Kita semua tahu bahawa pelaporan berita tidak pernah benar-benar objektif. Bias politik dalam pelaporan berita begitu terkenal dan kukuh sehingga kita malah pilih kedai berita pilihan kami berdasarkan pandangan politik kita. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, semakin jelas bahawa berita palsu adalah masalah.

Akan tetapi, terdapat kekuatan yang lebih berbahaya dalam media berita. Kekuatan ini tidak hanya berfungsi dalam talian, dan mempengaruhi bahkan kedai dan penerbitan yang paling terkenal. Dolar pengiklanan membiayai sebahagian besar media berita. Akibatnya, ia mempunyai pengaruh yang menakutkan terhadap berita yang kita lihat. Syukurlah, penyelesaian blockchain muncul yang akan mengatasi ketidakseimbangan ini, dengan mendesentralisasi berita itu sendiri.

Masalahnya – Iklan Membayar Media

Pusat Penyelidikan Pew dilaporkan pada tahun 2014 bahawa pengiklanan menyumbang 58 peratus daripada pendapatan berita bercetak AS. Angka ini tidak menunjukkan peningkatan media dalam talian. Peratusan pendapatan yang dihasilkan dari iklan menurun dari 82 peratus pada tahun 2005, ketika media berita dalam talian jauh lebih jarang berlaku. Iklan televisyen juga menghasilkan sebahagian besar pendapatan.

Times Square Iklan

Pengiklanan adalah perniagaan besar, dan wang besar membeli pengaruh besar

Di UK, keadaannya tidak berbeza. Kajian dilakukan oleh Deloitte dianggarkan bahawa kira-kira separuh daripada pendapatan akhbar Inggeris berasal dari pengiklan. Laporan lain menunjukkan bahawa di negara-negara Skandinavia, atau Jerman, di mana negara itu menyediakan dana untuk kewartawanan perkhidmatan awam, kedai berita kurang bergantung pada iklan dan bernasib lebih baik pada zaman media dalam talian. Namun, outlet di UK dan AS lebih suka tidak berpindah ke model tajaan negara. Sebabnya? Mereka prihatin dengan kompromi kawalan editorial terhadap kandungan.

Oleh itu, dengan menggunakan logik yang sama, di AS dan UK di mana pengiklan membiayai berita tersebut, pengiklan menggunakan kawalan editorial. Ini menghasilkan bias dalam pemberitaan berita yang mempunyai beberapa kesan mengejutkan selama bertahun-tahun.

Contoh Bias Media dalam Pelaporan Berita

Iklan tembakau menimbulkan bias yang mengejutkan dalam pelaporan berita. Iklan tembakau sekarang diatur atau dilarang di banyak negara kerana risiko terkenal yang menyebabkan merokok terhadap kesihatan.

Semasa abad ke-20, banyak gerai berita enggan untuk menerbitkan pelbagai kajian dan bukti untuk menunjukkan bahawa merokok menyebabkan penyakit maut. Keengganan ini disebabkan oleh pendapatan iklan yang mereka kumpulkan dari industri tembakau. Siapa tahu berapa banyak kes penyakit berkaitan merokok yang boleh dicegah sekiranya media benar-benar objektif?

Merokok

Sekiranya media secara objektif melaporkan risiko merokok, apakah masih sah sekarang?

Isu perubahan iklim juga didakwa dikenakan berat sebelah dalam pelaporan berita, sebahagian daripada pendapatan pengiklanan yang signifikan yang dihasilkan oleh industri automotif. Ketika perubahan iklim telah dilaporkan, sering kali tidak menuntut tingkat reformasi besar dalam perilaku manusia yang diperlukan jika kita ingin membalikkan perubahan iklim.

Perpindahan ke era digital belum dapat menyelesaikan masalah ini. Walaupun sekarang terdapat pilihan kedai berita dan laman web yang jauh lebih luas di samping versi digital suratkhabar cetak yang lebih tradisional, sebahagian besar internet beroperasi pada penerbitan berasaskan iklan. Menggunakan penyekat iklan menjadikan pengalaman dalam talian lebih ditoleransi, tetapi hanya sedikit yang menjamin kualiti apa yang kita baca.

Persoalannya ialah, siapa yang boleh kita percayai? Iklan membiayai industri berita, jadi akibat yang tidak dapat dielakkan bahawa kewartawanan tidak akan tetap sepenuhnya objektif sementara penerbitan disokong oleh syarikat yang mempunyai kepentingan korporat untuk melindungi. Desentralisasi mewujudkan demokrasi, jadi kita beralih ke blockchain.

Di Blockchain yang Kami Percayai

Blockchain sudah terbukti dapat membantu dengan isu berita palsu dengan memperkenalkan rangkaian sosial yang terdesentralisasi. Sekarang, blockchain memungkinkan media yang dikendalikan oleh masyarakat yang tidak berpusat dan tidak bergantung pada mengejar dolar iklan untuk mempertahankan diri.

Dua projek tersebut adalah Sivil, dan Media DNN (Desentralized News Network). Kedua-duanya didasarkan pada blockchain Ethereum dan mempunyai tujuan untuk mewujudkan outlet berita yang didorong oleh integriti kewartawanan dan bukannya pendapatan.

Tangkapan Skrin DNN

Tanpa kawalan pusat terhadap penerbitan, anggota masyarakat menguruskan promosi dan penapisan jika ada yang melanggar garis panduan. Peserta rangkaian menggunakan token mereka untuk memberikan suara pada kandungan yang diterbitkan di rangkaian. Oleh itu, rangkaian berita mengatur diri dengan cara yang serupa dengan Steemit.

Civil telah memperuntukkan lebih daripada satu juta dolar untuk geran untuk menyertai kumpulan awal wartawan sepenuh masa. Ini memastikan penerbitan kandungan berita dari hari pertama pelancaran platform.

Tidak seperti berita terpusat dan dibiayai iklan, kedai berita yang terdesentralisasi tidak dikenakan bias pengiklan. Dengan memberikan kawalan promosi berita dan penapisan kepada komuniti blockchain yang terdesentralisasi, Civil dan DNN menyimpan berita itu sendiri. Dengan cara yang sama seperti Bitcoin dan blockchain lain rentan terhadap serangan 51% yang berpotensi, berita yang terdesentralisasi memerlukan 51% rangkaiannya untuk bersetuju untuk mempromosikan berita “buruk”.

Civil dan DNN bukan satu-satunya pemain di ruang media blockchain. Namun, mereka adalah dua yang telah mengambil langkah utama untuk membiarkan penyampaian dan promosi secara harfiah setiap artikel berita ke platform mereka.

Platform berita lain menggunakan pendekatan berbeza menggunakan blockchain untuk mengesahkan kandungan yang diterbitkan oleh media massa. Rangkaian pemeriksa yang terdesentralisasi mengesahkan atau menolak berita yang disiarkan di platform. Dua contoh tersebut adalah Berjaya dan MediaSifter. Walaupun jenis rangkaian ini memiliki nilai dalam memanggil berita palsu, mereka tidak menutupi jurang yang ditinggalkan oleh media arus perdana.

Nilai Penerbitan Berita Terdesentralisasi

Melaporkan apa yang tidak akan dilakukan oleh media massa adalah mengapa desentralisasi proses penerbitan berita itu sendiri sangat kritikal. Platform penerbitan berita blockchain dapat membuktikan penting untuk menghilangkan bias yang didorong oleh iklan dalam pelaporan berita. Dengan media yang tidak berat sebelah, ada kemungkinan kita dapat mengakses berita yang merosakkan kepentingan korporat. Tetapi tugas berita haruslah melengkapkan pembaca dengan fakta dan pengetahuan. Terutama apabila tidak melakukannya boleh menyebabkan lebih banyak keburukan daripada kebaikan.