Teknologi blockchain menyediakan dunia dengan cara yang lebih selamat dan cekap untuk menjalankan perniagaan. Keperluan untuk privasi, keselamatan data, dan sistem yang mudah dilaksanakan telah lama menjadi tumpuan syarikat-syarikat yang berusaha untuk menjaga kerahsiaan dalaman perusahaan mereka. Sektor swasta berkongsi masalah ini dengan dunia korporat.

Permintaan untuk komunikasi segera peribadi mendorong peningkatan aplikasi pesanan ringkas yang disulitkan seperti Telegram dan Whatsapp. Kini nampaknya teknologi blockchain diatur untuk merevolusikan cara kita berkomunikasi sekali lagi. Aplikasi pemesejan blockchain semakin meningkat. Pelbagai platform telah memasuki pasaran tahun ini, dengan lebih banyak dijadualkan untuk dilancarkan dalam beberapa bulan mendatang. Mari kita lihat beberapa platform pesanan blockchain yang paling menjanjikan hari ini.

Habuk

The Habuk platform pemesejan adalah salah satu aplikasi pemesejan berasaskan blockchain pertama yang memasuki pasaran. Aplikasi penyulitan yang berpusat di Los Angeles dilancarkan pada 1 Mac 2014. Aplikasi ini mendapat liputan media yang besar kerana Mark Kuba adalah salah satu penyokong utama platform.

Dust menawarkan beberapa ciri unik kepada pengguna. Mesej secara automatik dipadamkan, atau dibersihkan, dari kedua-dua telefon pengirim dan penerima selepas 24 jam. Anda juga boleh memilih untuk menghapuskan mesej mereka setelah membaca pengesahan.

Cryptviser

Cryptviser adalah platform terdesentralisasi yang menghilangkan kebimbangan serangan man-in-the-middle (MITM). Sebilangan besar utusan menyimpan data anda dalam pangkalan data terpusat. Sistem ini mudah disensor, disekat, atau dikendalikan oleh mereka yang mempunyai akses kepada maklumat. Cryptvisor menghilangkan risiko ini dengan membuang sepenuhnya maklumat pelayan dan pengguna terpusat dari persamaan.

Crypvisor Advantanges melalui Halaman Utama Crypvisor

Kelebihan Crypvisor melalui Laman Utama Crypvisor

Dalam sebuah temu ramah dengan App Developer Magazine, CCO syarikat, Mark Babbitt, menjelaskan bahawa fokus syarikatnya adalah untuk memberi pengguna keselamatan tahap yang sama yang diberikan oleh syarikat dan pemerintah di seluruh dunia. Dia kemudian menjelaskan bagaimana Internet-of-Things (IoT) hanya akan meningkatkan keperluan untuk privasi peribadi.

Gema

Utusan Echo menggunakan Blockchain Graphene untuk memberi anda pengalaman pemesejan peribadi dan selamat. Ia mampu menghantar mesej multimedia dengan penyulitan langsung semua aliran audio dan video. Platform ini terdesentralisasi dan membolehkan pengguna menghantar pembayaran crypto secara langsung dari dalam aplikasi juga.

Dalam satu kebelakangan ini temu ramah, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu, Christoph Hering, menjelaskan bahawa Echo menggunakan protokol yang direka khas yang dikenali sebagai Sistem Fail Antarplanet (IPFS) untuk memudahkan pesanan lebih cepat. IPFS menggunakan sistem yang ditujukan kandungan daripada protokol HTTP standard. Secara tradisinya, aplikasi pemesejan berasaskan blockchain memerlukan penerima dan pengirim untuk mengakses blockchain secara langsung, yang memerlukan banyak sumber. Echo menghilangkan keperluan ini melalui penggunaan klien IPFS mereka.

e-Sembang

The e-Sembang aplikasi messenger menawarkan teknologi IPFS yang digabungkan dengan perkhidmatan pesanan peer-to-peer. Tidak seperti platform pesanan tradisional yang lain, tidak ada pusat penyimpanan data anda. Desentralisasi ini menghilangkan kebimbangan serangan MITM. Platform ini juga membolehkan pengguna memberi maklumat kepada pengguna mengenai kandungan mereka. Ciri ini disebut Cryptolike, dan ia adalah bahagian dari bahagian pembuat kandungan platform, di mana pengguna dapat membuat saluran langganan.

Platform e-chat merangkumi sistem pembayaran bawaan untuk pembayaran NFC dan QR tanpa sentuhan juga. Dengan ini, anda boleh memindahkan wang atau cryptocurrency dalam mesej peribadi. Platform ini juga terdiri daripada perisian penukaran crypto terbina dalam yang membolehkan anda menukar crypto secara langsung dari dompet telefon mereka. Anda mempunyai pelbagai cara untuk mengakses maklumat anda termasuk pengimbas cap jari, pengecaman wajah, dan kunci peribadi untuk mengakses dompet anda.

Telegram

Aplikasi pesanan Telegram yang sangat popular berjaya dibesarkan lebih $ 1.7 bilion tahun ini melalui Penawaran Syiling Permulaan (ICO) mereka. Telegram telah lama menawarkan perkhidmatan pemesejan terenkripsi, tetapi kini syarikat itu akan memanfaatkan sepenuhnya ke dalam integrasi mesra kripto. Integrasi pertama dimulakan bulan ini di bawah aplikasi pengesahan pengenalan baru mereka, Passport.

Pasport membolehkan Telegram anda menyimpan dokumen peribadi dan paling sensitif anda di rangkaian blockchain yang disulitkan Telegram. Syarikat menggunakan enkripsi end-to-end, dan pegawai syarikat mendakwa mereka tidak memiliki akses ke data anda.

Status

Status menggunakan blockchain Ethereum yang dikembangkan dengan baik untuk memastikan maklumat pelanggan mereka tetap dilindungi dari mata kasar. Platform ini menawarkan enkripsi end-to-end untuk semua mesej. Selain itu, anda boleh melihat melalui pelbagai pilihan aplikasi terdesentralisasi (Dapps) melalui penyemak imbas bawaan platform.

Ciri Status melalui Halaman Utama Syarikat

Ciri Status melalui Halaman Utama Syarikat

Pengguna status mengetahui banyak ciri unik termasuk pasaran kerja, pertukaran, sistem ramalan dan perkhidmatan ID digital yang terdesentralisasi. Platform ini juga membolehkan artis mempromosikan dan berkongsi kandungan mereka dengan selamat melalui blockchain Ethereum.

Aplikasi Pemesejan Blockchain untuk Tonton di Masa Depan

Perlumbaan aplikasi pemesejan blockchain terus meningkat dengan lebih banyak platform diumumkan setiap minggu. Pelbagai platform dijadualkan dilancarkan tahun ini. Berikut adalah beberapa aplikasi pemesejan blockchain yang masih dalam pembangunan tetapi patut disebut.

Kakao

Pembicaraan Kakao aplikasi pesanan Korea Selatan yang sangat popular dibuat tajuk utama ketika mereka mengumumkan rancangan mereka untuk mewujudkan anak syarikat yang berpusat di blockchain yang disebut Ground X. Kakao talk adalah aplikasi pesanan terbesar Korea Selatan dengan 94 peratus pangsa pasar ketika ini. Walaupun menguasai pasaran Korea Selatan, pemaju Ground X memilih Jepun sebagai pangkalan mereka kerana undang-undang kripto Jepun lebih jelas daripada undang-undang di Korea Selatan. Pembangun tidak mengeluarkan maklumat lebih lanjut mengenai penyatuan itu, tetapi penganalisis memerhatikan perkembangan ini dengan teliti.

Vibeo

The Vibeo platform berjanji untuk memberi pengguna perkhidmatan pesanan yang lebih mantap daripada persaingan. Platform ini merangkumi beberapa ciri unik seperti panggilan video tiga arah. Anda juga dapat berbagi layar dan lokasi melalui Dapp. Perkongsian lokasi melalui aplikasi yang disulitkan adalah ciri penting yang digunakan pengguna. Ciri unik lain yang disediakan oleh platform adalah kemampuan untuk melampirkan nota ke sembang.

Messenger Blockchain: Privasi Sejati di Horizon

Teknologi blockchain terus mengubah masa depan industri pesanan. Anda kini mempunyai banyak pilihan ketika mempertimbangkan aplikasi privasi berasaskan blockchain. Oleh kerana peretasan berskala besar terus menjadi tajuk utama di seluruh dunia, anda semestinya mengharapkan sektor enkripsi terus melihat pertumbuhan pada tahun-tahun mendatang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me