Aset Fizikal di Blockchain: Mengapa Mengganggu?

Blockchain benar-benar baik untuk mendaftar, mengawal, dan memindahkan aset. Buku besarnya yang terdesentralisasi bermaksud sesiapa sahaja boleh bertransaksi dalam rangkaian yang dipercayai sambil yakin bahawa aset yang mereka miliki adalah selamat. Walau bagaimanapun, setakat ini blockchain sebahagian besarnya terhad kepada aset digital. Baru-baru ini, syarikat baru telah mencadangkan agar kami meletakkan aset fizikal pada blockchain juga.

Itu boleh menjadi idea sukar untuk membungkus fikiran anda. Buat masa ini, memiliki aset fizikal seperti kereta, minyak, atau tanah adalah masalah perdagangan dokumen sah. Dokumen-dokumen ini boleh membingungkan, dan sukar untuk menentukan pemilik sebenar aset. Meletakkan aset fizikal pada blockchain bermaksud menandakannya sehingga mereka dapat menjadi sebahagian daripada kontrak pintar. Menjual kapal atau satu ons emas semudah memindahkan token digital kepada pemilik baru.

Trend Menuju Tokenisasi

Tokenisasi aset dunia nyata telah menghasilkan banyak publisiti sepanjang tahun lalu. Kunci untuk memahami trend ini adalah melihatnya dari perspektif undang-undang. Objek fizikal sebenar tidak berubah hanya kerana berada di blok block. Walau bagaimanapun, tokenisasi aset fizikal pada blockchain menjadikannya lebih telus yang memiliki apa. Ini mewujudkan sumber kebenaran utama untuk perkara seperti perdagangan komoditi, lelong, atau pembangunan harta tanah.

traktor di ladang

Contohnya, ambil pertanian blockchain di mana banyak jagung, gandum, dan komoditi lain diperdagangkan dan diserahkan antara pembekal setiap hari. Perolehan ini sering mempunyai kontrak yang rumit untuk kualiti, tanggungjawab, dan masa penghantaran. Dengan menggunakan tokenisasi, semua kontrak tersebut dapat dikendalikan di blockchain dengan satu sumber data masa nyata mengenai status semua gandum, jagung, dan lain-lain pada waktu tertentu.

Fungible vs. Unik

Dari segi undang-undang dan teknikal, aset dan tokennya boleh difahami atau unik.

Fungibility adalah ciri token dan aset yang dapat menggantikan satu sama lain dengan mudah. Satu paun perak sama dengan satu paun perak yang lain (asalkan ia sama kualiti), dan mereka boleh dibahagikan dan diperdagangkan dengan sewajarnya.

Aset unik tidak boleh dibahagi dengan mudah atau dinyatakan setara. Kapal adalah aset yang unik, kerana tidak dapat ditukar dengan kapal lain. Walaupun anda boleh membahagikan token yang unik (seperti memiliki sepertiga kapal tertentu), anda tidak semestinya memperdagangkan subdivisi dengan cara anda dapat aset yang dapat dipakai. Mungkin salah satu contoh terbaik dari aset blockchain yang unik adalah CryptoKitties dengan setiap kucing yang diberi tanda mempunyai nilai dan sifat uniknya sendiri.

Kedua-dua aset mudah alih dan unik boleh wujud di blockchain. Ethereum mempunyai standard token untuk aset fungible – ERC-20, tidak lama lagi menjadi ERC-223 – dan standard lain untuk aset tidak fungable (unik) – ERC-721.

Pemilikan vs Hak Terhad

Cara lain blockchain untuk mempermudah pengurusan hak adalah dengan menjelaskan hak milik berbanding hak terhad. Sebagai contoh, tuan tanah boleh memiliki sebidang harta tanah tetapi menyewanya kepada penyewa. Penyewa tersebut tidak mempunyai hak atau tanggungjawab yang sama dengan mereka sekiranya mereka memiliki harta itu. Ada kemungkinan hak terhad dapat dibina dalam kontrak pintar.

Hak terhad berlaku untuk idea seperti perkhidmatan penstriman atau muzium seni yang menyewa lukisan dari pengumpul swasta.

Jenis kontrak ini akan lebih kompleks, tetapi lebih mudah untuk dikendalikan dan difahami di blockchain daripada biasanya dalam format kertas.

Kelemahan: Tidak dapat dipulihkan, Walaupun di Mahkamah

Cabaran sebenar untuk meletakkan aset fizikal pada blockchain adalah kekekalan urus niaga blockchain. Sebagai contoh, bayangkan jika perbuatan rumah anda berada di blockchain dan penyedia gadai janji anda secara tidak sengaja menghantar rumah anda ke alamat penerima yang salah. Tidak ada cara untuk mendapatkannya. Lebih teruk lagi, jika alamat itu milik seseorang, mereka kini memiliki rumah anda!

Malah kes mahkamah tidak dapat mengembalikan rumah anda. Satu-satunya cara adalah untuk rangkaian menyetujui garisan blockchain. Dengan kesilapan yang berlaku setiap hari, itu akan menjadi tidak dapat diatasi. Menyelesaikan masalah kebolehbalikan ini adalah kunci kejayaan aset fizikal di blockchain.

Kesimpulannya

Aset fizikal pada blockchain dapat menyederhanakan banyak masalah rantaian bekalan, logistik, dan pengurusan kontrak. Walau bagaimanapun, teknologi ini mempunyai kekurangan yang terbukti boleh mencabar penggunaannya. Sebelum sistem seperti ini dapat berfungsi, kita memerlukan cara yang boleh dipercayai untuk transaksi untuk mengesahkan identiti, mengelakkan kesilapan, dan menyelesaikan pertikaian.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me