Harga Bitcoin terus berubah-ubah. Hasilnya, perlombongan Bitcoin telah menyaksikan keuntungan yang dramatik. Kadar hash rangkaian BTC semasa membuat orang bertanya-tanya, “adakah perlombongan Bitcoin menguntungkan pada tahun 2018?”

Walaupun harga BTC adalah salah satu faktor utama yang harus diperiksa ketika mempertimbangkan memasuki sektor perlombongan, anda juga perlu menilai keberkesanan perkakasan perlombongan BTC yang anda gunakan. Mari luangkan masa untuk meneliti caranya Antminer menjadikan perlombongan Bitcoin menguntungkan lagi.

Sektor Perlombongan Terus Berkembang

Pada hari-hari awal BTC, sesiapa sahaja boleh menggunakan crypto terus dari PC rumah mereka. Tidak memerlukan perkakasan khas, dan pelombong diberikan 50 BTC atas usaha mereka. Penambang awal dapat menerima 100-an BTC dalam masa kurang dari seminggu. Hari ini, perkara ini tidak berlaku. Sektor perlombongan mengalami peningkatan kesukaran kerana peningkatan kekuatan hashing dan, berkat pengembangan cip perlombongan yang direka khas, anda sekarang perlu membuat pelaburan yang cukup besar untuk perkakasan jika anda ingin menambang BTC dengan berjaya.

Ganjaran Perlombongan setiap Blok

Ganjaran Perlombongan BTC

Bitmain

Bitmain yang berpangkalan di China banyak bertanggungjawab terhadap struktur kompetitif sektor perlombongan semasa. Bitmain mempelopori pengembangan Chip Bersepadu Khusus Aplikasi (ASIC). Cip yang direka khas ini diprogramkan untuk menangani SHA-256 algoritma hash yang digunakan dalam persamaan Proof-of-Work BTC.

Algoritma SHA-256 yang digunakan dalam perlombongan BTC adalah persamaan matematik yang mesti dijawab oleh komputer anda berulang kali sehingga mencapai hasil yang bermula dengan empat sifar. CPU rumah biasa dapat menangani banyak tugas dengan baik tetapi tidak sesuai untuk mengira persamaan yang sama berjuta-juta kali.

Ini menyebabkan letupan dalam penggunaan Unit Pemprosesan Grafik (GPU) di sektor perlombongan. Pelantar perlombongan GPU jauh lebih pantas daripada rakan Unit Pemprosesan Pusat (CPU) mereka. Sebahagian daripada sebab ini adalah hakikat bahawa cip GPU merangkumi semua. Cip ini mengandungi pemproses dan sistem penyejukannya sendiri. Cip GPU jauh lebih cekap dalam mengira algoritma SHA-256 daripada CPU. Mereka juga memperoleh nisbah tenaga-ke-hash yang lebih baik. Ini meningkatkan kesukaran sektor perlombongan dan keuntungan bagi pelombong yang memutuskan untuk meningkatkan perkakasan mereka ke rig GPU.

Adakah Perlombongan Bitcoin Menguntungkan?

Rig ASIC

Pelantar perlombongan ASIC membawa perlombongan BTC ke tahap seterusnya dan meningkatkan kekuatan hash rangkaian BTC ke tahap baru. Cip yang direka khas ini dapat memproses algoritma SHA-256 100,000 kali lebih pantas daripada CPU.

Bitmain bukan pengeluar pertama yang mengembangkan pelantar perlombongan ASIC, tetapi mereka adalah pengeluar model paling popular, termasuk Antminer S1 yang sangat popular. Barisan Antminer telah menaikkan bar dari segi prestasi. Ia juga menjadikan perlombongan dengan pelantar bukan ASIC jauh lebih menguntungkan.

Antminer S1 memberi kelebihan kepada pelombong. Pelombong BTC ini mampu menghasilkan 180GH / s. Pada masa ini, kebanyakan pelombong menggunakan unit GPU yang hanya mampu menghasilkan sekitar 40GH / s. Unit ini hanya menggunakan elektrik 360 watt semasa operasi. Pada masa dilancarkan, Antminer S1 sangat revolusioner kepada industri ini. Ia juga memberi kesan yang luar biasa pada masa depan perlombongan BTC, dengan membawa era baru pelantar ASIC yang lebih kuat.

Antminer S9

Antminer S5

Antminer S5

Antminer S5 adalah inovasi yang mengubah permainan di sektor perlombongan. Unit ini menggunakan 60 cip Bitmain BM1384 Gen3 ASIC generasi ketiga untuk menghentikan persaingan. Pelantar perlombongan unik ini menghasilkan kekuatan hashing 10 kali ganda daripada model sebelumnya seperti S1. Ini bermaksud pelombong kini dapat mencapai prestasi rekod dengan kadar hash 1155 GH / s sementara hanya menggunakan 590 watt selama operasi. Antminer S5 adalah salah satu pelantar perlombongan paling popular yang pernah dihasilkan.

Pengenalan rig berkuasa tinggi ini juga meningkatkan kesukaran untuk melombong BTC. Tidak lama sebelum perlombongan perlombongan ASIC BTC menjadi standard industri baru. Hasilnya, sektor perlombongan BTC menjadi lebih kompetitif kerana kekuatan hash tambahan. Ini juga memaksa banyak pelombong CPU, dan juga, menaikkan kos masuk untuk pelombong masa depan.

Antminer S9

Antminer S9 terbaru adalah tahun cahaya lebih awal daripada model sebelumnya dari segi kekuatan hash (13.0 TH / s). Unit ini jauh lebih cekap tenaga daripada model sebelumnya. Unit ini hanya menggunakan sekitar 1273 watt semasa operasi. Untuk memberi anda idea seberapa cekap model ini, anda memerlukan sepuluh S5 untuk mendapatkan prestasi yang sama dengan satu S9. Sehingga kini, Antminer S9 adalah pelombong Bitcoin paling cekap berkuasa untuk dicuba yang pernah dibuat. Ini menunjukkan bagaimana Bitmain menggunakan data masa lalu mereka untuk membuat rig yang lebih hebat lagi.

Antminer S9

Antminer S9

Kolam Perlombongan

Bitmain telah banyak melabur dalam kolam perlombongan. Kolam perlombongan menggabungkan kekuatan hashing sekumpulan besar komputer melalui internet. Menggabungkan kekuatan hash rig Antminer anda dengan kolam perlombongan akan meningkatkan keuntungan anda dengan ketara. Kolam perlombongan menggabungkan semua usaha pengguna untuk membuat struktur seperti komputer super yang dapat menambang BTC pada kadar yang lebih efisien daripada yang dapat dicapai oleh pengendali solo, tanpa melaburkan berjuta-juta untuk operasi mereka.

Keuntungan dari kumpulan perlombongan diagihkan kepada ahli berdasarkan sumbangan kuasa hash mereka. Ini bermaksud bahawa pelombong yang bergabung dengan kolam dengan pelantar perlombongan ASIC memperoleh lebih banyak pendapatan daripada seseorang yang bergabung dengan pelantar GPU.

Operasi Perlombongan Awan

Bitmain dengan cepat menyedari bahawa mereka perlu menguasai sektor kolam perlombongan jika mereka berhasrat untuk terus berada di puncak. Ini dicapai melalui kombinasi taktik, termasuk: menyediakan perkakasan kolam perlombongan baru, membuka kolam penambangan baru, dan memberi pengguna kemampuan untuk menyewa kekuatan hash.

Perlombongan awan adalah langkah seterusnya dalam revolusi perlombongan BTC. Pengguna dapat menyewa kuasa hash dari pusat data besar. Ini membolehkan sesiapa sahaja mendapat hasil segera dari pelaburan mereka. Perlombongan awan adalah pilihan yang bijak apabila anda tinggal di suatu tempat dengan melarang kos elektrik. Anda tidak perlu risau untuk membeli perkakasan atau pemeliharaan.

Bitmain menawarkan perkhidmatan penambangan awan yang sah kepada pelanggan. Namun, banyak syarikat perlombongan awan lain telah terdedah sebagai penipuan. Ini adalah salah satu masalah utama yang dihadapi ketika membincangkan penerapan cloud mining. Ini juga alasan bahawa Bitmain berusaha keras untuk menyediakan perkhidmatan yang sangat diperlukan ini kepada pelanggan mereka.

Adakah Perlombongan Bitcoin Menguntungkan pada 2018?

Ya, boleh, jika dilakukan dengan betul. Memang benar bahawa kesukaran perlombongan BTC telah meningkat dengan ketara sejak sembilan tahun kebelakangan ini, tetapi kini terdapat lebih banyak pilihan perlombongan daripada yang pernah anda miliki. Anda bahkan tidak perlu memiliki rig untuk menambang BTC hari ini.

Kombinasi kolam perlombongan dan pelantar yang lebih kuat telah membantu pelombong untuk memastikan usaha mereka menguntungkan. Ini juga telah mengurangkan keuntungan mereka yang menggunakan kaedah lain seperti kad GPU. Kini, pelantar perlombongan ASIC dianggap sebagai standard industri.

Bitmain telah mengambil pendekatan unik untuk pasaran. Pendekatan ini telah membolehkan syarikat mencapai dominasi di pasaran. Terima kasih kepada produk seperti barisan Antminer, keuntungan perlombongan Bitcoin masih baik bagi mereka yang mampu membuat pelaburan utama.