Memandangkan blockchain sekarang banyak terdapat dalam perbincangan mengenai keselamatan siber, tidak menghairankan bahawa organisasi ketenteraan di seluruh dunia berminat. Komunikasi yang selamat adalah salah satu contoh bagaimana aplikasi ketenteraan blockchain membuktikan potensi mereka.

Keupayaan untuk menyampaikan komunikasi dengan selamat antara unit adalah salah satu syarat paling asas bagi mana-mana organisasi ketenteraan, terutama pada masa perang. Keselamatan siber jelas merupakan pertimbangan besar dalam angkatan bersenjata. Walau bagaimanapun, lejar terdesentralisasi, kontrak pintar, dan teknologi yang berkaitan juga menawarkan peluang menarik lain untuk menyelesaikan masalah yang ada dalam ruang ketenteraan.

Aplikasi Ketenteraan Blockchain dalam Praktik

Teknologi Drone Ketenteraan

Google baru-baru ini mencecah tajuk utama kerana penglibatan kontroversial dalam Project Maven, yang dikendalikan oleh Jabatan Pertahanan AS. Projek ini bertujuan untuk membantu tentera menganalisis rakaman drone dengan lebih cepat menggunakan teknologi AI dan pembelajaran mesin. Kakitangan Google mengemukakan petisyen kepada syarikat tersebut untuk menarik diri dari projek tersebut. Syarikat itu kemudian mengumumkan bahawa ia tidak akan mencari pembaharuan kontrak semasa, yang bermaksud penglibatannya akan berakhir pada 2019.

Selain itu, konvergensi AI dan blockchain dengan teknologi drone mewujudkan kemungkinan besar dalam aplikasi ketenteraan blockchain. Selain menganalisis dan melaporkan rakaman dalam masa nyata, AI dapat menggerakkan drone autonomi. Ini boleh terbang sepenuhnya secara bebas, tanpa campur tangan atau kawalan yang diperlukan oleh manusia.

Blockchain dapat merakam data yang dikumpulkan oleh drone bertenaga AI secara tidak berubah dan dalam masa nyata. Ia juga dapat merakam keputusan penerbangan dan tindakan yang dilakukan oleh drone. Dengan setiap drone beroperasi sebagai sebahagian daripada rangkaian desentralisasi, maka jika kemudiannya dimusnahkan, apa pun yang dikumpulkan atau dilakukannya tetap akan direkodkan pada blockchain.

Drone kamera telah menjadi arus perdana sejak beberapa tahun kebelakangan. Namun, penggunaan awal mereka adalah tentera. Drone melakukan serangan udara dan misi pengintipan yang melindungi anggota tentera daripada memasuki wilayah berbahaya. Namun, sehingga kini, setiap drone memerlukan pengendali manusia.

Drone kamera

Drone cam digunakan untuk misi pengintaian

Dengan menggunakan drone autonomi, seluruh kawanan dapat terbang secara serentak. Kerosakan yang dapat dilakukan oleh serangan drone yang dikendalikan oleh manusia hari ini sangat ketara. Sangat mengejutkan untuk mempertimbangkan kekuatan tembakan sebagai kawanan drone autonomi yang besar yang dapat dilancarkan di bandar atau pangkalan tentera.

Kapal Perang Blockchain

Kapal perang dilengkapi dengan pelbagai jenis persenjataan yang berbeza. Senjata api yang berbeza-beza, tetapi juga pelancar peluru berpandu, pelancar torpedo, dan bateri anti-pesawat. Dalam menghadapi tembakan musuh, semua senjata ini mesti bekerjasama dengan lancar. Ini bergantung pada teknologi deria yang disatukan dengan sistem kawalan senjata. Kapal tentera laut dari banyak negara, termasuk AS, Jepun, dan Sepanyol bergantung pada satu sistem untuk melakukan ini – Sistem Pertempuran Aegis. Percaya atau tidak, iterasi sistem ini telah menguatkan kapal perang tentera laut selama lima dekad terakhir.

Walaupun sudah tua, Aegis adalah teknologi ketenteraan yang sangat canggih. Ia menggunakan sistem radar dan komputer yang kuat untuk membuat keputusan sepersekian detik. Ia mengawal penggunaan senjata, memutuskan kapan dan ke mana arah tembakan – sebagai tindak balas sepersekian detik terhadap ancaman luaran. Walau bagaimanapun, ia mempunyai kelemahan yang sangat penting – ia adalah sistem terpusat, satu titik kegagalan. Turunkan Aegis, dan anda boleh menurunkan kapal.

Kapal perang

Ia kelihatan tidak dapat dihancurkan, tetapi tidak dapat dihancurkan seperti kapal perang blockchain

Desentralisasi sistem kawalan senjata

Blockchain membolehkan desentralisasi kuasa pengkomputeran di pelbagai nod. Desentralisasi mempunyai kelebihan yang jelas untuk menghidupkan sistem seperti Aegis, membawa kepada spekulasi blockchain itu adalah masa depan sistem kawalan kapal perang. Dengan menggunakan kemampuan blockchain untuk mengesahkan bahawa semua node berfungsi dari kumpulan data yang sama, sistem dapat mengkoordinasikan kawalan senjata untuk meneutralkan ancaman.

Lockheed Martin adalah pembekal pertahanan yang mengeluarkan Sistem Tempur Aegis. Pada tahun 2017, syarikat itu bekerjasama dengan Penjagaan Persekutuan, yang dibentuk pada tahun 2014 untuk “secara eksklusif menyokong keselamatan siber dan keperluan berkaitan dari Jabatan Pertahanan, Komuniti Perisikan A.S., jabatan pemerintah A.S. yang lain dan komuniti industri yang menyokong organisasi kerajaan A.S.”

Perkongsian telah diaktifkan Lockheed Martin untuk memasukkan blockchain ke dalam pengurusan risiko rantaian bekalan mereka, pengembangan perisian, dan proses kejuruteraan sistem. Syarikat ini adalah kontraktor pertahanan AS pertama yang menerapkan teknologi lejar diedarkan. Nampaknya dengan perkembangan dan adopsi yang pesat ini, “kapal perang blockchain” akan segera menjadi salah satu aplikasi ketenteraan blockchain dalam penggunaan yang lebih luas.

Pembuatan Bahan Tambahan

Pembuatan aditif (AM) adalah istilah ketenteraan untuk apa yang kebanyakan kita ketahui sebagai percetakan 3D. Tentera AS membina prototaip dan bahagian untuk senjata dan kenderaan menggunakan kaedah AM. Setahun yang lalu, Tentera Laut AS 3D-dicetak keseluruhan kapal selam hanya dalam masa empat minggu.

Kapal selam

Bayangkan mencetak 3D salah satu perkara ini

Walau bagaimanapun, satu sebab bahawa AM gagal mendapatkan penggunaan yang meluas di seluruh rantaian bekalan pembuatan adalah ketiadaan “benang digital”. A Deloitte 2016 kertas mentakrifkan benang digital sebagai mempunyai tiga komponen teras: keupayaan untuk menyimpan dan merujuk data tanpa had, cara mengenal pasti jika reka bentuk tidak berfungsi dengan betul atau memerlukan penambahbaikan, dan skalabilitas untuk maju dalam proses pengeluaran, menerapkan peningkatan proses menggunakan data dikumpulkan dari setiap langkah sebelumnya.

Tentera Laut AS telah melihat potensi yang dapat dibawa oleh blockchain ke proses AM. Sejak 2017, ia telah melakukan untuk mengintegrasikan blockchain dalam setiap langkah operasi AM. Menggunakan rangkaian yang terdesentralisasi dengan cara ini memenuhi kehendak benang digital. Ia menyediakan simpanan data yang selamat dan tidak terhad secara teori. Ini juga membolehkan perkongsian data di seluruh proses AM menggunakan node dalam rangkaian.

Blockchain juga dapat terbukti menjadi pembolehkan penggunaan AM secara meluas ke rantaian bekalan pembuatan umum selama beberapa tahun mendatang.

Pemikiran Akhir

Aplikasi ketenteraan blockchain yang dijelaskan di sini memberikan beberapa pandangan mengenai arah operasi operasi ketenteraan dalam beberapa tahun akan datang. Kawasan lain di mana blockchain dapat membawa nilai cenderung muncul – sebahagiannya mungkin tidak akan didedahkan kepada orang awam. Penerapan blockchain mendapat daya tarikan di pelbagai sektor. Tidak dapat dielakkan bahawa organisasi ketenteraan di seluruh dunia ingin memastikan mereka terus berada di hadapan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me