnet adalah prototaip yang menunjukkan keupayaan berpotensi projek. Mainnet adalah “produk akhir” sebenar, yang tersedia untuk digunakan oleh orang ramai. Walau bagaimanapun, seperti testnet atau kerangka kod, mainnet dapat diubah setiap kali pasukan projek atau komuniti sumber terbuka cryptocurrency memutuskan bahawa ada keperluan untuk kemas kini dan / atau semakan.

Sekiranya Saya Melabur dalam Projek Tanpa Mainnet?

Walaupun mungkin semua projek sudah mempunyai mainnet yang dikeluarkan pada masa ICO, ini jarang berlaku. Sebenarnya, banyak projek bahkan tidak mempunyai testnet yang disiapkan dalam tempoh ICO. Dari segi penggalangan dana, banyak projek blockchain dapat mengumpulkan modal yang mencukupi berdasarkan kes penggunaan yang berpotensi, konsep teknikal, dan faktor lain seperti pasukan di belakang projek dan perkongsian. Sering kali, pasukan menggunakan banyak dana dari ICO mereka untuk membina versi testnet dan mainnet projek mereka.

Oleh itu, bagaimana mainnet membantu pelabur / pengguna cryptocurrency tertentu? Dari perspektif pelabur, mainnet membuktikan bahawa projek membuat kemajuan teknikal. Walaupun anda tidak mahu melabur dalam projek sebelum pelancaran mainnet, penting untuk menyedari bagaimana mainnet boleh memberi kesan positif (atau bahkan berpotensi negatif) terhadap nilai cryptocurrency. Ramai pelabur memilih untuk membeli cryptocurrency lebih awal daripada mainnet kerana pelancaran yang berjaya kadang-kadang boleh menyebabkan peningkatan nilai yang ketara.

Bagaimana Pelancaran Mainnet Mempengaruhi Harga?

Adakah mainnet yang berjaya berkaitan dengan nilai harga yang lebih tinggi dari cryptocurrency tertentu? Tidak semestinya. Juga penting untuk memahami konteks pasaran. Untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik, berikut adalah dua acara berkaitan mainnet dari tahun ini setakat ini.

BTC dan Lightning Network: Mac 2018

Seperti yang digariskan sebelumnya dalam catatan ini, pelancaran mainnet bukan satu-satunya tonggak penting yang menentukan kejayaan projek cryptocurrency. Kemas kini dan penyepaduan berterusan ke mainnet juga merupakan bahagian utama dalam usaha memahami nilai cryptocurrency yang selalu berubah.

Salah satu contoh terbaru ialah pelancaran Lightning Network di mainnet Bitcoin pada 15 Mac 2018. Rangkaian Lightning adalah penyelesaian off-chain yang menambah “lapisan kedua” di atas blockchain. Walaupun projek ini pada akhirnya akan berusaha menolong semua cryptocurrency meningkat, pelaksanaan yang paling penting setakat ini adalah di mainnet Bitcoin. Lightning Network sangat penting kerana bertujuan untuk menjadikan BTC sebagai cryptocurrency yang lebih berskala dengan menambahkan keupayaan untuk menangani lebih banyak transaksi sesaat. Tanpa Lightning Network, BTC hanya dapat menangani sekitar 7 transaksi sesaat.

Walaupun pelancaran mainnet Lightning Network, harga BTC tidak meningkat serta-merta. Melihat data, dalam tempoh dari 1 Mac hingga 30 Mac, nilainya sebenarnya menurun dari sekitar $ 10,600 menjadi sekitar $ 6,900.

Mengapa perkara ini berlaku? Penting untuk melihat acara ini dalam konteks pasaran. Pada bulan Mac, hampir keseluruhan pasaran cryptocurrency menyedari harga yang tidak stabil atau menurun di pasaran yang sangat beruang. Walaupun ini merupakan tonggak teknikal yang penting, faktor-faktor lain mengehadkan kenaikan harga BTC pada masa itu. Oleh itu, sukar untuk mengatakan sama ada pelancaran Lightning Network di mainnet Bitcoin mempunyai kesan nyata terhadap nilai BTC dalam jangka pendek.

Harga Bitcoin

Pelancaran Golem Mainnet pada April 2018

Kod sumber Golem’s Brass Mainnet dilancarkan di Github pada 10 April 2018. Tujuan Golem (GNT) adalah untuk menawarkan sistem P2P untuk berkongsi kuasa pengkomputeran. Pada dasarnya, pengguna yang memerlukan kuasa pengkomputeran tambahan membayar GNT kepada pengguna di rangkaian yang mempunyai kekuatan pengkomputeran tambahan. Melihat data dari 31 Mac hingga 29 April, harganya meningkat dari sekitar $ 0.20 hingga $ 0.60. Ini termasuk kenaikan $ 0.73 pada 13 April.

Pada pandangan pertama, ini akan menunjukkan korelasi langsung antara pelancaran Brass Mainnet dan kenaikan nilai. Namun, sama seperti pelancaran Lightning Network di mainnet Bitcoin, juga penting untuk melihat kes ini dalam konteks pasaran. Ada kemungkinan untuk menduga bahawa nilai GNT meningkat pada kadar yang lebih ketara kerana mainnet (terutamanya pada 13 April), tetapi ini masih sukar untuk disimpulkan. Ini kerana sebahagian besar cryptocurrency meningkat nilainya di pasaran bullish April. Boleh dikatakan bahawa harga akan naik pada kadar yang sama hanya kerana keadaan pasaran yang baik.

Harga golem

Kesimpulannya

Mainnet penting kerana mereka membuktikan atau membantah kemampuan projek untuk mengambil projek blockchain dari ideasi hingga pelaksanaan. Walaupun peluncuran awal mainnet tidak selalu memberikan gambaran yang baik mengenai kemajuan keseluruhan projek, aspek teknikal penting untuk dipertimbangkan ketika melabur dalam cryptocurrency. Seperti yang dilihat dalam banyak kes sepanjang masa lalu, sukar untuk mengetahui dengan tepat apa kesan mainnets terhadap perubahan harga jangka pendek. Walau bagaimanapun, mereka menunjukkan potensi fungsi keseluruhan yang lebih baik.

Namun, faktor-faktor lain seperti trend pasaran keseluruhan dan penggunaan dunia nyata juga sama pentingnya, jika tidak lebih, penting untuk dipertimbangkan. Tidak kira sama ada versi mainnet awal dianggap berjaya atau tidak, penting untuk diingat bahawa mainnet sentiasa bertambah baik dengan lelaran baru, menjadikan projek cryptocurrency lebih inovatif dan berfungsi dari masa ke masa.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me